Aine McAteer
fenomenalna ženska, bila na njenoj radionici kad je gostovala u Makronovi
a juha "zelena božica" kako je mi doma od milja zovemo je naša omiljena
Aine McAteer
fenomenalna ženska, bila na njenoj radionici kad je gostovala u Makronovi
a juha "zelena božica" kako je mi doma od milja zovemo je naša omiljena
Ova knjiga?mara prvotno napisa
http://www.superknjizara.hr/index.ph...r&idautor=9859
Hvala, mara!![]()
e, da baš ta
Danas brzo i fino - tempeh s brokulom i kupusom.
Tempeh na kockice i luk se kratko izdinstaju na sezamovom ulju, doda se kupus izrezan na rezance, indijski oraščići i na kraju prethodno parena brokula. Uz to samo salata od mrkve, žitaricu mi se nije dalo kuhati![]()
Imate li provjereni recept za neku brzu kremastu vegansku poslasticu?
ja jučer:
tofu i prokulice u umaku od misa i kuzua
palenta
mrkva sa maldim lukom salata
arame sa suncokretom
danas za večeru:
riža i basmati riža na meko sa soli i margarinom
ostaci od mrkva salate
sutra:
juha do mrkve i kapulice
seitan
proso
rotkvice
makrobiotičke pogačice
sojini odresci, marinirani s gljivama i, kapulom i lukom.
Smeđa riža kuhana s šarogama i batatom.
Svježi sir posut sezamom.
Još da sam u miru jela, bilo bi super![]()
jučer: njoki od koprive i krumpira + umak od gljiva + miješana salata
danas: kobasice od tempeha + rižoto od šparoga i graška + paradajz
e, a kam sve stavljate aru-prah? i koliko?
ja sam neki dan kuhala sušene smokve i šljive (na kraju još i med) pa sam stavila ovaj aru-prah i baš je bilo fino, ali nije mi se jako zgusnulo. mislila sam da će ispasti kao puding, bilo je rijeđe...može pomoć?
mi smo jučer krumpirušu, juhu od tikvice i matovilac na salatu.
danas integralnu paštu s tikvicama i salsom,
a sutra vjerojatno zapečeni karfiol (e, to je sa sirom, nije za vegane/makrobiotičare) i zelenu/paradajz/paprika salatu.
Zadnja dva tjedna se davimo u kukama i šparogama...ima ih po brdima za poludjeti!
Inače, radimo salatu od kuhanih špaoga/kuka s krumpirom i svježim domaće sađenjim mladim lukom!
Ali, ovo je bolji recept:
Salata od tjestenine s grilanim šparogama i šitake gljivama
znači, za to vam treba jedna vezica šparoga, odrezanih na tri dijela
malo šitake gljiva, narezane na debele ploške
tjestenina (debele špagete) - ja upotrebljavam integralnu
1 žlica sezamovog ulja
3 žlice maslinovog ulja
malo češnjaka, sitno iscjeckanog
žlica svježeg timijana isjeckanog na sitno
malo svježeg đumbira također isjeckanog na sitno
par žlica soja sosa po želji
sol, papar
Šparoge i šitake marinirajte u 2 žlice maslonovog ulja i pola žlice timijana 20-30 min. Izgrilajte na zagrijanoj grill tavi odvojeno po par minuta, posolite, popaprite.
Malo ohladite, pomiješajte s ostatkom ulja, dodajte po želji sojin umak, đumbir i češnjak. OStavite na sobnoj temp. da se prožme!![]()
Danas iz kuharice "Seitan" Tvrtka Šakote:
"Falafel sa seitanom"
200g slanutka, namakanog preko noći i potpm skuhanog
100 g seitana, mljevenog (meljem ga u mašini za mljevenje mesa)
2 žlice češnjaka, sitno nasjeckanog (ja stavim dvije "pice")
2 žlice sjemenki korijandra, svježe mljevenih
2 žlice sjemenki kumina, svježe mljevenih
1 žlica papra
1 žlica svježe metvice, sitno nasjeckane (ja je doma nemam, ali ide po receptu)ž
1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
suncokretovo ulje za prženje
krušne mrvice
1 žlica svjetlih + 1 žlica tamnih sezamovih sjemenki (trebat će vam puno više od dvije žlice)!
Slanutak izmiksajte u multipraktiku. Postupno možete dodavati i malo vode sve dok ne dobijete finu, kompaktnu kremu. Dodajte sitan i začine, sol, papar i po potrebi mrvice. (smjesa mora biti mekana tako da se mogu oblikovati kuglice veličine oraha). Oblikujte kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice i sezam pa ih pecite u dubokom ulju 4-5 min., odnosno dok ne porumene. Plamen ne smije biti prejak jer će ostati sirove iznutra. Poslužite vruće.
UPOZORENJE: današnje iskutvo mi govori kako je ove kuglice nemoguće napraviti bez brašna jer se, u suprotnom, tijekom pečenja jednostavno raspadnu! Kada sam dodala smjesi brašno - sve je ispalo divno! :D
Ja ne kuham slanutak za falafel i nikad mi se ne raspadnu.
Pa da....izvorno u receptu ne piše da se slanutak kuha...meni se to podrazumijevalo! :/marta prvotno napisa
eto rješenja problema....![]()
abonjeko, ova salata od tjestenine sa šparogama i šitake gljivama zvuči božanstveno....sad znam što ću u nedjelju za ručak....
Nego, ajde molim vas da mi netko objasni što su to kuke?
Pa isto iz porodice šparoga...kuka je samo manja, izvijena je oko grane i ima na vrhu ona sočan dio koji se jede (zapravo, kuka se jede cijela; zajedno sa stabljikom)! Šparoga je već malo deblja i tvrđa....dunja&vita:-))) prvotno napisa
![]()
Kad odeš na tržnicu i kupiš šparoge, sva je prilika da ćeš u snopu naći i puno kuka, a glavna razlika je što su kuke mlitave.
Ako si u prilici odi u berbu pa ćeš odmah skužiti što je što.
ja sam neki dan radila finu juhu ali od ovih drugih sparoga mislim da se to zove bljusce :? uglavnom prvi put sam to vidjela i probala.
jedna vezica toga poparenog u malo vode ili na parilici.
na zlici maslinovog ulja sam prodinstala malo mladog cesnjaka i jedan mali korjencic persina, prelila vodom samo da prekrije i prokuhala kratko. izmiksala stapnim mikserom i ubacila zobeno vrhnje. zacinila sa muskatnim orascicem i ubacila nasjeckane psaroge.
OT po pitanju šparoga, danas je kod nas bilo:
- juha od leće s ribanom mrkvom i peršinovim korijenom
- palenta
- umak od soje i tofua s đumbirom i pelatima
- zelena salata i radič
Vrlo brzo, jednostavno i ukusno. Tko konzumira mliječne proizvode, lako u ovaj meni uklopi ribani sir (po palenti) ili vrhnje u umak.
Danas - prefini popečci od koprive i quinoe (ostala od doručka) s umakom od tahinija i misa + ooooogromna salata od kupusa, komorača, kukuruza i mladog luka s preljevom od tofua i umeboshi šljiva.
kako napravis preljev sa umeboshi sljivama? imam citav paket sljiva s kojima ne znam sto bih :/
i ovdjemarta prvotno napisa
![]()
ja vas čitam i uživam, ali se i lijenim, puno je to posla
evo danas naših jela:
- blitva s krumpirom
- mahune boba sa šparugama i mladom kapulom (na gulašasto)
- seitan s graškom (na gulašasto, od jučer)
* hvala mojoj svekrvi, ja sam se jučer šetala, danas i čitala, a ona je ovo pripremila
Malo sam eksperimentirala - 3 šljive (bez koštica) + komad svježeg tofua + bučino ulje, sve to glatko izmiksano u suribachiju i na kraju dodaš malo vode. Mislim da sam dodala i par kapi tamarija.Lu prvotno napisa
ma bila sam ih kupila za zimnicu i sim tih 3-4 komada koje sam upotrijebila za to, nisam znala sto bih.
thalia,kako pripremas krumpirusu?
Danas: juha od artičoka.... zajedno s povrtnim rižotom (češnjak + tikvice + mladi grašak + mrkva + luk + peršin i bosiljak)
Napamet ne znam recept za juhu..ako koga interesira nega pita pa ga navečer prepišem iz kuharice...![]()
Sundrops, krumpirusu napravis tako da na koru stavis malo ulja, sjeckane krumpire, posolis, popapris i peces. Ja ponekad stavim i luka s krumpirom.
marta,hvala..nego,krumpire itno izrezuckam jeld,i luk takodje ili kako??(mi volimo i sa lukom)
ne znam odakle meni ideja da se za krumpirusu krumpir prvo kuha![]()
Meni se obično ne da sjeckati tako sitno, pa naribam na ribež i isto budemarta prvotno napisa
Samo mi se dosta peče, oko 45 minuta na 180.
Nema kuhanja. Zato i jeste tako zgodno jelo.sundrops prvotno napisa
![]()
Zna li netko vegi recept za košarice za princes-krafne?
Zna li netko vegi recept za košarice za princes-krafne?
krumpirušu je zgodno odmah čim se izvadi iz pečnice preliti sa vrelom mješavinom vode, ulja/maslaca i malo soli, onda bude onako meka i sočna.sundrops prvotno napisa
joj cure,jako ste drage.puno vam svima hvala![]()
bas je idem spraviti..
ah,moram javiti da ovih dana sam se nakupovala krumpira kao valjda u zadnjih godinu dana.svaki drugi dan ispada pravim krumpirusu i jos malo pa sam dosla o svog ideala-krumpiruse poput onih koje prodaju u marticevoj,"maloj veneciji"(slasticarnica itd. ako koga zanima).tko je probao zna o cemu pricam
ima li jos kojih tako brzinskih recepata za pecnicu,s tjestom i sl. a vegetarijansko/veganskog usmjerenja?
takodjer,molim ako tko ima recept za neke zgodne ukusne veganske kekse koji mogu stajati par dana jer bih htjela nesto za more nam prirediti a htjela bih neki provjereni recept..
Jučer: Juha od karfiola, pečena mrkva i selen, prigane tikvice, zelena salata sa češnjakom
Danas: Lazanje od povrča i salata od pomadora-avokada-feta sira
Ova salata mi nepce mami...gdje si kupila dobar avokado? U Lidlu možda? Jer jedino oni na ovom našem namirnicama siromašnome području, imaju malo veću ponudu egzotičnijeg voća!RozaGroza prvotno napisa
![]()
+ molim točan recept za salatu? Mislim, jednostavno je, ali zanimaju me začini koje upotrebljavaš!![]()
Kod mene danas: zapečeni patliđani s gorgonzolom, domaćim češnjakom i maslinovim uljem...red po red slagano u vatrostalnu posudu i na to posuto solju, paprom, peršinom i bosiljkom!
Sve skupa se peče u pećnici cca.40-ak minuta i nakon toga su tako meki i sočni pa ih slažemo na sendvič kao nadjev + običan pire krumpir + sveža sezonska salata!
Jednostavnija sam ovih dana jer je vruće za poludjeti, a i selimo se pa sam kratka s vremenom!![]()
Abojenko, ima ti u Pema, ako sam dobro vidjela, tj.ako nije bio u pitanju mango.
Danas: tjestenina s povrćem, feta sirom i umakom na bazi maslinova ulja i začina + razna parena zelenjava
indi, na sunce s receptom za njoke od prosa. zvuči njami.
evo nekih ručkova od ovog tjedna. na godišnjem sam pa sam si dala oduška.
seitan pohan u pećnici, pečene paprike, riža s lećom.
popečci od mladog graha, pura, pirjano povrće (bundeva, paprika, šljivarice, patliđan i žlica crvene leće da se zgusne), salata od rajčica i kapule.
popečci od sjemenki (lan, bučine golice, suncokret, bademi), šalša od pomidora, tjestenina.
patliđani i šljivarice iz zeptera, proso, matovilac salata. muffini za desert.
Avokado u gradu imaš u vočarni uz Batalu i u onoj na cesti poviše tj. niz Batalu. Uzmi onako ne pretvrdi, uvijek bolje da je malo mekaniji, a ako nema mekaniji onda pusti tvrdi 1-2 dana da se omekša doma, van frižidera.abonjeko prvotno napisa
Salata NIŠTA lakše...narežeš pomadore, Dukatov feta sir (piče Salatkis - ili tako nekako na pakiranju) i avokado na komadiće(velićine mjendula), začiniš sa soli, maslinovim uljem i v.ostom...ponekad ubacim i ljubičastu kapulu (jer je obožavam ali nekim ljudima smeta).
Ova salata ti ima varijacije od jako jednostavne (to je ova koju sam ti napisala) do jako komplicirane...
Pored pomadora, avokada, fete sira i kapule, ubaciš i kukuruza, komadiće sjeckane kuhane mrkve, sjeckan korjen od seleni, kukumare i sve to začiniš....ma ne treba ti objed uz to! Fenomenalna je.
Današnji ručak: krem juha od hokaido bundeve i pohani patliđani sa umakom od kopra
LeaB prvotno napisa
Anamar, evo sa stranice prije od Lee.
Inače muž i inače izbirljiva nećakinja nisu ni skužili da su njoke od prosa![]()
Mene zanimaju ovi tvoji popečci, obje verzije.
Ja najčešće radim od amaranta i kvinoje i (ili)kombinaciju (amarant, integralna riža, zobene pahuljice, mrkva, luk, češnjak, mrvice (mogu i pržene suhe klice)...
Danas: grilani kuhani krumpir i tikvice + salata
Dunja, kako radiš umak od kopra.
Radih jednu verziju, ali zanima me tvoja.
U nas danas totalno jednostavno, pasta s salsom od pomadora i povrča, i salata od graha rogačića.
njoki sa umakom od koprive.
i ako nađem avokado, probat ću rozinu salatu.![]()
indi evo
od sjemenki; po žlicu dvije nekoliko vrsta sjemenki-ja obavezno stavim suncokret, lan i badem, s tim da sve osim badema sameljem, a badem nasjeckam. dodam malo češnjaka, žlicu dvije tamarija, dvije žlice sitnih zobenih i par žlica vode da se poveže, oblikujem kuglice koje uvaljam u mrvice i pržim na vrelom ulju. smjesa za popečke trebala bi biti malo tvrđa.
od graha; skuhani grah pomješam s jednakom količinom sitnih zobenih pahuljica (a može i kuhano proso). dodam malo češnjaka, malo crvene paprike, soli (ili tamarija), obavezno mažuran i s malo vode i brašna (850) umijesim mekaniju smjesu za popečke koju pustim da odstoji bar 10 minuta da se zobene razmoče. oblikovane popečke valjam u brašno i pržim vrlo kratko s obe strane, jer je ova smjesa sklona raspadanju. ili u drugoj verziji uvaljam u mrvice i zapečem u pećnici tim da na i pod svaki stavim listić masalaca.
popečke osim ovih najčešće radim od žitarica preostalih od dana prije u koje umješam sitno ribane mrkve, korjen celera, mljeveni suncokret ili neke druge sjemeke, brašna, vode i tamarija te pržim.
danas:
sataraš i kukuruzni kruh te zelena salata