anamar, hvala ti na savjetima.
Probat ću koji od ovih dana napraviti seitan, samo sto ga mi ne jedemo tako puno pa ću probati praviti s manje brašna.
anamar, hvala ti na savjetima.
Probat ću koji od ovih dana napraviti seitan, samo sto ga mi ne jedemo tako puno pa ću probati praviti s manje brašna.
http://www.youtube.com/results?searc...rch_type=&aq=f
malo prosurfaj ovdje
Zaboravila sam reći da sam seitan marinirala nekoliko sati te ga nakon mariniranja mljela u ručnoj mašinici za meso.... tu sam pogriješila...bolje bi bilo da sam ga samljela prije mariniranja jer bi se tada više prožeo okusom!abonjeko prvotno napisa
![]()
Ja radim seitan isto ko abonjeko. Htjela bi samo dodati da nema nikakve potrebe mijesit tijesto u pekaču . Ja bez problema umijesim i dve kile brašna (iako najčešće radim od kilu), i isperem bez problema. Ponekad su mi dovoljna i četiri ispiranja. Inače mi je najfiniji pohani, u tempuri, pa u mrvice, prethodno mariniran u tamariju, mljac.
Međutim, što vi mislite o količini škroba (koja je velika) koja odlazi u kanalizaciju kad se ispire tijesto? Može li to začepiti odvod?
Škrob ne smijes pustati u sudoper jer je ko beton kad se natalozi. Najbolje je skupiti svu vodu od ispiranje seitana i baciti ju u zahodsku skoljku uz dosta ispiranja. Ili napraviti bez glutenske rezance.
ček, sejtan je glutenski proizvod?
radi se od glutena , supstance koja može izazvati cekaliju
jel to zdravo?
Bijela vrećica na kojoj piše "Glutensko brašno". Već smo se okoristili![]()
Naravno da nije za celijakičare, a za nas ostale je to tek još jedna bjelančevina. Po svemu sudeći je sasvim OK ako je dovoljno termički spaljena.
Vjerojatno bi bila problematična namirnica kad bi svaki dan bila na stolu, a ovako je samo zgodna digresija. Možeš ga promatrati kao jestivu-spužvu-koja-ima-okus-kakav-joj-dadeš-začinima.
Ja ga radim redovno i svaki put uspješno.marta prvotno napisa
Evo ovako:
1. Staviti maslac u posudu s debelim dnom na srednje jaku vatru.
2. Zagrijavati dok se sasvim ne otopi.
3. Smanjiti vatru na tek toliko da lagano "bućka" (ne da ključa). Važno je da veličina ringa odgovara veličini posude, inače se neće dobro napraviti.
4. Svakih 20-30 minuta uz pomoć šupljače skidati pjenu s vrha. Ni slučajno ne miješati!
5. Čim postane proziran (kao ulje), isključiti vatru i ostaviti još desetak minuta da se napravi zadnja pjena.
6. Skinuti zadnju pjenu i preliti u teglice pazeći da ne upadne talog.
DODATNE NAPOMENE:
Talog se ne smije koristiti (navodno je otrovan) i smije biti tamno-zlatne do smećkaste boje - nikako smeđi ili crni. To se obično dogodi ako je vatra prejaka, pa je vjerojatnije da će maslo zagorjeti.
Pjena se može upotrebljavati umjesto maslaca u kolačima i pecivima.
Trajanje kuhanja ovisi o količini maslaca. Meni za 5 kila treba oko 1 sat.
Ok, meni je sparet problematican, vatra je uvije prejaka, pa mi je maslo izgorilo doslovno u trenutku. Znaci morat ću kuhati na drugom sparetu.
Nego na jednom mjestu sam našla da se pjena skida u toku kuhanja kako se pojavljuje, a na drugom (i jedno i drugo su neki jogisti) da se pjena ne skida dok se kuha jer se većina ponovo otopi maslu. Pa me zanima čisto teorijski zašto ovako ili onako.
I naravno da jedan pajdo i miješa i skuplja talog zajedno s pjenom. A kako kuha za neki asram u Indiji pa djeluje prilično vjerodostojno. Zato i pitam.
naravno da nije potrebno, ali ja mrzim raditi nešto što stroj može učiniti umjesto mene :lijenababa:Dijana prvotno napisa
koji maslac (koju marku) najčešće koristite za ghee, vi koji ga radite doma?
Ja sam uzela Vindijin, njega proizvodi zupanjska mljekara pa mi je to okus djetinjstva. A i pakiranje je veliko.
Nažalost, nemam odgovor na ovo. Znam da se pjena može skidati i na kraju, npr. tako se napravi ako maslo radiš u pećnici -- ali nisam probala, pa ne mogu preporučiti. Ja je skidam iz praktičnih razloga, da vidim što se ispod događa (da li talog prebrzo crni, da li prejako ključa isl.)marta prvotno napisa
Nisam nikad čula da se talog dira :/ To mi je prva vijest. Meni je, osobno, nekako ljigav i više volim da čuči na dnu![]()
Mi ga uglavnom kupujemo na veliko, osobno mi je super od Bohnec mljekare (privatne), ali u zadnje smo vrijeme zbog financijskih razloga uzimali najjeftiniju petokilašku grudu u Metrou.
Probala sam Bohnec par puta stvarno je dobar. Nego koliko ti traje to maslo od 5 kg maslaca?
Ne može gluten izazvati celijakiju, odnosno, ne znači ako netko jede gluten da će postati alergičan na njega. Ili jesi alergičan ili nisi. Do saznanja da je netko alergičan se dolazi kad se gluten, odnosno namirnice koje sadrže gluten, konzumira, ne možeš znati unaprijed.MGrubi prvotno napisa
Nekad davno u Intersparu, danas - pojma nemam.
Nego dajte inspiracije. Malo sam se dala u neke druge vode, pa kuham usput, pa mi fali kombinacija i recepata.
zhang, ako tražiš dobar maslac, preporučam i sve od Veronike.
tako se zove mala zagorska mljekara, mlijeko je pasterizirano ali ne i homogenizirano i mislim da je jedina takva na tržištu.
isto ima u nekim dućanima ponekad, ali ziher na štandu na placu na Kvatriću.
e da, imaju pakovanja od sasvim malih do 1 kg.
nije nešto, ali zanimljiva kombinacija i ispalo je jako ukusno:
butternut (ili kako se već zove) bundeva i poriluk, skuhala, izmiksala, dodala sol, maslac, malo kumina i đumbira.
prava gusta jesenska slatkasto-ljutkasta juha.
a kupus mi se isto nije dalo samo na lešadu, pa sam ga pirjala uz malo šalše od rajčice, isto dodala neke začine, baš je fino bilo.
i uz to pečena riba![]()
ne čudite se kombinaciji, to je ono što je bilo u kući..
marta prvotno napisa
ja ga na kraju procijedim kroz nekoliko slojeva gaze (tetra pelena presložena)
pravi indijski ghee navodno može trajati neograničeno, ali on se onda kuha valjda 12h
mi bismo ga uvijek pojeli nakon dva ili tri mjeseca, ali nije stajao u hladnjaku
napominjem, nisu svi maslaci isti, neki imaju više nečistoća i brže zagore
ja ga kuham na struji, ja 1 ili 2 (mijenjam) od 9 jačina. znači, užasno lagano
marta prvotno napisa
ja ga na kraju procijedim kroz nekoliko slojeva gaze (tetra pelena presložena)
pravi indijski ghee navodno može trajati neograničeno, ali on se onda kuha valjda 12h
mi bismo ga uvijek pojeli nakon dva ili tri mjeseca, ali nije stajao u hladnjaku
napominjem, nisu svi maslaci isti, neki imaju više nečistoća i brže zagore
ja ga kuham na struji, ja 1 ili 2 (mijenjam) od 9 jačina. znači, užasno lagano
ne znam zašto mi u zadnje vrijeme posta po dva puta![]()
našla sam ga par puta i kupila i stvarno je jako fin maslac.mamma Juanita prvotno napisa
Hvala da si me podsjetila na njega.
Dharma radi maslo. I jako je fino. Jel povoljno, pa nije preskupo.
marta prvotno napisa
Ja uzimam od njih maslo, stvarno je fino.
Bas sam napravila maslo i prefini namaz od pjenice, suncokreta i sezama.
Retko lepo.
koleginice marto, daj koji detaljčić o tom namazu![]()
nema na čemu, evo našla sam ga u Konzumu.zhang prvotno napisa
Pjenu pri pravljenju masla sam pokupila i u to umijesala mljevene sjemenke suncokreta i sezama. Sjemenke sam prije mljevenja u mlincu za mak zapekla u rerni 10 min na 180, tj. dok ne zamirisu. Jaaaako je fino kumo. Skoro pa nestalo jer se muzu omililo.
evo jednog jesenskog recepta koji mi je susjeda preporučila i stvarno je brz, jeftin i fin
sekeli gulas:
izdinsta se luk, mrkva i doda hokaido tikva na krupno,(može i šaka prosa) i podlije, kad sve skupa omekša sa štapnim mikserom se usitni da bude kremasto.
skuha se kiseli kupus, 20min, i umiješa u gornju smjesu.
Kao prilog smo jeli pire krumpir, al paše i palenta.
Meni se jako svidjela kombinacija slatkaste tikve i kiselog kupusa, nikad to ne bi sama iskombinirala.
Od začina sam stavila sol (malo, jer sam još dodavala onu vodu u kojoj se kuhao kupus)i slatku papriku, al valjda se može isprobati i neki drugi.
mlinci na maslacu i topla salata od mahuna (= stavis mahune na paru, stavis kuhati 2-3 jaja, nasjeckas luk u sitno i poprzis na malo ulja; kad su mahune gotove stavis u zdjelu i posolis, narezes unutra tvrdo kuhana jaja pa preko toga dinstani luk - mljaccc!)
meni je ovo super ukusno, samo mi je falila svjeza zelena salata.
zvuči super!marta prvotno napisa
ja sam nedavno naučila da još preko noći sve orahe i sjemenke namačem u vodi s malo morske soli(navodno izvlači van neke toksine).
javiću kako je ispalo![]()
Ovo potpisujem. Dok se nismo preselili, njihovi su mi proizvodi bili br. jedan (mi smo ih redovno nalazili u Gajnicama). Jako su ukusni i imaju mi neki "prirodni" štih. Jedino im se mlijeko brzo kvari, ali to bi i trebalo, zar nemamma Juanita prvotno napisa
![]()
Je, to bi trebalo biti tako, mi kupujemo domaće mlijeko i izdrzi 3 dana...
ovdje kod nas u slavoniji nema Veronikeimate li koju drugu preporuku za maslac?
evo me s problemom: popecci.![]()
nikad, nikad mi ne uspijevaju. ne znam zasto. danas sam opet pokusala, ali ih bacila u smece. ostalo tijesto stavila kao hrpice na lim i tako ispekla - bilo je ok, vani hrskavo, a unutra mekano, skoro gnjecavo. (MM ih tako voli) ali to nije ono sto ja zelim. trazim nesto fiiino, hrskavo, zacinjeno, mlaccccc. pomooooc!!!!
A od čega ih želiš raditi?
Ja sam uglavnom na popečcima od krumpira: krupno naribaš krumpir, umiješaš začine (sol, papar, crvenu papriku, curry, peršin) i onoliko polubijelog brašna koliko treba da se poveže u mekanu ali kompaktnu smjesu. Zatim bacam na žlicu vrućeg ulja u teflonskoj tavi (zato da se ne lijepe, ali i u drugima je uspijevalo s malo više ulja) i ispritiskam ih da budu tanki i široki uz pomoć nekakve kuhinjske "špahtlice". Pečem na laganoj vatri dok ne porumene s obje strane. Treba ih jesti vruće, inače budu gumeni.
Meni su isto fini od tikvica sa sojinim ljuskicama. Naribaš krupno tikvicu, dodaš začine i onoliko ljuskica koliko treba da smjesa bude kompaktna. Dalje kao i za krumpirove popečke.
PS: Zar stvarno nitko nema recept za princes-krafne (tijesto) ?
hvala ti argenta!
u biti bih ih radila na vise nacina, da probam sta nam se najvise svida. rado s nekim povrcem, jer moj veliki to slabo jede, pa sam mislila malo "sakriti". probala sam ih i s prosom, slanutkom, zgancima - uvijek je bio neuspjeh - pa iako sam pekla jedan po jedan.![]()
zadnji pokusaj je bio s polu kuhanim krompirom i cvjetacom - kao sto sam napisala, zavrsili su u pecnici.
ne znam, mozda previse zahtjevam od njih? jel' oni uvijek budu tako mekani, svejedno od cega se prave?
princes krafne? ima moja seka recept, mogu je pitat pa ti ga dam. tj, svima vama cu ga dati.![]()
evo recept za princes krafne:
1/2 l vode
250g margarina
1 zl. soli
2 van. secera sve prokuhati, dodati brasno (350g), mijesati dok se ne odvaja od lonca. kad se ohladi dodaj 6 jaja (po jedno pa svaki put dobro izradi). na lim spricaj male krafnice, peci na 180-200 stupnjeva. ni slucajno otvarati pecnicu dok se peku.peci otprilike 40min, prati kroz staklo kad izgledaju potpuno "suhe" onda su gotove.
fil: 7 dcl mlijeka
6 zl. secera
2 van. pudinga skuhati puding- u toplo stavi namocenu zelatinu (2 vrecice)
kad se ohladi dodaj pola litre slatkog tucenog vrhnja (moze i halta ili hople). kad se malko stvrdne (drzi u hladnjaku)filuj princeze.![]()
Ajoj, ja ne jedem jaja![]()
Zato i ne mogu naći dobar recept za njih (imam ideju za filu, samo ne znam kako da postignem ono fino napuhnuto tijesto).
ajme, ahaaa....![]()
idem googlati, mozda naletim na nesto
citam da se to tijesto dize zato sto se u tijesto "uhvati" tekucina koja pri pecenju isparava i zato se princezice lijepo uzdignu i zato se vrata ne smiju otvarati dok ne budu gotove. naisla sam na ovaj recept:
200g brasna
250ml biljnog mlijeka
30gr margarina
1/2 banane
malo soli
zaprzis tijeso i u ohladeno tijesto umutit izmiksanu bananu, ostavit pola sata i tek onda praviti krafnice.
eto, probaj pa nam javi - sad i mene zanima! :D
Ivana ne znam dal jedeš mlječne proizvode, al fine popečke ili polpete koje sam ja radila možeš napraviti od zobenih pahuljica i sira, i baš su hrskave.
Zobene pahuljice ofuriš s mljekom i pustiš da stoje kojih sat vremena, kasnije dodaš ribani sir i začine po želji i ide i jaje(češnjak, list celera, peršina ili drugo). Promiješaš i oblikuješ polpete i pržiš na ulju.
E sad jako su važni omjeri, ja ih već dugo nisam radila i zaboravila mjere, jer se znaju raspasti ako su pahuljice prenatopljene mljekom. A mogu se dodati i mrvice u smjesu.
Sve skupa se može napraviti i bez mlječnog, al onda meni nisu toliko fine (pogotovo bez sira).