Ima li itko ideju zašto bi kruh od mješavine polubijelog brašna i raži u omjeru 220gr. polubijelog i 180 gr.raži, digao se niej se ulegao, ali je gumenast???
Pečen je na odgodu na Basic program.
Brašno je kupljeno jučer u Lidla marka Castelo..
![]()
Ima li itko ideju zašto bi kruh od mješavine polubijelog brašna i raži u omjeru 220gr. polubijelog i 180 gr.raži, digao se niej se ulegao, ali je gumenast???
Pečen je na odgodu na Basic program.
Brašno je kupljeno jučer u Lidla marka Castelo..
![]()
Možda je previše raženog brašna?
Moj problem je, čini se - zobeno brašno. Kad god ga stavim - pa makar i par žlica - mrvi mi se. :/
Jel možda zobeno brašno nije za kruh?
Ne bih rekla da je previše raženog, stavljala sam i više..izgleda da brašno iz LIdla (Castelo marka) niej dobro..anchi pp prvotno napisa
Već treći kruh pečem s njim i uopće nisam zadovoljna.
Do sada sam trošila Podravka polubijelo.
Za zobeno ti ne znam, ali ja stavim žlicu zobenih pahuljica ..onih sitnijih.
Dobro je provjeriti datum mljevenja. Brašno koje nije odležalo barem mjesec dana nije dobro za kruh. Obzirom da na brašnu piše rok trajanja, dosta je teško zaključiti kada je mljeveno. Tek poneki mlinovi napišu i datum mljevenja.
(u zadnje vrijeme i meni nešto štekaju kruhovi i moram jako paziti da se ne zaigram previše s crnim brašnom)
Ja prijavljujem da je Panasonic pekac jedna stvarno suptilna spravica za pravljenje hleba![]()
Provjerila sam datum kad sam kupovala jer sam se sjetila tvog savjeta.Davor prvotno napisa
Evo sinoć sam pekla opet i sve je ispalo super...sad, nisam pametna...naime, kuća par dana nije grijana jer je ovdje(ST) bila gnjila južina a sinoć jest grijana...namjerno.
Palo mi je na pamet da je netko ovdje spominjao da im ne uspije kruh s odgodom ako ne griju kuću...
Moguće...moguće...ili možda nije, ne znam...
Sada sam dobila super razabran kruh sa odlično razrađenim i dignutim tijestom i prozračan, na vrhu se samo malkice udubio ali to pripisujem par zrnaca viška kvasa.
E da, i zarazila sam tri susjedetrebala sam s VBXom dogovoriti da mi daju proviziju
![]()
Mislim da imam rješenje za negrijane prostore: program za kruh od integralnog brašna - taj je manje/više isti kao i ostali, ali prije nego započne s drndanjem podgrije sadržaj.
Kod kruha s odgodom se može započeti s mlakom vodom i opet dobro.
Kad se govori o odgodi pečenja, bitno je koliko je to sati odgoda.
Ako je prostor hladniji bitno je da je odgoda kraća, a zamjes sa mlakom vodom, kako kaže i Davor.
Kod duže odgode neće biti puno efekta ni od mlakog zamjesa, jer će se kvasci "podhladiti" .
Imam pitanje vezano za kvas
Gdje inače držite veliko pakiranje Di-GA??
U hladnjaku ili ngdje drugdje??
Ovo s pothlađivanjem mi je logično
I prej nego se odlučim na experimente s bigom, koliko je uspješniji kruh s bigom, posebno miješano integralni ??
Jel se više digne ili je razlika samo u ukusu ?? I mirisu na kolače![]()
I mene muči to skladištenje suhog kvasca. Gruntala sam jedno 10 minuta pred policom u trgovini bi li - ne bi li uzela to veliko pakiranje. Na kraju nisam, ne znam koliki bi bio rok trajanja otvorenog pakiranja.
Još me nešto zanima.
Mogu li se zrna pšenice samo ubaciti u mješavinu ili ih treba prethodno nekako obraditi, možda namočiti preko noći?
Ostalo mi od koljiva, pa da se ne baci.
Ma ja sam uzela veliko i smatram da ću ga potrošiti prije isteka roka, samo, ja ga sada držim u hladnjaku
Piše na hladnom i tamnom mjestu, u kesici radi vlage...
Samo, i na ljekovima piše na hladnom i tamnom ali to ne znači uvijek nužnoi hladnjak...dapače
Ja sam ostavila jednu zdjelu kuhane pa to namjeravam ubaciti.Imga prvotno napisa
Inače, bila sam stavila nekuhanu proklijalu pšenicu - ali bilo je tvrdo. Dakle - skuhati prije.
A na veliko pakiranje kvasca još nisam naišla. :?
otvorenu vrećicu kvasca držim u frižideru u plastičnoj posudici s poklopcem
pakiranje 250 grama
Gdje si ga našla?Ailish prvotno napisa
Ja naletim samo na one od 500 g i male vrećice.
Bezveze mi je uzimati te male paketiće od 4x7 g po 7-8 kuna, pola kile je 25 kuna. A kvasac trošim svakodnevno.
Kako da onda kuhanu pšenicu uklopim u računicu, kao mokri ili suhi sastojak (treba li dodati još tekućine u smjesu)?anchi pp prvotno napisa
Ja bi rekla kao dodatak - onako kao i sjemenke (suncokret, bundeva, sezam...). Samo ne previše. Znat ću više sutra kad ga spečem.Imga prvotno napisa
Ajde, super.anchi pp prvotno napisa
![]()
Javi sutra, a ja ću onda večeras namočiti zrnje.
Već sam umorna od zbijenih tvrdih skoro gnjecavih kruhova i od podozrivih pogleda ukućana.
Nakon dva ili tri super uspješna kruha, više niti jedan ne uspijeva kako treba
i manje vode i više vode i manje kvasa i više kvasa i jedno brašno i drugo, i kombinacija s manje raženog i s više raženog, kako god okrenem, kruh je zbijen, nema pristojnih mjehurića...nije dobar.Svaki se digne ali kad ga razrežeš i ideš jesti izgleda kao zbijena ploča..
:? :?
Krampus, moj standardni hleb je s bigom, i jednom trecinom belog a dve trecine graham brasna. Bude super.
S novim pekacom sam probala i odnos 1/4:3/4 u korist graham brasna, i uspelo je.
Odlično je sa jednom ili jednom i pol žlicom skuhane pšenice na 600 g brašna.Imga prvotno napisa
Nisam se još usudila s bigom raditi..meni smeta što ne mogu dobiti mjehure unutar kruha, ako ih i ima sitni su kao glavica pribadače..i samim time hruh je zbijenkli_kli prvotno napisa
![]()
U zadnje vrijeme najčešće je 30/20 dkg polubijelo/raženo...radila sam i s manje raženog ali uzalud...neki vrag ne valja...
stavljam cirka 300 mil, vode, nepunu mjericu šećera i soli, i malu mjericu kvasa i pečem na normal
pokušala i na program za integralno i opet bez veze
evo...meni vec 5 dana zaredom kruh savrsennn...i predivno izgleda i super je okus
Probaj sa vise vode i na program za pecenje integralnog hlebaKrampus prvotno napisa
![]()
A kruh je i ovako mokar...osjeti se vlažnost, čini mi se da bi dodavanje vode pogoršalo a ne poboljšalo stvar..
Hm..
Ovo s programom na integralno nije problem probati, ali ovo s vodom..hm..ne znam..ali vrijedi i to pokušati
Mislim da ću večeras čak probati i bigu..
Sad sam se sjetila da mi je nabolji kruh bio kada sam u polubijelo dodala malo oštrog...neke sam stvari zapisala pa sam sada pogledala u te zapise
Možda najbolje da se vratiš na osnovni bijeli kruh i popraviš samopouzdanje.
Onda poslije opet na dodatke.
Jesi potrošila ono brašno što ti je bilo sumnjivo? Jel taj kruh s tim brašnom ili si na drugom?
Mislim da je jaaako teško doma napraviti kruh s velikim udjelom integralnog brašna, a da ima rupice i da je mekan "kao u dućanu". Prvenstveno zbog činjenice da ne dodajemo nikakvu kemiju poput tvari za rahljenje i sl.![]()
Najveće rupice i "najljepši" volumen mi bude s brašnom za dizana tijesta i dosta malim udjelom integralnog. Uz napomenu da ja prema knjižici za svoj pekač stavljam i mlijeko u prahu da kruh bude izdašniji i mekši. Možeš probati![]()
1000 g kruha, program za integralni kruh
redom se ubacuju:
400 ml vode
1 v. mjerica ulja
2 m. mjerice soli
1,5 v. mjerica šećera
2 v. mjerice mlijeka u prahu
240 g brašna za dizana t.
460 g integralnog brašna
1,5 m. mjerica kvasca
taj bude, ali kruh puno bolje izgleda kad obrnem gramažu integralnog i bijelog brašna
anchi pp hvala za info, sutra ga pečem s pšenicom :D
Slikacu bas ovih dana ovaj moj sa 400g graham brasna i 200 belog![]()
taj bi mogao biti vrlo sličan ovom "mom" gorekli_kli prvotno napisa
oćemo usporedit bilješke?![]()
Ma jesam potrošila sam ga, i jedva sam dočekala...sada sam na polubijelom od POdravke do sada se uvijek pokazao ok.anchi pp prvotno napisa
Ma i ja se mislim da sam se malo previše zaigrala i opustila pa mi se vratilo ko bumerang..
Evo, sad sam zamijesila bigu, prvi put.
Vidjet ćemo šta će ispasti, a onda se vraćam na elementarne bijele i polubijele recepte <dok se malo ne saberem
Imga
nije mi palo na pamet koristiti brašno za dizanja tijesta u pekaču....hm...nije loša ideja..imam dosta doma ostalo od nove godine..![]()
E pa kad te neće onda te neće :?
Napravila sma bigu prema Davorovom receptu s 2.stranice ovog topica..
U bigu sam stavila sve kako piše, a napravljena je od žlice raženog žlice grahama i ostatka polubijelog..
Na to je po uputama stavljen ostatak smjese..sol na vrh i odgoda od 6 ipo sati..
Program je trajanja 1:50 minuta..
Kruh se peče i dobro miriše ali se nije digao skoro pa ništa, nešto sitno i imam dojam da neće valjati..a kad se miješalo bilo je previše vodenasto..
Nemam sreće očito..u zadnje vrijeme
A budaleda sam bila dovoljno pametna pa pročitala i slijedećih nekoliko stranica(mada nekidan jesam i nešto mi je maglovito ostalo u sinapsama)onda bi stavila na dulji program od ovog...
ahhhhhhh
Ma znaš da se počinjem pitati... :?kli_kli prvotno napisa
To je paket od pol kile kvasa kupljen nedavno, i korišten i bilo je sve ok, ali....stoji u hladnjaku u plastičnoj vrećici zatvoren štipaljkom...i pitam se da li mu je vlaga mogla naškoditi...
Jutros sam napravila s dizanim tijestom i samo po dvije žlice raži i inegralnog..a 40 dkg dizanog...i digao se on super...ali je opet unutra prekompaktan, nema mjehuriča..nema prozračnosti...
Na toliku količinu brašna za dizanja tijesta to mi je fakat čudno.
Da, kod mene je brzi program oko 2 i pol sata i naivno sam vjerovao da je i kod drugih tako kad sam pisao recept :hrkljuš:
Dakle, pola sata gnječenja, oko sat vremena ležanja i oko 55 minuta pečenja - to je meni brzi program. Vjerojatno imaš neki takav na stroju pa probaj bez straha opet.
Ne vjerujem previše u koncept velikih pakiranja kvasca jer bi mi predugo trajao, a malo je vjerojatno da bi i puno prije toga prestao djelovati. Već i ovako mi jedna vrećica duuuugo traje.
sorry, nije 250 nego 500Imga prvotno napisa
![]()
traje već... ne znam, nekoliko mjeseci i normalno funkcionira (ostalo je možda 1/4 količine)
stavljam 1 žličicu kako piše u uputi i pečem skoro svaki dan
male vrećice su mi išle na živce
Kupila i ja tu vrecicu od 500 grama. Pa ako traje i samo mjesec dana isplati se.
Ne znam tocno cifre, ali ona od 7 g kosta oko 2,5 kune, a ova od 500 oko 25 kuna.
I meni male vrećice idu na živce,a moja mama kupuje ta velika pakiranja i radi kruhove u pećnici ali kaže da s vremenom pojačava količinu kvasca jer joj izhlapi.Ailish prvotno napisa
Čuva kvasac u teglici.
Jučer napravila kruh s kuhanim pšeničnim zrnjem i sezamom (svako po pola šalice), brašno za dizana i integralno
bez mlijeka u prahu
super je ispao!
Kruh
rupa je od mješalice
i mene žiciraju te vrećice,
obično mi treba mjerica kvasca, a koliko sam (ne)spretna pola mi se prosipa![]()
Kvasac je ipak u redu,...mješavine brašna ili samo brašno očito nisu bile u redu..
Jučer je pečen s dizanim brašnom i s dijelom crnog i bio je dobar..poprilično dobar.
sada pečem s oštrim i s dijelom grahama i dijelom crnog
ali...
ipak ću kupiti ležeći pekač
primjećujem da je u ovom uspravnom kruh u gornjem dijelu puno bolje dignut i razabran nego u donjem...u donjem bude zbijeniji...s manjim mjehurima a u gornjem dijelu s većim mjehurima...
curke, jedno pitanje : imam mnoštvo recepata u onoj knjižici i htjela bih isprobati neke neobične , ali sa manjom količinom, mogu li jednostavno prepoloviti sastojke i staviti na uobičajeni program, na najmanju težinu (750/1000/1250); hoće li biti prepečen ? radila sam jedan na odgodu od 6 sati, negrijana prostorija, čitam da se vama ne diže ili splasne, moj ispao 1/3 veći nego uobičajeni, jedva smo ga se riješili
a72 spominjala si kroasane, molim te za recept i program, u mojoj knjižici pod kolači nemam recepata, nego preporuku da koristim gotove smjese robne marke iz "Lidla" ;
imate li problema sa onim miješalicama, meni kad ga istresem jedna odmah ispadne, jednu moram čupati van sa nekom žićčicom koju sam dobila sa pekačem; nakon pečenja cca 1h cirkulira topli zrak i održava toplinu-koliko je optimalno ostaviti kruh unutra nakon pečenja, bojim se da ne splasne i ne ovlaži;
sorry , zasula sam vas pitanjima, ali ga imam tek 8 dana, a upute su poprilično šture, iskustvo puno više znači![]()
Ja biti savjetovala da ne koristiš nikakvo brašno iz LIdla :? Ja sam se pokajala i propalo mi 2 kila brašnaInače ja kad duplam onda duplam, kad smanjujem onda smanjujem po principu pola svega...
Omjer vode idem po sistemu 58 maximalno60% a kvasa nikad više od jedne male mjerice, znači na 65dkg brašna maximum je jedna mjerica..
zaboravih
i nama ostaju mješalice, nekad...a nekad same ispadnu...
ostavljam kruh maximalno pola sata jer sam nestrpljivaa jednom je ostao i više od sata i ništa mu nije bilo...
ako stavljaš duplo manje sastojaka možda jedini da staviš na light koricu, dakle na najslabije mada mi se još nikad nije desilo da mi se prepeče kruh
meni je s odgodom kruh s bigom ispao cigla umjesto divna štruca zbog negrijanog prostora. od tada sam počela bigu raditi s toplom vodom, nisam otvarala prozor u kuhinji noću kako inače radim i pekač sam premjestila bliže špakeru u kojeg bi prije spavanja ubacila drvo.
zadnjih dana je jugo pa nemam problema s bigom.
također sam primjetila da mi vlažnost kruha jako ovisi o vremenu. zao kad je jugo obavezno malčice smanjim količinu vode.
još ponešto o zobenom brašnu. meni nikada nije ispao dobar kruh sa zobenim. pa sam pravila palačinke s tim brašnom, a u kruh dodam žlicu dvije zobenih pahuljica.
imga kruh izgleda predivno!
anchi pp prvotno napisa
a meni mala vrečica traaaajjjee -za bigu mi netrebaju ni dvije mj. :/ neznam šta bi s pola kg
Pređite svi na bigu i kruh uvijek ispada,ali stvarno s minimum di-ga kako je preporuka
ja namjeravam ove dane pokušat ponovo, ali šta onda da radim s onolikim kvasom ??
![]()
Hvala na pohvalama!![]()
![]()
Kruh je rađen na gore opisanu foru s više običnog brašna, a znatno manje integralnog, zato je dosta rupičast.
Inače je to recept u knjižici za Rustikalni (seljački?) kruh i u njega idu orasi i lješnjaci, svako po 225 g.
Ja sam umjesto toga uvalila pšenicu i sezam u znatno manjoj količini, nekako mi 450g dodataka izgleda puno previše. :/
Bigu još nisam radila u najnovijem pekaču, htjela bi prvo isprobati preporučene recepte.
U Alaski je ispadala super, valjda zato jer se kod nas u stanu grijanje nikad ne gasi.
U Clatronicu, na žalost, to nije bilo baš lako izvedivo jer nema odgode za brzi program.
mislim da može u frizer, podijeliš na male kockice i vadiš po potrebi.Krampus prvotno napisa
Imga, smijem se pridruziti pohvalama? Odlicno ti izgleda kruh!
Ja sam sinoc stavila sve sastojke za kruh, obicni polubijeli s malo bucinih kostica, stavila odgodu da bude gotov u 7 ujutro i zaboravila ukljuciti start.
![]()
Kad sam se ustala u 6 nista ne zvrnda, nista ne mirisi - i onda sam sve to skupa stavila na brzi program koji traje 1 sat i 20 minuta.
U 7.20 - fenomenalan kruh, bolji nego kad to isto napravim s normalnim programom. :?
anamar - palacinke od zobenog, ha? Nisam nikad probala sa zobenim, ali eto morat cu nesto - ostalo mi je skoro kilu brasna, organskog integralno :/