tzlatko:
Neznam dali ste svesni jednog ogromnog nedostatka koji imaju SVI pekaci, a to po sili koncepcije i ne bi moglo da se promeni. Naime radi se o tome sto nakon dizanja testa koje traje u zavisnosti programa i modela i do 2 sata, od temperature za dizanje testa koja je niska, pekac prelazi u stanje pecenja koja je najvisa. Ovo ima za direktnu posledicu naglo bujanje ili padanje (konkavno testo) ako je testo vec dostiglo svoj maksimum. Zato je bolje da aparat ima sto jaci grijac, recimo 800W umesto 600W, da bi brze savladao razliku u temperaturi.
Temperatura sirovina je sobna temperatura.Dizanjem tijesta-radom kvaščevih gljivica temperatura tijesta raste a i pekači griju za vrijeme fermentacije .U završnoj fermentaciji temp. je ca 30-32 stup.
Početak pečenja ili naški rečeno ubacivanje kruha u peć i ide kad je postignuta zadana temp. Ne ubacuje se kruh u peć na npr. na 100 stup. pa se postepeno diže temp., već se ubacuje kad je 200 i poslije se smanjuje. Baš je bitno da nije predug period niske temp. na kojoj se odvija alkoholno vrenje već temp. mora rasti kako bi to prešlo u mliječno kiselo do denaturacije bjelančevina i klajsterizacije škroba.
Temperatura sredine kruha nije veća od 90 stup. bez obzira što se peče na 200-230 stup.
Kažeš da kruh pada ako je tijesto dostiglo svoj maksimum. Tijesto ni ne smije dostići maksimum , to je greška u koracima koja se regulira količinom kvasca i vremenom odmaranja.
Ja imam pekač Alpina 450 W, dakle nije ni 600 a kamoli 800 W, našla sam program koji mi odgovara i nemam problema sa kruhom.