Stranica 11 od 22 PrviPrvi ... 91011121321 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 1096

Tema: Vegetarijanski tjedni jelovnici 3. dio

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    nema veze tvoj hrvatski (koji je inace odlican) s ovim.

chatni je ljuto slatko indijsko jelo.

hvala, toliko o mojem znanjem indiske kuhinje, priznajem da je ne poznajem.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    za danas krompir i mrkvu zapecene sa crvenim lukom i persuna.
    može detaljnije?
    moze naravno

jedan veliki crveni luk, isjecem na sitne kockice i poprzim na ulju u tavi za pecenje. zagrijem rernu. Luk kuham na nisku temperaturu. u medjuvremenu stavim oko 1 l vode ili neke biste povrtne juhe da se malo zagrije. na luk dodam krompir (ponekad izmjesam i crveni i bjeli), isjecen na kockice i isto i mrkvu. oko kg krompira i pola kg mrkve. mozes dodati celer ili jos neko korenasto povrce. poprzim jos malo i zalijem sa vodom ili juhom i stavim zacine koje zelim i persun, jako puno, za ovo jelo suseni persun i stavim u pecnici da se pece. mozes ga jesti sa nekim prelivom ili samo ovako. nije neka posebna filozofija, ali meni je jako fino.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

kelj na lešo, sir iz ulja i ukiseljene ljutike :D

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

humus na integralnom kruhu sa przenim seitanom i daikon pickels. prije toga miso juha. instant

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Juha od brokule i celer, sa psenicnim (nikulci se kazu na makedonskom, ne znam kako je hrvatski)
    punjeni krumpir sa sirom i sezamom.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

jučer: pizza s feferonima. uf, kako je to bilo dobro. toliko da ću danas biti na parenom povrću i rižici s lećom.

arkana ovaj punjeni krumpir mi je zaniljiv. ajd, kad imaš vremena napiši recept.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

današnji ručak: poriluk u umaku od mascarponea sa tjesteninom (by.J.Oliver) + malo prepečen tofu + paradajz salata

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    današnji ručak: poriluk u umaku od mascarponea sa tjesteninom (by.J.Oliver) + malo prepečen tofu + paradajz salata
    Daj na sunce recept s porilukom!!!!!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

narežeš poriluk (ja sam stavila 2kom) ili ukoso ili na male kockice (ja sam na male kockice), prodinstaš ga na malo maslinovog ulja. ako voliš malo neobične kombinacije, stavi malo grožđica ili suhih šljiva (ja sam šljive stavila), posoliš, popapriš. kada se izdinstalo da ti paše mekoća poriluka, dodaš 1-2 doobre žlice mascarponea i isto toliko kis.vrhnja ili millerama. neka samo prokrčka, neka se ne kuha dalje.
    paralelno skuhaš tjesteninu i umiješaš u proiluk.
    posipaš parmezanom.
    i to je to. brzo gotovo, a fiinoo.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

grah i repa. muž kuha

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kod nas danas raspašoj: varivo od azuki graha s miješanim povrćem, domaći polubijeli kruh sa sjemenkama, pohani patlidžani, salata od paradajza i maslina, i muffini od čokolade i oraha.

Vidi se da ne spremam ispite

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Drage cure, trebam pomoć!

Naime, u petak mi na večeru dolazi kombinacija mesoljupci+vegetarijanci, vremena za spremanje 2 večere nemam, a ni ne treba biti cijela večera nego neka meza za druženje. Nije problem napraviti vegetarijansko jelo, ali ova kombinacija+nedostatak vremena...nisam baš sretna.

Za mesoljupce bih napravila nešto što znam da vole: školjkice od lisnatog tijesta punjene meksičkim nadjevom (to uvijek smažu i traže još). Znate li neki nadjev koji bi se mogao staviti u lisnato a da nije meso i-sad mi pada na pamet!-jedu li vegetarijanci lisnato tijesto??? Za takve goste sam uvijek radila nešto u tijestu bez jaja iako jaja jedu. E, da, ovi moji ne jedu gljive.

Uglavnom-svaka pomoć je dobrodošla.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AKo su vegani, onda ne jedu lisnato jer se ono radi s maslacem. Mozes napraviti par namaza (tipa humus, namaz od sjemenki suncokreta, trina (to je od tahinija)) i ispeci kruh s cesnjakom i maslacem (opet, jel, ako nisu vegani).
    Ondak mozes raditi krumpirusu, sirnicu, zeljanicu, bucnicu, to cak mozes ponuditi svima. Zamotas u tanke strudle, rezes u zalogajcice... I jednostavno se priprema.
    Ondak mozes napraviti neku salatu s tjesteninom koju ces podijeliti u dva dijela pa u jedan dodati prsuta ili zivom obogacenu tunjevinu, a u drugi npr. dimljeni tofu, pistacije, pecene bademe ili nesto slicno.

Sad sam ogladnila, kvragu...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I ja isto

Hvala ti. Ovi moji nisu vegani, jedu jaja, vrhnje, mlijeko... tako da bi i lisnato došlo u obzir, ali im ga nikad nisam pripremila jer su uvijek dolazili sami pa sam se potrudila napraviti pravi vegetarijanski meni.
    Mislim da bih mogla napraviti neku savijaču za sve+posebno mesno za ove prve i neki nadjev s blitvom/nekom drugom zelenjavom i riccota sirom ili nekim drugim.

Namazi se podrazumjevaju, ali volim da ljudi pojedu i nekaj toploga, a da se ne opterećuju sjedenjem za stolom.

Ustvari mi je najveći problem nedostatak vremena jer moram sve to pripremiti ranije da samo stavim peći kad dođem s posla. Dan ranije radim onu kraaaasnu tortu od malina (recept od Abonjeko).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja isto
    *
    Marta, sada si mi dala da mislim sta za vikend od svega ovoga da napravim.
    *
    danas cu rizoto od rize i prosa sa porilukom, i po prvi put u zivotu sa znanjem hrvatskog napraviti catni od paradajza 8)

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da i ja dam svoj prilog - rižoto od bundeve.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

LeaB - ne znam da li si negdje napisala cijeli recept za ovo, ali ne mogu sada čitati sve ove silne stranice
    pa te molim da mi daš recept za slijedeće:

Varivo od bundeve i azukija

I reci mi da li je to ona narandžasta bundeva, velika, za noć vještica i kakvog okusa ima to varivo?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo jedan recept moje mame, vrlo jednostavan, danas sam se ubila od kalorija.

SOJINI ODRESCI PEČENI U SIRU I VRHNJU

Skuhati u neslanoj vodi 10-12 soja odrezaka, ohladiti ih i dobro iscijediti. Kratko svaki umočiti u soja-sos. Premazati lim s malo ulja, posložiti odreske i premazati ih s mješavinom 1 kiselog vrhnja i oko 20 dag tvrdog sira (ovisi o ukusu). Peći dok ne pozlatne na 250.

Poslužuju se s nekom sočnom salatom (tipa paradajz, makar ni zelena nije loša) i prilogom od kuhanih žitarica (riža, proso) ili krumpira (za "domaći" štih).

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ps. Sir naribati prije nego se pomiješa s vrhnjem

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Danas kod nas:
    krem juha od raznog povrća
    složenac od tempeha i bundeve
    kuhano proso
    špinat
    salata od matovilca

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Evo jedan recept moje mame, vrlo jednostavan, danas sam se ubila od kalorija.

SOJINI ODRESCI PEČENI U SIRU I VRHNJU

Skuhati u neslanoj vodi 10-12 soja odrezaka, ohladiti ih i dobro iscijediti. Kratko svaki umočiti u soja-sos. Premazati lim s malo ulja, posložiti odreske i premazati ih s mješavinom 1 kiselog vrhnja i oko 20 dag tvrdog sira (ovisi o ukusu). Peći dok ne pozlatne na 250.

Poslužuju se s nekom sočnom salatom (tipa paradajz, makar ni zelena nije loša) i prilogom od kuhanih žitarica (riža, proso) ili krumpira (za "domaći" štih).
    joooj...ovo bih sutra mogla raditi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

soja :bljuc:

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    soja :bljuc:
    Pa ne tjeram te da je jedeš Drugo je kad mi to ukućani kažu
    Nisam ni ja neki pobornik soje, ali mi dobro dođe s vremena na vrijeme za promjenu... A ja nisam neki tip da samo jede zrnje i povrće.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I bolje ti je

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Danas:

1. kuhani kupus preliven maslinovim uljem (nakon kuhanja narezan na sitne komadiće)

+

2. pirjani kukuruz na luku i češnjaku sa začinima i naribanim sirom "Dimsi" - cijela kombinacija stvara okus dimljene pancete

+

3. krumpir izrezan na ploške s puno peršina, svježeg sira preliveno vrhnjem za kuhanje i tako pečeno u pečnii dok se krumpir ne omekša...

Sve napravite posebno, kao zasebna jela i poslije napravite bučkuriš svega toga zajedno....za ponevjerovat kako je dobro!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

danas spageti sa mrkvom od knjige J.Boban-Pejic.
    A na soju i ja bi izreagirala...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    A na soju i ja bi izreagirala...
    A zašto? Jel' vegetarijansko ili ne?

A što mislite da se na svaki spomen kravljih produkata nađe neki makrobiotičar i viče fuj! :? Ili da upadne netko na sirovoj hrani pa pljuca po kuhanome :? Ili da netko na prani koluta okicama na hranu uopće :?

Ljudi, malo tolerancije... Zar vam nije dosta borbe s mesojedima? Hoćemo se sad i mi pokefati oko toga što je bolja a što gora verzija vegetarijanstva?

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ljudi, malo tolerancije... Zar vam nije dosta borbe s mesojedima? Hoćemo se sad i mi pokefati oko toga što je bolja a što gora verzija vegetarijanstva?
    Imaš pravo....nema potrebe za dodatnim "seciranjem"!!! Soja je sasvim OK u određenim količinama, ali cjelovito zrno, nikako rafinirani proizvodi!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A zašto? Jel' vegetarijansko ili ne?
    Jednako kao i duhan Soja je štetna namirnica koju je najbolje izbjegavati. Razlozi su brojni, a ne znam uopće odakle početi. Evo, našao sam jednu brošuricu u kojoj je dosta toga popisano: http://www.westonaprice.org/soy/index.html Soja je mesožderska vizija vegetarijanstva u kojem se jedu imitacije mesa jer za njih bez mesa nema života.

Kloniote se soje jer je jako loša za zdravlje.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Soja je štetna namirnica koju je najbolje izbjegavati. Razlozi su brojni, a ne znam uopće odakle početi... Soja je mesožderska vizija vegetarijanstva u kojem se jedu imitacije mesa jer za njih bez mesa nema života.
    Ma, kužim ja tebe. I ja sam čitala svašta o soji. Ali isto sam tako čitala svašta i o kravljem mlijeku, i o povrću s pesticidima, i o gljivama, i o češnjaku, i o... (nadopuni) Tako da sam osobno izabrala kombinirati pomalo od svega, svjesna da će uvijek netko nečemu naći manu. Moj odabir ima malo veze s "mesožderstvom" (što nikad nisam prakticirala) a više s osobnim ukusom i praktičnošću pripreme.

Ako slučajno postoji lista namirnica koje se ne koriste u receptima na ovom pdf-u i/li temi, ljubazno me uputite, pa ću ih izbjegavati.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ovaj je topic zamisljen da daje ideje vegetarijancima za tjedne ili dnevne jelovnike pa vas lijepo molim da se suzdrzite komentiranja sta vam je bljuc ili vam se ne svidja , osobito ako to vrijedja druge korisnike.
    hvala na paznji.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

a sada moj doprinoc topicu

ja cu danas rizoto od seitana i kiseli kupus. da,da znam da je davoru i kiseli kupus :bljuc:

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lu prvotno napisa
    a sada moj doprinoc topicu

ja cu danas rizoto od seitana i kiseli kupus. da,da znam da je davoru i kiseli kupus :bljuc:
    Ja cu sv j doprinos, jos jedan bljuc, jelte, smao on to vise n esmije reci . Daklem, grah s kiselim kupusom.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovo moje će biti dvostruki bljuc

tempeh sa šampinjonima i kiselim kupusom
    palenta
    blitva kratko kuhana

i neka juha prije... smišljam

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mara mljac!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Marta kako radis grah sa kiselim kupusom? i koji grah?
    ja sam danas zapekla brokule.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

t.j. brokule u rernu, kao zapecene, a nisam ih zagorela
    *
    Sto se tice soje pisale smo cini mi se na nekom topikom na pdf Zdravlje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Grah imas skuhani od jucer, al nema dovoljno za sve. Onda u drugom loncu skuhas manje kiselog kupusa nego sto ti inace treba, pa sve skupa pomijesas i voila, tvz. jota je gotova.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja obozavam jotu. to mi je cisto djetinjstvo. tata i ja smo to uvijek jeli.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Lu prvotno napisa
    ja obozavam jotu. to mi je cisto djetinjstvo. tata i ja smo to uvijek jeli.
    Moje djetinjstvo je povezano s grahom, kiselim kupusom i žgancima...mmmmmm....koji je to božanstveni "bučkuriš"

Inače, ja ću valja premašiti sve ovotopične bljuvotine i reći kako sam danas za ručak imala rukom rađene sojine polpete s kiselim kupusom i zgancima + zelena salata sa sitno nasjeckanim crvenim lukom i prženim lanenim sjemenkama!

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Juha na zobenom mlijeku od batata, brokula i gljiva...stvarno je odlično

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Grah imas skuhani od jucer, al nema dovoljno za sve. Onda u drugom loncu skuhas manje kiselog kupusa nego sto ti inace treba, pa sve skupa pomijesas i voila, tvz. jota je gotova.
    a ako nemam graha od juce, onda kuvam u 2 razlicita lonca i onda umjesam?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja jotu radim tako da namočim grah dan ranije, drugi dan ga stavim kuhat sa kiselim kupusom, negdje u sredini kuhanja ubacim malo salse i sjeckanog češnjaka i kuham dok mi se grah ne počne raspadat.
    već dugo to nisam radila i sad pred tjedan dana napravila za dva dana, al mi je je bilo toliko fino i gušt nakon dugo vremena da nije ostalo za drugi dan. Jedino mi je mana šta mi dijete to neće jest zbog kupusa, inače grah obožava.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja danas popecke od ostatka jucerasnjeg rizota i varivo od mrkve i kelja

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Danas seitan-špikano šečenje u senfu....mmmmmm...dobili jučer paketić od Eco-Nature....

još jednom ih moram pohvalititi za nevjerojatno ukusne proizvode koje šalju diljem hrvatske city expressom (ja jučer dstavu platila manje od 10kn :/ )....www.econatura.hr...za 120kn dobili 5 komada dimljenog seitana (cca.250g) + 1 špikano pečenje u senfu....punjeno povrćem i tofuom...besplatno su nam poslali i još dva komada običnog i dimljenog tofua

Dakle, taj komad seitana sam stavila u vatrostanu posudu s krumpirom, svježim peršinom i naribanom mrkvom sa začinima da se zapeče....uz to sam na luku popirjala grašak i kao salatu naribala svježu ciklu!

Njami.....

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo mene novopečene nejelice mesa.

Pratim vas već mjesecima, skidam recepte i dosta njih sam već probala. Hvala vam na idejama.

Naš današnji ručak:

-miso juha s amaranthom
    -marinirani prženi tempeh koji je kasnije zapečen s naribanim sirom u pećnici
    -pečeni batat i pečena cikla
    -salata od ribane svježe cvjetače s bosiljkom i mažuranom

Jučer sam radila
    -krem juhu od bundeve, polovica graška, kombu alge i poriluka
    -složenac s klicama leće u woku(kombinirala sam neke recepte iz knjige Klice J.B.P.)- svježi špinat, kombu alga, luk, crne masline, sok od rajčice, klice leće)
    -prilog: integralna riža
    -matovilac salata

Moram se pohvaliti da sama uzgajam klice- jednostavno a super i domaće

Klinci su super prihvatili a mm nema izbora -ne kuham ništa mesno a vani jede ako hoće. Mada gotovo uvijek sve pojede što napravim.

Inače, pijemo i povrtno-voćne sokove svako jutro- pravo otkriće. Jednostavno smo oduševljeni.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Već kad ti se sviđaju klice i integralna riža - spoji ta dva koncepta i probaj GABA rižu. Super je.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Vidiš...meni miso juha nikako ne leži.... :/

Jučer za ručak:

integralna riža...nakon što je skuhana i iscijeđena na nju bacim sitno nasjeckanog peršina i malo maslaca da joj da onaj "njami" okus....

Umak:

4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
    1 naribani crveni luk
    maslinovo ulje
    1 naribana mrkva na velikom ribežu (može i nasjeckana na sitne kockice, meni je lakše ribati)
    1/2 žlice origana (imamo domaćega)
    još malo začina po želji (ja stavim "Vetaru" - vegetu iz bio&bio + chilli + papar + slatka paprika u prahu)
    1 žlica svježeg ružmarina sitno nasjeckanog
    300g seitana (ja sam stavila dimljeni - nisam marinirala) - sitno nasjeckan na komadiće
    1 staklenka pelata
    1/2 šalice bijeloga vina
    1 žličica svježeg bosiljka (mi ga imamo svježe sasjeckanog u frizeru)
    1-2 pirea od rajčice

+ na umak koji je poslije pomiješan s rižom naribala sam dimljenog tofua i još stavila parmezana....

Okus za Bogove!!!!

Danas:

Hobotnica na salatu:

- skuhana hobotnica + posebno skuhan krumpir

Poslije sve pomiješano sa svježe nasjeckanim češnjakom, zelenom salatom narazenom na sitne komadiće (ljeti stavim još i rajčice), maslinovim uljem, peršinom, nori algama...+ (svakako) začini po želji!

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

linolina, koje gljive upotrebljavaš za onu gore spomenutu juhu?

Danas:

škampi na buzaru....mislim da ne treba previše objašnjavati!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molim te lijepo prestani spominjati ribe i plodove mora na ovom topicu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •