Da, Timea a znaci vesela.meda prvotno napisa
Knjigicu smo kupili u Megastoru u Zgb. mislim da je kostala 50-tak kuna. Ima muskih i zenskih imena sa znacenjem pa je fora.
Da, Timea a znaci vesela.meda prvotno napisa
Knjigicu smo kupili u Megastoru u Zgb. mislim da je kostala 50-tak kuna. Ima muskih i zenskih imena sa znacenjem pa je fora.
Kako ćemo ući u EU, bilo bi pametno djeci davati neka internacionalna imena da im kasnije bude lakše i da im se ne podsmijavaju. Moje mišljenjeKoliko je samo meni sve bilo lakše u svijetu sa mojim imenom dok neću ni spominjati što su radili sa imenom moje prijateljice
![]()
.
Ja znam samo za onu latinsku : Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes. (Što god to bilo, bojim se Danajaca (Grka) i kad darove donose). Kaj nema Timea veze s ovim?
Forka prvotno napisa
Ja sam nasla podatak da je Timea ime madjarskog podrijetla, a da znaci 'cast'.
timeo na latinskom znači bojati se.
znači, ona koje se boje. meni je to kul. strahopoštovanje. ko boginja neka.
mnoga imena su višeznačna. tako ime moje čeri postoji u indijskoj, židovskoj i muslimanskoj kulturi a znači svašta: ona koja isijava svjetlost (žarulja), majka, konj, nacija mira i štajaznam šta sve ne.
mia na starogrčkom znači jedna ali sadugim i znači muha
Ovo je već možda off topic, ali ipak,
koliko ja poznajem latinski:
timere=bojati se, timeo=bojim se,
stoga bi trebalo biti = ona koja se boji, a ne ona koje se boje, značenje je dijametralno suprotno!
Pa da, to je i meni palo na pamet; Timea bi onda bila 'bojazljiva', 'uplasena', 'ona koja se boji'.Forka prvotno napisa
Ime je jako zanimljivo, i u vecini izvora sam nasla taj podatak o madjarskom podrijetlu; medjutim, oni navode da je to zenska varijanta latinskog imena Timaeus, koje pak vuce podrijetlo od grckog Timaios, sa znacenjem 'cast'.
u pravu si, timeo 2 (timere)
(al možda uopće nema veze s tim)
kad smo kod latinskih, meni je jako lijepa otprije spomenuta alea i alegra
majko mila, cijela disertacija oko imena kojeg nikad čula nisam
ti si zastarjelaaleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
![]()
Ja ne znam po kojoj kulturi se gledalo kada se pisala ta knjigica...tocnije receno radi se o knjizi: Ime za vasu bebu, Vedran Vrsalovic
Mislim da cu onda ovdje provjeravati potencijalna imena jer vidim da ste dobro upucene![]()
![]()
aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
evo jos jednog meni zgodnog imena: Majda
(al ne treba disertacija o njemu)
Zašto bi netko nazvao dijete kocka? I još može zvučiti ko aleja ako staviš naglasak na krivi slogmelange prvotno napisa
a zasto bi neko nazvao dijete 'mala', kao ti na primjer?Sirius Black prvotno napisa
![]()
Pa, zato jer je bila sićušna.
Nisam stigla prije napisati do kraja.
Nismo joj dali ime zbog značenja, nego zato jer nam se sviđalo. Značenje mi je bilo fora jer joj je pasalo. Možda nekom paše i kocka.
:/Sirius Black prvotno napisa
a možda uopće ne razmišlja o tome da alea znači kocka, nego mu se samo sviđa alea, kako si i sama gore reklaSirius Black prvotno napisa
![]()
sirius, fakat ti je komentar bezveze. ti se nisi vodila znacenjem imena, al nekom drugom prigovaras zbog toga. pa nije rekla da bi dijete nazvala kocka, nego alea, sto nije isto.
ti si uvjerena da ce ime tvojoj curici pasati kad mozda jednog dana bude imala metar osamdeset i devedeset kila?![]()
ja ti mogu reci da ja nikad ne bi nazvala tako svoje dijete, jer na rumunjskom uzasno vuce na nesto prosto, i kaj da ja sad tebi tu prigovaram zbog toga? a mogu ti reci da vecina hrvata jednako ne pozna latinski kao sto ne pozna rumunjski
Slažem sealeksandra70vanja prvotno napisa
.
melange meni je Teuta puno ljepše ime od Ivana. Ivana mi je vlajda najdosadnije ime koje sam ikada čula. Nekako mi je beznačajno, prozirno, dosadno. Neka se Ivane ne uvrijede.
Ma ne prigovaram, samo se čudimmeda prvotno napisa
Nisam stigla napisati do kraja jer me mm stalno prekida. Znači, meni se ime svidjelo nije mi značenje bilo na prvom mjestu kod biranja imena. Ali da sam saznala da znači kocka/valjak/trokut/whatever na jeziku kojeg ipak dovoljan broj ljudi poznaje kao što je latinski ne bih joj dala to ime. Kad sam vidjela što znači to mi je bilo o.k.
Ali dobro, ja sam ipak malo konzevativnija što se tiče imena i mislim da ne može baš svaka riječ biti ime.
Meni je sada žao što svojoj Nilici nisam dala ime Puma već sam dozvolila da okolina utječe na mene, a nikada mi zapravo nije bilo bitno što okolina misli....
Valjda su me držali pod tolikim pritiskom jer su mislili da će Puma zbog imena imati kasnije puno problema s identitetom![]()
Puma mene apsolutno ne asocira na marku tenisica već na predivnu životinju...možda čak ne ni na životinju već mi je jednostavno divno kako to ime zvuči kada ga izgovarate bez da mu pridajete ikakve asocijacije i atribute... :/
Sada kada malo bolje sagledam svoju Dolina Nilu vidim da bi joj uz karakter više pristajalo ime Bura (s prezimenom bi bio još veći show - zamislite Dolina Bura)...
Bilo mi je lijepo i Kobra i Goa i Rubra i još mnoga druga ali samo radi snažnog izričaja, ne radi stvarnih poveznica koja ti imena imaju sa stvarnim svijetom!!!![]()
Eh, da...i mislim kako davanje imena nema nikakve veze sa hrabrošću ili glupošću već sa snagom vašeg vlastitog bića koje su uhvatilo u koštac sa svojim snovima i korigira ih te im diktira na način da im ne dozvoljava da ga ta imena prevladaju već da se s njima ratnički nosi....![]()
Am ne iščuđavaj se previše da ne dobiješ psihoanalizu![]()
Ma ne, cijenim i poštujem iako sam mrvicu iznenađena da bi netko djevojčicu želio nazvati Kobra.
No, mene uvijek iznova fascinira abonjekina otvorenost na bilo kojoj temi.![]()
Divim se svima koje tako mozete nazvati svoje dijete...
Uz duzno postovanje,meni to nije nimalo niti lijepo,ni fora,ni intrigantno,ama bas nista.
Ako je vama sad stosno tako nazvati dijete,zbog nemara okoline,da bude jedino s takvim imenom,fora??? ili sta vec,zar se nikad niste zapitali kako ce bit tom djetetu kad ga/je budu zezali u vrticu,skoli???
Djeca znaju biti jako "iskrena"...a to zna boljeti.
To je ipak samo moje misljenje,ukusi su razliciti,![]()
draga, na kojim si ti drogama?abonjeko prvotno napisa
![]()
christy, ne bih rekla da ime tvog djeteta nece bas nikad biti premet zezancije. al tebi se svida![]()
meni je ok svako ime koje se svida roditeljima. moje dijete ima dosta uobicajeno ime, al prezime mu je totalno neuobicajeno. a i moje je, i smijesno jos k tome, njegovo bar ne znaju sta znaci![]()
Bez uvrede ali tebi se kćer zove Iva, što se meni čini samo skraćenicom imena Ivana. Znam da će me sad netko ispraviti i iznijeti cijelu definiciju oba imena.ana.m prvotno napisa
![]()
Čak mi se više sviđa ime Puma, nego kombinacija imena i prezimena Dolina Nila. Čini mi se da će je radi toga dosta zafrkavati. :/abonjeko prvotno napisa
Iva jest skraćeno od Ivana, ne čini ti se, a ako je Ivana "beznačajno, dosadno i prozirno", po toj logici je Iva još i više.bfamily prvotno napisa
Usput, meni je Ivana jedno od vječnih, najljepših imena.
mislim da Iva nije skraćenica od Ivana, nego da je to po vrsti vrbe koja se zove Iva, ali sigurno će se naći netko upućeniji u problematiku
a abonjenko nije da me se tiče, ali mislim da će ti kći bit zahvalna što si podlegla utjecajima okoline, mislim da jednoj Kobri :/ život bio jako kompliciran
Baš zbog toga utjecala okoline mi nikome nismo rekli kako će se zvati naša curica (osim mojoj seki kojoj nemogu ništa tajiti).
Bilo bi komentara na sve strane i sigurno bi me smetali. Zato smo svima rekli kad se rodila i to je bilo to.
Tako ću napraviti i sa sljedećom bebicom. Nikome ni riječ do rođenja.![]()
ja ne... :?Christy prvotno napisa
inovativnost / hrabrost / zvučnost / itd.... - roditelji trebaju prvo dokazati promjenom vlastitog imena.
I da nije, isti im je korijen, pa ne vidim velike razlike osim u duljini.aleksandra70vanja prvotno napisa
Slažem se sa sorciere. Ako je nekom bed kaj se zove ana, ivana ili štefica pa nek sebi promijeni ime, ne mora dijete nazvati krokodilsorciere prvotno napisa
zašto?mislim da jednoj Kobri život bio jako kompliciran
mislite da je Orki život kompliciran? da nas sve asocira na kita ubojicu i da ništa drugo ne vidimo?
ili je to jedna prekrasna i pametna djevojčica koju poznajemo?
a kad pričam o Zari, u glavi vam je dućan ili moja kćer?
nemojte biti tako strogi i isključivi
poznati neće gledati ime nego osobu, a za nepoznate nas, nadam se, nije briga
joj Lutonjica onda netko može nazvati kći Guzica a sina Govno i nadati se da će svi u njima gledati samo njihovu osobnost
što guzica i govno prolaze kroz filter prostota ?
fali![]()
Lutonjice, pa u pubertetu je obicno stalo vise do misljenja drustva i okoline, nego do misljenja obitelji.Lutonjica prvotno napisa
A kako samo djeca znaju biti okrutna.
Ajme kojih dobrih ideja na ovoj straniciPukla sam od smijeha. Dajte koje nabacite i za dečka
akumulator
maria71 prvotno napisa
jesi sigurna da ga neće zezati zbog toga?![]()
ovisi jel pun ili prazandorotea24 prvotno napisa
![]()
to je samo skup slova koji mi trenutno zvuči ok, ima r počinje sa a, a ako ti vidiš nešto drugo u tom sklopu slova, a uopće nije bitno što je originalno značenje jer ću ga ja redefinirati,onda ti mogu reći da nemaš dovoljno široku perspektivudorotea24 prvotno napisa
![]()
![]()
maria71 prvotno napisa
![]()
ja se ispričavam na grubosti maloprije, ali fakat mi je van pameti svoju želju za posebnosti prelamati preko djetetovih leđa
a fućkaš ti posebnost ako se ona samo ogleda u imenu
neka netko bude sposoban po svom radu, dostignućima....
Nikola (Tesla) je tako uobičajeno (i jako, jako lijepo ime), a za njega zna cijeli svijet, radi njegovog rada, Marie (Curie), (kraljica) Elizabeta, Klara (Cetkin).....
tako uobičajena imena i tako posebne osobe
Sorciere![]()
Ma sve je to ok, sklop slova ili ostalo, ali ljudi moji, tako lgedamo mi....većina ljudi će se smijati i zabavljati. Moje djevojačko prezime je ponekad znalo izazvati čuđenje, a nerijetko i smijeh pa nisam baš bila sretna zbog toga.
Evo mm je predložio ime Smuđ koje će se s našim prezimenom super uklopiti. Sve morsko riječne životinje. Malo smuđa, malo soma i malo raka pa da vidiš gozbe![]()
ime akumulator dollazi od latinskog accumulo 1 i znaći cirkulirati. dakle, onaj koji ide u krug. baš kul. kao joint!
![]()
![]()
![]()
![]()
a curice su onda Katoda i Anoda, npr...
ekipo, bila sam sarkastična, tj probala sam to biti, pošto sam ostala neshvaćena, odoh na spavanje![]()