Možda i nije :/ po meni to je neka gornja granica 500ak kn ako je ok, ovisno i o programima koje nudeDavor prvotno napisa
Možda i nije :/ po meni to je neka gornja granica 500ak kn ako je ok, ovisno i o programima koje nudeDavor prvotno napisa
Može li netko javiti kad će Alaska opet biti na akciji u metro-u?
Više se ne može bez kartice pregledavati on-line katalog...
ewa, moja Alaska ima sve funkcije osim automatskog ubacivanja kvasca (koju ionako ne bih koristio), a metlice su joj trajnije od clatronicovih
Kome nije stiska s vremenom (npr. radi celijakičara u obitelji) neka se rađe malo strpi i kupi povoljnijega.
Davore,slažem se s tobom, nemam nekih iskustava s pekačima, samo volim papati kruh pa stoga mislim kupiti jedan.
Svi smo bombardirani nekim turbo visokim cjenama pa i ova izgleda dosta primamljivo za jedan takav aparat![]()
A i ja bi alasku ako je jeftinija ali nikako dočekati![]()
Da se i mi priključimo.
Danas sam kupila pekač Severin 3983 za samo 150kn (40KM) tamo gdje se prodaju polovne stvari, a on nov :D :D. Samo nema upustva za upotrebu.
Upravo se hladi prvi hljeb. Izgleda odlično. Ima li neko ovakav i kakva su iskustva.
Još jedno priključenje, dobili smo za useljenje Clatronic i prva dva kruha po njihovom receptu su ispala super.
E, onda sam nadobudno, nakon površnog čitanja prvog topica o pekaču išla raditi bigu te peći preko noći i ispala mi je nedignuta, gnjecava cigla.
Davore upomoć.![]()
Sad sam vidjela da kad se za bigu dodaje kvasac treba čekati da nabubri. To sam nekako previdjela na tom topicu. Može li u tome biti problem?
evo i mene medji pekacomanima... :D
za sad su vise cigloviti kruhovi...
al smo i njih jeli (sto se zdravlja tice - bolje pojest d.i.y ciglu nego kupovni kruh)
al sam sinoc ispekla 'tresse' pletenicu-kruh tako da sam ju zamjesila u pekacu i ispekla u pecnici ispala je kao da ju je profi radio... :D
zamjesila sam i pizzu tako... isto super...
no namjeravam skuziti i pecenje...
Cigloviti kruhovi![]()
Takvi su i moji bili u početku.
Lucky day, pliz stavi recept za tu pletenicu.
Imam jedno pitanje - nakon dva mjeseca pecenja finoga, neciglovitoga kruha, ispekla sam 2x ciglu. Stavila sam trećinu sojinoga brašna. Očito sojino brašno nije za kruh? :? Vjerojatno već negdje piše, ali pliz neka mi netko odgovori...
evo i mog fijaska - ja sam sinoć stavila peći kruh od integralnog brašna (odnosno 180 g bijelog i 360 g integralnog) i sve je bilo divno do zadnjih pol sata pečenja kada se fino uleknuo (upao u sredinu). Ne znam što je razlog!??? Davore pls?
evo, po ovom receptu je meni PLETENICA ispala super...
u posudu pekaca se stavi:
-20tak g. SVJEZEG KVASCA (ja stavim malo manje) ili vrecica suhog kvasca (nisam probala, cini mi se previse)
-2.5dl MLIJEKA na sobnoj temperaturi
-ostavi se par minuta (i za to vrijeme se moze izlupati u tanjuru jedno jaje)
-500g BIJELOG BRASNA
-zlicica SOLI
-zlicica SECERA
-gorespomenuto izlupano JAJE
-80g MASLACA narezanog na kockice
-upali se program za radjenje tijesta i pusti da odradi svoje
-kad je gotovo, tijesto se podijeli na dva dijela, razvaljaju se dva 'valjka' od cca. 60cm i pletu kako je pokazano na dnu stranice u linku (moze se malo i pogrijesiti s pletenjem)
kako se plete "tresse" pletenica
-pletenica se stavi na tepsiju na kojoj je papir za pecenje
-izmuti se jos jedno JAJE i pletenica se premaze (kistom, perom... meni najbolje ide prstima a ne uspjevam fino premazati zlicom)
pecenje:
-staviti tepsiju s pletenicomu HLADNU, prethodno NEzagrijanu pecnicu
-staviti ju na NAJNIZU poziciju/precku u pecnici
-ukljuciti na 200 stupnjeva i peci oko 35 minuta (tu pripaziti, meni je uvijek gotova vec za oko 25min., valjda ovisi o pecnici ili pak o retrogradnosti merkura - ko ce ga znati)
mozda zvuci malo komplicirano ali stvarno nije!![]()
mama mi veli da se to kod nas zove uskrsnja pinca...
jel to isti recept tj. da li je tijesto isto kao kod pince?
Integralno brašno slabije veže radi velike količine vlakana. Potrebno je pribjegavati trikovima kako bi kruh s velikim udjelom int. brašna uspio. Probaj kruh s kefirom i slobodno se iživljavaj. Kefir pomaže vezanju.iridana2666 prvotno napisa
za integralni u mojim uputama pise da se osim uopbicajenih sastojaka stavi i:
-cassonade (neki secer koji se radi od sirupa secerne trske, nemam pojma kako se to zove na hrvatskom)
i jos
-tabletica vitamina C (100mg) :?
jel neko probao raditi tako?
Vitamin c je kisel pa se time valjda treba dočarati kiselost tradicijskog kruha. Nekada se kvas držao jako dugo, a što duže stoji to je kiseliji. Što duže stoji veći je i rizik da se sve usmrdi, a ni čekanje nije baš nešto privlačno. Moje rješenje: kefir.
Za jače dizanje kruha su podjednako učinkoviti sirovi i bijeli šećeri.
Iridana, da sam bar čitalaUpravo mi se "uleknjava". A tako je divno izgledao do maloprije.
Inače radim s bigom, i sve su mi bolji i bolji (samo sam prvi baš morala baciti), ali nikako da dobijem dizanje na punu visinu pekača. A htjela bih.
hvala ti...Davor prvotno napisa
pekla integralni s tek oko 20% bijelog brasna i (naravno?) stanga...oglodali smo koricu, doduse...
![]()
Ja radim po Davorovom receptu sa bigom i nijedan nismo bacili. Čak sam pravila i dvije mermelade. A imamo ga samo 7 dana. Pečem, a moj muž nosi familiji, svi su oduševljeni :shock: , samo da bi sve isprobali![]()
HVALA DAVORE :D :D
Peče mi se kukuruzni kruh po Ancicinom receptu sa prve stranice, samo moj pekač nema količinu za 1/2kg nego za 750 g pa se naadam da će bit sve ok.
Evo samo da prijavim moj najuspjeliji recept:
1 i 1/3 šalice vode
1-2 žlice šećera
1-2 male žličice soli
2-3 žlice ulja
1 šalicu raženog brašna
1 šalicu graham brašna
2 šalice bijelog ili polubijelog ili crnog-ovisno što imam
1 i 1/2 ili 2 žličice suhog kvasca
Pečem na prvom programu za 1 kg kruha koji traje 3 h. Kad mi zviždi prije nego premijesi drugi put kruh ubacim sjemenke sezama i suncokreta-recimo barem 2-3 žlice
Sa bigom sam eksperimentirala-nažalost bezuspješno![]()
Opet danas jedan u smeću.
Zapela sam za bigu, pa me zanima koliko traju vaši brzi programi? Na mom Clatronicu je sat i četrdeset minuta i mislim da bi u tome mogao biti problem, naime ništa se ne digne.
Da.
Meni brzi program traje ~2 1/2 sata. To smo već spomenuli negdje na ovom topicu, jer je ispalo da neki pekači imaju normalan program ovog trajanja.
Žao mi je zbog neuspjelog kruha. Potraži program kojemu gnječenje i dizanje traje oko sat i pol i probaj opet.
Cubana, kad radim kruh s bigom pečem ga na programu od tri sata! I bude odličan. Onaj program od cca sat i pol se pokazao promašajem ... meni.
Tnx!
Ma uhvatila sam se riječi "brzo" ko pijan plota.
Dobila na posudbu Clatronic pekač pa da i ja isprobam to čudo...ali nemam upute ni receptestoga molim za pomoć :D
Davore, može koji savjet za početnika i recept :D ..da sad ne čitam cijeli topić možda je negdje i napisan, hvala
ooooooo sramote, skuzila sam zasto mi kruhovi kompletno radjeni u pekacu nisu uspjevali - koristila sam kvasac za kolace...![]()
![]()
![]()
i to nisam ja skuzila nego jucer mi dosla frendica iz francuske sa klincem u goste i tako mi o djeci i domacinstvu - i ona mi kaze da koristim krivi...
jos se cudim sto se u receptima zna spomenuti neka se pusti da kuglice malo nabubre... a ja se pitam -koje f%&*&ng kuglice... :?
danasnji je odmah ispao majstorski... :D :D
:shock: :shock: Zar postoji poseban kvasac za kruh a poseban za kolače? Onaj obični di-go, u koju kategoriju spada?lucky day prvotno napisa
u 'multiuse'Ailish prvotno napisa
![]()
:lupa se po glavi:
a gdje ima za kupit tog u kuglicama?
a, sad kužim, u Švicarskoj![]()
Imam ja clatronic. Isprobano uvijek uspijeva kruh pečen po ovom receptu(od nekog odavde s foruma):ewa prvotno napisa
300 ml vode
30 ml maslinovog ulja
1,5 žličica soli
1,5 žličica šećera
1/2 kg brašna polubjelog tip 850
1 žličica suhog kvasca
Ali radi s onom mjericom koju dobiješ uz pekač, točno. I ja od ukupne količine brašna uzmem uvijek 100g grahama(integralnog). Ostalo ili polubjelo ili crno. I ideš redom prvo voda, šećer, sol, maslinovo ulje. Gore brašno i na to kvasac. Program onaj za veći kruh, 3 sata, zapečenost na treći stupanj(dunkel).
mogu se pozaliti.. kod nas su jos preskupi i ljubomorna sam vam
i redovno vas citam![]()
Ailish prvotno napisa
![]()
ma to ti i je kao 'digo' - majusne-majusne kuglice...
samo se ovdje ne zove digo nego samo 'levure' (kvasac)...
'kvasac za kolace' je - 'prasak za pecivo' (eto opet bruke od mog prijevoda![]()
)...
'digo' se moze koristiti i za kolace i za kruh ali prasak za pecivo ocito ne radi sa kruhovima....
i zato mi je jedini koji je potpuno uspio bila pletenica koju sam radila sa svjezim kvascem...
a sad se od ovog s 'kuglicastog' kvasca i integralni dize k'o sumanut... :D
ivančica, super, thanks..isprobat ću ga večeras
uz clatronik nemam upute na hr a i mjere su mi nekako čudne tako da mi ovaj recept dobro došao :D
Čitam vase postove zadnjih dana pa sam se odlučila i sama javiti. Naime, odlucila sam kupiti pekač kruha i sad prikupljam dojmove i iskustva drugih. Jucer sam u Metrou htjela uzeti Clatronic koji je bio na akciji, al sam odustala pri pogledu na rasklimani izlozeni model. Bio je tamo i neki Akai koji je izgledao daleko bolje i pouzdanije, no nisam se usudila uzeti ga. Ima li mozda netko takav da mi kaze pece li on dobro i ravnomjerno?
Ispekla kruh...ispao ok...., ali mi je koma taj oblik kockenema puno kore...bar da je onako duguljast a ne ovako kuglast, jel zna netko kakav model sa duguljastom posudom?
Naš Moulinex ima duguljastu posudu, inače može praviti i hljeb od 1,5kg, pa je zato povelika.ewa prvotno napisa
koja super ideja - pristaviti sejtan u pekacu!! :D :D super ideja, hvala davore!Davor prvotno napisa
no ja pricu o 'selektiranom' kvascu i kako to da se sejtan digao nisam uopce skuzila... :?
vještičica, može slikica tvog pekača ili reci koji je model pa da mogu malo proučiti :D
Kolika je cijena?....i gdje si ga kupila?
Baš takav tražim :D
mislim da vještičica i ja imamo isti Moulinex OW5000ewa prvotno napisa
http://www.moulinex.com/products/ele...ebread-xxl.htm
mi smo ga platili 590 kn na predbožićnoj akciji, redovna cijena mu je oko 850 (u Elipsu i Elektromaterijalu)
iridanna2666, mislim da je odluka donešena :D
Šta se to ne može poslati poštom, koliko bi došlo? Bi li ti se isplatilo?Arkana10 prvotno napisa
Ili možda preko interneta :?
Da, to je taj, samo je naš bež bojeiridana2666 prvotno napisa
Kupljen za "tričavih" 200KM (:shock: ) u tržnom centru "Verno" u BL, kao božićno-novogodišnji poklon jednog djeda voljenoj unuki![]()
Jel se i u njemu mogu kuhati marmelade i možete li napisati koje sve opcije ima :D
ewa imaš programe za različite vrste kruha, kao i brzi kruh, program za miješanje dizanog tijesta, program za miješanje tijesta (kao za paštu, prhkih kolača itd - ja tijesto za paštu i lasagne mijesim u pekaču), program za marmeladu... Na onom linku što sam ga stavila u mojem postu imaš sve njegove specifikacije.
Nisam mogla otvoriti link, ali sad je sve ok :D vidjela i jedva čekam shopping :D
Jel možda tko ima ovakav ili ga je vidio kod nas za kupiti?
http://www.moulinex.com/products/ele...-baguettes.htm
Evo i ja ga baš gledam, ali ne znam valja li što :? :Bio je tamo i neki Akai koji je izgledao daleko bolje i pouzdanije, no nisam se usudila uzeti ga.
- kućište od nehrđajućeg čelika - veliki lcd ekran
- sat i timer
- za kruh do težine do 1125 g
- 12 programa
- 24-satna odgoda
- 60 minutni program zadržavanja topline
- dvije metlice
- kontrola zapečenosti kore
- neljepljiva, odvojiva posuda za pečenje
- 487 kn
Što kažete, isplati i li se ovo kupiti? Iskreno, nikad čula za ovu marku. :/
ewa ovo je izgleda novi Moulinex jer je moj OW5000 bio zadnji model do sada, a ovaj je OW5003 sa dodatkom za baguettes. Sad bi ja voljela znati da li mogu kupti negdje taj dodatak za baguettes koji se stavi u pekač?? :?
Mene isto tanima jel ih ima uopće u Hrvatskoj za kupiti...i mislila sam da je ovo zadnji model :D