Pozdrav za sve forumase i ljubitelje domaceg kruha iz suncane Makedonije.
Pre vrlo kratkog vremena.ponosni sam vlasnik dva pekaca firme CITRONIC, jedan vertikalni sa jednim i drugi horizontalni sa dva "propelera", oba zapremine 3l.
Nakon citanja ove obimne teme o pekacima, mogu da kazem da zahvaljuci vrlo strucnim komenterima ovde prisutnih, da sam za vrlo kratko vreme uspeo da savladam tehniku mesanja i procentualnu zastupljenost pojedinih sastojaka koji su od odlucujuceg znacaja za uspesan recept.
Citajuci teme, primecujem malu nestrucnost u pogledu tumacenja tehnickih karakteristika i mogucnosti strojeva (sto meni kao strucnom licu, dipl. mas. ing po struci malo i smeta), pa ne bi bilo na odmet baciti tracak svetla i po tom pitanju.
Ne bih hteo da se neko nadje uvredjenim, posto mi je namera da ovu predivnu temu, tako bogatu iskustvima i strucnim poznavanjem materuje zaokruzimo necim sto ce je naciniti kompletnijom.
Neznam dali ste svesni jednog ogromnog nedostatka koji imaju SVI pekaci, a to po sili koncepcije i ne bi moglo da se promeni. Naime radi se o tome sto nakon dizanja testa koje traje u zavisnosti programa i modela i do 2 sata, od temperature za dizanje testa koja je niska, pekac prelazi u stanje pecenja koja je najvisa. Ovo ima za direktnu posledicu naglo bujanje ili padanje (konkavno testo) ako je testo vec dostiglo svoj maksimum. Zato je bolje da aparat ima sto jaci grijac, recimo 800W umesto 600W, da bi brze savladao razliku u temperaturi.
Ovo ce sasvim malo uticati na potrosnju posto kolicina energija za pravljenje hleba ostaje ista.
Pekaci ne koriste termostate za odrzavanje zadate temperature iz jednostavnog razloga sto u procesu izrade kruha, su potrebne 6-7 razlicnih temperatura , sto podrazumeva isto toliko termostata, sto je ipak preskupo, neprakticno i nadasve neprecizno. Ovde se koristi jedan PTC otpor koji menja svoj otpor u zavisnosti od promene temperature, salje ovu informaciju u procesor koji na osnovu trnutnog otpora "zna" o kojoj se temperaturi radi i moze vrlo precizno da podesi trazenu temperaturu u procesu. Mozda ste culi iz svog pekaca tiho ucestalo kliktanje i ili kljuckanje.To radi relej koji ukljucuje/iskljucuje grijac na osnovu informacija PTC/PROCESOR. Ovaj sklop izvanredno dobro i precizno odrzava zadatu temperaturu za razliku od termostata gde su varijacije temperature i do desetak stepeni, zbog tromosti rada termostata.
Eto i to smo elaborirali....neko ce vise neko manje razumeti, trudim se biti sto razumljiviji.
Mesalice. Sta reci o njima. Oni sa jednom su vece i zakrivljene, sa dve su manje i prave (radi promene smera vrtnje). Vertikalna posuda i jedna mesalica nudi laksi koncept mesanja u smislu jedan smer, ciklus sa prekidima i kontinuirani, sto je dovoljno za manje i malo vece kolicine testa. Horizontalna posuda i dve mesalice. Ovde nastaje problem kod manje kolicine testa (mesa se samo na jednoj mesalici), mora da se uvodi pulsirajuci mod, mod sa prekidima, kontinuirani mod, levi/desni smer i (kao kod mog pekaca) mod cimanja u fazi dizanja testa (ukljucuje se tri puta i lepo pravna testo u horizontalu)
Mogu da kazem da obadva tipa dobro odrade posao, stim sto horizontalna mnogo vise opterecuje motor a i same "propelere" radi cimanaj, pulsiranja i menjanja smera, sto rezultira osetnim skracenjem veka pripadajuce mehanike za mesanje.
Znaci veca kolicina testa, sa aspekta mesanja, horizontalna posuda, mala kolicina testa-vertikalna posuda, sto otprilike odgovara i sa aspekta pecenja.
Primetio sam jos jedan nedostatak kod (mojih) pekaca, a verujem da je to slucaj i sa ostalim. Naime radi ognootpornog prozora ne moze se staviti grijac ili makar onaj ogledalni lim koji bi reflektovao toplotu i usmeravao na testo, sto rezultira sa svetlijom gornjom stranom u odnosu na zidove.
Posto volim BIGA testo koje podrazumeva vecu kolicinu vode (do 70%) i ako umesim vecu kolicinu testa recimo 700gr. NIKAKO ne mogu do kraja ispeci kruh a da ne bude beo odozgo. Moram staviti na produzeno pecenje (program samo za pecenje) i jos peci najmanje 30 min.
Nadam se da sam bacio jos koji tracak svjetla u ovu inace prekrasno osvetljenoj temi o pekacima.
Pozdrav.