Stranica 23 od 33 PrviPrvi ... 132122232425 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,101 do 1,150 od 1625

Tema: kruh iz pekača 2. dio

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bijaše topic na temu mljevenja zrnja: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=47831

Treba ti mlinac za mak, a gdje ćeš ga naći - ne znam. Onda je bilo u Kauflandu.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Znam da je glupo pitanje, ali moji bi da kruh iz pekača više liči na kruh iz pekare - s ti mda su navikli na mavrovića dakle ne mora biti onaj napuhani bijeli - u čemu je tajna da bude još lakši i malo elastičniji - znači meni ispada mekan, korica je hrustava, ali ne i krckava, a mjehurića ima par, ali nije baš lagan (zapravo vrlo je sličan kruhu koji je pekla moja baka). Stvaljam germu po receptu - da dodam više ili više tekućine :? Baš mi je važno da zavole tj kruh iz pekača. Za sad sam za početak radila samo s bijelim brašnom.
    ja sam svakako ZA dodavanje vode - imam Moulinexov pekac, a ubjedljivo najuspjesniji hljeb je po receptu za rustikalni (?), bez mlijeka u prahu i ulja, umjesto 310 ml vode stavim gotovo 500, a koristim brasno t-710 s malo sjemenki.

hljeb bude napuhan do vrha pekaca, hrskav okolo, unutra predivno supljikast. i evo, sad sam gladna

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a zašto bez ulja ???

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Imam pitanje: da li netko sjemenke koje stavlja u kruh prije toga - samelje?
    Ako da - kako?
    Naime, palo mi je na pamet da bi to mogla biti dobro pošto znamo, jelte, da većina sitnih sjemenki prođe kroz nas (sezam, npr)
    Dakle, jel netko nešto probao u tom smilslu?
    meljem i sezam, lan i curekot, i da ,mlinac za kafu obavlja to super,ostale sjeckalice bas i ne,jer najsitnije sto mogu je upravo velicina sjemenki, tako da ih samo provrti i nista vise

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja ako odmah ne napišem, zaboravim što sam htjela reći...

Radila sam mliječni kruh za Uskrs po mulinexovom receptu.
    Idu mlijeko i putar umjesto vode i ulja i bio je mekan i rahli

Pa si sad mislim da ubuduće zamjenjujem ulje s maslacem.

Koliki bi bio omjer za zamjenu? Ako mi inače trebaju 2 mjerice ulja, koliko maslaca bi to bilo?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja ulje nikad ne mjerim već lijevam odokativno

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Krampus prvotno napisa
    ja ulje nikad ne mjerim već lijevam odokativno
    eh, kad sam ja više štreberski tip
    ništa bez mjerica, digitalne vage, a od kad sam apri upoznala i - ravnala!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I ja se javljam da sam ispekla svoj prvi kruh po uputama, s time da sam trećinu stavila polubijelog i graham brašna i jako je fini bio, odmah se pojeo.

Jučer sam stavila tijesto za pizzu ali je bilo premekano i jako malo ga je ispalo, izvadila sam ga i sama ga još mjesila i onda je tijesto ispalo tvrdo kad se ispeklo (opet po uputama od pekača).

Danas sam pekla isti kruh kao i 1.put i poduplala sam smjesu, ali kad se ispekao nije ispao veći (do ruba kako sam očekivala) već sigurno 3, možda 4 prsta niži od ruba).

Radila sam sa suhim kvascem i program za kruh mi traje 2h i 30 min

Mislim da ću početi listati ove recepte

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Obavezno prelistaj!
    Meni je favorit kruh s krumpirom i pečem ga kad god radim pire krumpir!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Natalija prvotno napisa
    I ja se javljam da sam ispekla svoj prvi kruh po uputama, s time da sam trećinu stavila polubijelog i graham brašna i jako je fini bio, odmah se pojeo.

Jučer sam stavila tijesto za pizzu ali je bilo premekano i jako malo ga je ispalo, izvadila sam ga i sama ga još mjesila i onda je tijesto ispalo tvrdo kad se ispeklo (opet po uputama od pekača).

Danas sam pekla isti kruh kao i 1.put i poduplala sam smjesu, ali kad se ispekao nije ispao veći (do ruba kako sam očekivala) već sigurno 3, možda 4 prsta niži od ruba).

Radila sam sa suhim kvascem i program za kruh mi traje 2h i 30 min

Mislim da ću početi listati ove recepte
    ?Što ti znai da si poduplala smjesu, ??
    Koji ti je pekač ??
    Koliko si kvasa stavila ??

I ostale omjere..?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a zašto bez ulja ???
    Pa recimo francuski kruhovi se peku bez masnoće. Ako je važno izvući maksimum iz sposobnosti vezanja glutena onda masnoća samo smeta.
    U stroju se takvi kruhovi nešto jače lijepe za propelere.

Daisy@ avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

evo skupila sam nešto receptića,pa bih sad probala malo istraživati što taj pekač sve može napraviti...
    Recite mi,ako znate,kad bih radila prhko tijesto,uglavnom neko bez kvasca za kolače,dal ga mogu staviti mješati na program za tijesto?
    I dali mora biti neki poseban recept,ili može neki moj iz maminih recepata ?
    Na pekaču xxl baguette piše program za kolače,ali nisam sigruna da taj samo mješa,mislim da i peče,a to ne bih... :/
    Znam da puno pitam,ali pliz pomagajte...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ubaciš sve na program 12
    on samo mijesi, niti ne diže (zagrijava), niti ne peče

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    a zašto bez ulja ???
    Pa recimo francuski kruhovi se peku bez masnoće. Ako je važno izvući maksimum iz sposobnosti vezanja glutena onda masnoća samo smeta.
    ovaj se hljeb nimalo ne lijepi - istina, propeleri standardno ostanu u hljebu, ali to mi se desava i s drugim receptima.
    a nemam posebnog objasnjenja zasto je ovaj recept bez ulja, jednostavno je. i super ispadne.
    doduse, i oni tradicionalni hl****vi, kakve je moja nana pravila, prave se bez ulja i mlijeka u prahu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    a zašto bez ulja ???
    I ovo prvi put čujem, Davore mogao bi tii češće dolaziti

Daisy@ avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Imga

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Daisy@ prvotno napisa
    Imga
    pa kad imam knjižicu kod sebe

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

?Što ti znai da si poduplala smjesu, ??
    Koji ti je pekač ??
    Koliko si kvasa stavila ??

I ostale omjere..?
    Poduplala smjesu.... 1. put kad sam pekla, pekla sam po ovom receptu:

1 mjerica mlijeka (cca 240ml)
    2 veće mjerice maslaca
    2 veće mjerice šećera
    1 mala mjerica soli
    2 i 2/3 brašna (miješala sam gragam, bijelo i polubijelo)
    1 mala mjerica suhog kvasca

a drugi put sam sve poduplala (2 mjerice mlijeka, 4 maslaca...)

Kruh ispadne dobar ali voljela bih i druge isprobati, pa ću malo proći vaše recepte, eko tko imam kakav file sa više isprobanih recepata neka mi slobodno pošalje.

A tijesto za pizzu sam pekla po ovom receptu:

1 mjerica vode
    1 veća mj. maslaca
    2 mjerice šećera
    2 i pol mjerice soli
    2 mjerice i 3/4 brašna
    1 mala mjerica kvasca.... ovim tijestom za pizzu nisam zadovoljna jer je ispalo premekano kad sam ga vadila, ljepilo se svuda.

Pekač je Salco, malo se mučim sa uputama na njemačkom, ali snalazim se već.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tijesto za pizzu je oriđiđi dosta mekano i oriđiđi pizze se rade jako tanke i s jako malo "file". U krušnoj peći se peku cca. 3 minute, a kod mene na keramičkoj ploči za pizzu oko 5 minuta. Jest natezanje, ali valja. Postoji i pravi pravcati kodeks o tome što je prava pizza i vjeruj mi na riječ: ima smisla.
    Debele pizze možeš slobodno zvati američkima.

Pizzaiolovih deset zapovijedi su objavili na www.theartisan.net -u:
    The denomination of "Vera Pizza Napoletana" is reserved exclusively to pizza made according to the following rules:

1. It must be made only with flour, natural yeast or (baker's) yeast, salt to taste, and water. all types of fat are absolutely forbidden from inclusion in the dough.

2. The diameter of the pizza should never exceed 30 centimeters ( 10-12 inches)

3. Dough must be kneaded by hand or by approved mixers that do not cause the dough to overheat. (If the dough overheats, it speeds up the fermentation process.)

4 The pizza dough must be punched down by hand and not by mechanical means (never use a rolling pin, etc.)

5. The cooking is done directly on the floor of the oven. (the use of sheet pans or other pans is not allowed.)

6. The oven must be made of brick and materiale refrattario. (refractory material similar to volcanic stone) and must be fired with wood. (Operator's choice)

7. The oven temperature must be at least 400° C. (750-800° F.)

8. The classic Pizza ingredients are : Marinara - tomato, oregano, garlic, olive oil, salt: Margherita - tomato, mozzarella, olive oil, basil, salt: Al Formaggio - grated Parmesan, lard, garlic, basil, salt (tomato optional); Calzone - stuffed with ricotta, salami, olive oil, salt.

9. Variations on the Classics, which are inspired by tradition and fantasy, are accepted, provided they are not in conflict with the rules of good taste and culinary laws.

10. The Pizza must have the following characteristics: not crusty, well done, and fragrant, with the border high and soft.

The above rules are set by the Association of VERA PIZZA NAPOLETANA, which is part of the Association of Pizzaiola Europa and sustaining members.
    Dakle, ako ti je stalo do zaistač pizze, kreni u potragu za keramičkom pločom. Moja je koštala ... a u Konzumu je prije nešto vremena bilo po 100kn. Pizzza se stavlja izravno na zagrijanu ploču.
    Dojam jedenja: zakon.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moj dragi je bivši pizza majstor tako da on napravi naj naj pizze, a kako sam ovo radila na svoju ruku

(Zapravo sve što pečem u pekaču je samo isprobavanje) jer tek sam početnik, pa tako i sa kruhom i sa tijestom i ostalim...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa, uz pravog pizzaiola za po doma, STVARNO ti nedostaje ploča za pizzu 8)

Za ekipu koja misli da se odličan kruh ručno proizvodi nadljudskim naporom, evo jedan jako poučan video koji objašnjava da to ne mora biti tako: http://video.nytimes.com/video/2006/...ead-bread.html
    Ukratko, biga pečena u kalupu. Keramički kalupi se u zadnje vrijeme dadu naći po dućanima, ali su im cijene i dalje :shock:

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja pizzu pečem u onom velikom niskom plehu i razvučem je tanko tanko...nikad mi tijesto ne bude debelo ali da me ubijete ja ga radim odokativno...tako da mjere nemam.
    Pokušat ću paziti drugi puta što stavljam pa javim

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo i mene u klub
    Danas smo kupili Moulinex OW2000
    Mi ne jedemo puno kruha, al volimo crne, integralne, sa sjemenkama, kukuruzne... zapravo sve osim bijelog

Naravno da sam odmah krenula na posao
    Radila sam modificirani recept za integralni kruh od 500g i sad se malo još hladi dok se MM vrati s vaterpola, pa slijedi degustacija
    Javim dojmove

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

alkemicar- dobrodošla u naš klub - sam svoj majstor :D , bit će kruha svake vrste

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moulinex ima program za bezglutenski kruh, koji mi fala Bogu ne treba, ali me zanima jel netko probao peći običan kruh na njemu.
    Program traje sat vremena kraće nego za normalan kruh, pa sam mislila da bi ga možda mogla iskoristiti u nekim situacijama.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

alkemicar, dobrodosla u klub, imamo isti model

anchi pp, moj nema opciju tako da :/

Davore, link je super,tako lako izgleda...mislis li da bi morao biti specijalni keramicki kalup, ili moze bilo koja keramicka posuda u kojoj se inace pece,ili cak metalna ,imam neki metalni pekac sa poklopcem? U cemu je razlika?

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i drugi kruh je odlično ispao :D

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Odlično!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da li je netko stavljao sauerteig iz dm u pekač - onaj kiseli pripravak za dizanje kruha - ne znam boje objasnit - ja sam dobila gel ciglu - vrlo interesantno za neki umjetnički projekt, ali za jest nije ? Da li sam trebala nešto prilagaoditi u receptu?

Daisy@ avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

evo dok je još topao brzo se moram pohvaliti :D
    radila sam prvi kruh s bigom i ispao je super!!!
    Obožavam elastične vlažne kruhiće,a ovaj je baš tako ispao!
    Jako sam zadovoljna.
    Nekako kad napravim po receptu iz knjižice (hvala Imga ) bude mi suh i nekako tanka sredina,ako sam dobro objasnila.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa
    Davore, link je super,tako lako izgleda...mislis li da bi morao biti specijalni keramicki kalup, ili moze bilo koja keramicka posuda u kojoj se inace pece,ili cak metalna ,imam neki metalni pekac sa poklopcem? U cemu je razlika?
    Fora je samo u termičkom kapacitetu materijala. Ako imaš teški gusani lonac - to je to. Ideja je da kad frkneš tijesto u lonac (ili kalup) da se podloga ne ohladi momentalno, nego da temperatura trajno ostane iznad 100°C. Možda bi i lonac debelog dna upalio - ne znam. Moja iskustva s ovakvim pečenjem protežu se za sada samo na pečenje pizze na keramičkoj ploči.

Citiraj pikula prvotno napisa
    da li je netko stavljao sauerteig iz dm u pekač - onaj kiseli pripravak za dizanje kruha - ne znam boje objasnit - ja sam dobila gel ciglu - vrlo interesantno za neki umjetnički projekt, ali za jest nije ? Da li sam trebala nešto prilagaoditi u receptu?
    Taj dodatak ti je samo dehidrirana jako odstajala biga. Unutra ima sasvim malo kvasca tako da se kod pečenja u jednoj fazi neće dogoditi baš ništa. Svrha tog dodatka je aromatiziranje kruha kako bi postigao aromu kruha rađenog s - bigom.
    U čemu je štos?
    Nekada se kvasac morao čuvati. Divlji kvasci će ponekad i sami od sebe izazvati dizanje tijesta, ali je ishod sasvim slučajan i nepouzdan. Možeš računati da će se sve prije usmrditi nego pošteno dići. Zato su ljudi lijepo dignuto tijesto čuvali (kvas, tal. biga, eng. starter, sponge) i u nedogled pekli kruh s istim kvasom dok se ovaj ne bi pokvario.
    Kvas stajanjem postaje tromiji, kiseliji i aromatičniji. Otud nazivi kiselo tijesto, sauerteig i slično. Ono je doslovno kiselo.
    Puno bolji postupak u današnje vrijeme je biga od male količine kvasca. Dobiješ sve:
    - ponovljivost postupka,
    - ne moraš čuvati kvas u frižideru za drugi put (probao sam i to pa uvidio da nema smisla),
    - logistička neovisnost (kad se vratiš s mora samo posegneš za namirnicama i spečeš kruh),
    - fini elastični kruh prekrasnog mirisa.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Davore pomagaj! Što krivo radim???? Promjenila sam brašno i opet se ništa nije diglo. Tvoj kruh s bigom na slici je SF za mene. Prva tri, 4 su bila ok i sad odjednom katastrofa. Pišem ovo s pekačom koji držim ispred otvorenog prozora u jednoj ruci ciglom s prepečenom koricom ignjecavom nwdignutom sredinom u drugoj, na mome licu suza ?
    Da se vratim na digo sa ovog DM kvasca, da grijem sve prije i brašno i sve, što???

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa vrati se na digo. Ako si koristila samo sauerteig dodatak BEZ dodavanja normalnog kvasca onda je vrlo vjerojatno da ćeš baš svaki put dobiti ciglu. Mislim da čak i na uputi od tog sauerteiga piše da se dodaje kvascu, njihovom hefe naravno.

"Na tvojoj ruci prsten, u tvome oku suze taj drugi što te uze, ne voli kao ja ..."

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma ovaj put sam stvaila hefe, ali niš. Piš ga vrit. Idem staviti digo. Koji kvasac ti koristiš? Kaj nam nije onaj E u digu protiv naših uvjerenja?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako ćemo pravo, čak je i kvasac protiv naših uvjerenja, ali ga stavim tako malo da se oko toga ne živciram. Bez kvasca nema kruha.
    Ako ti se kruh naglo pogoršao prvo provjeri datume na brašnu. Ako brašno ne odleži barem mjesec dana - ne diže. Tako jednostavno.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala, javim kad uspije

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj anchi pp prvotno napisa
    Moulinex ima program za bezglutenski kruh, koji mi fala Bogu ne treba, ali me zanima jel netko probao peći običan kruh na njemu.
    Program traje sat vremena kraće nego za normalan kruh, pa sam mislila da bi ga možda mogla iskoristiti u nekim situacijama.
    Probala sam. Nije bas uspjelo :/

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kruh uspio! :D Hvala svima na podršci
    Dakle ipak mlijeko u prahu, digo kvasac, brašno čakovečki mlinovi rok isteka ove godine i sve po receptu za quick bread,osim što sam stavila maslinjaka. Klinci su čak povjerovali da je iz dućana Idemo u nove radn pobjede.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Davore tebi posebno na strpljenju

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni dolazi mama u posjete, a dijabetičarka je.
    Htjela bi joj raditi kruh da ga ne moramo kupovati, a baš bi je htjela i razveseliti.

Zna li netko kako dobiti nešto slično ovome?
    Omjere, sastojke?
    Na slici je Mestermacherov od punog zrna.

Ili da i dalje derem po kombinaciji raženog i integralnog?

Primam sve sugestije, hvala vam unaprijed.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Imga, ne mogu ti pomoći.

Samo sam htjela reći da sam nedavno kupila prvu kilu raženog brašna (tj. 900 g, jer je ono za razliku od svih ostalih vrsta brašna pakirano 900 g :? ),
    i uspješno je upotrijebila :D

Jako je fini kruh, podsjeća na legendarni alpski!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ima li netko provjereni recept za kroasane?

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jesam se već pohvalila da sam ponosna vlasnica pekača?!?!
    i da mi je najbolji kruhek od brašna tip 1600?!?!
    tako krasan ispadne...
    sad se bacam na recepte s bigom!

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je davno netko pitao gdje se može kupiti veća količina suhog kvasca - ima u Metrou (vidjela sam u katalogu) - 500 g, mislim 22 kn

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ima li netko provjeren i isproban recept za kroasane?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    Meni dolazi mama u posjete, a dijabetičarka je.
    Htjela bi joj raditi kruh da ga ne moramo kupovati, a baš bi je htjela i razveseliti.

Zna li netko kako dobiti nešto slično ovome?
    Omjere, sastojke?
    Na slici je Mestermacherov od punog zrna.

Ili da i dalje derem po kombinaciji raženog i integralnog?

Primam sve sugestije, hvala vam unaprijed.
    Ej to što je tvoja mama dijabetičarka samo znači da mora vagati namirnice, nije posebno važno da to baš bude takav kruh.

Radi taj svoj miješani i nikakav problem.A teško ćeš dobiti ovo na slici.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa nije to baš toliki problem. Masno zrnje ne upija vodu i može ga se dodati u velikoj količini. Mislim stvarno velikoj količini. Tamna boja se ionako dobije od oraha, ali dijabetičarima pogoduju vlakna i dobro je osnovu ovakvog kruha napraviti s crnim brašnom.
    Zrnje na izbor je sezam, suncokret i bučino, a može i nemljeveni mak - izgleda jako sexy u kruhu. Slobodno stavi i kima.

Inače se po netu jako tamni kruhovi odazivaju na pumpernickel, ali je jako malo smislenih recepata - obično se tamna boja dobije dodavanjem kakao praha, ali mi je to bez veze. Orasi su bolji.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Jučer sam radila polubijeli s dodatkom zobenih pahuljica, mladog luka i ružmarina. Mnogo dobro!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ima li netko u wordu kakve recepte da mi pošalje na mail?

Please....

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja to iz knjižice od pekača ili odavde:

http://www.club-paneo.com/gb_en/pane...e-hbb-M_2.html

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove