Kljucic tnx![]()
E da još jedno pitanje,ako hoću da mi pekač samo izmijesi tijesto bilo da je s kvascem ili praškom za pecivo,a peći će se u pećnici koji program koristiti? Imam Moulinex onaj najmanji.
(Onaj brioš čokoladni što mi je prošli puta iscurio ispao super.)
spring, vjerojatno imaš program samo za tijesto. Taj program izmiješa tijesto te ga digne.
Odličan programčić, često koristimo za pizzu i kiflice.
ljiljana, trebat ćeš nazvati servis, mislim da samo tamo možeš nabaviti novu posudu.
Moja je npr. procurila kod propelera, a pošto je bila pod garancijom, dobila sam novu. Za veliki Moulinex košta 250 kuna nova![]()
Da u međuvremenu sam zaključila da je to taj program za pizzu,a palo je i prvo tijesto za istu-ispalo odlično!
Ma pekač je super stvar!!!
Uff...probala sam jučer peći kruh tako da neposredno pred pečenje ubacim sjemenke (sezam i lan).
Nije se tijesto sleglo,sve ok, ALI niti jedna sjemenka mi se nije prilijepila za kruh,tj.nakon pečenja sam ih samo fino otresla...
Jel postoji neka shema da mi sjemenke budu samo gore po korici zalijepljene?
Nekak si msilim ako idem premazivati s nečim pa još sipat sjemenke pred pečenje, sve će mi se tijesto sleći zbog ulaska hladnog zraka...
Mi smo neki dan kupili pekac, Moulinexov sa kalupima za baugette. Pekla sam par puta kruh, drzala se tocno recepta i ispao je skroz ok. Jedino sto mi je jako tvrd, pogotovo kada se ispece. Poslije malo omeksa, ali i dalje je dosta tvrd. Zna neko zasto? Ima koja caka?
imam alpinin pekač (kupljen prije 3 godine)
u početku smo pekli kruh svaki dan,onda sam ostala trudna i nisam mogla podnijeti taj miris
sad nas ponovo uhvatila manija
molim nekoga tko ima isti da mi objasni kako ga isprogramirati da mi kruh bude pečen kad se probudim (nemampojma gdje su mi uputstva)
Mući me jedna stvar, imam mulinex pekać i radim na principu bige. Ono što je problem je da svaki put kruh ispadne super, ali na vrhu je skroz bijeli. I kad ga prerežem sav je dobro pećen osim tog vrha koji je malo pljackav, ko da se nije dobro speko. Jel to ovisi o kakvim postavkama? Radim manji kruh, na principu 4 dcl vode i 600 dkg brašna, uglavnom 850 i 1100, i integralno.
Ali me izluđuje to što nije skroz pećen. Ima ko kakva iskustva?
većina pekača nema grijač u poklopcu pa kruhovi budu blijedi odozgora
probaj ostaviti kruh u pekaču i nakon što bude gotov (moj Moulinex još 1 sat nakon završetka pečenja grije pa i gornja korica nakon 15-ak minuta dobije malo boje)
Ja sam problem riješila da pečem još manji kruh - od 3 dcl vode i 500 g brašna. Takv kruh se ne digne iznad rubova posude, ne zalijepi se za gornju stijenku pekača i korica mu je fino žuta i hrskava.
na mom alpina pekaču ima timer i strelice gore i dolje, tu namjestim vrijeme odgode ali meni je malo duže vremena trebalo da skužim da odgoda od recimo 6 sati znači da on završi kruh za 6h, a ne da počinje s programom za 6h.
To je recimo bitno ako ne želiš da ti oko tri u noći zapišti da je gotovo.
Da li vi koji imate Moulinex pekač koristite mlijeko u prahu prema priloženim receptima ili obično mlijeko?
Bez ikakvog mlijeka. Voda, sol, šećer, ulje, brašno, kvasac. I dodaci kao npr. krumpir, sjemenke, pahuljice, začini, masline, luk ...
Je li netko jučer gledao 'Kod Ane'. Pravila je neki slani kruh sa dodatkom sušenih rajčica, pistacija, kulena (mljac). Što mislite, da li bi se to moglo napravit u pekaču?
Kruh je bio s umiješanim dodacima, ili je bio punjen sa smjesom svega toga?
Ako su dodaci umiješani ne vidim razloga da se ne peče u pekaču. Ako je to punjenje, opet možeš napraviti tijesto u pekaču pa zatim izvaditi, napuniti, staviti u pećnicu peći.
Ma to ti je bilo kao biskvit s praškom za pecivo, zato sam skeptična.
Ako može sa suhom slaninom (moulinex recepti) zašto ne i s kulenom!
Molim vas iskusne, gdje kupujete brasno i koje? Naravno zanima me da prodjem sto jeftinije a da ne gubimo na kvaliteti. Imate li neke mlinove gdje se moze kupiti na veliko? Tnx
Mi smo prešli na ono koje je na akciji za 3 kune kila. Pa koje god bilo.
I mi kupujemo brašno na akciji, 5 kg oko 15 kuna.
Mene zanima u čemu je razlika između brašna T-550 koje dođe 3 kn/kg i onoga koje dođe 5,50kn/kg. Je li i tolika razlika u kvaliteti ili se samo plaća ime?
Dosad sam to obično obrašno kupovala na akciji, tako da ne znam postoji li razlika u okusu. Kruh mi je s njim ukusan (a kakav bi bio sa skupim brašnom, ne znam).
Nema razlike. Brašno je brašno. Najveću razliku čini vrijeme ležanja, a ako je na akciji i baš prekjučer mljeveno, treba imati uvjete za skladištenje barem mjesec dana dok postigne optimalna svojstva.
I ja vrebam akcijska brašna. Zaključio sam da mi je džaba znati kako se dobije super kruh od sexy sastojaka ako ne znam napraviti super kruh od konfekcijskih sastojaka. Uglavnom se svodi na povećanje količine brašna za 10 do 20% (ovisno koliko je loše) i dobije se odličan kruh.
Čini mi se da sam na ovom forumu jednog ljeta (ne znam kojeg) čitala kako kod velikih vrućina kruh iz pekača ne uspijeva. Od proljeća imam onaj iz Lidla; na početku je bio super, sada se kruh brzo digne, zatim splasne na onom dijelu programa na kojem počinje pečenje. Uglavnom, nije dovoljno rahlo. Bez posebnog razloga, recepti koje koristim i program je isti kao i prije mjesec dana a rezultat pečenja loš. U zadnje vrijeme doskočila sam tome na način da uz kvasac dodam i prašak za pecivo. Tako je OK. Ipak me muči - jesu li vremenske (ne)prilike razlog zašto kruh ne uspijeva na uobičajeni način?
Ljiljana, možda ti ne peče pekač dobro. Mi imamo isto taj iz Lidla, star ravno 6 mj. I što se dogodilo?! Otišao displej! Tj. on bi krasno umijesio kruh, dignuo ga, počeo peći i pred kraj - CRK! Probala sam par puta da vidim da nije u mjeni problem, pa sam onda otišla s pekačom u prvi Lidl + njegov račun i za 5 dana su me zvali da me čeka novi uređaj kod njih! Ja prezadovoljna - garancija je 3 godine!
Razmišljala sam o tome da ga vratim. Ali me muči što on ipak ispeče kruh, samo nije dovoljno rahlo. Vidjet ću još.
A možda ti je i do brašna ili kvasca. Probaj staviti malo manju količinu svega, pa ga podesi na brzi program, ako nejde vrati ga i reci da slabo peče, tj. da kruh nije dosta pečen.
Previše kvasca ili premalo brašna. Ako je brašno nekidan smljeveno onda ne podržava dizanje dovoljno da bi kruh ispao kako treba, ali najvjerojatnije samo treba prepoloviti količinu kvasca.
Po prvi puta smo probali onaj program za brzi kruh. Ispalo super!!!
Polubijeli kruh (nama prefin) - za cca. 750 g
290 ml stepka (mlaćenica)
1 VŽ maslinova ulja
1,5 MŽ soli
3 MŽ šećera
450 g brašna T - 850
1 MŽ suhoga kvasca
(po želji sjemenaka)
Peći na programu za kruh s mlaćenicom ili jogurtom.
Tražim brašno Rial, zna li netko za neki dućan u istočnom dijelu Zagreba u kojem ga ima?
Jako mi je dobar kruh ispadao od njega
![]()
ne uspijeva mi kruh![]()
počelo je pred ljeto...pa sam odustala zato jer je bilo jako vruće
pa sam probala neki dan .... skoz se uleknuo u sredini ...okrivila sam kvasac...pa sam isti promijenila
pa sam probala neki dan ponovo .... i uleknuo se u sreini, ovaj put manje....
a recept uvijek isti...brašno T-850, na omjere pazim....
sugestije, savjeti?
manje kvasca - kad je previše kvasca jako se digne i onda se ulekne na sredini
da, moram priznati da su moji problemi počeli kada sam izgubila dozirnu žličicu...pa sam počela mjeriti...MŽ je postala mala kavena...očito za sol i šećer ne smeta ali za kvasac da...
i stavljam dosta maslinovog ulja...onako od oka...ali nekako sam živjela u uvjerenju da to nema veze...ima li?
Meni se kruh nije dizao kak spada, kad je kvasac bio pri kraju pakiranja (onaj od 250 grama), možda malo izgubi na erektilnoj funkciji kruha :D
Nego, jel koristite oštro ili glatko brašno? Razlika u kruhu?
I info, u Kauflandu je trenutno na akciji glatko brašno T-550, 5 kg, od Slavonija Nova, 12 kuna
Da, kvasac gubi svojsta oživljavanja ako se navlaži i zato kupujem vrećice od 7 grama.
Bijelo brašno koristim kao punilo. Radio sam neko vrijeme kruh od samog bijelog brašna - tek toliko da se uvjerim kako će mi ispast i nisam bio očaran. Treba staviti barem 10% više brašna, a rezultat je korektan i ... anemičan.
Jel mogu u pekacu ikako napraviti fino mekano tjesto s maslacem ..za fine mekane kiflice... One kao sto ima u lidla kupit u vrecici kao od tosta.
Ja bi napravila jednu takvu veliku mekanu kifletinu![]()
Nemam formulu, imas li ti?
Znam da nece biti kao ovo kupovno, jer ne mislim staviti sve te kemije, ali bar slicno.
Ima li tko recept za kafle s maslacem?
dok sam se ja premisljala kupiti pekac ili ne,eto ga dobili na poklon....http://www.electrolux.hr/Products/Ma...uhanje/EBM8000
jeli cemu,ima li ga itko pa da odma da neke tips&tricks?
u startu su me snervale upute iz knjizice...prvo kazu da je vrlo bitno sljediti tocno doziranje iz tih prilozenih recepata...
a onda pod probleme zaredali 101 potencijalnu katastrofu za koje okrivljuju krivu dozazu,sto secera,kvasca itd itd...
ispada da ako se drzis njihovih mjera da nemos falit a vidim/citam to nije istina....
dakle,ja necu biti zahtjevna,boli me briga ako se ne digne,ulegne i statijaznam vec sve moze ispast....dok god je jestiv!!
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 04.10.2012. at 21:48
To će te brzo proći
Kad te prođe izvidi u uputi koliko ti traje koji program po fazama i kolikotraje kad se stavi na "rapid" pa ćemo te savjetovati koje od formula s ovog topica možeš koristiti i kako.
Dakle,svasta....dosad sam ispekla 2 sasvim pristojna i jestiva kruha....Prvo bijeli pa sinoc i razeni....
S obzirom da smo prvi put koristili ulje kojem je prosao rok,pa zaboravili smo dobili mjerne posudice i stavljali odokativno,zacudila sam se kako je ispao...
Pekli na programu za bijeli kruh,rapid 2,5h...ima opciju malo,srednje ili jace pecene korice,ja stavila na srednje.....
E sad, mi smo sve sastojke uvalili odma na pocetku (samo je u receptu pisalo i mlijeko u prahu,to smo preskocili),vidim da neki dodavaju neke sastojke naknadno...zasto? Ovako ja to upalim i odem iz DB-a,zasto bi dezurala pored njega ako ne moram?
Jedini problemcic mi je vadjenje...ona lopatica mi bude zakopana u kruh/koricu pa se onda odvali poveci komad kad on ispadne iz posude...i bude rupa u sredini...to mora tako?