Page 25 of 33 FirstFirst ... 152324252627 ... LastLast
Results 1,201 to 1,250 of 1625

Thread: kruh iz pekača 2. dio

  1. #1201
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Dobila sam fiiiiiino domaće raženo brašno :D

    Baš mi je dobar kruh s njime!

  2. #1202

    Join Date
    May 2009
    Posts
    28

    Default

    ja od nedavno pravim sama hleb od vrnog brašna, kupili pšenicu samleli, pa dodajem malo heljdinog i dosta znevlja, malo kima i pravim malene loptice, kao pogačice

  3. #1203

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    305

    Default

    Po drugi put sam radila mali kruh s bigom, ima odličan okus, fino se "raspuca", nema miris po kvascu, ne mrvi se....ALI!!!

    Mane su mu: ispadne jako mali (pola veličine pekač posude) i gornja kora ostane bijela (iako sam ga ostavila 15minuta na održavanju topline)...

  4. #1204
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Natalija
    ... i gornja kora ostane bijela (iako sam ga ostavila 15minuta na održavanju topline)...
    Meni gornja kora UVIJEK ostane bijela, kakav god kruh da pečem. Čak sam na nekoliko minuta (15-tak) uključivala i dodatno program samog pečenja nakon što završi program na kojemu sam mijesila i pekla kruh, ali gornja kora i dalje ostaje bijela. No, u krajnjoj liniji, zamaman okus i miris domaćeg kruha "pokrije" taj mali nedostatak. :/

  5. #1205

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    305

    Default

    Meni ostane bijela samo kod kruha s bigom, kod ostalih se lijepo ispeče, nije bijela

  6. #1206
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Možeš pojačavati šećer ili kvasac do mjere kada se kruh ne ulekne. Isto se može i smanjiti masnoća, ali to ne utječe toliko jako kao kvasac. Malo je tricky davati previše konkretne preporuke koliko čega jer sva brašna nisu ista i ono što vrijedi za jedno brašno ne vrijedi za drugo.
    Dobro je skombinirati dva različita brašna, recimo 1100 u bigu i 850 u ostatak. Na taj način se smanjuje utjecaj lošeg brašna na konačni ishod.

  7. #1207
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    meni je kruh s bigom najbolji!
    prekrasno se digne, puna ga je posuda a korica divna, hrskava i zlatna!
    čak i gornja, a ništa ne održavam toplinu, čim bipne da je gotov, vadim van i jedem!!!!

  8. #1208
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ali kad ti i ne ispadne sasvim takav svejedno se pojede. Povremeno se zna dogoditi brašno ili nešto drugo zbog čega ne ispadne sexy kao recimo ... OK, ne budem ovdje ... ali vrlo rijetko ispadne loše.

  9. #1209

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    305

    Default

    Davore, ako pojačam kvasac, zar ne bude onda imao miris po njemu? :/

  10. #1210
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Vjerojatno hoće ako imaš jako istančan njuh 8)
    S kruhom ti stvari stoje otprilike ovako: najbolji kruh po kriteriju najbolje korice i istovremeno najbolje sredine je onaj koji se digao do maksimuma koji dopušta brašno od kojega je napravljen. U receptima za bigu se već nalazi jako mala količina kvasca i dodati još malo neće drastično promijeniti stvar. Ako malim dodavanjem kvasca dobiješ osjetno bolji kruh - to je to.

    Korištenjem bige se iskorištava živahnost kvasca više nego količina, tako da je vrlo lako pretjerati. Recimo ako u recept ide 1/4 žličice kvasca, a staviš 1/2 sasvim je vjerojatno da će se ispeći s uleknućem. Slično je i sa šećerom i s trajanjem postupka, uz napomenu da prestara biga daje manji i kiseliji kruh.

  11. #1211

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    na moru
    Posts
    371

    Default

    kupila sam novi pekac jer mi je stari mulinexov riknuo.

    e sada, gledajuci recepte primjecujem da u svaki ide psenicna krupica sto nikad nisam stavljala.
    stvarno sad nemam vremena citati 24 stranice ako je slucajno to negdje spomenuto pa ako mi mozete reci jeste li radili takav kruh, kako je ispao i dali mogu iz recepata izbaciti psenicnu krupicu?

  12. #1212
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    :?

    Nisam vidjela nigdje recept s krupicom. To je gris, jel tako? Također imam Moulinexov.
    Sastojci: voda, sol, šećer, ulje, brašno, kvasac. Ostali dodaci po želji.

  13. #1213

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    na moru
    Posts
    371

    Default

    ova nije moulinex, ovaj je clatronic

    cak sam u jednom receptu naisla na osusenu psenicnu kvasinu, ili je netko nesto krivo preveo s njemackog ili je ovo stvarno nesto...

    moram priznati da mi je mulinexova knjizica recepata bila bas za mene, ono za dummies, ovo je vec visa razina

    programi mi drugacije traju tako da ce mi trebati vise vremena da se usaltam

  14. #1214
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ta osušena kvasina je po opisu dodatak za kisele kruhove (recimo od Alnature) a sadrži dehidrirani kvas (bigu). Dakle, nula mozga. Zaistač biga preko noći je puno bolji štos.

  15. #1215

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default Šmrc!!

    Kupila sam OW 5003 al unutra nema ni uputstva ni knjižice sa receptima.Šta sad da radim?!!

  16. #1216

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default Re: Šmrc!!

    Quote Originally Posted by KOSARA
    Kupila sam OW 5003 al unutra nema ni uputstva ni knjižice sa receptima.Šta sad da radim?!!
    Da pojasnim...Moulinex OW 5003,sa dodatkom za baget! :?

  17. #1217
    Juroslav's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Agram - centar, jug i negdje između
    Posts
    1,508

    Default

    evo ga, valjda engleski znaš

  18. #1218

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Jao,hvala!!! :D

    Jesam na ,,indijanskom ''engleskom ...,,ja ići tamo.....ti doći ovde...'',ali sad bih i sa kineskim skinula uputstvo,samo da ga imam!!

  19. #1219

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    149

    Default

    kako Vama ispada kruh po ovim vrućinama? U Ri i po noći bude JAKO vruće. Stavim bigu oko 20h, ostatak brašna oko ponoći, odgoda do 7 ujutro, kruh nije visok kao obično, kao da je prekisao (što je logično zbog topline) i dosta se mrvi. Razmišljam kako da napravim bolji kruh usprkos vrućinama, molim savjete. :?

  20. #1220
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by pipo
    kako Vama ispada kruh po ovim vrućinama? U Ri i po noći bude JAKO vruće. Stavim bigu oko 20h, ostatak brašna oko ponoći, odgoda do 7 ujutro, kruh nije visok kao obično, kao da je prekisao (što je logično zbog topline) i dosta se mrvi. Razmišljam kako da napravim bolji kruh usprkos vrućinama, molim savjete. :?
    ja ga ne pecem otkad su pocele vrucine, prezivjeti cemo 2 mjeseca i na industrijskom kruhu

  21. #1221

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    pipo, kod mene slična situacija :/
    Prvo sam posumnjala da je problem u kvascu, ali vulgaris kruh ispada normalno samo biga varijante me zezaju.

    Pretpostavljam da bi pomoglo da skratiš odgodu. Iako, ja stavljam sve oko 22 da završi oko 7 i isto mi nije neka sreća.

  22. #1222
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    Quote Originally Posted by pipo
    kako Vama ispada kruh po ovim vrućinama? U Ri i po noći bude JAKO vruće. Stavim bigu oko 20h, ostatak brašna oko ponoći, odgoda do 7 ujutro, kruh nije visok kao obično, kao da je prekisao (što je logično zbog topline) i dosta se mrvi. Razmišljam kako da napravim bolji kruh usprkos vrućinama, molim savjete. :?
    ja sam jako skratla vrijeme kojim inače radim biga kruh, jer je vruće i mislim da biga puno brže sazrije. dobila sam domaće cjelovito pšenično brašno i noćas mi je i sa skraćenim vremenom kruh "pao".

    bigu stavim oko 22 sata, odmah na nju stavim ostatak sastojaka i kruh tempiram da bude gootov oko 5,30. budimo se oko 6,30 i taman se do tada napravi fina korica na njemu.

  23. #1223
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    A meni konačno dobro ispada od kad je vruće! možda je kod mene do sad bio propuh Elem ubacila sam 50dag zobenih pahuljica u osnovni recept i ispao je mrak. Hrskava korica, prirodan sladak okus. Super :D

  24. #1224
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    se odnosi na to moje nagađanje jer nikako da povežem kad mi uspijeva kruh kad ne

  25. #1225
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Donekle se može utjecati na brzinu razvoja bige s količinom kvasca i šećera, ali nema zapreke po toplom vremenu startati s dosta hladnom vodom. Suhi instant kvasac svašta trpi. Ali svakako prvo smanjiti kvasac.

  26. #1226
    NatasaM...'s Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    2,655

    Default

    meni svaki kruh super ispada otkad stavljam samo vodu, sol, brasno i kvasac (bez secera i masnoce)

  27. #1227

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Konačno sam se sinoć usudila da probam da ispečem neko 'lepče!! Odlučila sam se za program 5, ,,brzi hleb''(,,Moulinex'' OW 5003 je u pitanju).

    Prvo 'lepče propalo jer je sama mašina krenula da radi neki svoj program(br.1, ,,osnovni hleb'');nisam znala da treba pre da se programira al zato je drugo ispalo BOŽANSTVENO!!!!!

    Iščitavanje iskustava sa ove diskusije mi je jako pomoglo! (Da potsetim da mi je mašina stigla bez ikakvog uputsva ili knjižice sa receptima).

    A i dosta sam se isprepadala čitajući ružna iskustva onih koji su dobili loše mašine i bila sam presrećna i kad mi je prvo 'lepče propalo jer sam videla da mašina radi tiho i lepo.


    Stavila bih i sliku 'lepčeta al ne umem! [/img]

  28. #1228

  29. #1229
    NatasaM...'s Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    2,655

    Default

    i meni na mulinexu najbolje ispada brzi kruh
    na bomanu mi je najbolji bio normal
    recept isti (s ovog foruma)

  30. #1230
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa da, a na kraju kad nađeš program koji ti je OK onda sve dalje voziš na njemu. Treba samo malo eksperimentirati.

  31. #1231
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Samo ću napisati da je Alaska BM 2600 na akciji u Metrou- cca 300 kn

  32. #1232
    judas

    Default

    Početnik traži pomoć...imam pekač (Biffinet iz Lidla) nekih 6 mjeseci i redovito ga koristim. Ne eksperimentiram previše, zapravo uopće, jer nisam neki stručnjak, pa se strogo držim 3-4 recepta s kojima sa zadovoljan i to je to. No, prije mjesec dana, odjednom mi jedan od recepata "pravi probleme". Naime raženi kruh, nažalost moj omiljeni (program br. 3) mi ne ispadne dobro, točnije splasne prilikom pečenja. Sve bude dobro do završnog procesa pečenja, kruh se dobro digne, i onda čim počne pečenje vrh splasne i ne bude onako lijepo zaobljen, već padne i smežura se.

    Mislio da nešto ne valja sa pekačem, no svi ostali recepti ispadnu normalno, kao i prije, samo ovaj ne valja... U čemu bi mogao biti problem?

    Unaprijed hvala.

  33. #1233
    tzlatko

    Default

    Pozdrav za sve forumase i ljubitelje domaceg kruha iz suncane Makedonije.
    Pre vrlo kratkog vremena.ponosni sam vlasnik dva pekaca firme CITRONIC, jedan vertikalni sa jednim i drugi horizontalni sa dva "propelera", oba zapremine 3l.
    Nakon citanja ove obimne teme o pekacima, mogu da kazem da zahvaljuci vrlo strucnim komenterima ovde prisutnih, da sam za vrlo kratko vreme uspeo da savladam tehniku mesanja i procentualnu zastupljenost pojedinih sastojaka koji su od odlucujuceg znacaja za uspesan recept.
    Citajuci teme, primecujem malu nestrucnost u pogledu tumacenja tehnickih karakteristika i mogucnosti strojeva (sto meni kao strucnom licu, dipl. mas. ing po struci malo i smeta), pa ne bi bilo na odmet baciti tracak svetla i po tom pitanju.
    Ne bih hteo da se neko nadje uvredjenim, posto mi je namera da ovu predivnu temu, tako bogatu iskustvima i strucnim poznavanjem materuje zaokruzimo necim sto ce je naciniti kompletnijom.
    Neznam dali ste svesni jednog ogromnog nedostatka koji imaju SVI pekaci, a to po sili koncepcije i ne bi moglo da se promeni. Naime radi se o tome sto nakon dizanja testa koje traje u zavisnosti programa i modela i do 2 sata, od temperature za dizanje testa koja je niska, pekac prelazi u stanje pecenja koja je najvisa. Ovo ima za direktnu posledicu naglo bujanje ili padanje (konkavno testo) ako je testo vec dostiglo svoj maksimum. Zato je bolje da aparat ima sto jaci grijac, recimo 800W umesto 600W, da bi brze savladao razliku u temperaturi.
    Ovo ce sasvim malo uticati na potrosnju posto kolicina energija za pravljenje hleba ostaje ista.
    Pekaci ne koriste termostate za odrzavanje zadate temperature iz jednostavnog razloga sto u procesu izrade kruha, su potrebne 6-7 razlicnih temperatura , sto podrazumeva isto toliko termostata, sto je ipak preskupo, neprakticno i nadasve neprecizno. Ovde se koristi jedan PTC otpor koji menja svoj otpor u zavisnosti od promene temperature, salje ovu informaciju u procesor koji na osnovu trnutnog otpora "zna" o kojoj se temperaturi radi i moze vrlo precizno da podesi trazenu temperaturu u procesu. Mozda ste culi iz svog pekaca tiho ucestalo kliktanje i ili kljuckanje.To radi relej koji ukljucuje/iskljucuje grijac na osnovu informacija PTC/PROCESOR. Ovaj sklop izvanredno dobro i precizno odrzava zadatu temperaturu za razliku od termostata gde su varijacije temperature i do desetak stepeni, zbog tromosti rada termostata.
    Eto i to smo elaborirali....neko ce vise neko manje razumeti, trudim se biti sto razumljiviji.
    Mesalice. Sta reci o njima. Oni sa jednom su vece i zakrivljene, sa dve su manje i prave (radi promene smera vrtnje). Vertikalna posuda i jedna mesalica nudi laksi koncept mesanja u smislu jedan smer, ciklus sa prekidima i kontinuirani, sto je dovoljno za manje i malo vece kolicine testa. Horizontalna posuda i dve mesalice. Ovde nastaje problem kod manje kolicine testa (mesa se samo na jednoj mesalici), mora da se uvodi pulsirajuci mod, mod sa prekidima, kontinuirani mod, levi/desni smer i (kao kod mog pekaca) mod cimanja u fazi dizanja testa (ukljucuje se tri puta i lepo pravna testo u horizontalu)
    Mogu da kazem da obadva tipa dobro odrade posao, stim sto horizontalna mnogo vise opterecuje motor a i same "propelere" radi cimanaj, pulsiranja i menjanja smera, sto rezultira osetnim skracenjem veka pripadajuce mehanike za mesanje.
    Znaci veca kolicina testa, sa aspekta mesanja, horizontalna posuda, mala kolicina testa-vertikalna posuda, sto otprilike odgovara i sa aspekta pecenja.
    Primetio sam jos jedan nedostatak kod (mojih) pekaca, a verujem da je to slucaj i sa ostalim. Naime radi ognootpornog prozora ne moze se staviti grijac ili makar onaj ogledalni lim koji bi reflektovao toplotu i usmeravao na testo, sto rezultira sa svetlijom gornjom stranom u odnosu na zidove.
    Posto volim BIGA testo koje podrazumeva vecu kolicinu vode (do 70%) i ako umesim vecu kolicinu testa recimo 700gr. NIKAKO ne mogu do kraja ispeci kruh a da ne bude beo odozgo. Moram staviti na produzeno pecenje (program samo za pecenje) i jos peci najmanje 30 min.
    Nadam se da sam bacio jos koji tracak svjetla u ovu inace prekrasno osvetljenoj temi o pekacima.
    Pozdrav.

  34. #1234
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    @judas, do padanja kruha dolazi radi slabe vezivosti tijesta ili radi predugog/preintenzivnog dizanja. Kad radiš kruh s neodležalim brašnom onda je vrlo izražena slaba vezivost i zato je dobro provjeriti je li brašno odležalo barem mjesec dana nakon mljevenja. Smanjiti intenzitet dizanja se postiže manjom temperaturom smjese ili manjom količinom kvasca. Svakako prvo probaj smanjiti količinu kvasca, recimo na pola.

    @tzlatko, prilično elaborirano izlaganje s kojim bih se mogao većinom i složiti, iako bi primjena svih ideja vjerojatno jako poskupila strojeve. Strojevi su zadnjih godina evoluirali u plastične igračke s kakvima se sada igramo i cijena im je pala na manje od 100Eur. Sada su strojevi manji, lakši i imaju bolji WAF nego prije desetak godina, a ti stari strojevi su imali dosta rješenja prilično na tragu ovoga što si opisao. Ipak, bez obzira na sve potencijalne optimizacije strojevi mi se sviđaju upravo takvi kakvi su sada: lagani, jeftini i sexy, jer baš niti jedan "normalan" stroj neće moći zamijeniti pravu krušnu peć. Vjerojatno bi se s ovim optimizacijama dobilo nešto bolji kruh, ali bi cijena takvog stroja udaljila ovu ideju većini kojoj bi to postalo preskupo. Kruh kakav pečemo u ovim strojevima je i ovako puno bolji od kupovnog

    Moje viđenje odnosa cijene i kvalitete kod ovih strojeva je potpuno konzumerističko: bolje tri Alaske nego jedan Moulinex za iste novce. Zašto? Kad mi se Alaska potroši zamijenim ju i dalje imam potpuno novi stroj. A ima sve funkcije kao i skuplji strojevi i nema nelogičnosti.

  35. #1235
    twistflush

    Default

    Mi smo nedavno kupili Moulinex OW5000.
    Imali smo Clatronic, i sve je bilo super, ali na Moulinexu tijekom 1. dizanja tijesta pekač je jako vruć (izgleda kao da peče). To rezultira time da tijesto već nakon prvog dizanja (očito zbog prevelike topline) ima tanku koricu pa je kod slijedećeg miješanja tijesto pretvoreno u čupavu polukrutu smjesu.

    Ako stavimo više tekućine da smijesu razrijedimo, kruh se ispeče, ali sa jako debelom korom sa strane.

    Da li je normalno da na programu br. 3, prilikom dizanja tijesta pekač toliko grije?

  36. #1236
    Osoblje foruma Mimah's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1,502

    Default

    I mi smo se htjeli pridruzili ekipi koja sama pece svoj kuruh i kupili Alasku (mislim da bi Davor trebao dobiti neku proviziju od Metroa ). Uglavnom situacija je sljedeca:

    - kad pecemo odmah (jos nismo na razini pecenja s bigom, ali probat cemo), kruh bude ok, kad pecemo s odgodom, da nam bude za ujutro- cigla, nekad bolje, nekad gore, ali dosta lose, a pazimo da kvasac ne dira nista osim brasna...

    - unatoc opetovanim upozorenjima MM da na uputama pise da se zdjela i propeler ne smiju grebati, ja sam jurtos rezuci kruh zarezala propeler i to dobrano, u cudu zasto se kruh tako tesko reze , koje su posljedice i sto nam je ciniti?

    Hvala iskusnim pekarima!

  37. #1237
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Zarezani propeler se malo više lijepi, ali u principu - nije kraj svijeta.
    U Končarovom servisu se može kupiti zamjenski, ali samo ako ti oštećenje stvarno radi probleme.
    Nemam ideju zašto na odgodi ispadne cigla :?

  38. #1238
    Osoblje foruma Mimah's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1,502

    Default

    Ma evo, danas nije... Izgleda da se taj kvasac ipak nekako iskrao i dosao do cega nije smio... Nadam se. :/

    Hvala!

  39. #1239
    Dora06's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    Za sve koji još nisu vlasnici pekača evo akcije u metrou za Alasku BM 2600 (242,90 kn)

  40. #1240
    Dora06's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    Zaboravih napisati da akcija počinje od 10.09-23.09

  41. #1241
    Osoblje foruma Mimah's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1,502

    Default

    Imam jos nekoliko pitanja:

    - ponekad se kruh jako lijepo digne (vidi se na stijenkama posude ostaci tijesta), ali kad bude pecen, jako je nizak i pomalo ciglast, zasto to?
    - kad se radi s bigom- napravi se biga pa se pusti da odstoji neko vrijeme (koliko?) pa tek onda ostatak brasna, sol secer i masnoca ili?

  42. #1242
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ako ti kruh padne znači da se prebrzo diže i treba smanjiti količinu kvasca (ili ohladiti postupak).
    Bigu zamutiš u samo 5 minuta i na bigu staviš sve ostalo. To sve ostalo pliva na površini bige dok ona zrije, a to se postiže programiranjem odgode, recimo preko noći kao što se upravo događa u mojem pekaču 8)

  43. #1243
    ssss's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    503

    Default

    Quote Originally Posted by Mimah
    Imam jos nekoliko pitanja:

    - ponekad se kruh jako lijepo digne (vidi se na stijenkama posude ostaci tijesta), ali kad bude pecen, jako je nizak i pomalo ciglast, zasto to?
    - kad se radi s bigom- napravi se biga pa se pusti da odstoji neko vrijeme (koliko?) pa tek onda ostatak brasna, sol secer i masnoca ili?
    Da treba odstajat 6-8 sati(ja znam i više i manje i tome prilagodim kol kvasca i tem)
    Znači ne nakon sat vremena sve zajedno pomješat pa da sve skupa zamjeseno stoji do pred jutro kad se počne peči,nego kao što je rekao Davor da bigu se stavi brašno u udubine dodatci-osim sjemenki koje se rasprhnu i tako nezamjeseno stoji dok ne krene postupak

  44. #1244
    Osoblje foruma Mimah's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1,502

    Default

    Quote Originally Posted by ssss
    Quote Originally Posted by Mimah
    Imam jos nekoliko pitanja:

    - ponekad se kruh jako lijepo digne (vidi se na stijenkama posude ostaci tijesta), ali kad bude pecen, jako je nizak i pomalo ciglast, zasto to?
    - kad se radi s bigom- napravi se biga pa se pusti da odstoji neko vrijeme (koliko?) pa tek onda ostatak brasna, sol secer i masnoca ili?
    Da treba odstajat 6-8 sati(ja znam i više i manje i tome prilagodim kol kvasca i tem)
    Znači ne nakon sat vremena sve zajedno pomješat pa da sve skupa zamjeseno stoji do pred jutro kad se počne peči,nego kao što je rekao Davor da bigu se stavi brašno u udubine dodatci-osim sjemenki koje se rasprhnu i tako nezamjeseno stoji dok ne krene postupak
    Vidim, koncentracija je bila na vrhuncu . Morao mi je malo MM asistirati da skuzim, ali sad je sve jasno . Hvala!

  45. #1245
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    tzlatko:
    Neznam dali ste svesni jednog ogromnog nedostatka koji imaju SVI pekaci, a to po sili koncepcije i ne bi moglo da se promeni. Naime radi se o tome sto nakon dizanja testa koje traje u zavisnosti programa i modela i do 2 sata, od temperature za dizanje testa koja je niska, pekac prelazi u stanje pecenja koja je najvisa. Ovo ima za direktnu posledicu naglo bujanje ili padanje (konkavno testo) ako je testo vec dostiglo svoj maksimum. Zato je bolje da aparat ima sto jaci grijac, recimo 800W umesto 600W, da bi brze savladao razliku u temperaturi.
    Temperatura sirovina je sobna temperatura.Dizanjem tijesta-radom kvaščevih gljivica temperatura tijesta raste a i pekači griju za vrijeme fermentacije .U završnoj fermentaciji temp. je ca 30-32 stup.
    Početak pečenja ili naški rečeno ubacivanje kruha u peć i ide kad je postignuta zadana temp. Ne ubacuje se kruh u peć na npr. na 100 stup. pa se postepeno diže temp., već se ubacuje kad je 200 i poslije se smanjuje. Baš je bitno da nije predug period niske temp. na kojoj se odvija alkoholno vrenje već temp. mora rasti kako bi to prešlo u mliječno kiselo do denaturacije bjelančevina i klajsterizacije škroba.
    Temperatura sredine kruha nije veća od 90 stup. bez obzira što se peče na 200-230 stup.
    Kažeš da kruh pada ako je tijesto dostiglo svoj maksimum. Tijesto ni ne smije dostići maksimum , to je greška u koracima koja se regulira količinom kvasca i vremenom odmaranja.
    Ja imam pekač Alpina 450 W, dakle nije ni 600 a kamoli 800 W, našla sam program koji mi odgovara i nemam problema sa kruhom.

  46. #1246

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Helou pipl!!!

    Evo konačno i ja da se javim sa mojim iskustvima.

    (Da potsetim da mi je mašina,,Moulinex''OW 5003)

    ....elem,pekla ja i pekla 'lepčiće, one od 700 g.koji su super ispadali i odlučim da probam veknicu od 1,5 kg. Najavili se gosti,meni trebalo više hleba.....sve uradim po receptu al lepče...... čim je počelo pečenje ulubilo se gore ko da si stavio cepanicu celom dužinom testa i tako se ispeklo!

    Nije bio hleb loš ali onolika udubina??

    Pa ajde,mislim se,možda to prva velika vekna propala a i nisam se držala baš,,u crtu''svih sastojaka...biće drugi put bolje.

    Sledeći put-isto!! Promenim recept,opet hoću veliku veknu-opet udubina.
    A u međuvremenu pečem one male od 700 g. i ispadaju savršene.

    Pa na osnovu iskustava raznoraznih foruma što sam iščitala a i gledanja mojih propalih vekni odlučim da probam sa manje kvasca nego što piše.Jer je baš testo i takvo izgledalo,vlažno i premehurasto.Dole suva i nabijena tekstura a kako se ide prema gore sve vlažnije u mehurastije.

    A kako od ranije,sa ,,ručnim''mešenjem,znam da je ,,Dr.Oetker''-ov suvi kvasac ko zmaj(koristila sam ga i kad mu je uveliko prošao rok.Nikakav podbačaj nema),to odlučim da količinu kvasca prepolovim. Stavila sam jedva 2/3 one male kašičice što se dobije uz mašinu a po receptu je trebalo 2 k.k.

    Hlepče je ispalo super!!! Lepo naduveno i naraslo!

    Sad se mislim i kod onih malih hlepčića da smanjim kvasac.Šta će 4 k.k. na tolicko hleba??

    Pa sam se odvažila i da malo ,,jače''improvizujem.Kako su recepti dati uz mašinu skoro svi sa mlekom u prahu(nije ono loše.Ali bez obzira koji recept koristiš ono daje uvek isti ukus),ja odlučim da ga izbacim.

    Pa probam danas sa nekih pola količine potrebne vode da zamenim jogurtom(a odvažila sam se da sipam i malo više tečnosti)..opet sipala 2/3 k.k. suvog kvasca ,,Dr.Oetker'',malkice smanjila so,povećala šećer(ne volim oštar ukus soli u hlebu),povećala i količinu ulja.....i hleb je ispao najbolji do sada!!!
    Miriše na prirodno brašno a ne mleko u prahu,elastičan je,ugiba se u ruci,pun mehura....ma danije onako savršeno pravougaoni i da nema onih rupa od mešalica dole,ko da je ,,ručno''umešen!!

    Sledeći put ću probati sa još maaalko više vode.Ona voda po receptu mi se čini da je malo i lepo se vidi kako je testo tvrđe dok se mesi a ja hoću da testo bude što elastičnije u najmekše moguće koliko može.

    (Mislim....juče sam probala i sa puno više tečnosti pa je celo testo dok se mesilo bilo sosasto i hleb je ispao bezveze(hi hi hi!!)!!! Tako da sigurno znam da ne treba puno vode/mleka/jogurta(mešavine ta tri)).

    E pa tako....kol'ko je 'lepče ukusno,prekršila sam pravilo i pojela tri parčeta pored ona obavezna dva......to mi ostalo još od onij kupovnih hlebova da obavezno pojedem ,,guzu''(okrajke'')od testa.Znači pojela sam dva kraja tog hleba +još jedno parče!!

    ...i ne mogu da verujem da sam zarezala nožem mešalicu koja je ostala u hlebu...pa kako da zaboravim da je izvadim????

  47. #1247

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Jao,ima još:

    Volim da pečem hlab na onom programu što traje skoro 4 sata.Kad sam smanjila količinu kvasca i uradila sve one promene gore, hleb je pun mehurića unutra i plikčića po površini.

    Vodu sa solju,šećerom,uljem ugrejem na ringli,posle dodam jogurt(al ne sme da bude prevruće da se jogurt ne ,,usiri''),dobro promešuckam žicom da se so i šećer lepo rastvore...sipam tu tečnost u kazanče za hleb a posle dodam (uvek!!)prosejano brašno i kvasac odozgo.

  48. #1248
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Priznajem, prilično originalna rješenja. Vidjet ću kada će doći na red - možda mi se nešto svidi.

  49. #1249
    Točka's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    659

    Default

    Ako je netko radio, molila bih recepte za kruh bez glutena iz pekača.
    Pekač je Lidlov SilverCrest.

  50. #1250

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Ćao narode!!

    Evo da podelim s vama još jedan uspešan eksperiment.

    DakleM,original recept za ,,običan beli hleb''koji je bio dat u ,,slikovnici'' ja sam izmenila ovako:

    (,,Moulinex''OW 5003.Vekna od 1,5 kg.Program ,,1'')

    Voda-0,5 dl ( i nešto manje)
    Ulje-5 s.k
    So-2 k.k
    Šećer-3 s.k.
    Vitamin ,,C''-jedna tabletica

    ...to se sve smlači na ringli da bude toplo,dobro žicom promeša(tabletica uz pomoć kašičice se izdrobi) i sipa u kazanče pa onda doda:

    Brašno-850 g.
    Suvi kvasac ,,Dr.Oetker''-1 k.k.(Kvasac preko brašna)


    Hleb je ispao su-u-u-per!!! Što se mene tiče,baj-baj mleko/jogurt ili mleko u prahu u hlebu.Ni kod ,,ručnog''mešanja hleba nisam volela mleko nego samo hleb na vodi.

    Hleb je ceo sunđerast i mekan. Skroz odozdo pa do gore;nigde nema promena u teksturi kao kod hleba po ,,default''-u.Prepun je mehurića i lak.


    Pa-pa do novog recepta.



    :D

Page 25 of 33 FirstFirst ... 152324252627 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •