Page 14 of 33 FirstFirst ... 4121314151624 ... LastLast
Results 651 to 700 of 1627

Thread: kruh iz pekača 2. dio

  1. #651
    lollipop's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    219

    Default

    ovakav je naš, samo sa drvenim lijevkom u koji ubacuješ žitarice.

    http://www.skippygrainmills.com.au/electric/pico.htm

    ima regulaciju finoće mljevenja, a melje na temperaturama nižim od 41st.C. brz je i ništa ne prlja. postoji i ručna verzija, meni osobno lijepsa, ali ipak smo se odlucili za elektricni, jer zauzima manje mjesta. poluga za mljevenje je dugačka. mm je naručio s jedne njemačke starnice, ako te zanima pitam ga koje. meni je totalni gušt gledat brašno kako se melje i uronit prste...

  2. #652

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Novi Sad
    Posts
    116

    Default

    Quote Originally Posted by lollipop
    ovakav je naš, samo sa drvenim lijevkom u koji ubacuješ žitarice.

    http://www.skippygrainmills.com.au/electric/pico.htm

    ima regulaciju finoće mljevenja, a melje na temperaturama nižim od 41st.C. brz je i ništa ne prlja. postoji i ručna verzija, meni osobno lijepsa, ali ipak smo se odlucili za elektricni, jer zauzima manje mjesta. poluga za mljevenje je dugačka. mm je naručio s jedne njemačke starnice, ako te zanima pitam ga koje. meni je totalni gušt gledat brašno kako se melje i uronit prste...
    Bome,ovo već spada u domen subspecijalizacije iz hleb(kruh)arstva!

  3. #653
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Samo da javim da redovito pečem kruh. Uglavnom ispada dobro, mada radim napamet - varijacija osnovnog recepta jer još uvijek nemam knjižicu s receptima.

  4. #654
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    samo da vas obavijestim da mi kruh zbog hladnoće u prostoriji u kojoj je pekač ne uspijeva ako se poeče noću uz odgodu.

    s bigom bude prava cigla, a s normalnom količinom kvasca malo manja cigla.
    kad stavim kruh po danu sve bude normalno.

    ima li tko sličnog iskustva?

  5. #655

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    144

    Default

    Evo da prijavim svoj prvi uspjeh! Jučer sam ispekla svoj prvi kruh iz pekaća! :D

    Cijeli dan sam jučer čitala vaše postove upijala svaki svjet i navečer se usudila ubaciti sastojke i ispeći kruh!
    Pekla sam obični bijeli za prvu ruku, po okusu mi i nije bio nešto ekstra, malo mi je soli nedostajalo, ali za prvi put.....
    Kvasca sam stavila "malo" više tj. točno koliko piše u receptu iz knjižice mislim da je to 1/4 vrečice.
    Sad idem u nove pobjede i pokušat ću napraviti jednako uspješan ali malo finiji kruh :D
    Hval svima za savjete

    P.S. Pročitala sam i prvi i drugi dio sve postove

  6. #656
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Cure, vlasnice Moulinexa XXL, imate li možda recept za super-brzi kruh. Kojom brzinom ga pečemo i tamanimo - trebao bi mi!

  7. #657
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    hop :D


  8. #658
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Imam nekoliko vrsta brašna integralnog i vrećice su otvorene oko 2 mjeseca i brašno nije baš rastresito već mi djeluje kao da ima paučina?
    Jel zna netko što je to?
    Bijelo brašno tip 500 i 550 ok, 850 isto djeluje ali ova tamnija i int. su mi tako čudna.
    Jel se treba prosijati?
    Ne vidim crviće i sl.

    Nadam se da me bar neko razumio :/

  9. #659

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    paučina je meni bila prvi znak kuhinjskih moljaca brrrrrr

  10. #660
    Vila's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    309

    Default

    Quote Originally Posted by monax
    Imam nekoliko vrsta brašna integralnog i vrećice su otvorene oko 2 mjeseca i brašno nije baš rastresito već mi djeluje kao da ima paučina?
    Jel zna netko što je to?
    Bijelo brašno tip 500 i 550 ok, 850 isto djeluje ali ova tamnija i int. su mi tako čudna.
    Jel se treba prosijati?
    Ne vidim crviće i sl.

    Nadam se da me bar neko razumio :/
    to ti jesu moljci, nažalost

  11. #661
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Oo ne
    tako mi je žao baciti brašno!

    Koliko dugo može stajati otvorena vrećica brašna?

  12. #662
    Vila's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    309

    Default

    u principu piše ti na vrećici, no vrlo često i ranije od isteka usele se moljci. ja brašno držim u staklenoj posudi sa gumom na staklenom čepu, redovito perem kuhinjski element gdje stoji hrana, te lijepim one autan naljepnice koje hvataju moljce. I, u principu, kao što i piše na uputama, ukoliko se moljci uhvate, temeljito se prostor očisti, te pobacaju sve namirnice.

  13. #663

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    monax, bacaj to van bez imalo grižnje savjesti!
    dok ti se nisu raselili po svemu ostalom otvorenom

    provjeri i sjemenke ako imaš, pogotovo lan ili zob, müslije...

  14. #664
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Nisam do sad imala podstanare , onda se sutra bacam u kontrolu elemenata!
    Doduše to mi brašno nije bilo u ostavi već u kuhinji :/

  15. #665

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    36

    Default

    Quote Originally Posted by a72
    monax, ma i ja sam moj platila toliko, ali bas neka sam kad sam ovako sretna sto sam ga uzela meni je cak trgovac rekao da su par dana ranije imali vivax na akciji oko 35e-i sve do jednog prodali, a moj je bio 75e....pa ti sad vidi...

    Nego, pitanje za iskusne: koliko dugo biga treba da stoji prije nego ubacim ostale sastojke, i jos jedno ( ) kad hocu da otvorim pekac (npr. da ubacim sjemenke) ,cinim to dok radi ili ga iskljucim? pretpostavljam ako ga iskljucim da cu prekinuti tok programa :?
    I mi smo nabavili ow 2000 ( platili ovu veću cijenu) i još se učimo.
    Monax, je li i tvoj kruhić blijed gore? Ne znam da li je to zato što pekač nema gore grijač ili trebam ostaviti kruh u pekaču nakon pečenja.
    Baš više volimo tamniju koricu...

  16. #666

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Novi Sad
    Posts
    116

    Default

    Je l može jedno pitanjce za Davora i druge znalce.
    Kako sam u hleb osim integralnog pšeničnog i belog brašna (koji je bio super) počela dodavati i malo integralnog raženog hleb mi je u sredini gnjecav i nepečen. Ja sam u rebusu. Sve u miligram stavim po propisu,redosled ,program.
    Da li možda raženo brašno ima druga svojstva i karakter???

    Još nešto,da li ako hleb ostavim u pekaču i kad on označi kraj ali ne isključim dugme za prekid,da li to znači da ga on produženo peče?
    Postoji li u običnom Mulineksu opcija za produženo pečenje?

    Stvarno me frustrira da 3h i 40 min čekićam taj hleb od 500 gr a dobijem gnjecavu i presnu sredinu,uh!

  17. #667
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Quote Originally Posted by antinica


    Monax, je li i tvoj kruhić blijed gore? Ne znam da li je to zato što pekač nema gore grijač ili trebam ostaviti kruh u pekaču nakon pečenja.
    Baš više volimo tamniju koricu...
    Skroz je blijed, ali ja radim zbog MM bijelo ili polubijelo brašno i stavim 1-1.5 žlicu kapućina ili 1 žlicu bućinog ulja.
    Tako da je i kruh a ono najvažnije gornja kora bar malo tamnija, crvenkastija.
    Poslije pečenja ostavim ga minimum 30 min.na dodatnom zagrijavanju.
    A desi se ako ustanem kasnije i 1h.


    Mene muči drugi problem u vezi pekača i sve se bojim da će riknuti.
    Radila sam nedavno neki integralni kruh, ali omjeri nisu bili dobri da je masa bila tvrđa i lopatica teško miješala.
    Meni glupači bilo žao baciti i sve ispočetka
    Sad primjetim da se u dnu pekača trusi onaj dio što pokreće lopaticu, i uvijek se zaglavi na jednu stranu.

    Mislim da sam negdje pročitala da se nekom kvario taj dio!
    Jel im to mana? Ili sam ja zbrljala?

  18. #668

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default Problem s kruhom

    Pozdrav,

    čitam vas već dulje vrijeme i jedino sam ovdje našla cijelu gomilu savjeta za kruh iz pekača
    Naime...kupila sam konačno Vivax pekač i napravila sinoć dva integralna, bolje reći pokušala napraviti dva integralna..
    Prvi sa sastavom

    20 dkg za dizana tijesta
    20 dkg crnog
    20 dkg integralnog
    300 mil vode
    100 mil. ulja
    kvas ipo
    na produljeno pečenje za integralni
    previše se digao i nakon toga splasnuo, gornja polovica odnosno trećina se nakon super dizanja ulubila i splasnula te ostala gnjecava
    onda sam napravila drugi
    ))
    s manje vode i manje kvasca
    ali i drugačjim omjerom..
    30 dkg oštrog
    15 crnog
    15integralnog
    sol
    šećer
    voda ulje
    međutim taj je ispao zbiven..i malen.,..
    u oba sam stavila dosta špica u vrijeme kad je trebalo..
    ispao je bolji, nije gnjecav
    ali je mal i tvrd
    oba sam stavila na dark koricu
    s tim da sam zanjeg stavila na veću mjeru misleći da će ga tako dulje peći
    oba se pomalo mrve s tim da drugi manje

    ima netko ideju kako da dođem do zdravog kruha koji se neće ovako gnjecati??

    tnx

  19. #669
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja sam jucer i danas napokon uspjela napraviti super kruh, sa velikim mjehuricima, savrsene kore, lagan, ma super


    mislim da sam i skuzila zasto, uzela sam greskom neko brasno tip 400, za dizana tijesta, vidjela to tek kad sam spremala vrecicu u reciklazu.
    nikad nisam cula za tip 400, to je jos vise bijeljeno, vise glutena, sto?

  20. #670
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ja sam otkrila program za brzo pečenje kruha (ima ga moulinexov xxl) i od tada mi kruh ispada dobar. a koristim sve vrste brašna, ovisno o trenutnoj inspiraciji.

  21. #671

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Ja isto imam dojam da je ovaj Vivaxov program za integralac nešto predug i da tijesto stoga splasne prije pečenja...
    Možda ne bi da radim velike štruce od 900 grama...ali to mi je previše za početno experimentiranje...
    Možda bih trebala preći na normalni rad??
    Na Basic..

  22. #672
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ja ponosno prijavljujem jucerasnji kruh od mjesanog integralnog i bijelo sa sjemenkama, tu sam nasla recept.
    a danas sam izmislila neku mjesavinu i ispao je fenomenalan.
    :D presretna sam sto napokon koristim pekac.

  23. #673
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Quote Originally Posted by zhang
    ja sam otkrila program za brzo pečenje kruha (ima ga moulinexov xxl) i od tada mi kruh ispada dobar. a koristim sve vrste brašna, ovisno o trenutnoj inspiraciji.
    Upravo sam se odlučila na taj i evo peče se.

    Mada ima kraći period dizanja vrlo se solidno digao. Sad još da se speče. :D

  24. #674
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    anchi pp, ajd baš javi dojmove

  25. #675
    buby's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,873

    Default

    ja sam se maknula od alaskine knjižice sa receptima, pičim po bigi by davor sa razl. kombinacijama brašna i mogu reći samo da sam 8)
    hvalite me usta moja

    fakat, smo doma zadovoljni

    brzi program probah jednom, 2x, ali nisam baš za tu varijantu - možda bolje odgovara bijelom brašnu? (ja kombiniram barem pola količine integralnog)

  26. #676
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    neki dan sam s manjkom kvasa napravila super polu-biga kruh.

    počela sam stavljati sastojke kao za normalan polubijeli i onda shvatila da imam trećinu vrećice kvasca.
    stavila sam sve kao za normalan kruh i okrenula program za tijesto. nakon što je taj program završio, ostavila sam tijesto u ugašenom pekaču da se diže još pola sata i onda upalila pečenje. rezultat je bio prekrasan kruh s elsatičnom sredinom i finim rupicama različitih veličina.

  27. #677
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Koliko kvasca inace stavljas?

    Ja na 4.5salica brasna uvijek stavljam 173 vrecice kvasca.

  28. #678
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Koliko kvasca inace stavljas?

    Ja na 4.5salica brasna uvijek stavljam 173 vrecice kvasca.
    nikakve šalice kod mene nema.

    uvijek radim s bigom, ali rijetkim pecima kao nekidan radim po klasičnom receptu. onda obično stavim pola ili 2/3 vrećice kvasa.

    aj molim te koliko ti je to 173 vrećice kvasca?

  29. #679

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Quote Originally Posted by anamar
    Quote Originally Posted by marta
    Koliko kvasca inace stavljas?

    Ja na 4.5salica brasna uvijek stavljam 173 vrecice kvasca.
    nikakve šalice kod mene nema.

    uvijek radim s bigom, ali rijetkim pecima kao nekidan radim po klasičnom receptu. onda obično stavim pola ili 2/3 vrećice kvasa.

    aj molim te koliko ti je to 173 vrećice kvasca?

    trebalo je pisati 1/3 sigurno

  30. #680
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp
    Quote Originally Posted by zhang
    ja sam otkrila program za brzo pečenje kruha (ima ga moulinexov xxl) i od tada mi kruh ispada dobar. a koristim sve vrste brašna, ovisno o trenutnoj inspiraciji.
    Upravo sam se odlučila na taj i evo peče se.

    Mada ima kraći period dizanja vrlo se solidno digao. Sad još da se speče. :D
    Odlično se spekao. Stavila sam topliju vodu i svježi kvasac, a prvi put radim sa svježim kvascem.
    Naime, inače pripremim sastojke i stavim u pekač - a pekač na odgodu da kruh bude gotov u 7 ujutro.
    I tu se ne usudim stavljati svježi kvasac. Možda griješim, ne znam. :/

    Brzi program nema mogućnost programiranja odgode pečenja - znači staviš sastojke i odmah kreneš raditi kruh. Tako da je on za situacije kad ti stvarno treba kruh za 1,5 - 2 sata.

  31. #681
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    Quote Originally Posted by dalmatinka
    Quote Originally Posted by anamar
    Quote Originally Posted by marta
    Koliko kvasca inace stavljas?

    Ja na 4.5salica brasna uvijek stavljam 173 vrecice kvasca.
    nikakve šalice kod mene nema.

    uvijek radim s bigom, ali rijetkim pecima kao nekidan radim po klasičnom receptu. onda obično stavim pola ili 2/3 vrećice kvasa.

    aj molim te koliko ti je to 173 vrećice kvasca?

    trebalo je pisati 1/3 sigurno
    ja sam jednom probala s jednom trećinom kvasca raditi kruh po normalnom programu, ali mi se nije dobro digao kruh.

    možda mi je brašno tada bilo neodstajalo?
    ma biga je zakon.

  32. #682
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ja sam slučajno otkrila taj program kada mi je hitno trebao kruh.
    od tada pečem na tom programu, čak ove kruhove sa dosta tamnog brašna.
    mislim da je bolje zato što samo 1 diže tijesto. ono što sam ja primijetila da se tijesto slabije diže 2. ili 3. puta.
    jučer sam radila tijesto sa pireom od batata na tom programu. ispao je super.

  33. #683
    buby's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,873

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    173 vrecice kvasca
    zakon
    ja više ne mjerim količinu kvasca, samo onako "posolim" po površini - taman da pokrije cijelu površinu kalupa

  34. #684
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    ja sam svježa u društvu s pekačem, pa se ne usudim eksperimentirati s količinom kvasca.

    zato i rekoh da je biga super, jer mi to uvijek uspije

  35. #685
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Quote Originally Posted by buby
    Quote Originally Posted by marta
    173 vrecice kvasca
    zakon
    ja više ne mjerim količinu kvasca, samo onako "posolim" po površini - taman da pokrije cijelu površinu kalupa
    Ja ga štreberski do zadnjeg zrna po mjeri

  36. #686
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Da li se može peći sa svježim kvascem - ali s odgodom? Da se stavi svježi na vrh i onda ostavi 4-5 sati dok ne krene program? Jel netko probao?

  37. #687
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Ja stalno koristim svježi kvasac u kombinaciji sa programom na odgodu i uvijek mi je kruh odličan.

  38. #688
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Probat ću večeras. Stavi se po vrhu? Jel mi možeš reći otprilike koliko ga staviš na npr. 600 g brašna?

  39. #689

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    koprivnica
    Posts
    1,264

    Default

    jel se metlica treba izvadilti prije pecenja?

  40. #690
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    nee

  41. #691

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    koprivnica
    Posts
    1,264

    Default

    hm...imam clatronic bba 2605...
    hocu ispeci najobicniji kru...recept sam nasla ali kaj trebam stisnuti? gumbici su mi na njemackom a ja ga enznam...(upotsva nemam)

  42. #692
    JOVANIMAMA's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Banja Luka
    Posts
    76

    Default re

    Ja imam xxl moulinex, ali mi na brzom programu kruh ne ispadne bas fini. Nakako kao da ne bude dovoljno pecen, ostali programi su super.

  43. #693
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Svježi kvasac najprije rastopim u vodi sa malo šećera i onda postupam kao sa tekućinom. Ne stavljam ga na brašno (na vrh), to radim samo sa suhim kvascem.

  44. #694
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ja pak stavim svježi kvasac onako namrvljen na vrh i sve ispadne super.

  45. #695
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default


    da 173, pukla sam od smijeha na vlastiti post.

    1/3 naravno. meni je to dovoljno da mi kruh bude dobar. a s bigom je uvijek dobar.

  46. #696

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    100

    Default

    Evo da se i ja prijavim u klub ljubitelja kruha iz pekača!
    Unazad dva mjeseca imam Moulinex 2000 i otad više ne kupujemo kruh.
    Moram priznati da se ja štreberski držim recepata iz knjižice i najdraži nam je mliječni kruh (naročito vikendom pa je taman za doručak) 8)
    Probala sam i Davorov s bigom i ispao je ok čak i onaj s kefirom.
    Prošli tjedan sam u pekaču napravila tijesto za makovnjaču - ma mrak, niš ne moraš mijesit, niš se ne ljepi za ruke, a tijesto super i kolač još bolji.

  47. #697

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    koprivnica
    Posts
    1,264

    Default

    a jel ti pekaci imaju program za samo mjesanje il se mora ukljuciti neki pa iskljuciti prije pecenja?

  48. #698

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    100

    Default

    Ima program samo za izradu tijesta. U originalu je to program na kojem se radi tijesto za pizzu - i to je isprobano super.
    Baš sam sada išla pogledati to je program broj 11 i traje 1,5 sati.

  49. #699
    buby's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,873

    Default

    Angelina_2, ja ti u tom programu za miješenje napravim puter štangice, a sada sam počela i tijesto za pizzu
    traje mi 1,5h kao i devi

  50. #700

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    koprivnica
    Posts
    1,264

    Default

    sad malo gledam i kuzim da ih ima dosta razlicitih proizvođaca koji izgledaju identicno...
    to valjda sve isti pravi a samo nakelje drugo ime

Page 14 of 33 FirstFirst ... 4121314151624 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •