Page 1 of 22 12311 ... LastLast
Results 1 to 50 of 1096

Thread: Vegetarijanski tjedni jelovnici 3. dio

  1. #1
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Adio Mare
    Prodinstaš luk i dodaš leću pa kad se skuha ubaci blitvu i prijaš sve još 2-3 minute. Začiniš solju, paprom, možeš dodari i ribani celer. Blitvu režeš na trakice.

    Rižine loptice- skuhaš rižu 1:2 (voda), 50 minuta, pa kad se ohladi oblikuješ loptice i uvaljaš ih u brašno pa na vruće ulje dok se ne zarumene.

    nevena napravi malo gušće žgance, pa ih pusti da se dobro ohlade. Kad dodaš mrkvu (možeš i bez ječma, meni ga ej ostalo od dana prije) i shoju, oblikuješ ih vlažnim rukama, uvaljaš ih malo u brašno i na vruće ulje. Samo nemoj stavljati više od 5 komada u tavu jer se temperatura smanjuje i moguće da se raspadnu. Oni ti i ne budu tvrdi, ali kad se speku ne raspadaju se.

    Marta jesi ti ono pitala za raspadajuće popečke od povrća koje si radila. Možda je u ovom gore boldanom bila caka? :/

    Danas
    Sarmice od kelja
    Pire od bundeve i krumpira
    Juha od cvjetače s prosom
    Prženi tofu
    Kupus za salatu

    Sarmice

    Desert za večeru; palačinke.

  2. #2
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by nevena
    i koliko namaces jecam i koliko ga kuhas. meni nekako uvijek ispadne malo tvrd
    E da, on i je tvrđi ako ga uspoređuješ s rižom. Namačem ga preko noći i skuham 30 minuta prije variva, pa u varivu još 40 min.

  3. #3
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB

    Marta jesi ti ono pitala za raspadajuće popečke od povrća koje si radila. Možda je u ovom gore boldanom bila caka? :/
    Otkrila i sama, ipak HVALA! Skuzila sam da su za dobre popecke nuzni:
    malo zobenog brasna, velika tava s dosta ulja i sto manje popecaka u tu istu tavu.

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    Lea thanks. Probam ovaj vikend.

    Marta , ja obicno u popecke bilo koje vrste stavim griza od pira da bude gusca smjesa i tako mi se ne raspadnu.

  5. #5

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    ovdje možete nastaviti sa jelovnicima

  6. #6

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    42

    Default

    Tvrtkov grah

    Neda mi se sad prepisivati pa ću ti reći sastojke,jer ionako nemožeš fulati.
    Skuhaš grah(da ti ispadne oko 4 šalice kuhanog, ako vas je četiri. Nas je dvoje pa nam je dvije šalice kuhanog bilo to mač,tak da možeš i manje).
    Možeš i grah iz konzerve...Ja ne bih...
    Prodinstaš luk na mslinovom,češnjak,mrkvu,papriku zelenu(ja je nisam stavila) i začinske paprike(crvenu i ljutu,ja sam stavila chili).To sve pirjaš 15_ ak min.Dodaš temeljac,ako nemaš vodu. Kratko prokuhaš,pa dodaš grah i još vode ili temeljca,tako da sve prekrije. Kuhaš 20 min. pa dodaš seitan(kojii si prethodno uvaljala u brašno i ispržila u ulju,a potom narezala na kockice) i rajčicu pire.Kuha se još 25 min.,tj. dok se ne zgusne. po potrebi dodaš još vode ili temeljca i posliš(ja stavila tamari). POslužiš sa prženim kruhom i mrak!

  7. #7
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    sabljaci hvala!
    isprobat ću sa prvim slijedećim seitanom...

  8. #8

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    evo da se ubacim i ja
    priznajem da vas redovito citam ali ne pisem...ali sam resila od danas da se druzimo i na ovu temu (ako me primate naravno )
    dajete mi puno inspiracije, tnx
    *
    ne jedem meso, mljeko a ni soju
    to mi je kao prvi zakon mog bica

    *
    da ne duzim
    danas bistra juha od korenastog povrca (mrkva, cikla, celer, djumbir, paskanat?-kako se kaze na hrv.?)
    za glavno jelo ne znam kako se zove to je nase tradicionalno jelo (mislim, nisam sigurna) - krompir se kuha na malo vode u ljusci, nakon tog kuhaju se crvene suhe paprike. Krompir se ljusti, i onako u drvenom avanom se tuci, dodaju se oguljene paprike i malo vode. Zacinim samo sa soli, i malo maslinovog ulja. Ja ga tako jedem, mm dodaje i sir i kruh.

  9. #9
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Danas:
    Varivo od bundeve i azukija
    salata od ribane mrkce i riže

    za večeru još lepinje.

  10. #10
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Mrkca ili ti mrkva.

  11. #11

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Jučer
    juha od cikle i kuruze
    Tvrtkov grah gulaš sa seitanom (hvala sabljaci na podsjećanju tog super recepta)

    danas
    sarma od tempeha
    pire krumpir

  12. #12
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ja sam skuhala jelo od tempeha i gljiva iz knjizice jesen. eno ga hladi se jos se nisam usudila probat :/ . bojim se tempeha

  13. #13

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    nemoj ga se bojati
    meni je on apsolutni favorit
    inače, u-b-i-l-a sam se u sarmicama, a bome su i cure mazale, mm je na putu, no sumnjam da bi on pomirisao
    uglavnom jako sam ponosna na svoje prvr sarme u životu
    a recept je iz Zime, JBP je opet nadmašila samu sebe

  14. #14

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    42

    Default

    Danas kuhala bijelo varivo, rec. iz glasila makronove.
    Prefinoooo!
    Uglavnom,sastojci su šalica kuhanog bijelog graha(trešnjevca),3 pastrnjaka (ja stavila mrkvu,peršin i celer u nedostatku njega),zobeno mlijeko,voda,luk ,češnjak....
    Prodinsta se luk,doda češnjak,i nakon par minuta doda pastrnjak(ili ono drugo). Dinstaš par minuta i tad dodaš 3 šalice zobenog mlijeka i jednu vode. Kad zavri i malo prokuha(oko 20 min),zdruckaš sve sastojke(smiksaš) i dodaš žličicu ili dvije misa (u rec. je bijeli,ja stavila normalni) i kratko kuhaš,1-2 min da ne zakuha zbog misa. Na kraju dodaš kuhane tijestenine i peršin sitno isjeckan. E kad se to prožme i još kasnije zgusne.....

  15. #15

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    42

    Default

    Ja navalila na grah ovih dana...
    A što ću kad Severi imaju trešnjevca,a i fin je....

  16. #16

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    boranija u cili sosu za danas
    jos i neka kremasta salata, ali mislim se koja dok sam jos na poslu.

  17. #17
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja sam nesto ovih dana prelijena za pisanje. Danas cuspajz od crvene lece i karfiola i pita od luka i poriluka.

  18. #18

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    šta je to boranija?

    mi danas ostatke (grah gulaš) i mali kupusići na lešo, a prije toga mala slatka miso juha

  19. #19

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    boranija=mahune (sorry, pisala na makedonskom ranije pa nisam se prebacila na hrvatski), fotka: ovo

  20. #20

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    ja sam neki dan radila slozenac od palente i tikvice i ispalo je bas mljac. i u kombinaciji sa Leinim sniclima od lece odlicno (uzela sam crvenu lecu umjesto smedje). doduse falila je neka salata a nije bilo nista doma

  21. #21
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Danas:

    -police od krumpira
    -dinstani kiseli kupus
    -ajvar i sir-plata

  22. #22

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    Ja obozavam dinstani kiseli kupus Marta, mljac, a ponekad dodaje i kisele paprike.
    *
    Danas varivo od crvene lece i crvene suhe paprike, salata od cikle (sve u crveno)

  23. #23
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Cure, sta cete kuahti za Bozic. Ja bih nesto svecanije, al sam malo komirana, djeca mi neku virozu udijelila, pa nemam pojma. Dajte neke ideje.

  24. #24
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Ja za Božić idem kos svekrve. NO za Badnjak radim večeru za moje kod nas. S obzirom da je ovo vege meni...
    Radila bih:

    Zimsku miso juhu iz Zima, JBP, sa shitake, pastrnjakom, mrkvom, lukom.
    Crvenu salatu od cikle i riže ukrašenu mladim lukom i prženim bademima.
    Falafel ili seitan roladu, nemam pojma.
    Blitvu s krompirom, na lešo.
    Hijiki sa tamarijem.

  25. #25
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    E da, frend mi je rekao da je super rolada od slanutka koji se ispasira, dodaju se krušne mrvice i napuni se sa suncokretovom sjemenkama.

  26. #26

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    I ja sam si slozila vege jelovnik za Bozic:
    - gusta juha od povrca
    - zapecene paprike punjene rizom
    - varivo od graska
    - pire krompir
    - nocne kocke i keksi

  27. #27
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    meni za Božić:
    -krem juha od krumpira i zobenih pahuljica
    -seitan pečenka (mislim da je to slično kao LeaB-ina rolada) ili zapečeni seitan s azukijem-još nisam odlučila
    -pura
    -zelena salata
    -orehnjača od sveki i moji keksi sa zobenim pahuljicama

  28. #28
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Grah sa sejtanom je fenomenalan. Najeli smo se ko prascici. Mljac. Fala vam za recept, ooooo, hvala.

  29. #29
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Mi smo danas jeli:
    Juhu od mrkve i poriluka
    Sarmice sa umakom od bundeve iz Zime od JBP (pogledaj tu)
    Heljdu s krompirom i lukom
    Popečke od leće i riže
    Ribani kupus

  30. #30

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    42

    Default

    Mi smo jeli pire od prosa i prženi tempeh(ja) i piletinu (mm) i zelenu salatu.
    Jučer smo jeli ove sarmičke kao i Lea, jedino je kiseli kupus malo bio prežilav kad se samo zapeče. Ja bi ga prvo malo prokuhala,mislim listove zelja. Inače je to vrlo ukusno...Umak pogotvo...

  31. #31
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Zeznuo sam seitan
    Ostalo mi tijesto pola dana predugo u vodi (imao preča posla), a divlji kvasci su se pobrinuli za ostalo.

  32. #32

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    punjeni poriluk danas i salata od karfiola. Krem supa od graska.
    *
    za blagdane jos nista ne znam. kod nas je Bozic 07.01 pa imam jos vremena smisliti.

  33. #33
    Zdenka2's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    6,448

    Default

    Quote Originally Posted by Arkana10
    punjeni poriluk danas i salata od karfiola. Krem supa od graska.
    *
    za blagdane jos nista ne znam. kod nas je Bozic 07.01 pa imam jos vremena smisliti.
    Čime puniš poriluk?

  34. #34

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    srcevina od poriluka sitno isjeckam, onda malo proprzim sa prstohvat morske soli, dodam ovisno o kolicini (za 2 velika poriluka) 2-3 mrkve, isto isjeckane na male kockice i malo naribanog celera. To proprzim i dddam malo vode, onako oko 0,5 dcl i ostavim da dinsta. Zacinim po zelji - beli biber, korijander malo i malo kima, i onda stavim integralnu rizu - oko 200gr. za ovu kolicinu i 100gr. proso. Proprzim i dodam jos malo vode. Onda zagrijem pecnicu. Pecem u stakleni (ognootporni) protvan/sud. Stavim malo mrsnoce na sudu, onda punim poriluke i poredim. Nalijem jos malo vode do pola poriluka i poklopim. Pecem dok ne porumeni.

  35. #35

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    zao mi je zbog jezicke pogreske, ipak mi hrvatski nije maternji jezik. Ali nadam se da je razumljivo to sto pisem.

  36. #36
    Zdenka2's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    6,448

    Default

    Hvala!

  37. #37
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Arkana, ovaj tvoj poriluk mi zvuči predivno!
    A zbog jezika se ne trebaš ispričavati! Savršeno te razumijemo. Definitivno bolje govoriš/pišeš hrvatski nego što bih ja ikad makedonski !

  38. #38

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default


  39. #39

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    OT, mi imamo susjede Makedonce i bas ih volim slusati kad se trude pricati hrvatski.

  40. #40
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Za Božić sam radila one 2 puta čokoladirane muffine no kao tortu i nisam kremu stavila na njih već u tijesto. Ispali su mrak. Čak je i moja slatkoljubica Mia tamani, s obzirom da i nije baš slatka.:D
    torta

    Salata od riže s ciklom i mladim lukmom je super, svi su je pohvalili za Badnjak. (Zima, JBP).

  41. #41
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    a mi za Božić paštu...

    ali s brokulom, naranč. lećom, tempehom, lukom, zobenim vrhnjem...uglavnom improvizacija da ne budemo baš gladni ali ispalo je jako fino

    uglavnom, jelo od tempeha i gljiva iz Jesen JBP je prefino! tu me tempeh osvojio

  42. #42

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    danas sam napravila leću s blitvom po receptu LeeB i moram reći da smo sve pojeli,ništa nije ostalo za večeru

    Lea,samo nas inspiriraj i dalje

  43. #43
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    mi smo danas kolac od povrca, s malo vrhnja i zelenom salatom.

    to je trebao biti samo dodatak uz rucak, al rucak nisam stigla napraviti

    cak je i maleni s gustom jeo, inace nije neki jelac.

  44. #44
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB
    ...Sarmice sa umakom od bundeve iz Zime od JBP (pogledaj tu)
    LeaB, sarmice izgledaju zamamno! Čime si ih punila, ako nije velika tajna?

  45. #45
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Dream seitan, riža (kuhana), tamari kuk, papar i crvena paprika.
    Ronin super da vam se jelo sviđa.

  46. #46
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    KOd nas danas:
    - krem juha od bundeve
    - smeđa riža
    - leća s lukom
    - kelj lešo
    - kisela crna rotkva

  47. #47
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    JUčer: Seitan sa porilukom, tjestenina, juha od cvjetače i bijelog dijela poriluka
    Danas kuhamo na struju, imam jedno kolo, nestalo nam plina dok nam tata ne dođe. Pa smo jele: Varivo pd žute leće sa prženim kruhom i kupus salatu.

  48. #48

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Prečko, Zagreb
    Posts
    8

    Default

    Vauuuu, pitam se kako je bilo prije interneta, uvijek se iznova iznenadim koliko mi on olakšava svakodnevicu.
    MM je prešao u vegetarijance (pojede i koju ribu s nama) a djeca i ja ga stidljivo ali polako slijedimo, ja ionako zbog zdravlja smijem samo piletinu i ribu. I sad vidim ovaj super forum, u svakom slučaju LeaB hvala na linku ispod i na jelima koja su super.
    Sarmice planiram praviti za Novu godinu ili mm vjerojatnije, a danas je mm pravio punjeni luk http://www.coolinarika.com/recept/nadjeveni-luk, jako fino naš 4-godišnjak se gušio jer obožava pečeni luk. Zanimljivo kako se mm može natjerati u kuhinju ako ih nešto dovoljno jako zaiteresira.

  49. #49
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Jučer smo jeli kiseli kupus sa bundevom i tempehom. I moram priznati da je čak i mm koji je zadrti mesožder rekao da je tempeh super. Ostala sam zatečena. J atempeh obožavam.
    Juha od poriluka i ribane mrkve.
    Njoke od prosa.

    Danas pizza.
    Mia i ja smo imale spremanje sobe koje je trajalo jaaako dugo. A dostava je uvijek na raspolaganju.

  50. #50
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    danas
    juha od korabice
    pirjano povrće s amarantom
    prženi tofu
    kiseli krastavci

    bjdvej probala sam napravit dvaput čokoladirane mufine i uz neizbježne modifikacije (nisam imala kamut brašna, pa stavila zobene pahuljice, nezaslađeni umjesto zaslađenog kakaa, ječmeni slad umjesto kukuruznog, suncokretovo ulje umjesto kukuruznog, sojino mlijeko umjesto zobenog, te bez kreme, ali s komadićima crne čokolade) ispali savršeni mufini, pojedeni u hipu. MM je kao zagriženi čokoladoljubac odmah naručio novu turu danas.

Page 1 of 22 12311 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •