Citiraj kalimero prvotno napisa
buba 10 :
Probala sam za vikend - 220 ml vode, 1 velika zlica putra (ja margarina), 1 velika zlica secera, 1 zlicica soli, 90 gr psenicno brasno tip 55o (ja sam pir tip 630) i 210 gr integralno od pira, pola zlicice kvasca - kruh sam po sebi je ok po okusu, ali je gore malo cudnog oblika - sav ravan,,, ne znam jel' to radi male kolicine sastojaka ili je do brasna...
preskupo mi je bijelo pirovo brasno za samo isprobavati, a treba nam radi posebne prehrane...zato sam trazila ako netko ima recept...
jos jedno pitanje iskusnijima - ugl svi recepti za pekac imaju u sebi po zlicu secera. ja dok sam pravila u pecnici, nikada nisam stavljala secer i uvijek mi se dobro dizao kruh. secer je radi dizanja kvasca, zar ne? stavljate li i vi svi secer kada radite u pekacu - ili???
jer ja ne bi, a do sada sam se strogo drzala recepta, pa me zanimaju druga iskustva.
hvala
Tu ima više pitanja.
1. Šećer se dodaje radi prihrane kvasaca u slučajevima kad želimo ubrzati njihov rast ili u slučajevima kad dodajemo brašno koje ima manje škroba a više balasnih tvari. Ja šećer dodajem ali malu žlicu od čaja, a ne veliku.
2. Ravni oblik kruha je stoga što ti je tijesto počelo padati prije pečenja, odnosno fermentacija je bila u maximumu, a kad krene pečenje tijesto treba biti oko 70 % dignuto, ostalo dizanje postiže se tokom pečenja. Tebi je za vrijeme pečenja padao.Razlog: predugo vrijeme fermentacije, previše šećera, previše kvasca.
Nisam radila sa takvim brašnom, ne znam jeli to namjensko sa dodatkom glutena. Ako je to "obično" T-630 onda imaš previše vode. Ti imaš 73,3 % a uobičajeno dodavanje vode za standardne kruhove je oko cca 60 %. Sa većom količinom vode moraju biti jako dobra brašna( bogato kvalitetnim glutenom ) i to se onda rade proizvodi tipa ćabate ( 80 % vode)
kalimero, puno hvala - bas mi je ovakav nekakav odgovor trebao!!!

Danas sam stavila psenicni kruh - bez imalo secera (do sada sam stavjlala 1 veliku zlicu prema receptu), pa cu vidjeti kako ce ispasti...

Onda kada mi je ispao ravni kruh - bio je jaaako prozracan iznutra (s puno rupica od zraka). Pretpostavljam da je to povezano s ovim sto ti kazes, da se prebrzo previse digao???
Ali nisam shvatila - onda je preporuka da stavim manje secera, tj. kvasca u tu smjesu - ili manje vode???
Pir ima gluten - ne znam sto znaci ovo sto si ti napisala - "namjensko brasno sa dodatkom glutena" - da je jos extra dodani gluten??? Jer ovo brasno od pira ima glutena koliko ga vec ima u piru...
Pir je dinkel, odnosno mislim da se jos kaze i krupnik - to je kao neka preteca psenice ili tako nesto. Uglavnom, najslicnije je psenicnom brasnu (kad usporedis npr razeno, zobeno...)
Sto se tice glutena, ne znam kako se to gledala, ja sam mislila da imas glutenske i bezglutenske zitarice, a ove koje imaju gluten - imaju sve neki isti omjer. Iz ovoga sto ti pises, izgleda da bas i nije tako, tj. da su neke bogatije glutenom i da se moze gluten i "pojacati" dodavanjem - ili?
Mozes li i tome nesto napisati??

U svakom slucaju, malo sam se ohrabrila s eksperimentiranjem, kad sam vidjela da mi je i kruh od cistog razenog ispao dobar - po receptu koji je zapravo za psenicno brasno, a ja sam samo promijenila brasno uz isti omjer ostalih stvari. A od razenog brasna mi je bilo muka, jer je dosta nezgodno - barem kad ga koristis cisto, dugo mi je trebalo kad sam pekla u pecnici, da nekako pogodim omjer vode, pa zato i dugo nisam ni htjela pekac.

Unaprijed hvala - nije nista hitno, sad sam se vec malo ufurala u pekac, ali svejedno bi me zanimalo ovo sto sam gore pitala.