kalimero, puno hvala - bas mi je ovakav nekakav odgovor trebao!!!kalimero prvotno napisa
Danas sam stavila psenicni kruh - bez imalo secera (do sada sam stavjlala 1 veliku zlicu prema receptu), pa cu vidjeti kako ce ispasti...
Onda kada mi je ispao ravni kruh - bio je jaaako prozracan iznutra (s puno rupica od zraka). Pretpostavljam da je to povezano s ovim sto ti kazes, da se prebrzo previse digao???
Ali nisam shvatila - onda je preporuka da stavim manje secera, tj. kvasca u tu smjesu - ili manje vode???
Pir ima gluten - ne znam sto znaci ovo sto si ti napisala - "namjensko brasno sa dodatkom glutena" - da je jos extra dodani gluten??? Jer ovo brasno od pira ima glutena koliko ga vec ima u piru...
Pir je dinkel, odnosno mislim da se jos kaze i krupnik - to je kao neka preteca psenice ili tako nesto. Uglavnom, najslicnije je psenicnom brasnu (kad usporedis npr razeno, zobeno...)
Sto se tice glutena, ne znam kako se to gledala, ja sam mislila da imas glutenske i bezglutenske zitarice, a ove koje imaju gluten - imaju sve neki isti omjer. Iz ovoga sto ti pises, izgleda da bas i nije tako, tj. da su neke bogatije glutenom i da se moze gluten i "pojacati" dodavanjem - ili?
Mozes li i tome nesto napisati??
U svakom slucaju, malo sam se ohrabrila s eksperimentiranjem, kad sam vidjela da mi je i kruh od cistog razenog ispao dobar - po receptu koji je zapravo za psenicno brasno, a ja sam samo promijenila brasno uz isti omjer ostalih stvari. A od razenog brasna mi je bilo muka, jer je dosta nezgodno - barem kad ga koristis cisto, dugo mi je trebalo kad sam pekla u pecnici, da nekako pogodim omjer vode, pa zato i dugo nisam ni htjela pekac.
Unaprijed hvala - nije nista hitno, sad sam se vec malo ufurala u pekac, ali svejedno bi me zanimalo ovo sto sam gore pitala.