kako prepržene?
Zobene pahuljice preprze se na suhoj tavi dok ne puste fini orasasti miris. Onda se ubaci voce, malo soka od jabuke, malo cimeta, namocene grozdjice zajedno s vrucom vodom u kojoj su se namakale. Promijesas i gotovo.
hvala. zobene bih mogla jesti svaki dan, u svim varijantama a pržila ih još nisam.
ja obožavam zobene samo namočene u nekom mlijeku uz dodatak par žličica praha rogača
Evo danas za doručak palenta sa pekmezom. Inače je radim sa javorom i suncokretovim sjemenkama, ili sa zobenim mlijekom.
Vratila mi se kulinarska inspiracija.
Seitan rolada pečen u pećnici u marinadi od češnjaka, shojua, limuna, maslinovog i lišća peršina.
Miso s porilukom
Leća s karijem
Salata od riže i cikle.
Neki sam dan radila pogačice os leće, i moram priznati da su super ispale.
1 šalica nekuhane leće koju treba skuhati (žutu sam stavila)
2 mlada luka
lišće peršina
shoju
2-3 žlice kuhanih rižinih pahuljica
1 ribani korijen peršina
bijeli papar
malo brašna
Svesastojke pomješati i oblikovati pogačice te ih peći u pećnici (200 stupnjeva) na maslinovom dok ne porumene.
Pogačice
dosadile su mi miso juhe, guste juhe, variva, suhe grahorice. želim da što prije dođe proljeće, ljeto, želim jesti artičoke, mladi grašak, bob...
aaaajoj
za danas varivo od slanutka i crvene lece, salata od cikle i za desert kolac od djumbira
Juha od ječma i poriluka
Zadnja bundeva s celerom
Mašnice iz dm-a
Salata zelena s radičem
juha od brokule s puuuuuuuuuno mladog luka
popečci od munga i riže
špageti s umakom od crvene leće
z. salata
e i skoro nam dolazi proljeće procvjetala bajama (badem)
a kad se samo sjetim šparoga :D
Pratim vas već duže vrijeme........o makrobiotici još uglavnom čitam,polako počinjem i spremati obroke po makrobiotičkim načelima,ali ne znam da li su mi obroci dobro iskombinirani....pa,LeaB,reci je li ovo o.k.:
Juha od brokule i poriluka(ostalo par žlica od jučer,pa da se ne baci)
Posna maneštra od mahunarki (recept skinut sa Coolinarike)
Palenta
Seitan sa šampinjonima(sa malo sojinog vrhnja)
Cvjetača
Ok je, no može i bez seitana, kad je palenta tu.
U makrobiotici je važno da se na tanjuru nađu žitarice (40 %), povrće (40 %) i mahunarke oko 20 %. Te različiti načini kuhanja; pirjanje, pečenje u pečnici, kuhanje na pari, kuhanje u ekspres loncu, te prženje. Naravno s tim da se svaki dan mjenjaju načini kuhanja, što znači da ne moraš raditi sve.
I preporučam Suvremenu makrobiotiku., Simon G. Brown ili Hrana za život od J. B. Pejić.
Hvala LeaB,nastavljam dalje...Knjigu Hrana za život čitam,nedavno sam je dobila.
Danas kod nas: miso juha
tjestenina od dinkela s povrćem
bijeli zapečeni grah
zimska torta od palačinki![]()
Jučer kod nas:
Trešnjevac s povrćem.
Popečci od palente i dimljenog tofua.
Salata.
Juha od kvinoje i poriluka.
Molim lijepo, kako se to pravi? Mi smo se navukli na grah sa seitanom pa si mislim kako je dosao trenutak da malo promijenimo.anchi prvotno napisa
![]()
Aaaaa, taj grah! Sad sam skužila! Nema mudrosti. Bijeli grah namočiš preko noći i skuhaš s kombu algom. Narežeš dvije glavice luka i propirjaš ih na malo maslinovog ulja, dodaš grah, tekućine u kojoj se grah kuhao (cca 1 dcl) malo crvene paprike, soli i papra. Sve to promiješaš i zapečeš oko 30 min na 180 st. Mljac. Moji dečki se dave!marta prvotno napisa
idem odmah močiti
mi smo već danima na rizi biziju i nečemo o čemu se ovdije šuti, no M.je bolesna pa kuham kaj najbolje jede
Meni je neopisivo drago što me Mija shvatila ozbiljno kad joj kažem da će joj od misa biti bolje, pa kad se prehladi ne pita. Jede jer zna, kao što je neki dan rekla za čaj, da pomaže. :Dmara prvotno napisa
Ma i ja Irmu mogu argumentima uvjeriti, no ova mala kad stisne zube nema šanse ih otvoriti tako da smo danasČ
ujutro meka slatka + basmati riža posoljena sa margarinom
ručak: juha zelena božica ( poriluk, tikvica brokola, indijski oraščići)
Špagetići sa umakom od povrća i zobenim vrhnjem iz woka
samo da kažem da je ručak za Mirtić ispao fijasko tako da je ona jela ostatke od doručka, kuruzu i kisele krastavce
Danas sam skuhala juhu od paradajza, grasak s mrkvom i krokete od krumpira s parmezanom.
Jucer smo jeli krem juhu od mrkve, rizu, kuhane prokulice, tofu u tempuri i sezamu i kiselu ciklu.
prefino varivo od ječma za ručak
riža sa slanutkom, tamarijem i bućinim uljem i kratko kuhana brokola za večeru
ubile se sve tri![]()
juce varivo od azuki graha, mrkve, suhe paprike i luka
*
Danas krem juha od slanutka i neku pastu, nisam jos sigurna koju.
Jučer: JUha od blitve sa zobenima
Leća i korjenasto povrće i tjestenina
Danas; za sad samo pšenica s rižom.
Miso vjerojatno. A za ostalo još razmišljam.
Lea kako radis pesnicu sa rizom?
pesnicu=psenicu
Namočim je preko noći u imjeru 2:1 za rižu i kuham je zajedno s njom 50 minuta, do sat. I serviram je s gomashiom. Jako mi je fina. Kao i kamut.
Danas sam radila tempeh sa brokulom, zaliven tofuom s prešinom(miksanim da bude glatka masa).
Moram priznati da sa pšenicom i rižom sjajno ide, Bilo je mljac.
drže me zobene u juhi pa je juha umjesto misa, bila od cvjetače i mrkve sa zobenima. Uh, al sam se najela.
i ja ih kuham zajedno zato sam te htela pitati
jučer i danas je kuhao MM (turbodijetalno):
j:
juha od zobenih (LeaB i mi smo na zobenima u juhi cijelu zimu) i kupusa
prokulice i krumpir na prezli
d:
(polu)divlja blitva s krumpirom lešo
kruh
arkana10 ja bi tako rado probala te sušene paprike...
Danas kod nas: Miso juha, grah salata sa matovilcem, popečci od leće i riže i heljda s povrćem.
MI danas varivo od slanutka i karfiola i salatu. Nis vise.
Varivo od zelene leće sa sitanom i špinatom. Salata. Kruh.
Sad sam se sjetila da imam jos tufua.![]()
Pa cu mozda i njega dodati.
Ja sam danas malo unaprijedila recept od neki dan
dakle
varivo od ječma i kamuta sa graškom, mrkvicom, dim. tofuom i preprženim seitanom, kuzu za zgušnjivanje
ja pojela tri tanjura
Mirta jedan :D
eksperimentiram nešto sa zapečenim velikim bijelim grahom, to ću mrknuti za desert![]()
ja kuham:
juha od kupusa i poriluka
šitake i bukovače z vrhnjem
riža
cikla
Danas sam prvi put u životu radila lazanje. Dobro drugi al prvi ne računam jer to nisu bile lazanje.
I baš smo se najeli.
Leća rulz!
Miso
Salata od slatke riže, mkve i mladog luka
Danas salata od cikle i mrkve sa puno svjezog persuna
krem juha od graska, mrkve i crvene lece
potpecene spinac-njoke sa sampinjonama
za desert jedan kolac od maka.
Arkana, mene zanimaju ovi zapečeni njoki! Recept, može?![]()
moze...
uzmes oko pola kg cistog spinaca, znaci nesto oko 700g ne iscistenog, bar tako mislim, iscjedjen i isusen ga narezes sitno. i onda stavis u duboki sad, posolis i sacekas da izbaci vodu. Malo promesas sa ruka i docjedis. (nadam se da me razumijes kako)
Onda stavis malo maslinovog ulja oko jedne male zlicice, i oko 3 zlice parmezana (ako jedes mljecne proizvode, ako ne neku zamjenu tipa tofu i sl.) i promjesas. u originalnom receptu su 2 jaja ali ja ih ne stavljam. dodad brasna po potrebi - stavila sam tip 1000 i malo tip 400 ostro brasno. posolis po zelji i dodas zacine. ja stavljam malo beli papar i nista vise
ostavis malo da postoji, oko 5-10 min.
stavis vodu da se kuha i malo soli u njoj
pravis njoke i kuhas ih uobicajeno
pazi da ti je voda provrijana jer se raspadaju ako nije
ja u vodu stavljam i malo maslinovog ulja.
kada se skuhaju
zapecen sampinjone (sitno narezane) u tavi na malo masl. ulja da se zacrvene.
Namastim staklenu tavu stavim jedan red njoke, pa sampinjone, pa opet jedan red njoke.
ako jedes mljecne proizvode mozes napraviti preliv od kiselog vrhnja, malo sira i maslaca (stavis u blenderu da se izmiksa) i prelijes a odozgo parmezan naribas
ako ne kombiniraj sa nemljecne
*
odozgo malo sjemenke od sezama i suncokreta
peces dok ne zacrveni ...
nadam se da si me razumjela
danas ću:
tvrkov grah s azukijem
zelenu salatu
makrobiotičke pogače
Tempeh sa bademima i brokolom
kuskus sa tikvicom
salata od mrkve i grožđica
Ja pročitala kaktus. Od kud joj kaktus??? :shock:mara prvotno napisa
![]()
JUha od karfiola sa wakame
Smeđa i slatka riža sa crnom sojom i gomashiom
Blitva na špinat.
Prženi seitan sa shojuom i limunom.
Arkana, super ti je recept! Baš ću probati!
Danas kod nas:
miso juha (opet)
smeđa i slatka riža sa sezamom
seitan stroganoff (iz kuharice Seitan)
kratko kuhana blitva
salata od rikule
rižine kuglice
ja ću danas
juhu od karfiola i crvene leće
brokulu u tempuri
rižu posutu sjemenkama
neku salatu :/
ja nemam puno vremena danas
sinoc sam skuhala grah sa lukom i paprikom
danas cu neku salatu i to je to.
Danas: varivo od quinoe i crvene leće
tjestenina sa tofuom i povrćem
jabuke s kuzuom
evo još nešto jednostavno - juha od poriluka
veći krompir, 2 poriluka i 2-3 mrkve; sve se isjecka i poprži na maslinovom ulju, zalije sa vodom ili temeljcem dok se sastojci ne skuhaju, a 10-ak minuta pred kraj doda se šalica zobenih pahuljica
prije posluživanja se pospe sa preprženih lanenim sjemenkama