Stranica 16 od 22 PrviPrvi ... 61415161718 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 1096

Tema: Vegetarijanski tjedni jelovnici 3. dio

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

anamar, hvala ti na savjetima.
    Probat ću koji od ovih dana napraviti seitan, samo sto ga mi ne jedemo tako puno pa ću probati praviti s manje brašna.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    Baš sam jučer radila seitan. Radim ga već dosta dugo i to prema receptu Tvrtka Šakote - kuharu Makronove:

Znači kada pomiješam brašno onda zamijesim kao kruh i pokrijem tu "kuglu" mlakom vodom i stoji jedno cca. pola sata do sat vremena...nakon toga ispirem lagano miješajući i gladeći ga prvo pod hladnom, a potom pod toplom vodom (škrob koji se ispire je izuzetno guste bijele boje - to je ono što mnogi autori koji se zalažu za sviježu netretiranu hranu upozoravaju da smo ponekada nezdravo blijedi zbog prevelike količine škroba kojega jedemo)! Zadnja voda je čini mi se hlada, ali ja to mijesim nekada i po 40-ak minuta sve dok ne isperem škrob u potpunosti i voda postane bistra, a ne više bijela..

Nakon toga iscijedim i zamotam u gazu. U međuvremenu napravim temeljac u kojem se cijeli seitan (u gazi) kuha...

Temeljac:
    puno mrkve narezane na kolutiće
    crveni luk
    celer + peršin
    dooosta češnjaka narezana na kolutiće
    malo naribanog đumbira
    papar u zrnu
    tamari, shoyu sojin umak ili sol (po želji)...ja to sve skupa pomalo kombiniram
    par lovorova lista
    slatka paprika
    svježi timijan
    oko 4 litre vode

+ ja unutra stavim i pelate

Neka zakuha pa potom stavite seitan zamotan u gazu unutra duboko zaronjen---kuha se sat vremena

Nakon toga ga izvadite i pustite da se zajedno u gazi ohladi. Treba biti čvrst, a ne želatinast..ne valja ga kuhati niti premalo niti previše...

Ja ostavim tu tekućinu u kojoj se kuhao i upotrebljavam je u jelima...

npr, danas sam napravila Bolognes od tog seitana kojega sam jučer pripremila...

Skuhala sam integralne špagete i nakon kuhanja ih zamrljala s malo maslaca (znam da nije zdravo rješenje, ali se nakon toga ne lijepe i imaju slatkast okus)

Napravila umak:

...od češnjaka naribanog i luka - pirjanje 10 min, nakon toga dodati celer i mrkvu (ja dodala daikon jer nisam imala celera više), origano, svježi ružmarin (sva sreća da mi raste u vrtu jer inače ne bi mogao onako suh dati dalmatinski štih), oko 300g seitana (mariniranog u marinadi: zgnječeni češnjak, sok 1 limuna, pire od rajčice, maslinovo ulje, ružmarin svježi, crveni naribani ruk, svježi bosiljak, ja ga više nemam pa stavljam suhi, sol, papar...u to potopite seitan preko noći - jednostavije vam je potopiti već samljeveni seitan za ovaj Bolognese umak), pelatu i malo boijeloga vina...sve to neka se krčna 40-ak minuta da se sve skupa lijepo spoji, tj. dok se ne zgusne.... u međuvremenu cijeli taj umak zalijevam da ne presuši s marinadom koja mi je ostala od jučer...

Komplikacija, ali se isplati!
    Zaboravila sam reći da sam seitan marinirala nekoliko sati te ga nakon mariniranja mljela u ručnoj mašinici za meso.... tu sam pogriješila...bolje bi bilo da sam ga samljela prije mariniranja jer bi se tada više prožeo okusom!

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja radim seitan isto ko abonjeko . Htjela bi samo dodati da nema nikakve potrebe mijesit tijesto u pekaču . Ja bez problema umijesim i dve kile brašna (iako najčešće radim od kilu), i isperem bez problema. Ponekad su mi dovoljna i četiri ispiranja. Inače mi je najfiniji pohani, u tempuri, pa u mrvice, prethodno mariniran u tamariju, mljac.
    Međutim, što vi mislite o količini škroba (koja je velika) koja odlazi u kanalizaciju kad se ispire tijesto? Može li to začepiti odvod?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Škrob ne smijes pustati u sudoper jer je ko beton kad se natalozi. Najbolje je skupiti svu vodu od ispiranje seitana i baciti ju u zahodsku skoljku uz dosta ispiranja. Ili napraviti bez glutenske rezance.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vratilo se glutensko brašno u Merkatore

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

po čemu ga se može prepoznati?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ček, sejtan je glutenski proizvod?
    radi se od glutena , supstance koja može izazvati cekaliju

jel to zdravo?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bijela vrećica na kojoj piše "Glutensko brašno". Već smo se okoristili

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naravno da nije za celijakičare, a za nas ostale je to tek još jedna bjelančevina. Po svemu sudeći je sasvim OK ako je dovoljno termički spaljena.
    Vjerojatno bi bila problematična namirnica kad bi svaki dan bila na stolu, a ovako je samo zgodna digresija. Možeš ga promatrati kao jestivu-spužvu-koja-ima-okus-kakav-joj-dadeš-začinima.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Upravo sam radila maslo (ghee) ali sam ga pregorila...

I nalazim kontradiktorne upute za izradu istoga. Jel radi tko to doma? Kako i zasto bas tako?
    Ja ga radim redovno i svaki put uspješno.
    Evo ovako:

1. Staviti maslac u posudu s debelim dnom na srednje jaku vatru.
    2. Zagrijavati dok se sasvim ne otopi.
    3. Smanjiti vatru na tek toliko da lagano "bućka" (ne da ključa). Važno je da veličina ringa odgovara veličini posude, inače se neće dobro napraviti.
    4. Svakih 20-30 minuta uz pomoć šupljače skidati pjenu s vrha. Ni slučajno ne miješati!
    5. Čim postane proziran (kao ulje), isključiti vatru i ostaviti još desetak minuta da se napravi zadnja pjena.
    6. Skinuti zadnju pjenu i preliti u teglice pazeći da ne upadne talog.

DODATNE NAPOMENE:

Talog se ne smije koristiti (navodno je otrovan) i smije biti tamno-zlatne do smećkaste boje - nikako smeđi ili crni. To se obično dogodi ako je vatra prejaka, pa je vjerojatnije da će maslo zagorjeti.

Pjena se može upotrebljavati umjesto maslaca u kolačima i pecivima.

Trajanje kuhanja ovisi o količini maslaca. Meni za 5 kila treba oko 1 sat.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, meni je sparet problematican, vatra je uvije prejaka, pa mi je maslo izgorilo doslovno u trenutku. Znaci morat ću kuhati na drugom sparetu.
    Nego na jednom mjestu sam našla da se pjena skida u toku kuhanja kako se pojavljuje, a na drugom (i jedno i drugo su neki jogisti) da se pjena ne skida dok se kuha jer se većina ponovo otopi maslu. Pa me zanima čisto teorijski zašto ovako ili onako.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I naravno da jedan pajdo i miješa i skuplja talog zajedno s pjenom. A kako kuha za neki asram u Indiji pa djeluje prilično vjerodostojno. Zato i pitam.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    . Možeš ga promatrati kao jestivu-spužvu-koja-ima-okus-kakav-joj-dadeš-začinima.
    nisam nikad probala

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Ja radim seitan isto ko abonjeko . Htjela bi samo dodati da nema nikakve potrebe mijesit tijesto u pekaču .
    naravno da nije potrebno, ali ja mrzim raditi nešto što stroj može učiniti umjesto mene :lijenababa:

koji maslac (koju marku) najčešće koristite za ghee, vi koji ga radite doma?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam uzela Vindijin, njega proizvodi zupanjska mljekara pa mi je to okus djetinjstva. A i pakiranje je veliko.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nego na jednom mjestu sam našla da se pjena skida u toku kuhanja kako se pojavljuje, a na drugom (i jedno i drugo su neki jogisti) da se pjena ne skida dok se kuha jer se većina ponovo otopi maslu. Pa me zanima čisto teorijski zašto ovako ili onako.
    Nažalost, nemam odgovor na ovo. Znam da se pjena može skidati i na kraju, npr. tako se napravi ako maslo radiš u pećnici -- ali nisam probala, pa ne mogu preporučiti. Ja je skidam iz praktičnih razloga, da vidim što se ispod događa (da li talog prebrzo crni, da li prejako ključa isl.)

Nisam nikad čula da se talog dira :/ To mi je prva vijest. Meni je, osobno, nekako ljigav i više volim da čuči na dnu

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi ga uglavnom kupujemo na veliko, osobno mi je super od Bohnec mljekare (privatne), ali u zadnje smo vrijeme zbog financijskih razloga uzimali najjeftiniju petokilašku grudu u Metrou.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probala sam Bohnec par puta stvarno je dobar. Nego koliko ti traje to maslo od 5 kg maslaca?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ček, sejtan je glutenski proizvod?
    radi se od glutena , supstance koja može izazvati cekaliju

jel to zdravo?
    Ne može gluten izazvati celijakiju, odnosno, ne znači ako netko jede gluten da će postati alergičan na njega. Ili jesi alergičan ili nisi. Do saznanja da je netko alergičan se dolazi kad se gluten, odnosno namirnice koje sadrže gluten, konzumira, ne možeš znati unaprijed.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Probala sam Bohnec par puta stvarno je dobar. Nego koliko ti traje to maslo od 5 kg maslaca?
    gdje ga ima za kupiti?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nekad davno u Intersparu, danas - pojma nemam.

Nego dajte inspiracije. Malo sam se dala u neke druge vode, pa kuham usput, pa mi fali kombinacija i recepata.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zhang, ako tražiš dobar maslac, preporučam i sve od Veronike.
    tako se zove mala zagorska mljekara, mlijeko je pasterizirano ali ne i homogenizirano i mislim da je jedina takva na tržištu.
    isto ima u nekim dućanima ponekad, ali ziher na štandu na placu na Kvatriću.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, imaju pakovanja od sasvim malih do 1 kg.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije nešto, ali zanimljiva kombinacija i ispalo je jako ukusno:
    butternut (ili kako se već zove) bundeva i poriluk, skuhala, izmiksala, dodala sol, maslac, malo kumina i đumbira.
    prava gusta jesenska slatkasto-ljutkasta juha .

a kupus mi se isto nije dalo samo na lešadu, pa sam ga pirjala uz malo šalše od rajčice, isto dodala neke začine, baš je fino bilo.
    i uz to pečena riba
    ne čudite se kombinaciji, to je ono što je bilo u kući..

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja ga na kraju procijedim kroz nekoliko slojeva gaze (tetra pelena presložena)

pravi indijski ghee navodno može trajati neograničeno, ali on se onda kuha valjda 12h

mi bismo ga uvijek pojeli nakon dva ili tri mjeseca, ali nije stajao u hladnjaku

napominjem, nisu svi maslaci isti, neki imaju više nečistoća i brže zagore

ja ga kuham na struji, ja 1 ili 2 (mijenjam) od 9 jačina. znači, užasno lagano

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja ga na kraju procijedim kroz nekoliko slojeva gaze (tetra pelena presložena)

pravi indijski ghee navodno može trajati neograničeno, ali on se onda kuha valjda 12h

mi bismo ga uvijek pojeli nakon dva ili tri mjeseca, ali nije stajao u hladnjaku

napominjem, nisu svi maslaci isti, neki imaju više nečistoća i brže zagore

ja ga kuham na struji, ja 1 ili 2 (mijenjam) od 9 jačina. znači, užasno lagano

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne znam zašto mi u zadnje vrijeme posta po dva puta

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    tako se zove mala zagorska mljekara, mlijeko je pasterizirano ali ne i homogenizirano i mislim da je jedina takva na tržištu.
    našla sam ga par puta i kupila i stvarno je jako fin maslac.
    Hvala da si me podsjetila na njega.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nekad su radili i maslo i bilo je povoljno

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dharma radi maslo. I jako je fino. Jel povoljno, pa nije preskupo.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Dharma radi maslo. I jako je fino. Jel povoljno, pa nije preskupo.

Ja uzimam od njih maslo, stvarno je fino.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ih, k'o da ja ne znam napraviti fino maslo 8)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas sam napravila maslo i prefini namaz od pjenice, suncokreta i sezama.
    Retko lepo.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koleginice marto, daj koji detaljčić o tom namazu

Citiraj zhang prvotno napisa
    našla sam ga par puta i kupila i stvarno je jako fin maslac.
    Hvala da si me podsjetila na njega.
    nema na čemu, evo našla sam ga u Konzumu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pjenu pri pravljenju masla sam pokupila i u to umijesala mljevene sjemenke suncokreta i sezama. Sjemenke sam prije mljevenja u mlincu za mak zapekla u rerni 10 min na 180, tj. dok ne zamirisu. Jaaaako je fino kumo. Skoro pa nestalo jer se muzu omililo.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

evo jednog jesenskog recepta koji mi je susjeda preporučila i stvarno je brz, jeftin i fin
    sekeli gulas:
    izdinsta se luk, mrkva i doda hokaido tikva na krupno,(može i šaka prosa) i podlije, kad sve skupa omekša sa štapnim mikserom se usitni da bude kremasto.
    skuha se kiseli kupus, 20min, i umiješa u gornju smjesu.
    Kao prilog smo jeli pire krumpir, al paše i palenta.
    Meni se jako svidjela kombinacija slatkaste tikve i kiselog kupusa, nikad to ne bi sama iskombinirala.
    Od začina sam stavila sol (malo, jer sam još dodavala onu vodu u kojoj se kuhao kupus)i slatku papriku, al valjda se može isprobati i neki drugi.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mlinci na maslacu i topla salata od mahuna (= stavis mahune na paru, stavis kuhati 2-3 jaja, nasjeckas luk u sitno i poprzis na malo ulja; kad su mahune gotove stavis u zdjelu i posolis, narezes unutra tvrdo kuhana jaja pa preko toga dinstani luk - mljaccc!)
    meni je ovo super ukusno, samo mi je falila svjeza zelena salata.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pjenu pri pravljenju masla sam pokupila i u to umijesala mljevene sjemenke suncokreta i sezama. Sjemenke sam prije mljevenja u mlincu za mak zapekla u rerni 10 min na 180, tj. dok ne zamirisu. Jaaaako je fino kumo. Skoro pa nestalo jer se muzu omililo.
    zvuči super!
    ja sam nedavno naučila da još preko noći sve orahe i sjemenke namačem u vodi s malo morske soli(navodno izvlači van neke toksine).
    javiću kako je ispalo

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ovo potpisujem. Dok se nismo preselili, njihovi su mi proizvodi bili br. jedan (mi smo ih redovno nalazili u Gajnicama). Jako su ukusni i imaju mi neki "prirodni" štih. Jedino im se mlijeko brzo kvari, ali to bi i trebalo, zar ne

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Je, to bi trebalo biti tako, mi kupujemo domaće mlijeko i izdrzi 3 dana...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovdje kod nas u slavoniji nema Veronike imate li koju drugu preporuku za maslac?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo me s problemom: popecci.

nikad, nikad mi ne uspijevaju. ne znam zasto. danas sam opet pokusala, ali ih bacila u smece. ostalo tijesto stavila kao hrpice na lim i tako ispekla - bilo je ok, vani hrskavo, a unutra mekano, skoro gnjecavo. (MM ih tako voli) ali to nije ono sto ja zelim. trazim nesto fiiino, hrskavo, zacinjeno, mlaccccc. pomooooc!!!!

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A od čega ih želiš raditi?

Ja sam uglavnom na popečcima od krumpira: krupno naribaš krumpir, umiješaš začine (sol, papar, crvenu papriku, curry, peršin) i onoliko polubijelog brašna koliko treba da se poveže u mekanu ali kompaktnu smjesu. Zatim bacam na žlicu vrućeg ulja u teflonskoj tavi (zato da se ne lijepe, ali i u drugima je uspijevalo s malo više ulja) i ispritiskam ih da budu tanki i široki uz pomoć nekakve kuhinjske "špahtlice". Pečem na laganoj vatri dok ne porumene s obje strane. Treba ih jesti vruće, inače budu gumeni.

Meni su isto fini od tikvica sa sojinim ljuskicama. Naribaš krupno tikvicu, dodaš začine i onoliko ljuskica koliko treba da smjesa bude kompaktna. Dalje kao i za krumpirove popečke.

PS: Zar stvarno nitko nema recept za princes-krafne (tijesto) ?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala ti argenta!
    u biti bih ih radila na vise nacina, da probam sta nam se najvise svida. rado s nekim povrcem, jer moj veliki to slabo jede, pa sam mislila malo "sakriti". probala sam ih i s prosom, slanutkom, zgancima - uvijek je bio neuspjeh - pa iako sam pekla jedan po jedan.
    zadnji pokusaj je bio s polu kuhanim krompirom i cvjetacom - kao sto sam napisala, zavrsili su u pecnici.
    ne znam, mozda previse zahtjevam od njih? jel' oni uvijek budu tako mekani, svejedno od cega se prave?

princes krafne? ima moja seka recept, mogu je pitat pa ti ga dam. tj, svima vama cu ga dati.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo recept za princes krafne:

1/2 l vode
    250g margarina
    1 zl. soli
    2 van. secera sve prokuhati, dodati brasno (350g), mijesati dok se ne odvaja od lonca. kad se ohladi dodaj 6 jaja (po jedno pa svaki put dobro izradi). na lim spricaj male krafnice, peci na 180-200 stupnjeva. ni slucajno otvarati pecnicu dok se peku.peci otprilike 40min, prati kroz staklo kad izgledaju potpuno "suhe" onda su gotove.

fil: 7 dcl mlijeka
    6 zl. secera
    2 van. pudinga skuhati puding- u toplo stavi namocenu zelatinu (2 vrecice)
    kad se ohladi dodaj pola litre slatkog tucenog vrhnja (moze i halta ili hople). kad se malko stvrdne (drzi u hladnjaku)filuj princeze.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ajoj, ja ne jedem jaja
    Zato i ne mogu naći dobar recept za njih (imam ideju za filu, samo ne znam kako da postignem ono fino napuhnuto tijesto).

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ajme, ahaaa....
    idem googlati, mozda naletim na nesto

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

citam da se to tijesto dize zato sto se u tijesto "uhvati" tekucina koja pri pecenju isparava i zato se princezice lijepo uzdignu i zato se vrata ne smiju otvarati dok ne budu gotove. naisla sam na ovaj recept:
    200g brasna
    250ml biljnog mlijeka
    30gr margarina
    1/2 banane
    malo soli
    zaprzis tijeso i u ohladeno tijesto umutit izmiksanu bananu, ostavit pola sata i tek onda praviti krafnice.

eto, probaj pa nam javi - sad i mene zanima! :D

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ivana ne znam dal jedeš mlječne proizvode, al fine popečke ili polpete koje sam ja radila možeš napraviti od zobenih pahuljica i sira, i baš su hrskave.
    Zobene pahuljice ofuriš s mljekom i pustiš da stoje kojih sat vremena, kasnije dodaš ribani sir i začine po želji i ide i jaje(češnjak, list celera, peršina ili drugo). Promiješaš i oblikuješ polpete i pržiš na ulju.
    E sad jako su važni omjeri, ja ih već dugo nisam radila i zaboravila mjere, jer se znaju raspasti ako su pahuljice prenatopljene mljekom. A mogu se dodati i mrvice u smjesu.
    Sve skupa se može napraviti i bez mlječnog, al onda meni nisu toliko fine (pogotovo bez sira).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •