@judas, do padanja kruha dolazi radi slabe vezivosti tijesta ili radi predugog/preintenzivnog dizanja. Kad radiš kruh s neodležalim brašnom onda je vrlo izražena slaba vezivost i zato je dobro provjeriti je li brašno odležalo barem mjesec dana nakon mljevenja. Smanjiti intenzitet dizanja se postiže manjom temperaturom smjese ili manjom količinom kvasca. Svakako prvo probaj smanjiti količinu kvasca, recimo na pola.

@tzlatko, prilično elaborirano izlaganje s kojim bih se mogao većinom i složiti, iako bi primjena svih ideja vjerojatno jako poskupila strojeve. Strojevi su zadnjih godina evoluirali u plastične igračke s kakvima se sada igramo i cijena im je pala na manje od 100Eur. Sada su strojevi manji, lakši i imaju bolji WAF nego prije desetak godina, a ti stari strojevi su imali dosta rješenja prilično na tragu ovoga što si opisao. Ipak, bez obzira na sve potencijalne optimizacije strojevi mi se sviđaju upravo takvi kakvi su sada: lagani, jeftini i sexy, jer baš niti jedan "normalan" stroj neće moći zamijeniti pravu krušnu peć. Vjerojatno bi se s ovim optimizacijama dobilo nešto bolji kruh, ali bi cijena takvog stroja udaljila ovu ideju većini kojoj bi to postalo preskupo. Kruh kakav pečemo u ovim strojevima je i ovako puno bolji od kupovnog

Moje viđenje odnosa cijene i kvalitete kod ovih strojeva je potpuno konzumerističko: bolje tri Alaske nego jedan Moulinex za iste novce. Zašto? Kad mi se Alaska potroši zamijenim ju i dalje imam potpuno novi stroj. A ima sve funkcije kao i skuplji strojevi i nema nelogičnosti.