evo danas
rucak: savijaca od spinaca, salata od rajcica, cesnjaka i persina, desert - jagode
vecera - musli (jedem ih tako kao grickalice)
evo danas
rucak: savijaca od spinaca, salata od rajcica, cesnjaka i persina, desert - jagode
vecera - musli (jedem ih tako kao grickalice)
danas
juha od graška
ječam po LeaB-inom receptu (umjesto poriluka mlada kapulica)
rotkvice na salatu
pire od crvene leće (leća se skuha, začini i zapeče u pećnici)
rostilj petlidjani - onaj Davrov genijalni recept
smedja riza s kamutom
salata od mladog, hrskavog kupusa
Jucer vecera:
- zljevanka s okarom (jes, jucer smo konacno radili domaci tofu, tj. MM ga je radio, i ispao je genijalan), a ova zljevanka je prava poslasica (kukuruzno brasno, psenicno brasno, palenta, okara, malo porluka, mrkvice, celera, bijeli luk, zacini, peci na 200 stupnjeva pola sata)
- hummus
Danas:
- juhica od karfiola i brokule
- "kajgana" s tofuom
- zelena salata
Danas smo jeli peceni krumpir s koprom, kuhane mahune s maslinovim uljem, pohani seitan (ja radila - ispao je prefini) i zelena salata.
Zadnjih dana se hranim vani/kod obitelji, ali sam prekjučer kuhala prefino varivo od graška i mrkve sa gris-noklićima. Varivo vulgaris - na luku dinstam mrkvu i grašak, zalijem temeljcem, pred kraj kuhanja žličicom ubacim domaće gris nokliće. Uz to fini kruh i salata i - finito, ručak za pola sata.
Danas: povrtna juha, salata od slanutka sa sjemenkama, heljda s povrćem, prženi tofu.
povrće na gradele (ražnjjići od paprike, tikvica, gljiva) i ono što se ovdje ne spominje, a pliva
danas moje vege pizze
testo pravim od integralnog i pcenicnog brasna, malomaslinovog ulja, kvasca i semjenke, ponekad dodam i jogurt, domaci. onda poredam povrce - rajcice, grasak, kukuruz, mrkve, paprike i zacinsko bilje. ponekad i masline.
krem juha od graska i kukuruza, sve skuham sa malo celera i stavim u blender, zacinim po zelji
i neku salatu, jos ne znam koju
za desert, mafine
Molim hitno neki fini recept s graskom, a da nije rizibizi ni grasak s mrkom.![]()
marta gulaš! ja sam ga danas kuhala.
grašak, bob, i krumpir na kockice, puno mladog češnjaka (3-4 česna), zaliješ maslinjakom, staviš prezle ili zobenih pahuljica, malo podliješ vodom i propirjaš minutu dvije. potom staviš vode po želji, jer može biti skorz jušno, a može i gušće, te kuhaš 20-tak minuta.
možeš, dakako, i bez pirjanja, ali ovako je finije.
na kraju začiniš sjeckanim peršinom ili zelenim perjem mlade kapulice.
može i bez boba.
mm kuhao tikvice s rajčicom, češnjakom, prosom i crvenom lećom. mmmm meni bilo super ukusno!
tikvice i rajčice je kratko propirjao na češnjaku dodao leću i proso, zalio vodom, poklopio i čekao dok se sve proželo ...
gulas od graska je bio prefini, brzo gotov, svega par minuta u akspres loncu. jos sam stavila malo dimljenog tofua sto mu je dalo poseban smek. mljac.
fala anamar.
drago mi je da vam se svidjelo...
danas bob, ali ću ga napravit kao pire. uz to juhica od mladog povrća, seitan "juneći", smeđa riža posuta sjemenkama i salata od rajčice.
danas makedonsko tavce gravce
juha od mrkve
*
ovo sa gulashom mi zvuci preukusno
i ja cu ga probati ovih dana
Evo da se i ja malo tu javim. Obožavam makro kuhinju, trudim se što više ubaciti makro obroke u prehranu, ali nisam stopostotni makrobiotičar. Često virkam ovdje i kradem ideje od vas, a odsad bih se mogla malo češće družiti s vama.
Jučer sam po anamarinom receptu kuhala proso, crvenu leću s rajčicom i tikvicama, i bilo je prefino. Super recept za ove ljetne dane.
Danas zapečena palenta s tofuom, rajčicom i tikvicama sa salatom od krastavaca![]()
ajd podijeli s nama taj recept, ako već nisi ranije negdje napisala, ja to nisam nikad kuhala a probala biArkana10 prvotno napisa
![]()
ovo sam jučer kuhala i bilo je odlično:
Ječmoto s vrganjima i mladim lukom
- skuhani ječam sam pomiješala s prodinstanim mladim lukom i namočenim suhim vrganjima, začinila.
Povrtni popečci
- skuhanu mrkvu izrezanu na kockice, grašak i proso sam prohladila. U bešamel sam umiješala malo svježeg sira i jedno jaje i prelila ga po povrću i prosu. Dodala sam pšeničnih klica, oblikovala popečke, uvaljala ih u prezle i pržila.
Kupus salata
evo još nešto jednostavno, ali jako ukusno
kus kus salata sa tikvicama i svježim krastavcima
u vodi se skuhaju tikvice narezane na kolutiće ili po želji, sa tom vodom prelijete kus kus
kada se kus kus ohladi dodaju se tikvice , lik, krastavci i sve se zalije sa marinadom od limunovog soka, senfa, maslinovog ulja i preprženim sjemenkama suncokreta i češnjakom
meni jako ukusno
WOW, jedva čekam probati!!!aleta prvotno napisa
Ja sam jučer pravila punjene paprike na način da sam u posudu strpala naribane tikvice, rižu, naribani luk i mrkvu te masu začina te prokuhala sve to skupa s malo mljevene soje, pšeničnim klicama i mljevenim lanom...u tako skuhanu smjesu stavila sam malo krušnih mrvica i s tom smjesom punila paprike....mljac![]()
ja cu se samo tu nadopisat da vas pomnije mogu pratit -
izvrstan topic, Lea, vec sam ti negdje rekla - izvrstan potpis -
izvor pregrst ideja :D
Ja sam za sutra planirala juhu od lece, mrkve, prosa i luka, peceni mladi krompir i dinstani kelj.
Moram vam se pohvaliti -
L. sam za vikend napravila povrtnu krem juhu (cvjetaca, brokula, mrkva) sa zobenim klicama, posijama i malo palente :D
Bilo mu je tolko fino da je pojeo 3 tanjura :D
Thanks cure da ste mi otkrile nacin kako djetetu uvest zitarice u prehranu, kada kasice vise ne jede![]()
Za sutra radim (danas vise ne stignem) varivo od raznih mahunarki i zitarica (kupila u konzumu onaj sareni paket)
krem juha od graška
smeđa riža s gomashiom
zapečena crvena leća
fino bi išla ribana mlada mrkvica za salatu, al bilo mi mrsko ribat, pa nije bilo salate![]()
prženo-dinstani mladi krumpirići
bob i neko bilje koje raste pored mora mesnatog duguljastog lišća kojemu neznam ime a kupujem ga na trešnjevačkom placu od najluđe našminkane dalmatinke danas u fuksijastoj maijci sa maslinovim
salata od paradajza i crvenog luka
inčuni
eeeeeee, DA OSMUD
to mi je prefino, istna malo mi je bolji skuhan ko' blitva sa krumpirima nego ova kombinacija sa bobom![]()
ja jako volim i tušt kojeg će sad nakon kiše biti u izobilju
evo tko ne zna ima više ovdje
kod nas to raste ko korov u vrtu. pa ga onda dodajem u blitvu, ko i osmud, koji moja sveki zove osmugalj.
Jučer navečer klasični seitan s mozzarelom (znam, znam, ništa ne smijem spominjati što nije vege, ali što ću kada sam još navučena na sireve - to mi je jedina mana u prehrani!)
zajedno s pirjanim kukurozom na češnjaku pomiješanim s naribanim sirom "Dimsi" da dobije malo dimljeni okus...
Danas, na luku popirjane naribane tikvice s kiselim vrhnjem (radi okusa) i dodana Gauda te sir Ribanac (izopćit ćete me s ovog topica) te tako gotov umak preliven preko riže (jako brz i fini umak)
Salata: kuhani krumpir+kuhana tikvica+kapare+zelena salata+naribana svježa mrkvica s maslinovim uljem i accetom...
Nila isto jela kao i mi!!!!![]()
Abonjeko,ne kužim te. Topic se zove vegetarijanski dnevni jelovnici, ne veganski.
Na pazim toliko na kratice i ono što one znače, nažalost :/ ...mislila sam na vegane kao skraćenicu od vegetarijanaca :/ ...krivo sam se izrazila i znam da ovdje nije mjesto siru niti ikakvim namirnicama životinjskog podrijetla...mea culpamommy_plesačica prvotno napisa
![]()
Zapravo uopće ne znam gdje bih smjetila recepte i hranu koju radim jer upotrbljavam sir, ne jedemo jogurte (doduše vrhnje znam upotrijebiti u kuhanju), ne pijem mlijeko, ali SIR, nažalost, još uvijek da!!!
Možda da apstiniram od pisanja????![]()
Krivo si skuzila. Vegetarijanci ne jedu meso. Vegani ne jedu meso, mlijeko, jaja, mozda jos stogod. Dakle, ovo je vegetarijanski topic. Mozes slobodno i o mlijeku i o siru i o jajima.![]()
sada sam malo zbunj :? ...vegetarijanci ne jedu ništa životinjskog podrijetla, nisam čula baš naokolo vegetarijance kako se hvale da su za doručak smazali 20dkg sira (npr.) :?marta prvotno napisa
Dobro, onda se moja priča nastavlja dalje![]()
Danas lazanje...
Umak bešamel s dosta muškatnog oraščića i luka (stavim cijeli luk da ispusti sok pa ga poslije izvadim!)
Glavni umak: izribam luk s mrkvom te malo popirjam...dodam začina - obavezno dosta papra i crvene slatke paprike u prahu + svježi bosiljak. Nakon što se malo opustilo i poprimilo boju dodam tikvice na kockice i izrezane gljive...u to sve skupa pred kraj dodam pelate (umak od kosane rajčice) te naribam malo sira, ako ima stavim i svježi sir da malo da kontrasta crvenom ljutom umaku...
Standardno posložim lazanje u dva reda i prelijem bešamelom kojega sam prethodno dodala malo u glavni umak...
Mljac...i Nila je jela!!!![]()
Samo da se pohvalim da sam se prvi put odlučila napraviti popečke od riže i uspjelo je.
:D
Bila je kombinacija kuhane riže, quinoe i zelene soje, unutra sam dodala malo brašna, sjeckanog luka, ribanog celera i peršuna. Uvaljala u prezle i pržila.
Od sad uvijek kuham puuuuuno više riže i radim popečke!![]()
ja sam pola ručka već skuhala 8) jer najavljuju danas do 35, pa rekoh da ja užgam vatru u kuhinji prije nego užga na nebu...
tostirani patlidžani
mahune na lešo
riža s prosom
a poslije ću još narezati rajčica s kapulom za salatu
Ja moram potrositi kojekakve ostatke pa cu vjerovatno nareckati salatu od gomile povrca i uz to skuhati spagete.
Inace, po stoti put se duboko klanjam curama koje imaju volje sjeckati, mijesati, prziti i slagati kojekakve kombinacije za rucak.
Ja dobijem cvor u zelucu cim se sjetim da moram u kuhinju.
Danas "musaka"..
U vatrostalnu posudu narezan mladi krumpir na ploške + šunka soja + domaće tikvice narezane na kockice + mrkvica na ploškice + luk na ploškice + dimljeni tofu + sve to preliveno s umakom od rajčice uz puno narezanog peršina i bosiljka...
+ zelena salata...
Za predjelo - juha od krumpira, mrkve i cvjetače s mileramom
Desert: jagode sa šlagom (u iščekivanju smo malina s jogurtom)
![]()
Ja sam danas ispekla burek od sira (dadadada, BUREK od sira) u ljetnoj kuhinji. I narezala krastavce u svojoj. I preznojila se dok sam to radila.
Rado bi vam se pridružila u pisanju recepata, ali ne stignem... nego sam htjela pitati: kupila sam u Austriji Gruenkern (ne bi se usudila prevoditi na hr). Po veličini i tvrdoći je jako sličan kamutu, ali je zelenkaste boje i ima blagi okus po dimu. Oduševila sam se i slijedeći puta ću kupiti bar 10paketa! Pitanje: da li je netko to jeo? pripremao? Zorana, ti?
Danas sam ga po prvi puta spremala i napravila sam slijedeće: skuhala ga bez prethodnog namakanja (može i namakanje kao kamut). Bilo je dovoljno oko 35min. Dodala sjeckane listove češnjaka, stabljike blitve, malo kumina i mrvu soli. Pred kraj listove blitve i šparoge. Na sami kraj malo svježeg češnjaka, vlasac i peršin.
Uz to smo jeli žutu leću od jučer i zelenu salatu.
Juha: miso sa mrkvicom, blitvom i amaranthom sa sjeckanim peršinom na kraju
Uz leću sam jučer dinstala na luku svježe vrganje, dodala pred kraj tikvicu na kockice i ribanu mrkvu, peršin i vlasac. Bilo je hrskavo i osvježavajuće za ove vruće dane![]()
pečena paprika
riža s crvenom lećom
umak od svježih rajčica sa začinima
seitan juneći
Sorry ovo sam tek sada vidjelaanamar prvotno napisa
trazila sam nesto drugo i vidjela tvoje pitanje
pravim ga na vrlo jednostavan nacin
evo...
Tavce gravce
Ostavljam da grah stoji u vodi oko pola dana, ja kuham uvece za iduci dan, pa stavljam nakon sto se vratim sa posla da stoji u vodi. Kuham ga u ekspres loncu zajedno sa 1 zlicom maslinovog ulja i 1 luka. Luk samo iscistim i stavim. Ne secem. znaci luk, ne cesnjak. Nakon kuhanja, zagrijem ulje u tavi u kojoj mislim praviti tavce. Ukljucujem rernu da bude vruca.
U ulju stavim 1 zlicu brasna to malo zaprzim. Dali je gotovo probam tako sto malo od brasna stavim u grahu ako ispsusti onaj zvuk kao da vrije, onda stavim crveni papar i trgnem od sporeta. Polako dok mesam stavljam grah. Ne zaboravite mesati uvjek. Ali stavim samo 2 velike kuhace. Onda izvadim luk i izpasiram ga na malo vodi od graha i sa nekoliko zrna graha i to stavim u tavi. Promesam i onda produzim da stavljam grah iz lonca u tavi. Ostavljam i malo vode da ima. Kada se tava napuni, vracam je malo na stednjak i koristim ostatak vrucine. Mijem jednu ili dvije suhe paprike, sasusene crvene paprike i ocistim ih ljepo i njih stavim odozgo. Pecem oko pola sata.
***
***
za danas
krem juha od puno povrca - brokole, mrkve, celer, krompir i puno persina, sve skuham i dodam malo maslinovog ulja. kad se skuha stavim u blender i miksam. to je to. Za ukus dodam malo gumbira u prahu.
*
azuki grah sam napravila kao salata sa maslinama.
skuhala sam grah sa puno mentom i ostavila da se hladi
u medjuvremenu izvadila kostice od crnih maslina, naseckala ih, zacinila i dodala sam malo rajcica na kockice i malo za ukusa domaci majonez bez jaja
krompir pire
a za mm belu ribu.
*
desert voce
nema problema
za danas lazanje sa brokulama
juhu od juce
Ja danas samo bogatu salatu za ručak...
Nasjeckane rajčice + kuhani krumpir i tikvice + domaći češnjak i narezani luk na ploškice + paprika na male sitne komadiće + par kapara + narezani svježi krastavac + naribana svježa mrkva + naribani svježi kupus + naribana svježa (nekuhana) cvjetača...
Začinjeno tamnim soja umakom, maslinovim i sezamovim uljem i malčice accetom!!!
Aploslutno lagani i fini bučkuriš...
po ovoj vrućini, vegeterijanstvo dobija na ppopularnosti...povrće i voće može biti svježe (za razliku od mesa) , a i prilozi se ne kuhaju satima....
ja sam danas zob s voćem, salatu od krastavaca, poma i mladog sira, začinjeno, sezam, soja sos...i nešto lagane juhice od jučer (blanširano povrće smiksano)
Već danima (tjednima?) jedem vani, a sad su mi dečki na moru pa sam sama i ne zamaram se kuhanjem, živim od divovskih salata.
Jučerašnja kombinacija - zelena salata, slanutak, kukuruz, mladi luk, mrkva, kockice kozjeg sira s feferonima; začinjeno bučinim uljem i jabučnim octom.
Danas - zelena salata, luk srebrenac, kukuruz, integralna tjestenina, ispržene kockice ljutog tofua; preljev - maslinovo ulje, jabučni ocat i dvije bogate žlice tahinija, sve još posuto sezamovim sjemenkama.
Mislim da ću do kraja tjedna nastaviti u tom tonu.