Branka, pa basmati i je smeđa riža, samo sam precizirala koja smeđa.
I pastrva ovdje nekako ne pripada jer su ovo vege.tjedni jelovnici.
Kod nas danas juha od povrća, pareno povrće + polpete od kelja i salata od kelja.
Branka, pa basmati i je smeđa riža, samo sam precizirala koja smeđa.
I pastrva ovdje nekako ne pripada jer su ovo vege.tjedni jelovnici.
Kod nas danas juha od povrća, pareno povrće + polpete od kelja i salata od kelja.
Pa čak i neki vegani ponekad jedu ribu, a vegetarijanci isto. Zar ne?
Čekaj, imaš posebno za kupiti smeđu, a posebno basmati rižu. U čemu je fora?
štruca od tempeha, tjestenina sa pestom od špinata.
oboje mi je bolje drugi dan, nego kad je bilo friško i toplo.
Branka, netko tko jede ribu, ne može se nazvati vegetarijancem, a kamoli veganomPostoje semi vegetarijanci, skloni vege iskrani, a koji jedu ribu povremeno.
Meni je basmati i smeđa riža isto, tj. smeđom rižom nazivam sve vrste integralne riže, tj. sve koje nisu bijela glazirana riža (yasmin, basmati,...)
Juha od povrća, integralna tjestenina sa umakom od domaćih (smrznutih) rajčica, salata od kelja
Pa... pogledi po pitanju vegetarijanstva su različiti. Naziv dolazi od "vegetus" (živ) a davne 1840 i neke je označavao zdravu prehranu i sam po sebi nije nimalo isključiv. U principu su jedino struje poput vegana strogo definirane i zna se što jedu a što ne jedu. Za sve ostale to nije tako jednostavno. Recimo, makrobiotičari jedu ribu. Pa što onda.
Pa ništa, ali bi trebalo biti nešto?!
No, ipak znamo da je ipak uopćeno da se pod tim pojmom definira netko tko ne jede ribu i druge životinje pa i mekušce. Naravno, to ne isključuje da svatko definira taj pojam kako želi i vjeruje, i da ga doslovno tumači pozivajući se na etimologiju.
No, pustimo se mi definiranja što je vegetarijanac i vegetarijanstvo, nego Davore, 'amo dnevni meni na sunce![]()
Nemrem
Kroz tjedan se hranim u obližnjem restorančiću, malac jede u školi, a zakonita za po doma si složi nešto jednostavno.
Jedno vrijeme sam kuhao ujutro za svoju malu obitelj, ali sada to više nije praktično. Malac se budi na svaki šušanj.
Vikendi su priča za sebe. Konkretno sam u subotu radio rižoto od GABA riže (nakon dugo vremena) s "gulašom" od seitana i tikvica, a u nedjelju začinjeno pečeno povrće sa salatom. Malo sam pojačao kuhanu hranu bogatu toplinom da oživim probavnu vatru. U rano proljeće se treba boriti protiv zastoja energije.
De malo napisi sta to ozivljava duh i tijelo (osim Red Bulla), jer sam nesto jako zimogrozna postala. Mozda mi zapravo treba prava reanimacija, samo tog jos nisam svjesna.
marta bit će da ti je ova silna vlaga ušla u kosti.
makrobiotičari primjerice kažu da u proljeće treba jesti zeleno lisnato povrće u svakom obroku te da ječam mora biti žitarica no1.
meni je proljeće vrijeme za pojačan unos samoniklog bilja, što kulminira obžderavanjem šparogama :slurp:
Posljednje uređivanje od anamar : 25.02.2010. at 13:59
Eeeeee, a gdje su šparoge...
Agni budi kuhana topla hrana koja se lako probavlja, kao i topli začini, papar i slično. Ne treba zanemariti ni manje količine sirovih namirnica jer su krcate enzimima koji isto raspaljuju Agni, recimo salate, osobito gorke i trpke.
Ako ti na sve rupe navre tekućina dok jedeš takvu hranu, znači da si na pravom tragu. Što više sluzi ode to bolje.
Salatu jedem svaki dan. U vrtu mi raste matovilac, zimska, rikola, spinat, blitva, crveni radic i jos neki korovi koje osim sto trpam u zelene sokove, berem i za salatu. I jedva cekam da mrvicu zatopli pa da krenem u štetu po maslinicima.
Al svejedno sam nekako smrznuta.
marta rekoh ti ja već da je to od monsuna, a ne od spize.
a šparoge će doći jaaaaaako brzo, za par tjedana, jer vlage ima dosta, samo sunce čekamo.
Ovaj put ne pikiram samo na sparoge nago i na misanciju. Nasli tetu koja ce nam pokazati sto sve da beremo.
I slazm se da je i od monsuna, al mora i tome biti lijeka. Ma zapravo niej ni cudo sta mi je hladno kad se svaki dan smrznem na poslu. Danas je valjda prvi dan da mi se noge nisu ohladile ko mrtvacke. Morat cu nesto uciniti na racun toga, mislim da je skroz nezdrav tako se smrzavati cijelu zimu.
Ja ću nastojati pikirati na šparoge i motar. U Vrbniku raste ko blesav po kamenju, a bedasto je da se bez veze dosađuje. Bere se otprilike kad i šparoga, a važno je da ne ode u cvat.
Ako mi se posreći i kapare - sličan je postupak kao za motar.
Primam sugestije na što još baciti oko dok hopsam po kamenjaru.
Motar je ono debelih listica sto raste maltene u moru? Ima i ono drugo sto izgleda ko da je sastavljeno od zelenih stapica. POtrazit cu sliku. To se isto kuha.
Jesu. Makrobiotičari su vegani
Vegani jedu isključivo biljnu hranu, dakle makrobiotičari nisu vegani jer makrobiotika uključuje ribu i plodove mora u nekim situacijama. Makrobiotičari dapače smatraju da vegani i vegetarijanci griješe jer podcjenjuju tradiciju nekih naroda koji se hrane mesom jer je to jedino dostupno u njihovom podneblju - Eskimi npr. (no, mislim da je ZP vegan. zapravo, mislim da on ne jede ribu. Vegan nije, veganstvo smatra ograničavajućim pa rado priča anegdotu o G. Ohsawi koji jede hambiurger)
Ok. Kako god.
Znam samo da oni svoju kuhinju smatraju veganskom, ako ih pitaš.
No nema veze![]()
Nema više ribe na ovom topiku![]()
mislim, ja ribu neću više spominjat
Inače, dugujem ispriku.
Danas sam shvatila da su ipak samo neki makrobiotičari vegani
Posljednje uređivanje od branka1 : 26.02.2010. at 21:15
Danas: riža s brokulom "na brzinski način"
Priprema: na maslinovom ulju zažutila češnjak, dodala brokulu, mrkvu na prutiće, celer i dinstala par minuta, samo da malo omekša. Od začina još chili i curry. Na kraju dolila mrcu vode, skinula s vatre i poklopila te ostavila 10-tak minuta. Pomiješala s rižom i posula peršinom.
+ juha od povrća i žitarica (pir, amarant)
Sutra: slanutak
Zimska miso juha
Salata od quinoe
gratinirana palenta
seitan u umaku od shiitake
nešto zelenja
Prvi dio odnio MM sa sobom na posao, nećemo sve odjednom![]()
smeđa riža sa suncokretom
salata od crne soje
Pozdrav, ja nova upadam na topic.
Dakle, mi smo obitelj koja se hrani po makrobiotickim nacelima, sto ukljucuje povremeno ribu. Uz isprike sto je opet spominjem, htjela sam bas pitati nesto vezano za to (ako postoji neki bolji topic za to please preusmjerite me)
Malo sam zabrinuta oko tog B12. Malecka je iskljucivo dojena 6 mjeseci, a zatim je godinu dana na makrobiotici, s tim da tu nesretnu ribu jede stvarno rijetko i u malim kolicinama. Pritisak okoline je velik i svi nas kritiziraju, iako ona ima 12 kg, buckasta je i normalno se psihomotoricki razvija. Vecinu inputa ignoriram, jedino me kao sto rekoh muci taj B12 i ne znam hoce li joj nedostajati i kako da utvrdim ako taj nedostatak stvarno postoji?
A danas smo jeli miso juhu, quinou, hijiki alge i misancu.![]()
Posljednje uređivanje od Nightswimming : 15.03.2010. at 15:17
Hm, ja sam isto relativno nova u tome i ima puno kompetentnijih od mene, ali mislim da ako malo povećate unos ribe (jer kažeš da je rijetko), ako je već jedete, i eventualno plodova mora da ne bi trebalo biti problema.
Inače, mislim da se na topicu - Vegani, postrojimo se - govorilo o tome
Malo smo pisali o B12 vitaminu na temi http://www.roda.hr/forum/threads/527...ostala-pitanja
hvala ljudi, procitah ove ostale topice i nisam bas puno pametnija.. mislim da mi jedino preostaje pojacat ribu - dvaput tjedno bi trebalo bit dosta.
da ostanem on topic - danas smo doruckovale miso juhu i bio kruh s namazom od lece, a za rucak ce bit palenta s porilukom i hummusom.
Opasnost nedostatka B12 se krije u jednoj makrobiotičkoj zamci: alge. Kradu B12 iz organizma. Kobalamin u algama je analog koji potroši intrinsičan faktor potreban za recikliranje B12 u probavnom sustavu i zapravo je puno veći problem od nejedenja ribe ili mesa.
jednostavno i tako fino:
palenta s jogurtom!
Danas: isto palenta, ali uz nju varivo od leće s povrćem
Jučer: mladi bob+ mladi krumpir+komorač+blitva+maslinovo ulje - konačno nešto proljetno!
Sutra: zlevanka sa koprivom
petak: juha od gljiva, rizoto od sparoga
Posljednje uređivanje od zhang : 14.04.2010. at 21:15
Može
2 salice jogurta
2 salice brašna (ja sam stavila pola polubijelo, pola kukuruzno - nabavila sam domaće prefino)
1/2 salice ulja (ja sam stavila maslinovo)
100-200g svježeg sira (stavila sam skute)
2 jaja
1 prasak za pecivo
sol
koprive koliko imaš, po receptu je 200g
koprivu blansiras i nasjeckas, sve pomijesas, izlijes u namazani protvan i peces 40ak min.
Original recepta je na coolinarici, ali pod nekim čudnim imenom pa ne mogu vise naći...
E da, kad se ispekla, čim sam izvadila iz pecnice sam premazala sa tankim slojem kis.vrhnja
Ja sam - nemrem lagati- veeeliki ljubitelj špekeca, ali od kad sam krenula sa dohranom moje male V. otkrila sam divotu raznih žitarica. Z a sad mi je amarant numero uno, ail odlični su i quinoa i kus kus i proso. I to mi se zdopalo čak i onak , kuhano u vodi bez soli , šećera i inih začina. Jedva čekam da nađem kako ih vi pripremate i koristite( naime- ovaj post mi je i pretplata na temu).
Live long & prosper![]()
Zhang, ja bih mogla takvu zlevanku napraviti i sa mišancom, jel tak?
Sa bilo kojim zelenjem, mislim da bi sa misanom bila još možda i bolja...
Pečene paprike, punjene sirom i zatim pohane. Oduzme vremena ali veoma uskusno a da se i djeci zakamuflirati što je najbitnije :D
Živjelo proljeće i zeleno, šparoge, koprive, radič, srimuš, mladi luk....
Kod nas danas juha od rajčice s korjenastim povrćem, kuglice od integralne riže, tofu burgeri, pečena zimska bundeva i radič salata.
Napravila sam zlevanku s koprivama po ideji zhang ali nisam blanširala koprive nego sam ih izmiksala u multipraktiku s vrhnjem i onda ostale sastojke stavila, izmiksala i izlila.
najprostija paradajz čorbica začinjena sa lišćem mladog luka, sremušem ,selenom, celerom i peršunom. sve sitno iseckano i umešano na krajupire krompir i polpete od tikvica. Salatu nisam stigla napraviti
![]()
i još da dodam da sam pre nedelju dana pravila prefino jelo koje sam nazvala Mediteraneo. U tepsiju sam zagrejala maslinovo ulje i na njega bućnula dobro očišćene i lagano nasoljene sitnije mlade krompiriće. Stavila da se peku, pa na pola pečenja ubacila cherry paradajziće, crne i zelene masline bez koštica, 3-4 čena češnjaka (u ljusci) na kockice narezan feta sir (ko posti ili ne jede ništa životinjsko, može i nekakav tofu dimljeni ili kakav god), posula sa malo origana i vrlo malo bosiljka. Izgleda izuzetno lepo i dekorativno, a o ukusu bolje i da vam ne pričam. Nas dvoje sami pojeli ceo pleh
Možda se u to može dodati još i malo pera mladog luka i seckanog peršunovog lišća.
Još jednom - ovo je p.r.e.f.i.n.o.
grrr ne da mi da uredim, pa evo ga edit jer sam izostavila nešto jako važno
i još da dodam da sam pre nedelju dana pravila prefino jelo koje sam nazvala Mediteraneo. U tepsiju sam zagrejala maslinovo ulje i na njega bućnula dobro očišćene i lagano nasoljene sitnije mlade krompiriće (oko 500 gr). Stavila da se peku, pa na pola pečenja ubacila cherry paradajziće (oko 300 gr), one najsitnije sveže šampinjone (isto oko 300 gr), crne i zelene masline bez koštica, 3-4 čena češnjaka (u ljusci) na kockice narezan feta sir (oko 100-150 gr) (ko posti ili ne jede ništa životinjsko, može i nekakav tofu dimljeni ili kakav god), posula sa malo origana i vrlo malo bosiljka. Izgleda izuzetno lepo i dekorativno, a o ukusu bolje i da vam ne pričam. Nas dvoje sami pojeli ceo pleh
Možda se u to može dodati još i tikvice sečene na kockice, malo pera mladog luka i seckanog peršunovog lišća.
Još jednom - ovo je p.r.e.f.i.n.o.
jel ti bila fina? ja danas planiram napraviti pitu od krumpira i koprive: naribati krumpir, blanširati koprivu i nasjeckati, narezati lk, povezati sa malo vrhnja i rolati u kore za strudlu, preliti vrhnjem i zapeci u pecnici...
bas me zanima kako ce ispasti..
inače radim i sa sirom i koprivom, ali to mi je već malo dosadilo..