![]()
Mi smo neki dan jeli grah s bundevom i bas sam se sjetila tri sestre.
![]()
Nego, sokici, di je to?
![]()
Mi smo neki dan jeli grah s bundevom i bas sam se sjetila tri sestre.
![]()
Nego, sokici, di je to?
ja mislim na onom mom topicu o zdravoj prehrani, čekaj da nađem.
a ja neki dan htjela radit tri sestre, čak i Davora stalkala po forumu, a na kraju ispala jota. nije mi se dalo čekat, a bundeva bi istrulila :/
marta, ne mogu ga naći, valjda je bio na KSO pa je obrisan.
čini mi se da je Anchi (ili neki sličan nick, miješam te slične nickove) koja ima Vedrana i makrobiotičarka je dala taj recept pa je pepejaj. i onda nam svima ostavi ovdje trag da znamo što i kako.
ja sam jučer baš tražila i nisam mogla naći.
anchi je sva u sirovim sokovima
Mi smo danas na "domaćim" varijantama:
. kelj i krumpir na maslinovom ulju
. pohani sojini odresci
. juha od prosa i ribane mrkve
. (bila bi i cikla na salatu da je nisam zaboravila kupiti)
Cure, u Plodinama sam otkrila kuahnu ciklu u rezancima. Znaci smao skuhana i vakuumirana u vrecici. Bez dodataka. Odlicna.![]()
Stoji pokraj kiselog kupusa.
mi to jedemo već dugo, jerbo ja ne kuhammarta prvotno napisa
![]()
mislim da je pazinska. isto kao i kiseli kupus. i odlična je. za Riječanke, ima je u brodokomercu.
Juha od mungo graha, celera i poriluka.
Pire od krompira i karfiola
Polpete od rize
Krastavac-salata
grah ričet
pickels crveni kupus i daikon
Zeleni sokići: U mikser za frape stavim 2-3 šake zelenja (špinat, blitva, brokula, raštika, kelj...), limunov sok, 1-2 dcl vode i voće (jabuke, kruške, a za one koji vole slađe bananu, malo meda). Sve smiksam i volila. Može se eksperimentirati sa okusima, ali je bit pojesti tj. popiti što više zelenja.
Danas za ručak: varivo od slanutka, domaći kruh, palačinke sa namazom od lješnjaka.
Anchi hvala za recept.
Danas varivo od brokule, celera i proso. Salata rajcice i persun.
Anchi, možda bedasto pitanje - sirovo ili kuhano povrće?anchi prvotno napisa
Hvala, već sam mislila da će me netko ludom proglasiti zbog sirove blitve![]()
Prije par dana smo ubrali prvu sunčanicu pa smo je, u napadu oduševljenja, odmah zaklali!!!!
Na dva luka sam popržila sunčanicu, bukovače i šampinjone....simultano sam kuhala integralnu rižu...
U gljive sam dodala začina, obavezno i malo muškatnog oraščića...te grašak....nakon što su se gljive dobro izdinstale dodala sam vrhnje za kuhanje...i malo bijeloga vina...kada je sve bilo gotovo u umak sam dodala rižu...njami![]()
Evo, sada mi se u pečnici upavo peče hokaido tikva za sutrašnju juhu...a simultano za večeru spremam i mali složenac od pečenog povrča...tikva+brokula+cvjetača+krumpir+svježi češnjak+svježi peršin...uz zelenu salatu s bučinim uljem i malo acceta....
Moje najnovije otkriće s gljivama je ječam. 15-ak minuta u ekspresu s malo manje vode (da se upije, ne da ostane plivati) i onda nabaciti na sličnu kombinaciju gljiva, začina i vrhnjaabonjeko prvotno napisa
![]()
nekada su sva rizota bila orzota. većinu toga što danas spremamo s rižom prije se spremalo s ječmom. i baš je njam.argenta prvotno napisa
Balarosa, nema bedastih pitanja. Da, sirovo...
Danas: Ječam sa grahom i povrćem (pirjano). Ostalo još kuhanog graha i ječma pa će sutra biti varivo. Gotovo za tren.
Zapravo se prvo izgube enzimčići pa tijelo mora trošiti svoje umjesto onih iz hrane. Ako uskoro poželiš postati osoba krhkog zdravlja i starog izgleda - jedi samo kuhanu hranu.thalia prvotno napisa
Danas:
PREDJELO:
...juha od pečene hokaido tikve
Priprema na slijedeći način:
2 žlice svjetlog sezamovog ili maslonovog ulja
1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 žlica oguljenog đumbira, sitno isjeckanog
2-3 režnja češnjaka, oguljena (ja ga isto nasjeckam)
1/4 žličice muškatnog oraščića, naribanog
1 prstohvat cimeta
1/2 žličice curryja
1/2 žličice suhog timijana
2 žličice jabučnog sirupa (ja ga nisam stavila, ali ovo je po receptu)
5 šalica bundeve, narezane na kockice (slađa sorta) - ja je prvo ispečem jer je kuhana jako vodenasta
4 šalice temeljca od povrća (ja stavim običnu vodu jer mi je dovoljno začina)
sol
svježi peršin
Priprema:
zagrijte ulje, dodajte luk i pirjajte cca.2 minute
dodajte đumbir i češnjak, smanjite vatru, poklopite pa pirjajte sljedećih 15minuta
dodajte bundevu, začine i temeljac te kuhajte dok se sve ne skompaktira
posolite, dodajte jabučni sok (po želji) pa sve izmiksajte
Nila se udavila u juhi....jer sam joj još u nju dodala "Mileram"
GLAVNO JELO:
umak od pomadore i jedne sunčanice sa mrkvicom i pirjanim lukom...dodala sam na kraju malo vrhnja za kuhanje i malu žličicu senfa da dobije malo jači i karakterniji okus...uz to tjestenina iz organskog uzgoja posuta s parmezanom
SALATA:
domaća svježa cikla (netretirana, nekuhana) naribana na rezance sa sezamovim uljem i accetom!!!!
evo, upravo idem papati!!!!!
Mi smo jucer jeli juhu od brokule, tjesteninu s paradajz umakom, ali bez salate. (u ducanu nisam mogla naci nesto sto bi licilo na normalan komad povrca)
Danas cemo imati juhu od lece, tikvice i karfiol u umaku od vrhnja i bijelog luka, prilog riza i dodatak zelena salata. Ako mi se bude dalo, napravit cemo mafine od borovnica i cokoladnih kapljica.
Jel mi moze netko doc skuhat rucak? Bez idejna sam, jedino sto mi pada napamet je pura (s purom valjda, jer nemam nis drugo)...
ja danas
batat, luk iprokulica u pečnici sa bosiljkom, muškatnim o i tamarijem
i oslić
ja ću naručit pizzumarta prvotno napisa
, ako te to tješi.
marta ja uz puru volim dinstani kiseli kupus i brze odreske od seitana (juneći seitan odrezak).
mara to što ti spremaš danas ja sam spremala jučer, ali bez plivaće životinje.
a danas ću očistiti hladnjak i pripremiti rižot od raznih ostataka povrća.
bajdvej u večernjaku sam našla super recept, vegetarijanske sarmice od kelja s kestenom i basmatijem.
vjerujem da ću uspjeti to skuhati ovih dana.
obareni kelj se puni mješavinom pirjanog češnjaka, brusnica, kestena, basmatija i začina. sarmice se zaliju maslinovim uljem zapeku u pećnici, pokapaju acetom balsamicom i posluže uz hruh.
Imam u frizideru 3 zlice kiselog kupusa na salatu koji tamo stoje bratbratu 10 dana. U vrtu imam i blitve i spinata, ali to smo jeli jucer. Uz to smo imali rizot od ostataka povrca i seitana. I juhu od bundeve.
Prekjucer smo jeli musaku od krumpira i seitana, zelenu salatu i neku buckuris juhu.
Zato danas patim.
pa napravi zlevanku od pure.
u krupicu stavi vrhnje, malo soli, luka, zalij vodom i dodaj malo praška za pecivo i eto ti brzi ručkić.
Ma smislit cu nesto, kad se vec ne mogu drugacije snaci...![]()
Kupus bacimarta prvotno napisa
A neka tjestenina?
pa kad tak fino jedeš, neka tog jednog dana s purommarta prvotno napisa
a da je samo poliješ češnjakom, peršinom i maslinovim i neku salatu uz to?
ili je skuhaš pa samo prepečeš i salata?
meni S. neće salate jesti, baš sam tužna zbog toga. osim paradajza ljeti.
sve ostalo sirovo neće baš.
jednom je grickao kupus veselo, s bučinim uljem i jednom salatu, ali to je bilo to.
Rekla si carobnu rijec. Pasta. Upravo sam sjetila da imam u frizideru nesto sto je plivalo pa se onda dimilo, taman za pastu. A juha ce bit od polovica graska.argenta prvotno napisa
A sto se kupusa tice, tko bi se usudio podic poklopac na tome?
evo vidiš. a ja još čekam pizzumarta prvotno napisa
![]()
Sad sam zapekla brokule(blanširane), gljive(marinirane u soya sosu) i integralnu manistru (kuhanu u temeljcu od povrća), dodala paškog sira i vrhnja,ništa posebno, a odlično je ispalo...mljac...još da je desert![]()
Danas cu juhu od paradajza, kuhane prokulice i peceni krumpir.
Jučer kićari od GABA riže i mung dala i guacamole umak. Jednostavno šareno i ukusno.
Kićari je jednostavna klopa iz indijske kuhinje koja nastaje od riža:dal = 2:1, masnoće, začina i opcionalnog povrća. Većina recepata izostavlja povrće, ali ga praktično svi uvijek stave i to u najluđim kombinacijama, uključujući i krumpir.
Konkretno za jučerašnji ručak:
Dvije šalice smeđe riže sam ujutro ubacio u termosicu i zalio s vodom na oko 40°C.
Pola sata prije početka kuhanja sam promijenio vodu i ubacio šalicu dala na namakanje zajedno s rižom. Ukupno namakanje riže bilo je oko 4 sata.
Dakle, dobio sam GABA rižu i namočeni dal.
U željezni lonac debelog dna stavio sam masnoću i vrhom punu žličicu crne gorušice (u zrnu), čim je gorušica počela pucati ubacio sam dvije mrkve usitnjene na kockice i šaku cvjetače, a čim se to malo uparilo na to sam stavio GABA rižu s dalom. Tako se dinstalo par minuta (ideja je da se riža malo zastakli) i zalio s osam šalica vode. Dodao sam još par sušenih rajčica (u ulju... mljac) radi kiselog okusa i tako se kuhalo dok riža i dal nisu popili većinu vode. Onda sam nabacao začine: začinsku sol, kapha čurnu i kurkumu.
Promiješao, smanjio vatru na minimum da popije ostatak vode, isključio grijanje i ostavio poklopljeno još desetak minuta.
Za kićari je tipična maštovitost u smislu nabacivanja biločeg od povrća na osnovnu kombinaciju riža/dal/masnoća/voda. Sam po sebi je vrlo jednostavan obrok, a najbolje ga je mlatiti s jogurtom ili kiselim vrhnjem. (umjesto toga sam napravio guacamole i bilo je super)
Kićari je idealna kombinacija za "Thermos flask lunch": nabacaš sve suhe sastojke u termosicu, zaliješ s odgovarajućom količinom kipuće vode i za 4-5 sati blaguješ topli obrok bez natezanja.
Evo i jedan brz i jednostavan kićari (za one kojima se ne da namakati ili zaborave), dovoljno za 4-6 ljudi:
Na velikoj žlici masla ili ulja popržiti malu žlicu kumina i svježeg ribanog đumbira (po želji). Dodati jednu malu cvjetaču narezanu na cvjetiće dok ne pozlati. Ubaciti 1 šalicu basmati riže i 1/2 šalice mung dala. Još malo pržiti, pa doliti oko 1 L vode. Kad zakuha, ubaciti 1/2 šalice graška i pola žličice kurkume ili karija. Kuhati na laganoj vatri dok se većina vode ne upije, 30-45 minuta. Ugasiti, dodati soli, limunovog soka, peršina i maslaca po želji. Poklopiti i ostaviti da miruje 15ak minuta.
Osim jogurta, uz ovo izvrsno prija i čatni od paradajza, a meni i sve vrste salata.
Čatni od paradajza ... tako očito, a nikad se ne bih sjetio. Što natrpaš od začina?
Čatni od paradajza
Napomena: Ljutina se postiže ili tako da se na maslu s ostalim krutim začinima prže suhi ili svježi čiliji, ili tako da se pred kraj kuhanja doda željena količina čilija u prahu. U svakom slučaju, čatni treba biti dosta ljut i dosta sladak, ali ovisi i o osobnim preferencama.
Jednostavna varijanta
Na maslu popržiti 1 č.ž. kumina i 3 prsta dugu koricu cimeta. Dodati paradajze (oko 1/2 kg), šećer (oko 2 v.ž.) i malo soli. Kuhati dok se ne iskuha tekućina. Izvaditi ciet i poslužiti.
Za ljubitelje indijskih začina
Na maslu popržiti 1/4 č.ž. gorušice da ispuca, pa dodati isto toliko kumina, kalonjija i 1/2 č.ž. fenela. Na kraju ubaciti jedan lovorov list. Dodati 1/2 kg paradajza, 3 velike žlice grožđica i isto toliko šećera te malo soli i kurkume. Kuhati dok se ne počne odvajati od posude.
Zakon. Ja tu-i-tamo napravim čatni od jabuka, a kod frendice sam mlatio čatni od jagoda. Ovo s paradajzom mi se čini kao zgoditak jer paradajza (kao i jabuka) ima kroz cijelu godinu.
Daj mi recept za catni od jabuka. Imala sam nekad Vedsku vegetarijansku kuharicu i nemam vise pojma gdj je zavrsila. Valjda samu ju nekom dala.
Pričekaj da škicnem u ... upravo tu istu kuharicu![]()
Čatni radim dovoljno rijetko da ne moram pamtiti što u njega ide.
ja kao padobranac sada, ali to je zbog toga sto mi hrvatski nije nematerni jezik, sta je Čatni?
*
za danas krompir i mrkvu zapecene sa crvenim lukom i persuna.
nema veze tvoj hrvatski (koji je inace odlican) s ovim.
chatni je ljuto slatko indijsko jelo.