-
Helou pipl!!!
Evo konačno i ja da se javim sa mojim iskustvima.
(Da potsetim da mi je mašina,,Moulinex''OW 5003)
....elem,pekla ja i pekla 'lepčiće, one od 700 g.koji su super ispadali i odlučim da probam veknicu od 1,5 kg. Najavili se gosti,meni trebalo više hleba.....sve uradim po receptu al lepče...... čim je počelo pečenje ulubilo se gore ko da si stavio cepanicu celom dužinom testa i tako se ispeklo!
Nije bio hleb loš ali onolika udubina??
Pa ajde,mislim se,možda to prva velika vekna propala a i nisam se držala baš,,u crtu''svih sastojaka...biće drugi put bolje.
Sledeći put-isto!! Promenim recept,opet hoću veliku veknu-opet udubina.
A u međuvremenu pečem one male od 700 g. i ispadaju savršene.
Pa na osnovu iskustava raznoraznih foruma što sam iščitala a i gledanja mojih propalih vekni odlučim da probam sa manje kvasca nego što piše.Jer je baš testo i takvo izgledalo,vlažno i premehurasto.Dole suva i nabijena tekstura a kako se ide prema gore sve vlažnije u mehurastije.
A kako od ranije,sa ,,ručnim''mešenjem,znam da je ,,Dr.Oetker''-ov suvi kvasac ko zmaj(koristila sam ga i kad mu je uveliko prošao rok.Nikakav podbačaj nema),to odlučim da količinu kvasca prepolovim. Stavila sam jedva 2/3 one male kašičice što se dobije uz mašinu a po receptu je trebalo 2 k.k.
Hlepče je ispalo super!!! Lepo naduveno i naraslo!
Sad se mislim i kod onih malih hlepčića da smanjim kvasac.Šta će 4 k.k. na tolicko hleba??
Pa sam se odvažila i da malo ,,jače''improvizujem.Kako su recepti dati uz mašinu skoro svi sa mlekom u prahu(nije ono loše.Ali bez obzira koji recept koristiš ono daje uvek isti ukus),ja odlučim da ga izbacim.
Pa probam danas sa nekih pola količine potrebne vode da zamenim jogurtom(a odvažila sam se da sipam i malo više tečnosti)..opet sipala 2/3 k.k. suvog kvasca ,,Dr.Oetker'',malkice smanjila so,povećala šećer(ne volim oštar ukus soli u hlebu),povećala i količinu ulja.....i hleb je ispao najbolji do sada!!!
Miriše na prirodno brašno a ne mleko u prahu,elastičan je,ugiba se u ruci,pun mehura....ma danije onako savršeno pravougaoni i da nema onih rupa od mešalica dole,ko da je ,,ručno''umešen!!
Sledeći put ću probati sa još maaalko više vode.Ona voda po receptu mi se čini da je malo i lepo se vidi kako je testo tvrđe dok se mesi a ja hoću da testo bude što elastičnije u najmekše moguće koliko može.
(Mislim....juče sam probala i sa puno više tečnosti pa je celo testo dok se mesilo bilo sosasto i hleb je ispao bezveze(hi hi hi!!)!!! Tako da sigurno znam da ne treba puno vode/mleka/jogurta(mešavine ta tri)).
E pa tako....kol'ko je 'lepče ukusno,prekršila sam pravilo i pojela tri parčeta pored ona obavezna dva......to mi ostalo još od onij kupovnih hlebova da obavezno pojedem ,,guzu''(okrajke'')od testa.Znači pojela sam dva kraja tog hleba +još jedno parče!!
...i ne mogu da verujem da sam zarezala nožem mešalicu koja je ostala u hlebu...pa kako da zaboravim da je izvadim????
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma