mommy_plesačica mljac su ti salate.
2 pitanja: koji kukuruz koristiš i koji proizvođač ima ljuti tofu?
mommy_plesačica mljac su ti salate.
2 pitanja: koji kukuruz koristiš i koji proizvođač ima ljuti tofu?
Sad sam išla kopati po smeću da nađem ambalažu 8)
Tofu pikant je od Anyo, ja sam ga kupila u našem ogromnom Konzumu i prilično je ljut pa nije za djecu. Inače, imaju i tofu sa mediteranskim biljem, nije loš.
Kukuruz je Ekolandov (staklenka) iz bio&bio. Jedva čekam pravi friški kukuruz!
hvala na superbrzom odgovoru. nadam se da nisi morala duboko kopati...
Nisam, nisam.
Današnja salata: svježi mladi špinat (fiiiiino), mlada puterica, komadići prženog seitana prethodno mariniranog u senfu i tamariju, kukuruz (opet), kockice jabuka petrovki, mrkva, mladi luk i bademi. Začinila sam kombinacijom suncokretovog i bučinog ulja te narančinim i limunovim sokom.
Usput sam kupila i osmud, parila ga pa pomiješala s malo bulghura. Biljčica je jako fina samo nisam znala da se trebaju odrezati vrhovi stabljika pa pomalo pljuckam vlaknaste dijelove.
kopala sam po starom dijelu topica, zbog inspiracije i moram reći da se lani u ovo doba puno više postalo (more bit i kuhalo?)
u svakom slučaju danas imam inspiracije, ali pofalilo mi namirnica![]()
kuhala sam
zapečenu crvenu leću
smeđu rižu
krumpir sa začinima
zelena salata s rajčicom
dajte mi malo ideja za miso:
povrtna juha i unutra žličica misa? u varivo? kako vi?
Miso dodaješ kad je juha gotova. Makneš juhu s vatre, zatim razmutiš miso u hladnoj vodi i dodaš u juhu. Vratiš juhu na najlaganiju vatru - ne smije zakipiti - na 2 minute. Voila!
Inače miso možeš mućkati i kao dio preljeva za salate ili žitarice.
Curke iz zg, di kupujete odmud (ja to znam kao osmuhalj)? I do kad mu je sezona? Tnx!
Na Trešnjevci, kod Dalmatinke Ane - ne možeš fulati: štand joj je na samom početku, a ona ima više nego zanimljiv stil šminkanja![]()
E, da meni je rekla da ga ima samo mjesec dana, dakle, požuri!
Ima li dotična gdja neprskano povrće?mommy_plesačica prvotno napisa
Kupim u Bio kad god uhvatim a hvatam 1. tel. da djetešce ne cukam po vrućini ak niš nemaju.
Stvarno mi je DRAGOCJENA informacija o DOSTUPNOM tzv.eko povrću i voću, naravno!
(Znam za Severe, Zlatu Nanić, al ako je ova gdja svaki dan tamo to bi mi bilo jako dobro znat!)
Cijene?
m_p, puno hvala! U ponedjeljak pod pauzom jurim na trešnjevački plac, da ne fulam sezonu- obožavam osmuhalj!
Uzmete klobuke od malo većih šampinjona....napravite smjesu od ribane mrkvice i luka (u smjesu dodate začina, malo vegete iz bio&bio, malo petrusina...papra)..napunite klobuke, na smjesu stavite, na samo vrh malo topljenog sira u kocki (to je onaj "picok" skroz mljeckavi da se totalno razlike i skompaktira sa smjesom) te posipate s malo češnjaka u prahu... polijte takve klobuke malo s običnim uljem te stavite da se zapeku.... MLJAC!!!! (sama sam to smislila 8) )
Uz to kus-kus kuhan na maslu....![]()
Probajte...STRAŠNO, STRAŠNO fino!!!!
Dobila sam puno tzv. eko mrkve (rasla u šumi, doslovno bez tretmana), pa sam ju na rezance, skupa s tikvicama,kapulom, češnjakom, patliđanima, paprikama, pomom (sve iz mog vrta, ali ne znam bi li dobilo eko ocjenu s obzirom na zemlju, posebna priča...) kuhala na pari, poslije zalila soja sosom i maslinovim uljem i dodala quinou i bulgur kuhan s maslom...posula sezamom...mljac, odlična je ta quinoa, tako praktična, moji se oduševili
Jučer - RAŽNJIĆI....
Na drvca sam nabola gljive, bundeve, tikve, rajčice i tikvice....
Napravila sam marinadu s kojom su se ražnjići tijekom pečenja na gradelama mazali: maslinovo ulje, češnjak u prahu, svježi bosiljak i peršin, malo crvene paprike u prahu, malo svježeg ružmarina, soli i papra te kap - dvije acceta balsamica da dobiju onaj sočan okus....
Kao prilog: krumpir narezan na ploške i zapečen zajedno s crnim maslinama...nakon pečenja dodan mu je slani sir i svježi češnjak...
PROBAJTE...mi se udavili!!!!![]()
ooooo, digo se :D
Ovo zvuci zbilja odlicno Abonjeko, raznjice si pekla?
*
i da super sto nam je topik opet aktivan :D
a i da odgovorim
danas cemo basmati rizu sa povrcem
malo skuham rizu ali ne da je skroz skuhana
poprzim luka - crveni sa malo maslinovog ulja, dodam paprike, crvene i zelene iseckane kao stapici, cesnjak i grasak, dodam rizu i jos malo przim. nakon toga zalijem sa povrtnom juhom ali ne puno i ostavim da se dinsta. dodam zacine po zelji, a najvise svezu mentu.
Salata od cikle i povrtna juha su jos dodatci.
Za ručak: batat, fažoleti i na kraju klice od soje.. uz svježi sir, hijiki, sve začinila s malo sezama, soja umaka i maslinova ulja , mljac
hvalaabonjeko prvotno napisa
![]()
mmmmmm, baš dobro, zdravo i osvježavajuće zvučilinolina prvotno napisa
![]()
jesenski složenac - češnjak, poriluk na tamnom sezamovom, mrkve na deblje ploške, ubacila prženi i marinirani seitan, zalila vodom do pol povrća, dodala đumbirovog soka i na kraju malo zagustila kuzuom.
krumpir sa maslinama ( abonjeko)
salata - rukola, hiziki, krastavci kiseli, mladi luk, bademi MLJAC
Vidim da nisam uspila postat.
Jednostavno, brzo i jeftino.
Uglavnom, jučer sam skuhala zelenu leću s batatom, batat (dobije poseban okus kad se kuha s lećom) umiješala u salatu od rikole i tušta, dodala mladog sira uz leću i ono što se ne spominje, a može i bez toga. Bajami
Danas: domaća šalša s šampinjonima na manistru. Kiseli kupus i salata od rikule i 3 vrste paprika. Tofu. Puding sa soyom i miksana jabuka posuta cimetom, ono što je bilo, bez predumišljaja.
Sutra ću se vjerojatno predati mastima u pizzeriji
Koristite li često miso, ima li kakvih preporuka za kupnju? Nisam nikad pravilamommy_plesačica prvotno napisa
Jedna brza večera danas.
Varivo od krumpira, crvene paprike i poriluka s grahom. Prefino.
Miso kristim rijeđe nego do sam bila doma na porodiljnom. No sad sam se bacila na instant miso u šalici ujutro.
Odkad su nam niklnule bundeve u svekrvinom vrtu, samo što ih ne pijemo na čaj.![]()
Daj neki recept za bundeve. Mi volimo juhu. Bucnicu ne volim ja, pa ju ne pravim.
Prepržiš luk dok ne postakli, pa dodaš bundevu i doliješ vodu i zobene pahuljice i wakame. Kad bundeva omekša posoliš i ubaciš žličicu misa.
Solim zato jer u ovom slučaju misa je jako malo.
Bundeva s grahom. Dobra kombinacija.
Ja jučer:
bundeva 8) sa azukijem ( kombu na trakice, azuki, luk na polumjesece, češnjak na sitno, sve zaliješ sa temeljcem, kuhaš 40 min, dodaš bundevu, tamari i kuhaš dok ne omekša bundeva, na kraju dodaš sok đumbira)
riža, slatka riža i quinoa
blitva kratko kuhana
kiseli krastavci
Mada moram priznati da sam dodala i crvenu rog papriku. Češnjak, sol i papar. Jako fino.marta prvotno napisa
kak da napravim nešto slično bolonjezu samo sa seitanom?
brza si ko' munja
Lea, gledam ove tvoje super slije, pa dobih inspiraciju, nego, zanimaju me ove palačinke, jasan mi je sastav i preljev, a kako praviš palačinke (makro,pretpostavljam)?
U biti volim tortilje, ali nikako napravit tijesto da valja (da ne puca), a palačinke vulgaris mi se ne sviđaju baš sa slanim punjenjem.
Ima li što između toga (ignoriraj slobodno ako pitam ludosti)
Palačinke radim od brašna tip 1100 i integralnog, šalica ulja (za kavu) zobeno ili sojino mlijeko.
Skuhala sam jucer slanutak s bundevom. Muz je bacio zli pogled koji je znacio "unistila si mi ljubljeni slanutak tom svojom bundevom". A onda je probao...
Prefino nesto.
Danas juha od povrca, flekice s kupusom i zelena salata.
što da napravim s brašnom od slanutka?
ne da mi se guglat, ako imate iskustva, lijepo molim na sunce s receptima. fala!
Ladu. To ti je indijska cokolada. Ima negdje recept na forumu, a ako nema na forumu ima sigurno na coolinarici. Uglavnom otopis maslac i onda na njemu przis slanutkovo brasno i secer, dosta dugo. Onda dodac u to przene ljesnjake, grozdjice i te djidje. Slurp, mljac. I pozoves me kad se ohladi.![]()
Marta kako slanutak sa bundevom? kakva bundeva?
*
danas zapecene brokule i povrtna bistra juha
Arkana, stavila sam komad hokaido bundeve i komad buternut bundeve. Stavi sta imas, bit ce fino.
Danas sam skuhala pastu-fazol u koju sam ubacila pecenih roga paprika. Mljas, mljas. Oblizivali smo se do usiju.
marta, budi frendica i napiši svojoj paštafažol-challenged kolegici forumašici kako radiš taj grah i kako pečeš paprike te ih ubaciš u isti.marta prvotno napisa
Namocis grah preko noci.
U ekspres lonac ubacis 2 mrkve, komad celerovog korijena i jedan veci luk narezano krupno, grah i vodu. Kad zapisti kuhas 15-20 minuta. Kad se ohladi dovoljno, otvoris lonac, kutljacom uhvatis mrkvu, celer, luk i malo graha i vode i izmiksas ili protisnes i vratis natrag. Zacinis. Vratis na vatru. Kad zakipi ubacis tjesteninu. Kad je gotovo - jedes.
Papriku ispeces na rostilju, u pecnici ili u elektricnoj peki. Vrucu stavis u lonas s poklopcem i pustis da se ohladi dovoljno da ju mozes ocistiti od kozice i sjemenki. Narezes i ubacis u grah. Kad nemam takvu papriku, onda kupim ukiseljenu pecenu papriku, ocijedim ju i narezem u grah.
Samo kao napomena, sok od hokaido bundeve je sasvim OK za piti - samo ga se iscijedi u sokovniku. Blagog je okusa i dobije ga se jako puno. I od pljeve koja ostane u sokovniku se može skuhati nešto fino.
Nekad, dok nije postojala zakonska obveza po kojoj je proizvodjac obvezan pisati sastav na ambalazi proizvoda, vecina vocnih sokova se proizvodila na bazi bundeva. Bas zato sto se dobije puno soka, a malo otpada, a blagi okus omogucava da se dodavanjem male kolicine arome postigne bilo koji vocni okus.Davor prvotno napisa
Danas smo jeli chilli con seitan, tortilje i zelenu salatu.![]()
marta, hvala ti.
imam problem, nemam ekspres lonac, jel može u običnom?
Davore, jel imaš ti negdje neki receptić za tri sestre? baš sam se i toga sjetila nedavno. i sjećam se da si mi linkao, ali da ne tražim, onda pitam.
i još nešto, šta da radim s crvenim kupusom? mogu ga dinstati i uz to pire, ali mi je nekako samotno. ima tko kakve ideje?
i šta radite s keljom? osim čušpajza i lešo?
mi, naime, sve više idemo na bezmesnu prehranu pa ću vam se prikrpati koliko mogu. po recepte najviše![]()