Dodatak:
Brašno:tip 400 meko, i obavezno prosejano.![]()
Dodatak:
Brašno:tip 400 meko, i obavezno prosejano.![]()
Kosara, molim te, jel taj tvoj pekač ima jedan ili dva propelera? (lijena sam ići kopati po netu podatke)
[b]Ima ih dva! 8) [/b]
Košara, oprosti što ću ti secirati recept, ali ima par sitnica koje mi se čine tipfeleraste:
Voda je 0,5 dl ili 5 dl? 0,5 dl neće baš smočiti kruh.Voda-0,5 dl ( i nešto manje)
Ulje-5 s.k
So-2 k.k
Šećer-3 s.k.
Vitamin ,,C''-jedna tabletica
Jel sk - supena kašika? To je ona velika? Znači 3 baš ono velike žlice šećera?
I čemu služi C vitamin? Koja tabletica? Meni npr. pada na pamet šumeća, ali one imaju okus limuna ili naranče ili nešt slično pa mi to ne paše u kruh.
Inače imam isti pekač pa me zanima recept baš za njega.
:shock: Ijao!! Jeste greška.Treba : 0,5 l.
A za tableticu,evo ti sa drugog sajta gde sam pisala o tome:
Imam od ranije neki recept za kiflice gde se koriste 2 tabletice vitamina,,C’’...spadaju u nek ,,skromne’‘kiflice ali su najmekše i najfinije koje sam u životu jela. I inače u testo za razvijanje pita kao ,,zlatna tajna’‘ide i malo sirćeta(poboljšava drastično kvalitet brašna pogotovu ako je ,,mlado’’(ovogodišnje) pa nije baš sjajno za mešenje i razvijanje. A i dok sam kopala po netu recepte za mini-pekaricu neka učesnica (a i puno njih)je pomenula da ,,nit’ nešto meri nit’ se drži recepta…sve otprilike stavlja pa i 1/4 tabletice vitamina,,C’’ ....pa se ja onda setim svega što znam o ,,C’‘vitaminu u testu… .
Mislim da može i limuntus da se stavlja.Tako valjda rade po državnim pekarama.To je ,,stara’’ i proverena tehnologija.
...a posle sam se setila da ima i raznih veličina tih ,,C''-vitamin tabletica pa sam dodala u tom receptu da je moja bila veličine ,,andola''.Bez ikakvih dodatnih aroma i mirisa.Najobičnija.
S.K=supena kašika
K.K=kafena kašičica
A mera je ona dupla kašika što se dobije uz mašinu.
Molim pomoc, mozda je vec bilo rijeci o tome, ali ponavljenje je majka mudrosti, zar ne?![]()
Dakle, pecemo kruh on se prekrasno digne, ali prije pocetka pecenja, cini se i za vrijeme, gornja kora tone i tone... Zasto? Na kraju samo rubovi budu visoki, a cijela sredina na pola puta...
![]()
Tako se i meni dešavalo pa sam smanjila količinu kvasca i posle ispalo kako treba.
A evo kako sam do toga došla:
Prvi hleb koji sam htela da ispečem bio je onaj ,,brzi'' u koji je išlo 4 k.k. kvasca..
...pa nisam znala kad treba da programiram mašinu na koji program da peče a ona sama krenula da peče hleb na programu ,,1" koji traje 3h25' i trebalo samo 2 k.k. kvasca(a onaj ,,brzi samo 1h30').
Testo se u momentu nadiglo skroz do gore, pa tako jedno dva -tri puta,pa onda sve manje i kad počelo konačno da se peče,ostali su jako visoki rubovi a u sredini testo se ulubilo.
I na osnovu iskustva od neuspelih hlebova...čim odmah se jako nadigne testo i oseća se jak miris kvasca ili kiselog testa-hleb neće biti dobar.
Neuspeo hleb uvek izgleda isto....jako visoki rubovi,u sredinu ulubljeno gnjecavo testo i prepuno vlažnih mehurova od puno kvasca.
pekač bifinet-lidl, brašno, tj gotova smjesa za seljački kruh, crni sa sjemenčicama, isto iz lidla, divnog okusa, ali nekako premokar, kora nedovoljno pečena, pekla sam ga na ekspres programu od 1 1/2 sat, možda bi trebalo na programu za raženi ili crni; na uputsvu za smjesu piše 1/2 kg smjese + 350 ml vode
Smanjili kvasac, uspio kruh! :D Hvala! :DKOSARA prvotno napisa
Nego, kako 'cuvate' da kruh ostane svjez? Nama je najprije u krpi, poslije u najlonskoj vrecici, ali drugi da bude dosta suh. Kakav bude vama sljedeci dan?
Ja,još od pre sto godina kad sam to pročitala u novinama,čuvam hleb u frižideru.
Umotam današnji hleb u krpu pa u kesu i stavim u frižider.
I onaj najgori kupovni bi bio upotrebljiv dosta dana posle a o onom domaćem i onom iz pekarice i da ne pričam.
Kad ti zatreba,odsečeš krišku,malo da se raskravi na sobnoj temperaturi i možeš da je jedeš ili da je ispeckaš u tosteru.
Baš malopre sam pojela dva parčeta(od velike vekne iz mini-pekare;kad sam ih presekla bilo ih je četiri),istostirala i slatko pojela uz sataraš.
A taj hleb ima možda i preko nedelju dana.
evo nekome receptića, ja sam dobila uz svoj pekač Moulinex:
Brioš za težinu 1000 g
80 ml mlijeka
5 jaja
200 g maslaca
2 male žlice soli
70 g šećera
575 g bijelog brašna
1 i pol mala žlica kvasca
150 g komadića čokolade
stavite sve u posudu za pečenje, slijedećim redom: mlijeko, jaja, omekšani maslac, sol i šećer. stavite posudu u aparat na broj 4., odaberite željenu boju i uključite te na kraju, nakon zvučnog signala, komadiće čokolade.
eto, kolač gotov!
obično dio kruha narežem na šnite kad se ohladi, stavim ih u vrećicu za smrzavanje i smrznem. odmrzavam prema potrebi, šnitu po šnitu, u mikrovalnoj na defrost. svaki put imam svjež kruh.Mimah prvotno napisa
![]()
Lipalila, koliko ti traje program na koji si uključila brioš? Ja imam drugi pekač pa da otprilike znam.
na mom Moulinex 0w5003, traje 3:50. Možda se čini puno ali obzirom da ništa ne treba raditi samo sve ubaciti, meni super![]()
Ok, hvala, pogledat ću što je kod mene najsličnije tome.
molim vas, pomozite neznalici![]()
što znači "odležala biga"? zamutila bigu prije 3 sata (po Davorovom) receptu. dodala ostale sastojke i stavila odgodu do 8 ujutro. tada se planiram ustati i fruštukovati!
jel ja to dobro radim ili sam polupala lončiće?![]()
bilo je ok za prvi put - sigurno da ima mjesta poboljšanju. sad moram nabaviti platnenu vrećicu za kruh, naoštriti nož, i biti umjerena u jedenju kruha. još sat vremena i kakao kruh je spreman za degustaciju![]()
Svečano objavljujem da se od danas i ja pridružujem vašem društvu pekačica i pekača. :D
Prvi kruh se upravo vrti, javim ishod, no spremna sam na sve s obzirom na prvi put. :/![]()
Sad sam skužila da mi je ovo gore bio 777. post na Rodi???!!!! :shock: :D :D
Ma kruh sad mora uspjeti, nema izbora!!![]()
Držimo ti palčeve!!![]()
..inače,negde oko podneva(a kao da je u ranu zoru! Oblačno,hladno,kišovito...temperatura jedva oko 5 st.),sretnem komšinicu u liftu pa mi se jada da je mrzi po ovom vremenu da ide da kupi hleb....ima neki suvi kući pa ko hoće ,nek' jede....a ja joj se pohvalim:,,E!! A ja zato imam PEKARICU!!''!![]()
Uspjelo je!!!! :D :D
Prezadovoljna sam rezultatom.
Dobila sam prefini kruh, omjer graham brašna i bijelog 50%-50%, dodatak suncokretove sjemenke.
Ukusan je , što je naravno najvažnije.
E, sad malo mi se tijesto nadiglo sa strane pa recimo, a središnji dio na nekih 3 cm od kraja je malo udubljen, no to kad se odreže, dalje je sve normalno pečeno i dobre teksture. Očito sam stavila previše germe...tek se učim..![]()
i mi smo kupili pekac. ima vec skoro mjesec dana i jos stoji neisproban![]()
bas sam si mislila sta mi jos treba, nakon mjeseci proucavanja tema o porodu, dojenju, pelenama, roditeljstvu sad mi predstoji jos i edukacija o pecenju kruha![]()
![]()
Biga može biti mlada/zrela/stara, a bitan kriterij je kada biga padne - time postaje zrela. To je obično negdje nakon 3-4 sata ležanja i ovisi o brašnu, temperaturi, kvascu, količini vode... Zrela biga je još otprilike dvaput toliko vremena, a onda pomalo postaje stara koja je najaromatičnija, ali se takvi kruhovi nešto manje dižu.ivica_k prvotno napisa
Nekako najbolji kruhovi ispadnu kad biga leži od 4 do 8 sati. Na ovo vrijeme trebaš dodati trajanje programa i time dobiješ vrijeme nakon kojega te čeka fini kruh u pekaču.
Brašno od pira sam probala stavljati u kruh i jako dobro!
Malo ukusnih receptića
Baguette peciva s maslinama i ružmarinom
za 4 peciva:
170 ml vode
1/2 velike žlice maslinovog ulja
3/4 male žlice soli
1 mala žlica šećera
270 g bijelog brašna
1 mala žlica suhog kvasca
45 g maslina
1 mala žlica ružmarina
staviti na program 1 (moulinex pekač kruha ow5003) i nakon zvučnog siglana vva 20 min, staviti masline u tjesto i nastaviti s programom, nakon drugog signala izvaditi tjesto i oblikovati baguette peciva vratite u kalupe i nastavite peći.
ukupno 2:03
Planiram sutra kupiti pekač (mislim da je Alpine) u Metrou i preko vikenda se malo igrati pa molim ako može koji provjereni recept za bijeli kruh i kukuruzni (miješani). Thanks!![]()
Upravo mi se peče neki neuspeli hleb...(Nešto sam eksperimentisala pa nije uspelo...),pa sad,pitanje za ,,Moulinex''-ovce....
Kako da prekinem program kad nešto tako krene naopako? Probala sam sa onim dugmićima;nijedno neće ni da čuje da unese promenu kad već počne mešenje.
Ne vredi ni da se isključi kabal iz zida.Opet kad ga uključiš,ono se vrati od tamo gde je stalo.
Pa sam sad ,,morala'' da dopečem onaj bezveznjikavi hleb da ne bi ostao nedovršen program za onaj naredni.
A? Je l' može to?
(Čitala sam da kod nekih modela je moguće vraćati programe na 2-3 koraka unazad ili po potrebi,ponoviti poslednja dva da bi se hlepčić dopekao...),ja ,kol'ko sam videla,kod ,,Moulinex''-a to ne može.![]()
kad ga iščupaš iz struje mora proći barem sedam minuta - onda će prekinuti program, pa možeš nanovo namjestiti. unutar sedam minuta nastavlja s programomKOSARA prvotno napisa
Aaaa, ,,sedam minuta'' a?
Hvala!![]()
![]()
a možeš i držati pritisnutu tipku "START" nekoliko sekundi - piše ti u uputama![]()
Samo ću se pohvaliti da sam za Sisvete radio lumbliju s kefirom i bila je mljac.
Juroslav prvotno napisa
Pa piše sigurno....ali ja ih nemam!![]()
(Nisam ih ni dobila uz aparat)![]()
evo ti ih tu
Dajte mi malo pomozite jer sam relativno nova u ovome. Sinoć sam pekla kruh, sad sam ga doručkovala i jaaako se mrvi.
Stavila sam 350g bijelog brašna i 250 kukuruznog. Možda je zbog tog kukuruznog?
Za svaki novi hleb treba ti malo eksperimentisanja;jedino ako neko drugi nije iznaš'o tačan razmer baš za tu kombinaciju sastojaka i baš za taj model mašine.
Kod mene,oni hlebovi po uputstvu su uvek tvrđi i mrve se al ja sam,bar za beli obični hleb,iznašla super receptić,a za ove ostale,tek tražim recept.![]()
Imaš na nekoliko stranica prije dosta iskustava s kukuruznim brašnom.
Uglavnom nikome ne ispada dobro, osim ako se koristi posebno pripremljena mješavina kukuruznog brašna (Podravka).
Ima li netko viška lopaticu/mješalicu za moulinex OW2000?
Moja završila prije nekoliko dana u smeću, sa ostatcima hrane![]()
Mogu li se negdje kupiti ?
Evo ti linkovi za neke recopise....lucij@ prvotno napisa
http://www.coolinarika.com/recept/kr...omacim-brasnom
http://www.coolinarika.com/recept/sk...-ljubavni-hleb
...al to su za ,,Moulinex''OW 5003,ne znam koliko su primenjivi za druge modele!![]()
Ja od nedavno ne pečem kruh ako nije od kefira![]()
svi oduševljeni a najbolja je stvar ta da je sutradan još bolji :D
Davore![]()
ja stavim 100 g kukuruznog i 400 g bijelog. ispadne mekan, malo slatkast i ukusan.lucij@ prvotno napisa
Kukuruzno brašno ne sadrži gluten i zbog toga takvi kruhovi slabo vežu. "Normalan" kruh se dobije s do oko 25% kukuruznog brašna.
mješalicu možeš naručit preko servisa..nisi jedina kojoj se to desilo :D
I mene muči kukuruzni kruh. Danas je ispao prefin, ali se raspada već kod rezanja - omjer je bio 1/3 kukuruznog i 2/3 pšeničnog brašna.
mi skoro svaki dan pecemo i ja se preporodila :D
Zagubila sam garanciju i popis servisa, ali sam nasla nekog Pusic servis.lipalila prvotno napisa
Nadam se da ima.