ako su dobre proslijedi mi ga pa da se i ja spasim![]()
vrijeme je da pocnem jesti opet fini kruh
ako su dobre proslijedi mi ga pa da se i ja spasim![]()
vrijeme je da pocnem jesti opet fini kruh
ljuta sam ko pas...
Teta u Mercatora na info pultu dala mi je info da imaju glutensko brašno , no naravno da ga nemaju...ona je krivo razumjela šta meni treba, shvatila je da mi treba bezglutensko...
Bez veze...
Sve mi se čini da ću morati tražiti veze po pekarama...![]()
Upozorio sam te...
Mi sm se baš lijepo navukli na instant seitan, kad ono...
Osim danas. Katastrofa!anchi pp prvotno napisa
![]()
Grbavo i popucalo! Kao da nije bilo dovoljno vode, a stavila jednako kao i inace.
Da li jos netko pece na tom programu? Kakva su iskustva?
Davor prvotno napisa
A jesi...ali ja sam bik![]()
Ovako. zvala sam Advent d.o.o. koji je zastupnik i kaže da ga neće biti cca 2 mjeseca ...razlog:-zadnja naručena tura nije stigla iz Češke a naručuju svaka 4 mjeseca .
anchi pp prvotno napisa
Pekla i bilo mi super...jučer sam pekla na turbo brzom programu mliječni bijeli kruh iz knjižice, pekao se sve skupa 1:20 i ispao savršen i danas je sasvim mekan i vlažan.Doduše ide unutra 3 žličice kvasa ali eto..
Evo nakon višednevnih pokušaja i neuspjeha , kad mi je već došlo da zašvijučem pekač kroz prozori još ni sama ne znam što, znači, iz iskustva vam savjetujem:
PROMJENITE BRAŠNO JER NE VALJA
ma daaaaj...zbilja![]()
![]()
e pa ništa me u životu nije ispreskakalo ko taj pekač. Kupima ja pekač (XXL) i vrećicu brašna (5kg) i sretna kući, kad onda nastaše muke. Nikako, nikako i nikako speć kruh. Kad sam potrošila sve to brašno i odlučila baciti pekač kroz prozor nešto mi nije dalo mira nego ja u dućan po novo brašno i spečem kruh ko iz snova :D
koje si brasno upotrebljavala? Meni do sad super sa bilo kojim!ivanag prvotno napisa
sve ono što je završilo kod kokica je bilo od mlinete a ovaj kruh što je dobro uspio je s čakovečkim mlinovima
Meni bogme ne..sa brašnom iz Lidla sami problemi a niej bolje ni s čistim POdravka polubijelim.Najbolja se kombinacija pokazala čisto bijelo i čisto crno..pa pola pola s dodatkom raži i integrale..
Sada sam u Mercatora naišla na T1600 Brašno za crni kruh,to mu je naziv..i mogu reći da je dobro a odlična mi se pokazala i gotova mješavina sa sjemenkama koju razrijedim.
ja isto radim s čakovečkim mlinovima
jedino mi je raženo od Farine
Probao sam Lidlovo polubijelo i kruh je bio dobar. Njihovo brašno ima jednu vrijednu prednost u odnosu na ostala - imaju sasvim jasno istaknut datum proizvodnje. Ostali to nemaju, a osobito su komplicirana crna brašna.
E da...zaboravila sam reći da i j anajbolje iskustva imam s Čakovečkim mlinovima.
Lidlovo u Zg je, čini mi se, iz nekog sisačkog mlina. Možda je u Splitskom Lidlu neko drugo? (ovo se ja tješim jer sam kupila 5 kg T550 i nisam ga još isprobala :/ )
Meni je bilo dobro s bilo kojim polubijelim, a probala sam Cakovecko, Dugoselsko i Podravkino.
Za sada sam probala Pofdravkino i nisam ni malo impresionirana...
Trenutno koristim T1600 Tena brašno za tamne kruhove..fenomenalno..a mješam ga dva dijela na jedan dio gotove smjese za kruh sa sjemenkama.
Imaju i ona čakovečkih mlinovaDavor prvotno napisa
![]()
pakiranje od kilu gore na poklopcu
a od 5 sasvim ispod, s donje strane vreće
ima na svakom datum. Samo za pronaći neke od njih treba CSI team![]()
Pa upravo to. Ako piše rok trajanja, a ne znaš koliki je ukupan vijek trajanja - kako ćeš znati kada je proizvedeno?
Radila sam kruh s lukom i krumpirom. Ne sve u jednom, svaki posebno.
Odlicni su :D :D :D
Ostatak kukuruznog brasna sam bacila. Samo mi zauzima dragocjeni prostor, a sta god da napravim s njime - samo ja jedem.
Davor prvotno napisa
Normalno da piše rok trajanje. Mora po zakonu.
Ali na ČM piše i datum proizvodnje/pakiranja, to hoću reći.
Malo sam si neartikulirana danas.![]()
niste vi neartikulirani nego sam ja klasično konfuzna - pa vas krivo čitam.
Znam da mora pisat rok (neki), ali najčešće izgubim oči dok ga nađem.
I da, obično je rok trajanja. I bude još 11 mjeseci i 20-tak dana što se slaže s teorijom o roku trajanja 12 mj. (pričam o 550 - njega ipak najviše trošim)
Kruh s pireom butternut tikve. Napravljen nocas, oni koji su probali kazu da je odlican :D
Evo i mene..
U zadnje vrijeme, zadnjih deset cca dana jedino brašno koje koristim je mješavina za kruh sa sjemenkama 3o tak postotaka i ostatak Tena T1600 brašno za tamni kruh.
Pečem isključivo na rapid za integralni s odgodom 2:30 minuta sa jednom vrhom punom mjericom DiGa i niti na jedan kruh nemam ama baš ni jednu primjedbu..
Em se krasno digne, em je predivno zračan,hrskave korice i treći dan je odličan.
Sve dosadašnje mješavine raznoraznihbijelih kombinacija ili kombinacija s bijelim brašnom nisu bile ovako dobre.
mozes pojasniti ovo boldano, i ak ti nije problem napisati recept.Krampus prvotno napisa
NIej problem...
Kupim mješavinu za kruh sa sjemenkama ali ne pečem kruh samo od nje već stavim 30-tak% te mješavine i ostatak ili brašno za tamni kruh Tena T1600(Mercator) ili obično crno.
Recimo..
18-20-25dkg mješavine
30-35 dkg drugog brašna
omjer vode cca 58%(lako je izračunat na ukupnu količinu brašna)
ulje
nepunu mjericu šećera
i manje od uobičajene količine soli, ne više od pola vel.mjerice(ovo prvo brašno je već soljeno)
na ovoliko brašna obično na normalnom programu za integralni ide puna mala mjerica kvasa, a ukoliko je rapid stavim jednu ipo.
Svaki do sada kruh niej imao zamjerke ni po pitanju dizanja ni izgleda ni teksture..ma ničega...
Po želji dodam još sjemenki a koji put i maslinovo ulje.
Ove gornje mjere odnosno omjere mješavine brašna ne treba doslovno uzeti, to je moja umjetička sloboda![]()
Dobila sam nikad korišten pekač kruha, koji je nekoliko godina stajao zatvoren u kutiji.
Unutra ima upute na njemačkom jeziku koji mi baš i ne ide tako da ću tražiti nekoga da mi prevede kako se radi s njim.
Kako nemam nikakvog iskustva s pečenjem u pekaču, zamolila bih vas da li imate kakve savjete za početnika?
I imam pitanje da li ovi recepti koje pišete vrijede za bilo koje pekače ili postoje neke posebne cake?
Uz pekač se nalaze i one mjerice za sol, brašno, kvasac...
Hvala
Ja sam zadnjih nekoliko dana pekla kruh od gotove mješavine iz LIDLA
i bio je pravo dobar :D
Samo malkicu više slan...
Bojim se da u tim gotovim smjesama ima svega i svačega pa dobijete kruh kao i u pekarama samo svjež. Meni je ipak interesantnije ako znam šta stavljam u kruh i da je što manje aditiva.
Zato i stavljam samo dio te smjese a ne sve.
A kad smo već kod toga, bojim se i da brašno nije baš brašno već i da u njemu ima tko zna čega.
Naime, na mješavini piše
sastojci:
pšenično brašno
raženo brašno
sjemenke suncokreta
sjemenke sezama
zobene pahuljice
kuhinjska sol
glutensko brašno
emulgatori E471 i E472 e i tvar za tretiranje brašna E300
ove E stvari ne spadaju u extra štetne a ovo zadnje je askorbinska kiselina
Krampus:
U brašnu možeš imati samo veći ili manji dio mekinja , što nije opasno.A kad smo već kod toga, bojim se i da brašno nije baš brašno već i da u njemu ima tko zna čega.
Ne znam da li netko kontrolira ostatke kemikalija nakon tretiranja brašna u mlinovima :? Mali živi pocrkaju tretiranjem i ostanu na situ.
Ajme, što u to mali živi? :shock:
Želim li ja to znati uopće?
Mislim da ne želiš. Jako je poučno posjetiti neki silos...
(hoda se po deeebelim naslagama golubljeg gvana, vrata od spremišta se zatvaraju lancem, kad se prekrcava zrnje cijela ta masivna betonska konstrukcija se trese ... potpuno drugi svijet)
Hm...podignem temu i nitko ne odg na pitanja![]()
Ja ne bih radila s gotovim smjesama.
Mali živi - brašnari, radi njih se tretira brašno. Ovo o čemu priča Davor, problem je silosa,a brašnari su problem mlinova.
Natalija:
Recepti su za svaki pekač, stvar je u odabiru programa koji ti se čini najadekvatniji za pojedine vrste kruha.Hm...podignem temu i nitko ne odg na pitanja
Savjet početniku - kreniti sa jednostavnim kruhom i puno eksperimentiranja, da bi se odabralo što ti odgovara.
Što više znam, to sam manje sretna i bezbrižna.![]()
Jel' to onda isto što i žitni žižak?
Baka je uvijek sijala brašno koje bi kupila iz mlina zbog "žiška".
---- Sad vidim da nije: Sitophilus granarius i Tenebrio molitor.
Samo neka oni tretiraju to brašno, bolje da je tako.![]()
sorry, okupirali me mali živi, brrrrkalimero prvotno napisa
daj napiši koji je to pekač, možda netko ima upute pa ti može pomoći
reći koliko traje neki program, koje su mu faze, itd.
krivo sam kvotala![]()
ovo gore sam pisala Nataliji
Trebamo se tješiti da je to tretiranje uvijek pod nadzorom, dozvoljena sredstva i količine i da sve to za neko vrijeme ispari.
Problem je u nama koji bi htijeli živjeti bez kemije i sa novim tehnologijama.
Kako sam danas imala ukusan kruh, dodala sam malo heljdinog brasna, i mljevenog sjemena lana i curekota...bio je tako ukusan, tamne boje, i mirisan (curekot)...e sad jos jedino ne znam koliko je "zdrava" ta kombinacija sjemenki?..lana je bilo pa mozda 2 zlice mljevenog, inace ne meljem ali sam tu na forumu procitala da je vise iskoristiv na taj nacin, pa sam zbog toga samljela i curekot.
bijeli kruh se toliko ne mrvi, ali kruh od 10-15% raženog, cjelovitih žitarica se dosta mrvi drugi dan, što napraviti da je manje mrvica na stolu? Hvala![]()
Znači, i zbog toga je važno da brašno malo "odleži"?kalimero prvotno napisa
Nakon što sam malo pogledala slike ovih kukaca i crva pristajem na barem minimum kemije, ako će mi to pomoći da ih ne sretnem u svojoj špajzi.
Ili kruhu.
pipo, daj pliz prolistaj zadnjih nekoliko stranicapipo prvotno napisa
napisala sam recept za kruh od bijelog, raženog i integralnog brašna koji se meni odlično ponaša drugi dan
mislim da sam čak i sliku zalijepila
mora biti "tu negdje"
ključno je pogoditi i omjer vode i omjer bijelog brašna kad se u priču ubace ova teža brašna
ili u pretražnik ukucaj "raženo", moj nick pod autora i postavi da ti prikazuje postove, a ne teme
Samo da prijavim havariju![]()
Jučer mi pekač otkazao poslušnost. Ne vrti propelerčiće. Star dva i pol mjeseca. Moulinex. Servis radi valjda ujutro jer ih popodne nisam dobila.
Nemam pojma kad ću moći odnijeti :/
Žalosna ja, žalosna cijela kuća![]()
Uuuuuu.![]()
Jesi ga dobro nabila na one okretače? (to se ja hvatam za slamke)
Ne mogu vjerovati.![]()
imaš ppanchi pp prvotno napisa
O, da! Sve isprobano, dobro nabijeno. Ne mrda.
Ma idemo na servis, ima garanciju.