Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 62

Thread: Tko voli medena srca...

  1. #1
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default Tko voli medena srca...

    ... ovo su kolačići za njega jer imaju baš taj okus!
    (A i vrlo su jednostavni za napraviti)

    MEDENJACI NA MODLE

    7.5 dag maslaca
    20 dag meda
    10 dag šećera
    4 dag kakaa

    1 žličica mljevenih klinčića
    Pola žličice cimeta
    Malo muškatnog oraščića
    (umjesto ovih začina može i gotovi začin za medenjake, samo ne baš pretjerivati jer je vrlo intenzivna mirisa)

    2 žličice praška za pecivo
    1 jaje
    40 dag glatkog brašna

    Na niskoj temperaturi umiješati maslac (ili margarin), med i šećer da se istope. U toplo dodati razmućeno jaje te ostale sastojke i umijesiti glatko tijesto.
    Ostaviti preko noći, vaditi na modle (srca, borići ili već što vam srce želi) i peći (drugi dan) 10 minuta na 175 stupnjeva.
    Dva po dva lijepiti pekmezom od šljiva (ja stavim malo deblje pekmeza jer se stajanjem upije u kolače) i 1 stranu umočiti u čokoladnu glazuru. Dok je glazura mekana ukrasiti (ako želite).

    P.S. Nemojte se začuditi što će kolači kad se ispeku biti tvrdi ko kamen, moraju par dana odstajati da omekšaju.

  2. #2
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Da ne bude zabune, nisam mislila na "peći drugi dan od vađenja na modle" već od miješenja tijesta.
    I još nešto, tijesto je poput plastelina, da se tanko izvaljati (treba računati na to da će se 2 lijepiti i da će se malo dići zbog praška za pecivo) pa da ne budu predebeli.

  3. #3
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Koliko trebaju stajati? Budu se mogli jesti za Božić ako ih napravim ovih dana?

  4. #4
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Naravno, dovoljno im je par dana da odstoje, ja ih planiram peći tek idući tjedan.

  5. #5
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Super! Sutra ću ih raditi.

  6. #6
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    A jaih mislim danas zamijesiti i sutra peći.
    Hoće to moći izdržati do Božića?

    naravno, morat ću ih sakriti od mene i moje kćeri

  7. #7
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Što dulje stoje finiji su jer se pekmez upije u kolač pa bude kao u pravih medenih srca samo crta pekmeza u sredini. Ja sam samo prvi put pravila ovu količinu iz recepta, sad uvijek pravim duplu masu jer ih MM obožava, a kad se s mamom "mijenjam" za božićne kolače ove ne smijem dijeliti.

  8. #8
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    THX!

  9. #9
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Lima, jel bi im jako utjecao na okus nedostatak m.oraščića? Nekako mu nisam sklona. I koliko je otprilike u žlicama ta količina meda? (Ja sam kuharica bez vage )

  10. #10

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    40

    Default

    lima ,mene zanima dali bi se ti kolačići mogli samo umočiti u čokoladu i ostaviti par dana da stoje?

    točnije,zanima me dali bi onda ispali kao oni kupovni?
    evo kao ovi http://www.makart.hr/var/makart/stor...odom_brand.jpg
    ili tražim previše?

    tražim takav recept za te kolačiće

  11. #11
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    ana-marija i ja sam luda za tim kupovnim medenjacima. :D
    Ali valjda imaju nešto što kod kuće neuspijemo napraviti.

  12. #12

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    40

    Default

    a joj nemoj mi molim te govoriti da je nemoguće ,a ja baš zapela

    ma znaš, uspjet ću sigurno :D

  13. #13
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Hmm mislim da ću i ja večeras smjesu raditi za medenjake.
    Nadam se da mi se neće lijepiti kao i inače

  14. #14
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Quote Originally Posted by cvijetak
    Lima, jel bi im jako utjecao na okus nedostatak m.oraščića? Nekako mu nisam sklona. I koliko je otprilike u žlicama ta količina meda? (Ja sam kuharica bez vage
    Pa mislim da možeš bez oraščića, inače, ja kupim onu gotovu smjesu za medenjake i stavim par žličica. Što se tiče količine meda, stvarno ne znam, znam da je ona klasična staklenka do vrha točno kila, znači petina staklenke (izmjeri ravnalom ak nemaš vage )

    Quote Originally Posted by ana-marija
    lima ,mene zanima dali bi se ti kolačići mogli samo umočiti u čokoladu i ostaviti par dana da stoje?
    Nisam probala, kad se kolači ispeku budu tanki i tvrdi, ne znam bi li samo od čokolade tako odmekanili.
    (Mislim da je tako pojedinačne moja jedna prijateljica ukrašavala i vješala na bor)

    P.S. Bilo je samo pitanje vremena kad će se početi ispretumbavati recept
    Ja ih sigurno 5 godina redovito pravim i uvijek se slijepo držim recepta, nisam čak ni pokušala s drugim pekmezom, uf baš sam štreber

  15. #15
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Quote Originally Posted by cvijetak
    I koliko je otprilike u žlicama ta količina meda? (Ja sam kuharica bez vage )
    20 gr meda - 1 supena žlica

  16. #16

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    161

    Default

    Medenjaci njam -njam!!!

  17. #17
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Eh, a ja uvijek sve prilagođavam Napravila sam ih uz pomoć mjerenja staklenke golim okom i začinjavanja cimetom i đumbirom. Sirovi su prefini, a nadam se da će takvi biti i pečeni.

  18. #18
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Moji su ispečeni i namazani pekmezom (od šljiva) , jedino sam izbacila kakao iz recepta
    Sutra ih umačem u čokoladu.

  19. #19
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Ispečeni. Ja sam izbacila sav šećer iz recepta i mrvu više meda stavila na taj račun. Kakao sam naravno ostavila. No, nakon "ležanja" sam morala dodati još maslaca, jednostavno se samo mrvilo, nije bilo šanse da razvaljam. Ali, ispečeni su fantastični, imam srca, zvjezdica i prasica i sad sam dio zalijepila pekmezom a dio si mislim da ostavim ovako i samo umočim u glazuru, pa da vidim kako će ispasti.
    Sve u svemu, kako je krenulo, zadovoljna sam.

  20. #20
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Mojih već pola nema

  21. #21
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    da, ja se isto malo brinem oko toga
    morat ću uključit karakter
    ili ih nekamo maknuti, u garažu npr

  22. #22
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Drago mi je da vam se sviđa, a za uspjeh onih koji peku "Malo sam prilagodila recept" ne garantiram
    Jedino, Maja, nije mi jasno kako se mrvilo, ja znam staviti tijesto da stoji u frižideru (imam sitne mraviće u kuhinji), pa kad ga izvadim bude ko kamen (jednom sam na njega slomila nokat) i kako ga takvog ne mogu razvaljati, nožem ga našnjitam i svejedno se ne mrvi. Kao što sam napisala bude kao plastelin, valjaš ga kako hoćeš.
    Samo jednom mi se mrvilo i to kad sam umjesto s mekim zamijesila s oštrim brašnom.

  23. #23
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    A ne znam, eno ima onaj topic o speculasima isto gdje se jednima mrve štogod napravili, drugima nikad. Valjda je to do horoskopa.

  24. #24
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Recept super :D

    Radila sam danas medenjake, smjesa je super i fino se da razvaljati. Imala sam prije neki ljepljivi recept pa mi bilo mrsko raditi ih.
    Mažem ih različitim džemovima, pa koji bude bolji,..

  25. #25
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Ja sam sad probala svoje medenjake prvi put nakon 4 dana (otkad sam ih napravila i stavila u limenu kutiju) i tako su fiiiinnnniiiii mmmmmmmmm, bolje nego oni iz trgovine. Više nikad nikad neću kupiti medenjake samo ih praviti po ovom receptu!!! :D
    Idem po još!!

  26. #26
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    i da - nisam ih umakala u čoksu već ih prekrila bijelom glazurom pa su kao iz novina :D

  27. #27
    Osoblje foruma srecica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    ispod površine
    Posts
    2,651

    Default

    Recept odlican
    uvijek su me nervirali recepti tipa 'tanko razvaljati i izrezati oblike' a onda to kod mene izgleda tako da razvaljam ali ne bi ga odljepila od podloge nikako ... i priznajem bila sam skepticna i sa ovom smjesom ali mi je uspjelo savrseno!!!
    Ja sam ih probala i ovako tvrdi su mi mljac!

  28. #28
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Bliži se vrijeme božićnih kolača pa podižem topic.

  29. #29
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    LIMA, hvala na ovome...

    Baš ćemo probati. Imam drugih recepata za medenjake, ali ni jedan sa kakaom, pa me zanima.

    A dušu je dalo za vježbanje fine motorike :D !

  30. #30
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    jeee
    obožavam ovaj recept
    ko zna bude li mi se i ove godine mrvilo

  31. #31

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    i ja se spremam okušati u ovom izazovu...da li je prerano početi ih raditi a da budu ukusni do Božića? da li se peku u kalupima ili se samo napravi oblik?

  32. #32
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    A čokoladna glazura?
    Kako ju radiš?
    Neka posebna ili?
    Please...

  33. #33

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    a može i koja o bijeloj glazuri...

  34. #34
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Mislim da ih nije prerano praviti, oni što dulje stoje to su bolji.
    Ne peku se u kalupima već ih vadiš kalupom, ja već tradicionalno radim boriće.

    Što se tiče glazure, ja sam donedavno izbjegavala kolače s glazurama jer mi je glazura uvijek pokvarila završni dojam, no otkad sam našla ovaj recept s užitkom ih pravim:

    SVIJETLA ČOKOLADNA GLAZURA (nije bijela nego boja mliječne čokolade - pravi se od tamne čokolade i margarina

    Kad otvorite stranicu s desne strane imate još linkova na super korisne savjete o otapanju čokolade, premazivanju glazurom, a ima i tamna glazura (čokolada i tučeno vrhnje), te glazura od bijele čokolade.

  35. #35
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Još nešto: ove godine ću kod izrade sitnih kolača pokušati primijeniti savjet Ane Ugarković - tijesto prije miješenja izlupati rukom i tako ga spljoštiti, a onda ga staviti između 2 sloja prozirne folije i onda valjati - tada ne treba dodatno brašniti podlogu.

  36. #36
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Tako je! Ja ću valjati između dva sloja pek-papira (samo drapnem koliko mi treba). Treba malo prakse, da ispadne jednolik sloj. Vježba čini majstora!

  37. #37
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Ja uvijek razvaljam između dva sloja prozirne folije, bilo koje tijesto pogotovu ako treba tanko.
    Pa čak i kore za mađaricu.

    Ovi medenjaci su bili jako fini.
    Prije mjesec dana našla sam na jednu limenu kutiju i nekoliko medenjaka ostalo.
    Bili su mekani i miris kao da su svježe napravljeni, ali nisam probala.

  38. #38

    Join Date
    May 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    661

    Default

    zamijesila sam jučer tijesto, danas je zaista jako tvrdo. dovršit ću popodne kolač. e sada me zanima ono što je napisala Lima da je našnitala pa onda razvaljala - koliko su debele bile te šnite u početku? da li su se onda dale razvaljati bez ljepljenja? i nije mi jasno to s folijom - kako je zauzdate, s obzirom da ona je i inače jako živahna, lijepi se, povlači? :?

  39. #39
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by monax
    ana-marija i ja sam luda za tim kupovnim medenjacima. :D
    Ali valjda imaju nešto što kod kuće neuspijemo napraviti.
    kemikalije

  40. #40

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    54

    Default

    ajme mljac!!!!!!!!! pridružujem se svima koji će ovo radit! obožam medena srca i imam jedan odličan recept za otprilike isti, odn sličan kolač ali se radi u tepsiji i reže se ali ovo sa oblicima je zakon! i super je ideja da se namaže različitim pekmezom pa je uvijek iznenađenje koji ćeš pojest

  41. #41
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Quote Originally Posted by hrčkić
    zamijesila sam jučer tijesto, danas je zaista jako tvrdo. dovršit ću popodne kolač. e sada me zanima ono što je napisala Lima da je našnitala pa onda razvaljala - koliko su debele bile te šnite u početku? da li su se onda dale razvaljati bez ljepljenja? i nije mi jasno to s folijom - kako je zauzdate, s obzirom da ona je i inače jako živahna, lijepi se, povlači? :?
    Joj, ne sjećam se baš točno, oko 2 cm, ali čim ti se kolač malo zgrije na sobnoj temperaturi podatniji je za mijesiti. Za ovo s folijom stvarno ni ja ne znam, ja ću iz tog razloga ipak pokušati kao Peterlin - na papiru za pečenje.

    Ako ćeš brašniti, obavezno brašni MEKIM brašnom, a ako ti tijesto popuca dok mijesiš pobrašniš malo te pukotine i zagladiš, uglavnom, ako ti se mrvi nemoj ga na silu valjati, ja dok ga valjam cijelo vrijeme ga pomalo stišćem i zaglađujem na tim "pukotinama" .

  42. #42

    Join Date
    May 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    661

    Default

    evo obavila sam svoje, rezala sam na šnite od 1-2 cm, ništa se nije mrvilo, koristila sam foliju i bilo je super, nije se lijepilo niti gužvalo nešto posebno. jedino mi nisu svi ispali iste debljine, pa ako izvaljate one baš tanke te treba peći kraće od 10 minute jer se malo "skure". namazale sam male sobiće i božićne čizmice/čarapice s pekmezom od marelica te spojila i sada čekaju da omekane. možda ih još samo malo zašaram s šećernom ocaklinom. inače radila sam duplu smjesu i ispalo je užasno puno komada (duplih) - sigurno 100-ak.

  43. #43

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    ja sam danas napravila tijesto ,ali uz malu nezgodanciju ; u onu smjesu meda,šećera i masla koja se grije na niskoj temperaturi (vjerojatno je naglasak na niskoj),ja sam malčice pretjerala s temperaturom pa kada sam dodala razmućeno jaje nastala je kajgana ...viditi ćemo što će sutra biti...

  44. #44
    stella's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    953

    Default

    ja sam sinoć zamijesila smjesu,danas namjeravam raditi. mi smo neki dan u vrtiću s djecom radili medenjake,ali ih nismo modlama izrađivali,već smo valjali male kuglice i tako ih pekli,pa kome se ne da valajti,vjerujem da može i ovako ( ai dobro je za vježbu motorike za djecu ). smjesa ovako sirova miriše na fino, mogu su mislit kako će tek biti kad se ispeče...

  45. #45
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    opet se mrvi
    ne znam gdje griješim a ne želim odustat od ovog kolača

  46. #46

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    opet se mrvi
    ne znam gdje griješim a ne želim odustat od ovog kolača
    možda ti je stvar u maslu,da probaš malo više staviti?!
    meni su usprkos kajgani ispali savršeni,čak i izgledom kao iz dućana

  47. #47
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Draga, ako se mrvi, smjesa je prehladna. Ostavi ti to preko noći u kuhinji (ja ubacim u namjensku zdjelu i ona stoji na kamenom podu, nije toplo, ali ni hladno kao u frižideru). Ako se bude mrvilo, zagrij malo (mikrovalna pećnica, program za odmrzavanje - ja se time služim ako zaboravim ostaviti margarin na sobnoj temperaturi, a ne smije se jako ugrijati...).

    A možeš fakat dodati mrvicu maslaca više. Kvaliteta tijesta ovisi i o kvaliteti brašna, veličini jajeta itd. Sretno!

  48. #48

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    130

    Default

    Hvala Lima
    ovo su moji medenjaci,okus im je odlican sad su u kutiji i nestrpljivo cekam da omekane...
    http://picasaweb.google.it/lh/photo/...KFnN9ULmZ692Lg

  49. #49
    LIMA's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Slavonija
    Posts
    997

    Default

    Samo da nadodam: Nisam uopće tijesto držala u hladnjaku i razvaljala sam ga između 2 sloja pek-papira: nikad bolje ni lakše nisam napravila suhe kolačiće!

    Pitanje: Je li tko probao s bijelom glazurom? Ako je, s kojom bijelom čokoladom je pravio i je li dodavao u nju margarin ili tučeno vrhnje?

  50. #50

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by LIMA
    Samo da nadodam: Nisam uopće tijesto držala u hladnjaku i razvaljala sam ga između 2 sloja pek-papira: nikad bolje ni lakše nisam napravila suhe kolačiće!
    i ja isto,a onda sam to primjenila i na ostale suhe kolačiće i također je uspješno (ja valjala između dva sloja one prozirne folije)!

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •