Page 26 of 33 FirstFirst ... 162425262728 ... LastLast
Results 1,251 to 1,300 of 1627

Thread: kruh iz pekača 2. dio

  1. #1251

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Dodatak:

    Brašno:tip 400 meko, i obavezno prosejano.

  2. #1252
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Kosara, molim te, jel taj tvoj pekač ima jedan ili dva propelera? (lijena sam ići kopati po netu podatke)

  3. #1253

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    [b]Ima ih dva! 8) [/b]

  4. #1254

  5. #1255
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Košara, oprosti što ću ti secirati recept, ali ima par sitnica koje mi se čine tipfeleraste:

    Voda-0,5 dl ( i nešto manje)
    Ulje-5 s.k
    So-2 k.k
    Šećer-3 s.k.
    Vitamin ,,C''-jedna tabletica
    Voda je 0,5 dl ili 5 dl? 0,5 dl neće baš smočiti kruh.
    Jel sk - supena kašika? To je ona velika? Znači 3 baš ono velike žlice šećera?
    I čemu služi C vitamin? Koja tabletica? Meni npr. pada na pamet šumeća, ali one imaju okus limuna ili naranče ili nešt slično pa mi to ne paše u kruh.
    Inače imam isti pekač pa me zanima recept baš za njega.

  6. #1256

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    :shock: Ijao!! Jeste greška.Treba : 0,5 l.

    A za tableticu,evo ti sa drugog sajta gde sam pisala o tome:

    Imam od ranije neki recept za kiflice gde se koriste 2 tabletice vitamina,,C’’...spadaju u nek ,,skromne’‘kiflice ali su najmekše i najfinije koje sam u životu jela. I inače u testo za razvijanje pita kao ,,zlatna tajna’‘ide i malo sirćeta(poboljšava drastično kvalitet brašna pogotovu ako je ,,mlado’’(ovogodišnje) pa nije baš sjajno za mešenje i razvijanje. A i dok sam kopala po netu recepte za mini-pekaricu neka učesnica (a i puno njih)je pomenula da ,,nit’ nešto meri nit’ se drži recepta…sve otprilike stavlja pa i 1/4 tabletice vitamina,,C’’ ....pa se ja onda setim svega što znam o ,,C’‘vitaminu u testu… .
    Mislim da može i limuntus da se stavlja.Tako valjda rade po državnim pekarama.To je ,,stara’’ i proverena tehnologija.

  7. #1257

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    ...a posle sam se setila da ima i raznih veličina tih ,,C''-vitamin tabletica pa sam dodala u tom receptu da je moja bila veličine ,,andola''.Bez ikakvih dodatnih aroma i mirisa.Najobičnija.

  8. #1258

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    S.K=supena kašika

    K.K=kafena kašičica

    A mera je ona dupla kašika što se dobije uz mašinu.

  9. #1259
    Osoblje foruma Mimah's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1,502

    Default

    Molim pomoc, mozda je vec bilo rijeci o tome, ali ponavljenje je majka mudrosti, zar ne?

    Dakle, pecemo kruh on se prekrasno digne, ali prije pocetka pecenja, cini se i za vrijeme, gornja kora tone i tone... Zasto? Na kraju samo rubovi budu visoki, a cijela sredina na pola puta...


  10. #1260

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Tako se i meni dešavalo pa sam smanjila količinu kvasca i posle ispalo kako treba.

    A evo kako sam do toga došla:

    Prvi hleb koji sam htela da ispečem bio je onaj ,,brzi'' u koji je išlo 4 k.k. kvasca..

    ...pa nisam znala kad treba da programiram mašinu na koji program da peče a ona sama krenula da peče hleb na programu ,,1" koji traje 3h25' i trebalo samo 2 k.k. kvasca(a onaj ,,brzi samo 1h30').

    Testo se u momentu nadiglo skroz do gore, pa tako jedno dva -tri puta,pa onda sve manje i kad počelo konačno da se peče,ostali su jako visoki rubovi a u sredini testo se ulubilo.

    I na osnovu iskustva od neuspelih hlebova...čim odmah se jako nadigne testo i oseća se jak miris kvasca ili kiselog testa-hleb neće biti dobar.

    Neuspeo hleb uvek izgleda isto....jako visoki rubovi,u sredinu ulubljeno gnjecavo testo i prepuno vlažnih mehurova od puno kvasca.

  11. #1261

    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    1,405

    Default

    pekač bifinet-lidl, brašno, tj gotova smjesa za seljački kruh, crni sa sjemenčicama, isto iz lidla, divnog okusa, ali nekako premokar, kora nedovoljno pečena, pekla sam ga na ekspres programu od 1 1/2 sat, možda bi trebalo na programu za raženi ili crni; na uputsvu za smjesu piše 1/2 kg smjese + 350 ml vode

  12. #1262
    Osoblje foruma Mimah's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1,502

    Default

    Quote Originally Posted by KOSARA
    Tako se i meni dešavalo pa sam smanjila količinu kvasca i posle ispalo kako treba.
    Smanjili kvasac, uspio kruh! :D Hvala! :D

    Nego, kako 'cuvate' da kruh ostane svjez? Nama je najprije u krpi, poslije u najlonskoj vrecici, ali drugi da bude dosta suh . Kakav bude vama sljedeci dan?

  13. #1263

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Ja,još od pre sto godina kad sam to pročitala u novinama,čuvam hleb u frižideru.
    Umotam današnji hleb u krpu pa u kesu i stavim u frižider.

    I onaj najgori kupovni bi bio upotrebljiv dosta dana posle a o onom domaćem i onom iz pekarice i da ne pričam.

    Kad ti zatreba,odsečeš krišku,malo da se raskravi na sobnoj temperaturi i možeš da je jedeš ili da je ispeckaš u tosteru.

    Baš malopre sam pojela dva parčeta(od velike vekne iz mini-pekare;kad sam ih presekla bilo ih je četiri),istostirala i slatko pojela uz sataraš.
    A taj hleb ima možda i preko nedelju dana.

  14. #1264

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    47

    Default

    evo nekome receptića, ja sam dobila uz svoj pekač Moulinex:
    Brioš za težinu 1000 g

    80 ml mlijeka
    5 jaja
    200 g maslaca
    2 male žlice soli
    70 g šećera
    575 g bijelog brašna
    1 i pol mala žlica kvasca
    150 g komadića čokolade

    stavite sve u posudu za pečenje, slijedećim redom: mlijeko, jaja, omekšani maslac, sol i šećer. stavite posudu u aparat na broj 4., odaberite željenu boju i uključite te na kraju, nakon zvučnog signala, komadiće čokolade.

    eto, kolač gotov!

  15. #1265
    habibi's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    241

    Default

    Quote Originally Posted by Mimah

    Nego, kako 'cuvate' da kruh ostane svjez? Nama je najprije u krpi, poslije u najlonskoj vrecici, ali drugi da bude dosta suh . Kakav bude vama sljedeci dan?
    obično dio kruha narežem na šnite kad se ohladi, stavim ih u vrećicu za smrzavanje i smrznem. odmrzavam prema potrebi, šnitu po šnitu, u mikrovalnoj na defrost. svaki put imam svjež kruh.

  16. #1266
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Lipalila, koliko ti traje program na koji si uključila brioš? Ja imam drugi pekač pa da otprilike znam.

  17. #1267

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    47

    Default

    na mom Moulinex 0w5003, traje 3:50. Možda se čini puno ali obzirom da ništa ne treba raditi samo sve ubaciti, meni super

  18. #1268
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Ok, hvala, pogledat ću što je kod mene najsličnije tome.

  19. #1269
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    molim vas, pomozite neznalici
    što znači "odležala biga"? zamutila bigu prije 3 sata (po Davorovom) receptu. dodala ostale sastojke i stavila odgodu do 8 ujutro. tada se planiram ustati i fruštukovati!
    jel ja to dobro radim ili sam polupala lončiće?

  20. #1270
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Sad je već pečeno. Jel uspjelo?

  21. #1271
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    bilo je ok za prvi put - sigurno da ima mjesta poboljšanju. sad moram nabaviti platnenu vrećicu za kruh, naoštriti nož, i biti umjerena u jedenju kruha. još sat vremena i kakao kruh je spreman za degustaciju

  22. #1272
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Svečano objavljujem da se od danas i ja pridružujem vašem društvu pekačica i pekača. :D
    Prvi kruh se upravo vrti, javim ishod, no spremna sam na sve s obzirom na prvi put. :/

  23. #1273
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Sad sam skužila da mi je ovo gore bio 777. post na Rodi???!!!! :shock: :D :D

    Ma kruh sad mora uspjeti, nema izbora!!

  24. #1274

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Držimo ti palčeve!!

    ..inače,negde oko podneva(a kao da je u ranu zoru! Oblačno,hladno,kišovito...temperatura jedva oko 5 st.),sretnem komšinicu u liftu pa mi se jada da je mrzi po ovom vremenu da ide da kupi hleb....ima neki suvi kući pa ko hoće ,nek' jede....a ja joj se pohvalim:,,E!! A ja zato imam PEKARICU!!''!

  25. #1275
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Uspjelo je!!!! :D :D

    Prezadovoljna sam rezultatom.
    Dobila sam prefini kruh, omjer graham brašna i bijelog 50%-50%, dodatak suncokretove sjemenke.
    Ukusan je , što je naravno najvažnije.
    E, sad malo mi se tijesto nadiglo sa strane pa recimo, a središnji dio na nekih 3 cm od kraja je malo udubljen, no to kad se odreže, dalje je sve normalno pečeno i dobre teksture. Očito sam stavila previše germe...tek se učim..

  26. #1276
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    i mi smo kupili pekac. ima vec skoro mjesec dana i jos stoji neisproban

    bas sam si mislila sta mi jos treba, nakon mjeseci proucavanja tema o porodu, dojenju, pelenama, roditeljstvu sad mi predstoji jos i edukacija o pecenju kruha

  27. #1277
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by ivica_k
    što znači "odležala biga"?
    Biga može biti mlada/zrela/stara, a bitan kriterij je kada biga padne - time postaje zrela. To je obično negdje nakon 3-4 sata ležanja i ovisi o brašnu, temperaturi, kvascu, količini vode... Zrela biga je još otprilike dvaput toliko vremena, a onda pomalo postaje stara koja je najaromatičnija, ali se takvi kruhovi nešto manje dižu.
    Nekako najbolji kruhovi ispadnu kad biga leži od 4 do 8 sati. Na ovo vrijeme trebaš dodati trajanje programa i time dobiješ vrijeme nakon kojega te čeka fini kruh u pekaču.

  28. #1278
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    zahvaljujem!

  29. #1279
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Brašno od pira sam probala stavljati u kruh i jako dobro!

  30. #1280

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    47

    Default

    Malo ukusnih receptića

    Baguette peciva s maslinama i ružmarinom

    za 4 peciva:
    170 ml vode
    1/2 velike žlice maslinovog ulja
    3/4 male žlice soli
    1 mala žlica šećera
    270 g bijelog brašna
    1 mala žlica suhog kvasca
    45 g maslina
    1 mala žlica ružmarina

    staviti na program 1 (moulinex pekač kruha ow5003) i nakon zvučnog siglana vva 20 min, staviti masline u tjesto i nastaviti s programom, nakon drugog signala izvaditi tjesto i oblikovati baguette peciva vratite u kalupe i nastavite peći.
    ukupno 2:03

  31. #1281
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Planiram sutra kupiti pekač (mislim da je Alpine) u Metrou i preko vikenda se malo igrati pa molim ako može koji provjereni recept za bijeli kruh i kukuruzni (miješani). Thanks!

  32. #1282

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Upravo mi se peče neki neuspeli hleb...(Nešto sam eksperimentisala pa nije uspelo...),pa sad,pitanje za ,,Moulinex''-ovce....

    Kako da prekinem program kad nešto tako krene naopako? Probala sam sa onim dugmićima;nijedno neće ni da čuje da unese promenu kad već počne mešenje.
    Ne vredi ni da se isključi kabal iz zida.Opet kad ga uključiš,ono se vrati od tamo gde je stalo.
    Pa sam sad ,,morala'' da dopečem onaj bezveznjikavi hleb da ne bi ostao nedovršen program za onaj naredni.

    A? Je l' može to?

    (Čitala sam da kod nekih modela je moguće vraćati programe na 2-3 koraka unazad ili po potrebi,ponoviti poslednja dva da bi se hlepčić dopekao...),ja ,kol'ko sam videla,kod ,,Moulinex''-a to ne može.

  33. #1283

    Join Date
    May 2006
    Location
    pod zvjezdarnicom
    Posts
    1,925

    Default

    Quote Originally Posted by KOSARA
    Upravo mi se peče neki neuspeli hleb...(Nešto sam eksperimentisala pa nije uspelo...),pa sad,pitanje za ,,Moulinex''-ovce....

    Kako da prekinem program kad nešto tako krene naopako? Probala sam sa onim dugmićima;nijedno neće ni da čuje da unese promenu kad već počne mešenje.
    Ne vredi ni da se isključi kabal iz zida.Opet kad ga uključiš,ono se vrati od tamo gde je stalo.
    Pa sam sad ,,morala'' da dopečem onaj bezveznjikavi hleb da ne bi ostao nedovršen program za onaj naredni.

    A? Je l' može to?

    (Čitala sam da kod nekih modela je moguće vraćati programe na 2-3 koraka unazad ili po potrebi,ponoviti poslednja dva da bi se hlepčić dopekao...),ja ,kol'ko sam videla,kod ,,Moulinex''-a to ne može.
    kad ga iščupaš iz struje mora proći barem sedam minuta - onda će prekinuti program, pa možeš nanovo namjestiti. unutar sedam minuta nastavlja s programom

  34. #1284

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Aaaa, ,,sedam minuta'' a?

    Hvala!

  35. #1285
    Juroslav's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Agram - centar, jug i negdje između
    Posts
    1,508

    Default

    a možeš i držati pritisnutu tipku "START" nekoliko sekundi - piše ti u uputama

  36. #1286
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Samo ću se pohvaliti da sam za Sisvete radio lumbliju s kefirom i bila je mljac.

  37. #1287

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by Juroslav
    a možeš i držati pritisnutu tipku "START" nekoliko sekundi - piše ti u uputama

    Pa piše sigurno....ali ja ih nemam!

    (Nisam ih ni dobila uz aparat)

  38. #1288
    Juroslav's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Agram - centar, jug i negdje između
    Posts
    1,508

    Default

    evo ti ih tu

  39. #1289
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Dajte mi malo pomozite jer sam relativno nova u ovome. Sinoć sam pekla kruh, sad sam ga doručkovala i jaaako se mrvi.
    Stavila sam 350g bijelog brašna i 250 kukuruznog. Možda je zbog tog kukuruznog?

  40. #1290

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Za svaki novi hleb treba ti malo eksperimentisanja;jedino ako neko drugi nije iznaš'o tačan razmer baš za tu kombinaciju sastojaka i baš za taj model mašine.

    Kod mene,oni hlebovi po uputstvu su uvek tvrđi i mrve se al ja sam,bar za beli obični hleb,iznašla super receptić,a za ove ostale,tek tražim recept.

  41. #1291
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Imaš na nekoliko stranica prije dosta iskustava s kukuruznim brašnom.
    Uglavnom nikome ne ispada dobro, osim ako se koristi posebno pripremljena mješavina kukuruznog brašna (Podravka).

  42. #1292
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Ima li netko viška lopaticu/mješalicu za moulinex OW2000?

    Moja završila prije nekoliko dana u smeću, sa ostatcima hrane

    Mogu li se negdje kupiti ?

  43. #1293

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by lucij@
    Dajte mi malo pomozite jer sam relativno nova u ovome. Sinoć sam pekla kruh, sad sam ga doručkovala i jaaako se mrvi.
    Stavila sam 350g bijelog brašna i 250 kukuruznog. Možda je zbog tog kukuruznog?
    Evo ti linkovi za neke recopise....

    http://www.coolinarika.com/recept/kr...omacim-brasnom

    http://www.coolinarika.com/recept/sk...-ljubavni-hleb

    ...al to su za ,,Moulinex''OW 5003,ne znam koliko su primenjivi za druge modele!

  44. #1294
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Ja od nedavno ne pečem kruh ako nije od kefira
    svi oduševljeni a najbolja je stvar ta da je sutradan još bolji :D
    Davore

  45. #1295

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Quote Originally Posted by lucij@
    Dajte mi malo pomozite jer sam relativno nova u ovome. Sinoć sam pekla kruh, sad sam ga doručkovala i jaaako se mrvi.
    Stavila sam 350g bijelog brašna i 250 kukuruznog. Možda je zbog tog kukuruznog?
    ja stavim 100 g kukuruznog i 400 g bijelog. ispadne mekan, malo slatkast i ukusan.

  46. #1296
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Kukuruzno brašno ne sadrži gluten i zbog toga takvi kruhovi slabo vežu. "Normalan" kruh se dobije s do oko 25% kukuruznog brašna.

  47. #1297

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    47

    Default

    mješalicu možeš naručit preko servisa..nisi jedina kojoj se to desilo :D

  48. #1298
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    I mene muči kukuruzni kruh. Danas je ispao prefin, ali se raspada već kod rezanja - omjer je bio 1/3 kukuruznog i 2/3 pšeničnog brašna.

  49. #1299
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    mi skoro svaki dan pecemo i ja se preporodila :D

  50. #1300
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Quote Originally Posted by lipalila
    mješalicu možeš naručit preko servisa..nisi jedina kojoj se to desilo :D
    Zagubila sam garanciju i popis servisa, ali sam nasla nekog Pusic servis.
    Nadam se da ima.

Page 26 of 33 FirstFirst ... 162425262728 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •