Lan je odličan za izbjegavanje, posebno muškarcima.
meni danas stigao novi propeler, jedva cekam baciti se na kruhove razne nakon dosta vremena :D
Ja sam kupila onaj Vivax u Getrou i ispekla 4 kruha koje smo smazali brzinom munje i 5. dan korištenja je na programu bake nakon 5 minuta počeo cviliti i pokazao na displayu "error" nakon čega se ugasio i više nije proradio. Odnijela sam ga na servis i čekam rezultateNadam se da će dalje raditi...
štono bi se reklo, elaboriraj!Davor prvotno napisa
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...&highlight=lanLapis prvotno napisa
Isto tako i ovdje s nešto više detalja: lan ulje iz frižidera.
Akcija Metro 20.11-03.12 Moulinex OW2000 pekač 475 kn
Tek sad vidim ovaj post, meni MM kupio taj u Getrou i platio oko 600 kn, čak mislim i nešto više :shock: , sad me glava zaboli.studena prvotno napisa
monax, ma i ja sam moj platila toliko, ali bas neka sam kad sam ovako sretna sto sam ga uzelameni je cak trgovac rekao da su par dana ranije imali vivax na akciji oko 35e-i sve do jednog prodali, a moj je bio 75e....pa ti sad vidi...
Nego, pitanje za iskusne: koliko dugo biga treba da stoji prije nego ubacim ostale sastojke, i jos jedno () kad hocu da otvorim pekac (npr. da ubacim sjemenke) ,cinim to dok radi ili ga iskljucim? pretpostavljam ako ga iskljucim da cu prekinuti tok programa :?
Ja sam sinoć radila s int.brašnom i odmah stavila sjemenke suncokreta i lana :? .
Nisam skontala da se stavlja poslije!
Sad radim francuski za MM, on nije ljubitelj tamnog kruha!
Pitanje za iskusnije
Ukoliko ne stavim šećer hoćel to utjecati na kruh?
I ja stavljam sjemenke odmah, to ti je po željimonax prvotno napisa
Funkcija šećera u kruhu je što je hrana za kvas, kako bi kvas mogao poraditi treba mu šećer. Ako ga ne staviš, riskiraš da ti se tijesto ne digne.
Ima veze a sve ovisi na koji način radiš kruh i sa kojim brašnimamonax prvotno napisa
Kalimero najbolje zna s kojima i kako da a sa kojima bi moglo bez![]()
monax:
Da utjecat će više ili manje vidljivo. Taj šećer ( saharozu ) koriste kvasci za svoj rast, jer im je duže i kompliciranije doći do šećera razgradnjom škroba, a oni se jedino hrane šećerima.Ukoliko ne stavim šećer hoćel to utjecati na kruh?
Dakle šećer ima indirektno utjecaj na volumen kruha kao i na boju.
ja stavljam cca 2/3 od onog što piše u receptu, bez vidljivih posljedica
jer smo skužili da je kruh presladak inače
radila sam francuski po receptu iz uputstva. Po receptu ne ide šećer, kruh je bio anemičan i mislim da je mogao još narastikalimero prvotno napisa
![]()
vadila sam ga i djelovao mi nepečen pa sam ga vratila još 40 min na zagrijavanje. Malo se popravio poslije.
Kad sam ga vratila, greškom sam pokrenula program 1 i lopatica počela da radi tako da se napravila rupa![]()
E sad ću prečešljati vaše recepte![]()
Samo da vam javim da sam prezadovoljna sa mulineksom ow 2000, juce sam pekla mlijecni po receptu iz knjizice koja dolazi uz njega, i nesto ukusnije nisam odavno jela, a jutros mi je kuca mirisala na crni hljeb sa sjemenkama (10 ak vrsta,neka gotova smjesa sjemenki) i fenomenalan je, narastao je do prozorcica, ma super ,super! Ja sam kao pravi streber stavljala sve kako pise, tacne mjere i redosljed i stvarno sam odusevljena! (osnovni program, 3:18 min,1000gr ,na odgodu od nekih 10-ak sati)
monax, i ja sam sinoc stavila odmah brasno sa sjemenkama, i super je, ali inace u uputama pise da se dodaci stavljaju poslije zvucnog signala-u odredjeno vrijeme, pa sam zato mislila da nece biti dobro ako ubacim odmah, ali isto je,bar mi se cini...
Radila sam ovaj kruh issss prvotno napisa
jako jako njami.
Pekač skroz ok ali bih voljela da je ležeći kapup
već sam napisala da smo kupili Alasku i pečemo već mjesec dana, skroz, naskroz oduševljeni :D, pečem s bigom (uvijek s friškim kvasom)
pitanja:
raženi odličan, crni i polubijeli isto, ali kukuruzni mi ispadne dosta suh, ukupno stavim 10 dkg kukuruznog i 30 dkg bijelog, 2 dcl vode, 1 dcl mlijeka, nešto sjemenki sezama, lana, suncokreta. Da povećam količinu sjemenki za vlažnost?
Probala sam i slatki, u 2 dcl mlijeka stavila kvas, pol žlice šećera i 20 dkg brašna, nakon 3h dodala još 20 dkg brašna, putar, med, šećer, sol, jaje, grožđice, korice limuna, pojeli brzo, jedino je bi malo zbijen (kao pinca), i bile su rupe u tijestu od mješanja ventilatora. Može pomoć, ja zamislila kruh kao panatone 8) (ne baš nezdravo napuhan, ali da nije zbijen)![]()
Slatki kruhovi su gnjavaža jer krenu padati prije reda i onda dobiješ kanale u kruhu. Dosta je tricky postići optimalno dizanje. Ja zato jednostavno smanjim šećer, a primjer takvog kruha je lumblija: mljac.
može recept za lumblija![]()
ustvari ja sam zapravo zadovoljna sa slatkim kruhom (ne može biti perfektno) svejedno pojedemo bez obzira na rupe, sa toplim kakaom odlično boljni nego kupovni, ispraksirat ću se ja![]()
Ponosni vlasnici alaske, treba mi vasa pomoc!
moja prijateljica je dobila na dar alasku,ali nema nikakve upute i ne znamo njemacki,a pise na njemackom na samom aparatu. ponesto je kao kod mog mulinexa, ali ipak ako imate vremena napisite mi redom programe ima ih 10, basic, pa veliki bijeli to sam skontala , ali dalje ne.
I koji je program vasa preporuka?
Trazila sam na netu uputstvo, users guide, ali nisam nista nasla, pa ako ima link to bi bilo jos lakse, samo da je na engleskom, njemacki nam nece pomoci.
I da li kod alaske idu sastojci istim redom kao kod mulineksa, tecni pa suhi? izvinite bog puno pitanja, ali znam da mi vi mozete pomoci. Hvala vam unaprijed!
a72 prvotno napisa
probaj pronaći ovdje
http://hr.diplodocs.com/marka-korisn...uporabu/ALASKA
monax, gledala sam to i prije ali samo na francuskom i njemackom, ali ne znam ni jedan od ta dva....na eng.nema,bas me cudi.
kako radi tvoj mulinex, ja od kad sam ga kupila vise ni jedan kupovni kruh nismo pojeli :D
Sad me svako jutro dočeka svježi kruh![]()
Samo bih voljela da sam kupila neki koji radi ležeći kruh.
Odnosno voljela bih da je gornja korica, korica u pravom smislu riječi.
Nakon što se kruh ispeče. ostavim ga i do sat vremena, da potamni čim duže.
U početku sam ostavljala oko 20-30 min.
Spremam se već danima probati kruh s bigom, ali zaboravim kupiti kefir.
E a sad akcija na sve strane, isti pekač 200 kn jeftiniji.
MM htio moulinex zbog imena a ja sam htjela Alasku.
A što se tiče prevoda njem ili fran.
Probaj prevesti ovdje
http://www.tranexp.com:2000/Translate/result.shtml
važno ti je šta koji program radi, a ostalo je vjerojatno slično. Na displeju pokazuje vrijeme.
imam ti ja original knjižicu na hrvatskom, od moje pokojne Alaske :šmrc:a72 prvotno napisa
javi ako ti treba
Imga, ma to bi bilo super, ali ne zivim u HR....pa ako ti nije problem napisi mi samo redosljed programa,ostalo je kao kod mulineksa, programiranje itd. I preporuka koji program...to bi bilo od pomoci, i hvala ti!
1 - Osnova
Program za bijele i miješane kruhove koji se uglavnom sastoje od bijelog brašna i pšenice/raži. Kod dodavanja samo male količine (10-20%) prekrupe ili zrna također trebate odabrati ovaj program.
2 - Bijeli kruh
Program za kruhove od bijelog, sitno mljevenog brašna prema francuskom načinu i lagane kruhove s hrskavom koricom.
3 - Integralni kruh
Program za kruhove s visokim udjelom pšeničnog integralnog brašna i raženog brašna. Ovi kruhovi su obično teži i kompaktniji od svijetlih kruhova.
4 - Slatki kruh
Program za izradu peciva, kolača i slatkog kruha, također i za recepte s dodatnim šećerom, grožđicama ili čokoladom.
5 - Brzo
Pomoću ovog programa možete izraditi kruh za otprilike pola vremena. međutim, kruh pri tome postaje manje izdašan i nije baš jako ukusan. ()
6 - Gnječenje tijesta
Tim programom možete izraditi npr. tijasto s kvascem za pletenice ili kruščiće. program bez faze pečenja.
7 - Tijesto za rezance
Ovaj program je prikladan za pripremu tijesta za rezance. Program bez faze pećenja.
8 - Kruh s jogurtom
program za kruhove s dodatkom stepke ili jogurta.
9 - Marmelada
Pomoću ovog programa možete sami ukuhati marmeladu.
10 - PečenjeKkod ovog programa aparat isključivo peče, bez da prethodno gnječi tijesto ili ga diže. Pomoću ovog programa možete također do kraja ispeći kruh koji možda nije do kraja pečen.
Okrećem očima na broj 5 zato jer bi ti ja preporučila baš taj brzi program s davorovim receptom za kruh s bigom s odgodom preko noći.
kupila sam pekač prije dva tjedna i super sam zadovoljna. Kruh mi zna ispasti malo gnjecav i ne znam o čemu to ovisi. Još eksperimentiram i čitam vas. Zanima me još koja brašna koristite? Od kojih priozvođača i koje tipove?
Evo, ako neko zeli pogledati kakvi su iz Moulinex OW2000,po receptu iz knjizice :
Njami...![]()
Evo i mene u sekti.
Pilila sam muža da mi kupi Muljineks,onaj manji tip (jer ja bih ipak brend jelte).
Volim ja veći (mislim na model xxl) ali je ovde razlika u ceni prilična te se zadovoljih malim (možda je bolji tehničar).
Ljudi moji,koji fijasko.
To što sam ja ispekla ne bi pojelo ni najgladnije siroče iz Bijafre.
Od toga ne bih napravila sendvič ni najgorem neprijatelju.
Iz toliko čekanog i željenog aparata izašlo je veliko,gnjecavo,nepečeno stvorenje.
A trebalo je biti hleb vulgaris...
Možda se zeznuh što nisam štedela na svežem kvascu te ubacih celo pakovanje od 40 gr?
A brašna sam kupila 12 kg umesto da proverim radi li poso...
Vidim je da ću imati hiljadu pitanja za gosn Davora i ostale iskusne pekare i pekarke.
Mislim da sam nekih bar 5-6 puta na ranijim postovima pročitala da se treba držati redoslijeda stavljanja namirnica i da se s većom količinom kvasca samo zezne stvar!!!majkamara prvotno napisa
stavljaj onako kako piše u receptu, a eksperimentiraj s žitaricama...
Probaj prvo neki jednostavni polubijeli kruh i po njemu dotjeraj program/recept dok ne ispadne kako treba. Zatim hrabro kreni dalje.
U mojim receptima brzi program traje dva i pol sata. Neki strojevi brzi program imaju puno brži pa treba potražiti neki "normalni" približnog trajanja.
Pravila sam mlečni od 500gr i super mi je uspeo.Stavila sam suvi kvasac po meri.
Uspeo mi je i od graham brašna,njam.
Pošto volim reš,čini mi se da ću to bolje postići ako pravim manji hleb,bolje se zapeče.
Mnogi kažu da im kuća divno miriše na hleb kada radi pekač.Meni je mnogo lepši miris kada se nešto peče u pravoj rerni, iz lebarnika se ne širi baš neki zadivljujući miris.
Sve u svemu mislim da će od mene biti dobra pekarka jednog dana
Sad te imam, pa crni Davore, sta nisi mogao to odmah napisati, prije godinu i nesto sitno, a ne sad? Na mom pekacu brzi program traje sat i pol i propalo mi bar tri kruha jer nisam imala sve informacije. Cccccc....Davor prvotno napisa
Moj prvenac,ljubi ga majka!
http://public.fotki.com/majkamara/
majkamara prvotno napisa
![]()
nemo'š pilom k'o sjekirom
Evo i ja se pridružujem ovoj veseloj skupini obožavatelja pekača kruha. Ne nisam kupila svoj već sam lijepo svekrvin Clatronic (prošlogodišnji rođendanski poklon koji stoji neupotrebljavan) preselila k' sebi.
Dakle ispekla raženi kruh i ispao odmah odličan.
Ujedno sam dobila recept od rodice (iz Mulinex-ove knjigice) za onaj slatki kruh sa grožđicama (kao pinca) i to je ispalo mrak a fino mljac, mljac.
Nabavila sam i graham brašno pa ću nastaviti eksperimentirati.
I tako lijepo mi više ne kupujemo kruheka. 8)
LOL, ona druga slika bi bila odlična "reklama" za pekač kruha: u prvom planu sretna korisnica pokušava prepiliti kruh, a u pozadini pokunjeno čući krivac za cijelu paradu - pekač kruhamajkamara prvotno napisa
![]()
.
Ajmeee, uljepšala si mi dan! Tako se slatko nasmijah.
Ne smem sekirom - može mi geler povrediti oko.Imga prvotno napisa
Meni izgleda skoro sasvim OK, malo manje kvasca i bude super.
Da li netko ima recept za rižin kruh![]()
Upravo se peče moj prvi kruh u prvom pekaču.
:D
Brine me što se nakon miješanja cijela gruda tijesta smjestila u jednu polovicu posude.
Lastane, bude li se rasporedilo ili ćemo umjesto cijelog imati pola kruha?
anchi pp, premjestice se kad bude rastao, ne brini , bice ok.
navi, ja stvarno nemam taj recept, rado bih podjelila s tobom, a ocito ni drugi nemaju pa zato ne odgovaraju na tvoje pitanje.
i mi smo postali obozavatelji pekaca! upravo sam smazala naš prvi topli kruščić iz panasonica sd255.a, neposredno prije sami smo samljeli brašno u schnitzeru pico! 8) dvostruki užitak!
p.s. umjesto putra (tako piše u receptu) koristili smo ghee maslo i ispalo je izvrsno!
Lollipop, može malo više o tom "schnitzer picu"?