eh, da...zaboravih.... navečer često ribica s dodacima (njoj česan ne smeta, a voli i mladi luk)... i voće..
Imamo jedan povrtni obrok, dva voćna i jedan mliječni...![]()
eh, da...zaboravih.... navečer često ribica s dodacima (njoj česan ne smeta, a voli i mladi luk)... i voće..
Imamo jedan povrtni obrok, dva voćna i jedan mliječni...![]()
Danas za ručak: klasični grah s jednom, nama novom, namirnicom - pršutom od dimljene tune...abonjeko prvotno napisa
Iako često znam staviti radi okusa dimljeni tofu!![]()
abonjeko, hvala na odgovoru![]()
imamo i mi izleta u kruh i namaz, al sad bih to potpuno izbacila. jer ne zelim vise kupovati kruha, onda ga jedem cijeli dan![]()
Jana jede gustu juhu od povrća sa žitaricama za večeru, pa joj to dođe kao kaša od povrća.
Za doručak griz na zobenom, danas.
Da se malo ubacim. s obzirom da ona ima 1 g.
Nema tu tune. Ovo ti je za meso zabranjena zona.abonjeko prvotno napisa
![]()
da, ovo je bas dobra ideja za veceru.LeaB prvotno napisa
ja rijetko kuham na mlijeku, ako radim griz onda na vodi pomijesano sa suhim ili svjezim vocem. jednom sam napravila na mlijeku i nije bas bio d odusevljen, a ja to ne jedem uopce pa onda nema smisla kuhati
Pa "makroi" jedu ribu...ali ovo je vegeterijanski topic pa shvaćam zašto...LeaB prvotno napisa
![]()
meda...kuhamo griz s raznim vrstama pomiješanog voća...![]()
Wow, LeaB, tek sada vidjeh koje "blago" imaš u potpisu... :D
krem juha od cvjetače
špinat s rižom i zobenim vrhnjem zapečen u pećnici
pire od crvene leće
salata zelena s rotkvicama
S obzirom da se spremamo na put sutra danas vrlo jednostavno (uslijed nedostatkva vremena):
pirjane gljive s mažuranom, mrkvom i peršinom prelivene tamnim umakom od soje + pire krumpir.
Nila: mrkvica+krumpirić+amaranth
Večera: salata od kockica krumpirića (ono što je ostalo od ručka) + domaće svježe (netom ubrane) šparoge + mladi luk + zelena salata s kaparima...abonjeko prvotno napisa
naravno s maslinovim uljem i acetom balasamicom!
danas azuki grah - varivo
velika salata - mrkve, krastavca, rdokva, spinaca i blitve
Juha od brokule sa rižom i amarantom
Shitakee s mladim lukom i crvenom paprikom
Riža i amaranth (bez juhe)i suncokretove sjemenke
Zelena salata
Tempura seitan
Dinstane batate, mrkva, šampinjoni , šparoge...na kraju ubacila sušene vrganje i shitake, posula sa sezamom i dimljenim tofuom...ali pretjerala sam s količinom svega,pa mi je prisjelo![]()
Ja sam danas u zelenoj priči....
- prijani zeleni dijelovi blitve na maslinovom ulju i češnjaku sa kockicama dimljenog tofua i malo soja sosa + makaroni
- zelena salata sa mladim lukom
Jučer:
JUha od karfiola sa žitaricama
Punjene palačinke sa špinatom
Riže sa amarantom, gomashio
prženi seitan
Umak od svježe mrkve i luka
desert palačinke s pekmezom
Danas:
Varivo od kelja sa seitanom
mlado zelje na salatu
Pire od krumpira
Kruhec ili ne... kako tko
evo i mene nakon sto godina![]()
danas rucak:
leso blitva posuta sjeckanim mladim lukom
vege burgeri iz "mahunarki" sa umakom od senfa, zobenog vrhnja i kurkume
za veceru ce biti integralna tjestenina sa cikorijom pirjanom sa cesnjakom
jucer za veceru dinstani kupus, mrkva i poriluk sa kus kusom.
rucak se ne sjecam.
Danas kiselo zelje, pire krumpir i polpete od soje (napisat ću vam nekom drugom prilikom kako se rade, danas sam u gužvi s vremenom)...![]()
![]()
Inače, volim kus-kus i radim ga s gljivama i lukom.... :D (dobra ideja za večeru)!!!![]()
Evo da se i ja pridružim. S obzirom da sam jedini vegetarijanac u obitelji teško mi je kuhati tako da mi baš puno ne ostane. Danas sam na ručku kod mame i imamo mahune varivo, pohane patliđane i peciva od žitarica.
Ova peciva su mi stvarno otkriće jer mi uvijek ostane žitarica pa se iskoriste na najbolji način i super su fina. Rade se tako da se stavi ista količina brašna (polubijelo, crno, kukuruzno...) kao i žitarica (mjerim u šalicama), žličica soli i žličica praška za pecivo, zamijesi se, oblikuju okrugla peciva, ostavi stajati oko četiri sata i peče se 40 min na 180.
Varivo od leće i mladog graška s malo šparoga.
Sad ću se zasladit s prosom i voćem
(naravno, to nije ni izdaleka sve, da je izbacit grickalice i čokoladice, još bih i došla na normalnu težinu)
Varivo od crne leće. Mladi kupus za salatu i tjestenina.
varivo od azukija i ječma
pikls rotkvica, cvjetača i mrkva
sutra, mahune na nekako...... primam prijedloge
I ja sam jučer imala varivo od crne leće....LeaB prvotno napisa
![]()
Crne soje. Sorry, vidim da volim leću.abonjeko prvotno napisa
![]()
mlada blitva sa mladim bobom masl. uljem i mladim lukom i przeni tofu s povrce
Mi baš imamo neku crnu crncatu okruglastu "leću" iz bio&bio :? I baš smo pripremali leću, ne soju....LeaB prvotno napisa
![]()
Jučer, "samo" sirova miješana salata (domaće rotkvice, matoviljac, mladi luk, mrkva, peršin... s limunom)![]()
Danas, blago kuhani kukuruz i grašak te poslije pirjan na luku zajedno sa sirom... prilog - "divlja" riža!!!
Nila: mrkvica, nori alge, riža (ova naša od ručka), brokula pomiješana sa svježim mladim sirom...
Ma postoji crna leća, a ja stalno jedem leću pa sam sebi smješna kad umjesto soje kažem leća.
Izdinstani bob, mrkva, šampinjoni sa soja sosom i dimljenim tofuom mljac kombinacija
Jako fini ručak danas:
Smeđa riža s malo masl. ulja, peršina i limunove korice
Parena brokula s dinstanim tempehom, lukom i bademima
Salata od mrkve (i jabuke, prženih badema, mladog luka...)
juhica od mladog povrća
riži - biži
tikvice kao s roštilja (po Davorovom receptu)
zelena salata s rotkvicama i mladom kapulicom
to je bilo danas, a sutra planiram:
pizza s domaćim ovčjim sirom, bukovačama i mladom kapulicom
Vidiš, ja nikako da uvedem te pržene orašaste plodovemommy_plesačica prvotno napisa
...sada kada mi godina na faxu završi, krećem u eksperiment.... :D
Ma nisu prženi, krivo sam napisala, nego onako tostirani na suho, na tavici. Navodno su zdraviji ako se ne tostiraju, ali su ovako probavljiviji i imaju finiji okus. Pa to ti je 5 minuta posla da ih tostiraš, a ubaciti ih možeš u sve - od juhe do salate.
Halo svima, evo prikljucujem se plemenu.
Iako nismo vege, puno kuhamo makro, pa sam nedavno skuzila ovaj forum i sjajno dodje za inspiraciju
Danasnji rucak je bio slastan, MLJAC!
- leća sa seitanom i blitvom (leća se skha, seitan nareže na kockice, uvalja u brašno i prži, blitvica se zdinsta na luku i češnjaku i onda se ge baci leć i seitan)
- žitarice iz pećnice (cvena riža (1/2 šalice), proso (1/4), kvinoja (1/4), baci se u vatrostalnu zdjelu na prethodno zdinstabi mladi luk, doda 1,5 šalice vode, kada zakipi u pećnicu na 200 pola sata i hopa gotovo!)
- parena brokula
- salata od pastrnjaka (nariban, kratko kiseljen)
a jeste ih probali peću pećnici, na limu, 10tak minuta na 180 stupnjeva (dok se peku, protresu se 2-3 puta). imaju drugaciji okus, meni se jako svidja i jednostavnije ako se zeli napraviti malo veca kolicina za trositi.mommy_plesačica prvotno napisa
Danas:
polpete od zobenih pahuljica s mljevenim lanom - sve to skuhano + mrvice+brašno+mladi češnjak iz vrta= polpete pečene u vatrostalnoj posudi s krumpirom posutim svježim mažuranom i timijanom...
Nila je isto to jela danas!!!!
+ zelena salata s home-made kaparima i rotkvicom iz vrta!!!![]()
molim pomoć iskusnih
kako imam sreću da mi je blizu posla Teslina i Pyr, često (čitaj skorosvakodnevno) jedem njihov burek
skoro uvijek mi je super i sama bih ga probala napraviti sutra
moje nedoumice: koje kore da nabavim (tanke, debele), trebam li ih namastiti/malo namočiti
za nadjev nemam nedoumica jer sam se uvjerila da mi je svaki mix dobar, makar sam se doslovce udavila kad je bio s povrćem i tofuom. jučer je bio sa smeđom lećom, mrkvom i keljom; često ga rade sa zeljem i inim povrćem, neki dan su dodali i alge (mljac)...
dakle, koje kore i možda neki mali trik da bude svima doma fini?
Bojim se ovog boldanog dijelammagnolija prvotno napisa
![]()
Maxi, nemam pojma, nisam maherica za savijače bilo kojeg tipa.
Ajde da se nekome sviđa Pyr, frendica je toliko razočarana klopom tamo da je za lošu hranu skovala i naziv Pirova večera![]()
maci sto se tice kore, meni jedna teta na pijaci to radi posebno
nesto medju tanke i debele, ne znam kako da ti objasnim
ali ako zelis za burek, ja bi to radila sa tankim i dodaj malo vise masnoce.
*
Danas tradicionalni recept tavce gravce![]()
imam i bistru juhu od korenastog povrca od juce i kolac sa makom za desert
salata neki mix - mrkva, kupus i krastavica sa puno persina.
*
obozavam ovaj topik i tako mi je krivo sto nisam puno pisala
nije uvijek za 5 ali je finumommy_plesačica prvotno napisa
a očito je mnogima fino jer u doba ručka nemaš gdje za sjesti
Ajde, baš ću probati jedan dan skoknuti do njih pa i sama provjeriti.
Naš današnji ručak:
Dinstano povrće (luk, mladi luk, mrkva, cvjetača + shiitake gljive), začinjeno samo sa soli i nasjeckanim celerovim lišćem
Seitan narezan na štapiće, mariniran (tamari, masl. ulje, "zrnati" senf, suhi bosiljak i svježi ružmarin), uvaljan u brašno i kratko popržen
Preljev od svježeg tofua i paprike
LeaB (i ostale koje to već ne radite), može molbica?
Možete li malo detaljnije pisati recepte ili barem napisati ako su iz neke kuharice? Ne trebaju točne mjere, nego koji je postupak, začini... kao što sam ja opisala naš današnji ručak. Konkretno, jako me zanima kako se radi ovo:
JUha od karfiola sa žitaricama
Punjene palačinke sa špinatom
Umak od svježe mrkve i luka
Varivo od kelja sa seitanom
Zaboravih - jučer sam radila svježi bob u mahunama i bio je fantastičan. Priprema je najjednostavnija moguća - mahune se operu, narežu na manje komade, i dinstaju na češnjaku, luku i maslinovom ulju. Malo ih podlijem vodom i krčkam dok ne omekšaju, posolim, malo popaprim et voila! Obožavam onaj gorkasti okus boba.
Uz to smo jeli popečke od riže - kuhana smeđa riža koja nam je ostala od doručka + sitno ribani luk i mrkva+ zgnječeni tofu i začini po želji - i zelenu salatu s mladim lukom.
Juha u od karfiola: skuhaš karfiol, na kraju dodaš žitarice koje ostanu od doručka, te sol, papar i sjeckano lišće peršinamommy_plesačica prvotno napisa
Punjene palačinke, pirjani špinat na luku i češnjaku, sa shojuom s čime puniš palačinke, te ih zaliješ vrhnjem od soje sa malo senfa
Umak od mrkve i luka- jednu mrkvu i pola glavice mladog luka, malo maslinovog ulja i neke tekućine (vrhnje, zobeno mlijeko) smiksaš u mikseru i ohladiš.
Varivo od kelja- na ulju dinstaš luk, te seitan na kockice, pa dodaš kelj dok ne omekša i začiniš, al da bude gusto.
Hvala![]()
Danas - bulghur sa pirjanim sojinim klicama i mladim lukom (propirjano odvojeno pa pomiješano s kuhanim bulghurom)
Kratko prepečene tikvice s hrpom mediteranskih začina
Prženi tofu (opet jako fina marinada sa puno začina i sad već neizbježnom žličicom senfa)
Salata mrkva/zelena
Mene zanima sto vecerate? Ja pokusavam uvesti neke zdrave varijante, ali nemam bas ideja...
Danas smo vecerali:
- palenta+gljive+naribane tikvice+tofu (svjezi+dimljeni), pa zapeceno u pećnici 30 min (samo mi je ispalo nekak malo vodnasto, a trebalo bi se skroz stisnuti)
Obično večeramo voće![]()
Nekoliko ručkova prije danas:
1. dan:
Kratko popečene tikvice na tavi prelivene feta sirom (može i tofuom) i maslinovim uljem sa svježim mladim česnom. Sve to složeno na home-made domaći kruh pečen u pekaču i malo osušen u pečnici da dobi na hrskavosti! Prilog pire krumpir (nije mi baš bogat jelovnik ovih dana, kraj mi je godine na fakultetu pa izmišljam kratke i brze recepte)!!!
2. dan: (mužjak je pravio ručak!). Kupio je ujutro na placi palamidu (izvorni recept je s tunom) i očistio je na male komadiće, samljeo u mašini za mljevenje mesa te pirjao na tavi zajedno s masu začina (majčina dušica+svašta nešto još - vidjet ću dioma racept). Tako dobiveni umak je prelio preko integralne tjestenine. Prilog svježi mladi krastavci i rotkvice...
3. dan:
u vatrostalnoj posudi posložila red krumpira, red luka, red šampinjona, te red mljevene soje (doma sam je skuhala i samljela u mašini za mljevenje mesa - takvu masu spremim u frižider pa radim punjene paprike s rižom te male sarmice...i polpete, štošta se da napraviti od tako samljevene soje!). Sve to preliveno umakom od rajčice s maslinovim uljem, kimom, timijanom, svježim bosiljkom, origanom.....zapeći na 200 stupnjeva 30-ak minuta!!!