Page 4 of 22 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast
Results 151 to 200 of 1096

Thread: Vegetarijanski tjedni jelovnici 3. dio

  1. #151
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    kako prepržene?

  2. #152
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Zobene pahuljice preprze se na suhoj tavi dok ne puste fini orasasti miris. Onda se ubaci voce, malo soka od jabuke, malo cimeta, namocene grozdjice zajedno s vrucom vodom u kojoj su se namakale. Promijesas i gotovo.

  3. #153
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    hvala. zobene bih mogla jesti svaki dan, u svim varijantama a pržila ih još nisam.

  4. #154
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    ja obožavam zobene samo namočene u nekom mlijeku uz dodatak par žličica praha rogača

  5. #155
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Evo danas za doručak palenta sa pekmezom. Inače je radim sa javorom i suncokretovim sjemenkama, ili sa zobenim mlijekom.

  6. #156
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Vratila mi se kulinarska inspiracija.

    Seitan rolada pečen u pećnici u marinadi od češnjaka, shojua, limuna, maslinovog i lišća peršina.
    Miso s porilukom
    Leća s karijem
    Salata od riže i cikle.

  7. #157
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Neki sam dan radila pogačice os leće, i moram priznati da su super ispale.
    1 šalica nekuhane leće koju treba skuhati (žutu sam stavila)
    2 mlada luka
    lišće peršina
    shoju
    2-3 žlice kuhanih rižinih pahuljica
    1 ribani korijen peršina
    bijeli papar
    malo brašna

    Svesastojke pomješati i oblikovati pogačice te ih peći u pećnici (200 stupnjeva) na maslinovom dok ne porumene.
    Pogačice

  8. #158
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    dosadile su mi miso juhe, guste juhe, variva, suhe grahorice. želim da što prije dođe proljeće, ljeto, želim jesti artičoke, mladi grašak, bob...
    aaaajoj

  9. #159

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    za danas varivo od slanutka i crvene lece, salata od cikle i za desert kolac od djumbira

  10. #160
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Juha od ječma i poriluka
    Zadnja bundeva s celerom
    Mašnice iz dm-a
    Salata zelena s radičem

  11. #161
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    juha od brokule s puuuuuuuuuno mladog luka
    popečci od munga i riže
    špageti s umakom od crvene leće
    z. salata

    e i skoro nam dolazi proljeće procvjetala bajama (badem)

    a kad se samo sjetim šparoga :D

  12. #162

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    62

    Default

    Pratim vas već duže vrijeme........o makrobiotici još uglavnom čitam,polako počinjem i spremati obroke po makrobiotičkim načelima,ali ne znam da li su mi obroci dobro iskombinirani....pa,LeaB,reci je li ovo o.k.:

    Juha od brokule i poriluka(ostalo par žlica od jučer,pa da se ne baci )
    Posna maneštra od mahunarki (recept skinut sa Coolinarike)
    Palenta
    Seitan sa šampinjonima(sa malo sojinog vrhnja)
    Cvjetača

  13. #163
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Ok je, no može i bez seitana, kad je palenta tu.
    U makrobiotici je važno da se na tanjuru nađu žitarice (40 %), povrće (40 %) i mahunarke oko 20 %. Te različiti načini kuhanja; pirjanje, pečenje u pečnici, kuhanje na pari, kuhanje u ekspres loncu, te prženje. Naravno s tim da se svaki dan mjenjaju načini kuhanja, što znači da ne moraš raditi sve.

    I preporučam Suvremenu makrobiotiku., Simon G. Brown ili Hrana za život od J. B. Pejić.

  14. #164

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    62

    Default

    Hvala LeaB,nastavljam dalje...Knjigu Hrana za život čitam,nedavno sam je dobila.

  15. #165
    anchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    1,170

    Default

    Danas kod nas: miso juha
    tjestenina od dinkela s povrćem
    bijeli zapečeni grah
    zimska torta od palačinki

  16. #166
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Jučer kod nas:
    Trešnjevac s povrćem.
    Popečci od palente i dimljenog tofua.
    Salata.
    Juha od kvinoje i poriluka.

  17. #167
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by anchi
    bijeli zapečeni grah
    Molim lijepo, kako se to pravi? Mi smo se navukli na grah sa seitanom pa si mislim kako je dosao trenutak da malo promijenimo.

  18. #168
    anchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    1,170

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Quote Originally Posted by anchi
    bijeli zapečeni grah
    Molim lijepo, kako se to pravi? Mi smo se navukli na grah sa seitanom pa si mislim kako je dosao trenutak da malo promijenimo.
    Aaaaa, taj grah! Sad sam skužila! Nema mudrosti. Bijeli grah namočiš preko noći i skuhaš s kombu algom. Narežeš dvije glavice luka i propirjaš ih na malo maslinovog ulja, dodaš grah, tekućine u kojoj se grah kuhao (cca 1 dcl) malo crvene paprike, soli i papra. Sve to promiješaš i zapečeš oko 30 min na 180 st. Mljac. Moji dečki se dave!

  19. #169
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default



    Fala.

  20. #170

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    idem odmah močiti

    mi smo već danima na rizi biziju i nečemo o čemu se ovdije šuti, no M.je bolesna pa kuham kaj najbolje jede

  21. #171
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by mara
    idem odmah močiti

    mi smo već danima na rizi biziju i nečemo o čemu se ovdije šuti, no M.je bolesna pa kuham kaj najbolje jede
    Meni je neopisivo drago što me Mija shvatila ozbiljno kad joj kažem da će joj od misa biti bolje, pa kad se prehladi ne pita. Jede jer zna, kao što je neki dan rekla za čaj, da pomaže. :D

  22. #172

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Ma i ja Irmu mogu argumentima uvjeriti, no ova mala kad stisne zube nema šanse ih otvoriti tako da smo danasČ

    ujutro meka slatka + basmati riža posoljena sa margarinom

    ručak: juha zelena božica ( poriluk, tikvica brokola, indijski oraščići)
    Špagetići sa umakom od povrća i zobenim vrhnjem iz woka

    samo da kažem da je ručak za Mirtić ispao fijasko tako da je ona jela ostatke od doručka, kuruzu i kisele krastavce

  23. #173
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Danas sam skuhala juhu od paradajza, grasak s mrkvom i krokete od krumpira s parmezanom.

    Jucer smo jeli krem juhu od mrkve, rizu, kuhane prokulice, tofu u tempuri i sezamu i kiselu ciklu.

  24. #174

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    prefino varivo od ječma za ručak

    riža sa slanutkom, tamarijem i bućinim uljem i kratko kuhana brokola za večeru

    ubile se sve tri

  25. #175

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    juce varivo od azuki graha, mrkve, suhe paprike i luka
    *
    Danas krem juha od slanutka i neku pastu, nisam jos sigurna koju.

  26. #176
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Jučer: JUha od blitve sa zobenima
    Leća i korjenasto povrće i tjestenina

    Danas; za sad samo pšenica s rižom.
    Miso vjerojatno. A za ostalo još razmišljam.

  27. #177

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    Lea kako radis pesnicu sa rizom?

  28. #178

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    pesnicu=psenicu

  29. #179
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Namočim je preko noći u imjeru 2:1 za rižu i kuham je zajedno s njom 50 minuta, do sat. I serviram je s gomashiom. Jako mi je fina. Kao i kamut.

    Danas sam radila tempeh sa brokulom, zaliven tofuom s prešinom(miksanim da bude glatka masa).
    Moram priznati da sa pšenicom i rižom sjajno ide, Bilo je mljac.
    drže me zobene u juhi pa je juha umjesto misa, bila od cvjetače i mrkve sa zobenima. Uh, al sam se najela.

  30. #180

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    i ja ih kuham zajedno zato sam te htela pitati

  31. #181
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    jučer i danas je kuhao MM (turbodijetalno ):
    j:
    juha od zobenih (LeaB i mi smo na zobenima u juhi cijelu zimu) i kupusa
    prokulice i krumpir na prezli
    d:
    (polu)divlja blitva s krumpirom lešo
    kruh

    arkana10 ja bi tako rado probala te sušene paprike...

  32. #182
    anchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    1,170

    Default

    Danas kod nas: Miso juha, grah salata sa matovilcem, popečci od leće i riže i heljda s povrćem.

  33. #183
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    MI danas varivo od slanutka i karfiola i salatu. Nis vise.

  34. #184
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Varivo od zelene leće sa sitanom i špinatom. Salata. Kruh.

  35. #185
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Sad sam se sjetila da imam jos tufua.
    Pa cu mozda i njega dodati.

  36. #186

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Ja sam danas malo unaprijedila recept od neki dan
    dakle
    varivo od ječma i kamuta sa graškom, mrkvicom, dim. tofuom i preprženim seitanom, kuzu za zgušnjivanje
    ja pojela tri tanjura
    Mirta jedan :D

    eksperimentiram nešto sa zapečenim velikim bijelim grahom, to ću mrknuti za desert

  37. #187
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    ja kuham:
    juha od kupusa i poriluka
    šitake i bukovače z vrhnjem
    riža
    cikla

  38. #188
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Danas sam prvi put u životu radila lazanje. Dobro drugi al prvi ne računam jer to nisu bile lazanje.
    I baš smo se najeli.
    Leća rulz!
    Miso
    Salata od slatke riže, mkve i mladog luka

  39. #189

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    Danas salata od cikle i mrkve sa puno svjezog persuna
    krem juha od graska, mrkve i crvene lece
    potpecene spinac-njoke sa sampinjonama
    za desert jedan kolac od maka.

  40. #190
    anchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    1,170

    Default

    Arkana, mene zanimaju ovi zapečeni njoki! Recept, može?

  41. #191

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    moze...
    uzmes oko pola kg cistog spinaca, znaci nesto oko 700g ne iscistenog, bar tako mislim, iscjedjen i isusen ga narezes sitno. i onda stavis u duboki sad, posolis i sacekas da izbaci vodu. Malo promesas sa ruka i docjedis. (nadam se da me razumijes kako)
    Onda stavis malo maslinovog ulja oko jedne male zlicice, i oko 3 zlice parmezana (ako jedes mljecne proizvode, ako ne neku zamjenu tipa tofu i sl.) i promjesas. u originalnom receptu su 2 jaja ali ja ih ne stavljam. dodad brasna po potrebi - stavila sam tip 1000 i malo tip 400 ostro brasno. posolis po zelji i dodas zacine. ja stavljam malo beli papar i nista vise
    ostavis malo da postoji, oko 5-10 min.
    stavis vodu da se kuha i malo soli u njoj
    pravis njoke i kuhas ih uobicajeno
    pazi da ti je voda provrijana jer se raspadaju ako nije
    ja u vodu stavljam i malo maslinovog ulja.
    kada se skuhaju
    zapecen sampinjone (sitno narezane) u tavi na malo masl. ulja da se zacrvene.
    Namastim staklenu tavu stavim jedan red njoke, pa sampinjone, pa opet jedan red njoke.
    ako jedes mljecne proizvode mozes napraviti preliv od kiselog vrhnja, malo sira i maslaca (stavis u blenderu da se izmiksa) i prelijes a odozgo parmezan naribas
    ako ne kombiniraj sa nemljecne
    *
    odozgo malo sjemenke od sezama i suncokreta
    peces dok ne zacrveni ...
    nadam se da si me razumjela

  42. #192
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    danas ću:
    tvrkov grah s azukijem
    zelenu salatu
    makrobiotičke pogače

  43. #193

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Tempeh sa bademima i brokolom
    kuskus sa tikvicom
    salata od mrkve i grožđica

  44. #194
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by mara
    kuskus sa tikvicom
    Ja pročitala kaktus. Od kud joj kaktus??? :shock:


  45. #195
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    JUha od karfiola sa wakame
    Smeđa i slatka riža sa crnom sojom i gomashiom
    Blitva na špinat.
    Prženi seitan sa shojuom i limunom.

  46. #196
    anchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    1,170

    Default

    Arkana, super ti je recept! Baš ću probati!
    Danas kod nas:
    miso juha (opet )
    smeđa i slatka riža sa sezamom
    seitan stroganoff (iz kuharice Seitan)
    kratko kuhana blitva
    salata od rikule
    rižine kuglice

  47. #197
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    ja ću danas
    juhu od karfiola i crvene leće
    brokulu u tempuri
    rižu posutu sjemenkama
    neku salatu :/

  48. #198

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    ja nemam puno vremena danas
    sinoc sam skuhala grah sa lukom i paprikom
    danas cu neku salatu i to je to.

  49. #199
    anchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    1,170

    Default

    Danas: varivo od quinoe i crvene leće
    tjestenina sa tofuom i povrćem
    jabuke s kuzuom

  50. #200

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    86

    Default

    evo još nešto jednostavno - juha od poriluka
    veći krompir, 2 poriluka i 2-3 mrkve; sve se isjecka i poprži na maslinovom ulju, zalije sa vodom ili temeljcem dok se sastojci ne skuhaju, a 10-ak minuta pred kraj doda se šalica zobenih pahuljica

    prije posluživanja se pospe sa preprženih lanenim sjemenkama

Page 4 of 22 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •