Stranica 12 od 33 PrviPrvi ... 2101112131422 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 1625

Tema: kruh iz pekača 2. dio

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

moram prijaviti kupovinu Moulinexa XXL i prvi razeni hljeb od sinoc - ajme, mljac!
    radila sam po receptu iz knjizice koja dodje s pekacem, uz sitne izmjene (smedji secer umjesto obicnog, djevicansko maslinovo umjesto suncokretovog ulja, nesto manje kvasca od preporucenog, a smjesa brasna je isla 2:3 razeno alnaturino i zlatni puder). morala sam dodati nesto vise vode poslije prvog mijesanja, pretpostavljam da je raz popila...

hljeb je divno nadosao, hrskav okolo a fino vlazan i reziv.

danas za gablec umjesto peciva iz pekare imam sendvic od svog hljebca, jipijeeeee!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zavid, zavid..
    salim se
    super

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Davore ili netko-Dali dj.maslinovo nije dobro dodavat u kruh zbog reakcije istog pri visokoj tem. ili je u pečenju kruha nešto drugašija situacija :?
    Još ču postavit pitanje po svom-dali ga vi stavljate u kruh?

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja ga stavljam i meni je ok, ima super šmek

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Maslinovo je sasvim OK u kruhu i ne brini zbog temperature - voda u tijestu se brine da temperatura ne naraste iznad 100°C.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Maslinovo je sasvim OK u kruhu i ne brini zbog temperature - voda u tijestu se brine da temperatura ne naraste iznad 100°C.
    Evo ovo mi je drago čuti jer mi je baš danas jedna homeopatica rekla da do 110°C podnaša,ali nisam znala kolika se tem. razvije unutar kruha
    OT. Nego bi se nadovezala još vezano za mlijeko-ona kaže da nije za trajno nego sviježe i nešto mi je objašnjavala kao da če mačka uvjek odabrat sviježe a ako je prisiljena na trajno da se vrlo brzo javljaju valjda gastrološki problemi :? I da baš ta visoka tem.valjda uništi ono što je potrebno u mlijeku ....bla bla A opet zna se da mačka spava i boravi na lošem mjestu :/
    Trajno ili sv.mlijeko pitanje je sad :? Pitam a znam da Davor kaže trajno,ali me zanima tko ima novija saznanja. Pitanje je za konzumaciju odraslih i ako mi su čini da mi nešto smeta za trbuh ako više mlijeka popijem tog dana

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja sam uvijek za sviježe mlijeko

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I ja stavljam domaće maslinovo u kruh i svježe mlijeko. Još nijednom nisam stavila mlijeko u prahu iako tako piše u većini recepata.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ssss prvotno napisa
    Pitam a znam da Davor kaže trajno
    Zapravo bi idealno bilo svježe sirovo mlijeko za sve primjene osim izradu jogurta. Do svježeg sirovog mlijeka je dosta teško doći u gradu, a i tada je veliki rizik od kontaminacije. Ali ako imaš kravu... i ne muzeš ju metodom "baš me briga tko će se od ovoga potrovati" ... samo naprijed.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Svježe sirovo mlijeko ako se skuha, a u većini slučajeva ga kuhamo, ne može biti opasno zbog mikroščića jer uginu kuhanjem.
    Nekuhano konzumirati , baš se mora znati porijeklo i uvjeti .
    Za mene je bolja opcija kupovine svježeg mlijeka iz trgovine nego trajnog, iako mi jako malo trošimo mlijeka , pa mi je svakako problem kvarenja i bacanja.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    I ja stavljam domaće maslinovo u kruh i svježe mlijeko. Još nijednom nisam stavila mlijeko u prahu iako tako piše u većini recepata.
    Netreba meni baš za u kruh nego ja pijem mlijeko

:D Ja mogu na više strana doči do sviježeg friško pomuzenog koje mi je još u fenomenalnom sječanju iz djetinjstva-kad bi baka otišla na selo jedva sam čekala veče da ga donese doma
    Znači sutra naručujem 8)
    Ako ga prokuham u kojem roku ga moram potrošit 48 ili 72 sata :/

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni u hladnjaku bude 3-4 dana.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A zašto puca kora? Prekjučer sam radila po standardno istom receptu po kojem uvijek radim s tim da sam stavila 400g bijelog i 100g kukuruznog brašna)danas samo bijelo). Prekjučer ispao savršenog izgleda, danas kora pukla. :/

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a meni u zadnje vrijeme pada :?

radim iste kruhove kao i do sada, po istim receptima, sa istim sastojcima. do sada su bili nacrtani (recimo), a zadnjih tjedan dana mi je baš svaki "pao". ne kužim.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Možda radiš s neodležanim brašnom. Hoće to.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hej Davore, znam da nije tema, ali pitanjce imam. Nedavno sam radila seitan od bio brasna, nekog koje sam kupil au DM-u. Ne da nisam seitan napravila, nego skoro da uopce nije bilo glutena, nego sve se raspadalo i na kraju nije bilo nis. Tehniku sam vec dosad savladala, kad je dobro tijesto operem ga ko carape. Jel moguce da je to isto zbod neodlezanog brasna? Pretpostavljam da je, ali bih potvrdu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerojatno ima veze. Bio brašna obično ne leže dovoljno dugo jer se melju zajedno s klicom koja je masna i onda se sve lijepo užegne.

Zadnji seitan sam radio od glutenskog brašna i iako nisam sasvim zadovoljan teksturom i znam da je glutensko brašno industrijska džidžamidža mislim da se isplati. Nema ispiranja uopće, jedino treba odmah staviti hrpu vode da ne ispadne prežilavo.

U dućanima je dosta teško zaključiti koliko je vremena prošlo od mljevenja jer se na vrećici ističe samo rok trajanja. Različita brašna imaju različiti vijek trajanja i po brojkama na vrećici možeš biti samo :?
    Ako postoji veća količina iste vrste brašna na polici dobro je uzeti ono s najbližim rokom trajanja - ako su ostala brašna iste vrste mlađa barem mjesec dana onda je to što kupuješ ipak odležalo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sigurno nije bilo uzeglo. Al vjerojatno ni je ni odstajalo.

Rekla mi je mamaJu da joj je seitan od obicnog brasna stoput bolji od onog koji se pravi od glutenskog. Osobno ne mogu komentirati jer ne mogu nit kupiti glutensko brasno.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Možda radiš s neodležanim brašnom. Hoće to.
    Ali radila sam oba puta s brašnom iz iste vrećice. Ništa ne kužim. :/

Svejedno se gotovo cijeli pojeo, ali kad ga izvadiš nije onako savršeno lijep kakvog želim.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tjah, može biti još nekoliko uzrka. Recimo ako ti je sada toplije u stanu onda kvasac brže odradi i kruh padne. Ako je to, samo smanji količinu kvasca.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bingo! Bit će da je to! Jučer je radilo grijanje u stanu a ono neki dan nije. Zar to toliko ima utjecaj, ajme? :shock:

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

O da. U receptima uglavnom ne tupim o toplini prostora u kojem se radi kruh, jer je to uglavnom u prostoru gdje borave ljudi i temperatura je manje/više cijelo vrijeme ista. Sve se dade prilagoditi, samo treba malo eksperimentiranja.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jel vam kruh bude onak mokar, isprobala sam svakakve recepte, dodatno pekla i po sat vremena ali on i dalje bude mokar onak ko malo sirov takav kruh mi je dobar za tost al za ovako jest i nije mi baš neki.
    Trenutno mi je super recept s bigom(hvala Davore) i taj isprobavam peći na različitim programima ali i dalje je mokar.
    Gdje griješim?

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

viš, viš ovo sa temp. prostorije - ja sam mislila kako mu je u pekaču idealno

meni je početak bio super, a onda je počelo malo zapinjati
    pored onog bez kvasca , nije mi uspjevao "gotovi" kruh - mm je kupio smjesu sa kvascem - poanta je kaj treba poloviti mjere (drugi put sam odokativno dodavala; ono kaj se ne smije - odklopila ), ispalo je bolje nego prvi pokušaj, ali nije dovoljno

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa
    Jel vam kruh bude onak mokar, isprobala sam svakakve recepte, dodatno pekla i po sat vremena ali on i dalje bude mokar onak ko malo sirov takav kruh mi je dobar za tost al za ovako jest i nije mi baš neki.
    Trenutno mi je super recept s bigom(hvala Davore) i taj isprobavam peći na različitim programima ali i dalje je mokar.
    Gdje griješim?
    ja sam imala totalni promasaj i to nazalost bas za Bajram: probala kefir hljeb s bigom, uopste se nije ispekao iznutra, cak ni nakon dodatnog pecenja u klasicnoj rerni.
    ostali hl****vi koje radim po receptima iz knjizice koja dodje uz moulinex pekac budu krasni.

probacu opet nekad s manjim hl****m (ovaj je bio od 900 gr brasna - dupla tura), pa javiti utiske.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja uvijek pečem po receptu od Saške(ona ima moulinex, a ja clatronic),samo malo mijenjam vrstu brašna koje dodajem u bijelo(kukuruzno, integralno i sl.) i uvijek mi ok ispadne-osim što nekad pukne kora, jelte

Ako hoćete stavim recept. Mislim da je univerzalan za sve pekače. I da, uvijek pečem manju štrucu na programu za veću-tako mi ona rekla da i ona i stvarno funkcionira i kod mene.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ivancica prvotno napisa
    Ja uvijek pečem po receptu od Saške(ona ima moulinex, a ja clatronic),samo malo mijenjam vrstu brašna koje dodajem u bijelo(kukuruzno, integralno i sl.) i uvijek mi ok ispadne-osim što nekad pukne kora, jelte

Ako hoćete stavim recept. Mislim da je univerzalan za sve pekače. I da, uvijek pečem manju štrucu na programu za veću-tako mi ona rekla da i ona i stvarno funkcionira i kod mene.
    samo daj recept

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imamo različite pekače i svaki recept treba uzeti više kao smjernice nego kao sigurnu stvar.
    Prvo treba napraviti dobar polubijeli jednostavni kruh. Kad taj ispadne OK onda se isprobava dalje. Postizanje dobrog polubijelog ide variranjem količine kvasca, variranjem količine vode i na kraju variranjem količine smjese. Završna dorada recepta je izbor idealnog programa pečenja.

Ja volim ponešto mokrije kruhove, ali mi ne izlaze mokri ni gnjecavi, nego elastični i raskošno vlažni. Frendovi koje smo navukli na pekač su otišli u drugom smjeru. Oni vole jako crne i jako suhe kruhove.

Pekari kod spravljanja kruha koriste formule, a ne recepte. Formula se skalira na potrebnu količinu, a u formulama se količina vode izražava postotkom u odnosu na masu brašna. Kada ustanoviš koliko vlažan kruh ti je najbolji, izračunaj koliki je udio vode i toga se drži u svim receptima.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ticalo se Kosjenke.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo recept:

stavljaš u pekač ovim redoslijedom:
    300 ml vode
    1,5 žlica šećera
    1,5 žličica soli
    1,5 žlica ulja(ja stavim maslinovo)

To sve točno u mililitar sa mjericama koje se dobiju uz pekač. Šećer znam staviti malo manje od 1,5 žlice jer sam čitala da je onda mekša korica, što i je.

Zatim:
    500g brašna ( e tu uvijek stavljam oko 400g bijelog i onda ostalo integralno ili kukuruzno)
    1,5 žličica suhog kvaca

Pekač stavim na program za veću štrucu(kod mene je na tom programu pečenje 3 sata(tako piše) i zapečenost korice SREDNJA ili JAKA-ovisno kako sam raspoložena. I ništa ne otvaram, samo malo na početku da skinem brašno sa stijenki posude dok mijesi. Nakon pečenja ostavim još cca 20min. do pola sata u pekaču i tek onda vadim van.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Paziti na razliku ŽLICA-ŽLIČICA

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moja varijacija:

Citiraj ivancica prvotno napisa
    Evo recept:

stavljaš u pekač ovim redoslijedom:
    300 ml vode
    1,5 žličica šećera
    1,5 žličica soli
    20 grama maslaca narezanog na listiće

To sve točno u mililitar sa mjericama koje se dobiju uz pekač. Šećer znam staviti malo manje od 1,5 žlice jer sam čitala da je onda mekša korica, što i je.

Zatim:
    500g brašna ( e tu uvijek stavljam oko 400g bijelog i onda ostalo integralno ili kukuruzno ja stavim oko 300-350 grama polubijelog a ostalo crno ili kukuruzno)
    pola do 3/4 žličice suhog kvaca (DIGO)

Pekač stavim na program za 750 grama kruha(kod mene je na tom programu pečenje 3 sata i 15 minuta(tako piše) i zapečenost korice SREDNJA ili JAKA-ovisno kako sam raspoložena. I ništa ne otvaram (stavim ga navečer da bude gotov ujutro). Nakon pečenja ostavim još cca 20min. do pola sata u pekaču i tek onda vadim van.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Super Juroslav!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hvala za recepte!
    Juroslave, jos samo jedno pitanje - cini mi se da i ti imas Moulinex - koji program? 1, 2, 3? Ja obicno pecem na 3 - za integralni hljeb.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja i MM dobili smo za vjencanje Clatronic pekac prije godinu i pol,skoro svaki dan pecem kruh (Svaki drugi dan tata dodje po kruh jer nece vise jesti onaj iz ducana) super sam zadovoljna pekacem.Svaka cast tko ga je izumio

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa
    Hvala za recepte!
    Juroslave, jos samo jedno pitanje - cini mi se da i ti imas Moulinex - koji program? 1, 2, 3? Ja obicno pecem na 3 - za integralni hljeb.
    ja skoro uvijek pečem na 1
    koliko sam uspio skužiti, program 3 se razlikuje od programa 1 samo po tome kaj prije nego kaj počne miješati uključi grijač i zagrije malo sve sastojke, a to je bitno samo za kruh s većinom (ili svim) integralnog brašna

inače, ja se već neko vrijeme guštam napraviti damper (australski kruh) po receptu iz Moulinexove knjižice, samo nikak da uskladim potrebno vrijeme i potrebne sastojke, uvijek nekaj fali

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivana p prvotno napisa
    Ja i MM dobili smo za vjencanje Clatronic pekac prije godinu i pol,skoro svaki dan pecem kruh (Svaki drugi dan tata dodje po kruh jer nece vise jesti onaj iz ducana) super sam zadovoljna pekacem.Svaka cast tko ga je izumio
    Imaš neke provjerene recepte za clatronic? Ja uvijek pečem po jednom jedinom. Raženi nisam npr. nikad napravila. Strah me da ću ga baciti u smeće. A kući mi stoji kupljeno raženo brašno.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Pa sa pekačem sam dobila knjigicu sa receptima samo ju moram naci. Sada imsm brasno (dobila iz Slovenije) stavis vodu u pekac i to brasno,upalis pekac i to je to.Ima puno vrsta sa sjemenkama su i najbolji.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dođe mi da plačem kad vidim 12 strana i to drugi dio :suzica:

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    dođe mi da plačem kad vidim 12 strana i to drugi dio :suzica:
    ajme i meni

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

umjesto da se pohvalim da i ja imam pekač, i da za sad kruh fino miriše, eto mene sa problemom.
    Ne pitajte kako ni tko je krivac, samo mi recite jel opasno za zdravlje ili kvalitetu kruha ako je neko slučajno nožem izrezuckao nož (mješalicu) od pekača koji je još bio u kruhu?
    Kruh je rezan baš s nožem za kruh, sa puno zubaca pa je poprilično zarezano!

E sad pekač je Alpina, iz Metroa, i zanima me ako je potrebno mjenjati ga , gdje se može nabavit novi?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Alpina ili Alaska?

Ako je Alaska onda ćeš novi propeler naći u Končarovom servisu, a sa sobom uzmi oštećeni propeler za uzorak. Možda će te natjerati da uzmeš cijeli kalup što je zločesto pa probaj pregovarati.

Propeleri se rade od aluminija koji je presvučen teflonom. Ti materijali nisu štetni, ali ako se radi o strugotini mogli bi ozlijediti pa ti procijeni.

I nemoj se žderati zbog ovog incidenta - većina nas je barem jednom ausdrajsala poneki propeler.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pekači, ima li netko dobar recept za krafne ili pizzu, možda?

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Već je bilo tih recepata na forumu, ali ne na temi kruha

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

[quote="Davor"] Alpina ili Alaska?

ma da Alaska, a di ja izvučoh Alpinu!

idem baš nazvat Končar!
    Hvala na odgovoru!

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

a je ga ja brljavim!

dakle nije štetno za zdravlje!
    to mi je najbitnije!

javim se kad se malo izvježbam, za sad pečem kruh na drugom programu, 3:40 min, po receptu iz knjigice:

250 ml vode
    2 žlice ulja ( stavljam maslinovo)
    270 g bijelog brašna
    120 g ( kombiniram graham i raženo)
    2 žličice šećera
    1,5 žličice soli
    1 1/4 kvasca

i kruh ispadne super!
    :D

još imam pitanje: gdje ste nabavili i koje dodatne sastojke, tipa sjemenke?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja od sjemenki stavim što imam, ali sam prestala koristiti lan, moji ga iz nekog razloga odbijaju jesti. najbolje prolaze suncokret i buča, i bademi u listićima. taj sa bademima se ne stigne ohladiti.

sad pitanje.
    propeler je izdubio jednu finu polukružnicu, a danas sam vidjela da mi na prstu ostaje prah, točnije sitne čestice nečega. je li to dovoljna osnova za reklamaciju ili mi se niti ne isplati pokušavati?

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Sjemenki ima za kupiti u Billi, Plodinama, Kauflandu...ja obično stavim suncokret, sezam, lan... i klinci ih obožavaju

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

našel sam dost jeftin suncokret u Bio&Bio: pol kile 15 i pol kuna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •