Kako vam klinci podnose dežurstvo?
Moja curka boravi od 7.15 do 16.30, 40.
Tek je ovaj tjedan tako dugo počela ostajati i jako joj teško pada.
Kako vam klinci podnose dežurstvo?
Moja curka boravi od 7.15 do 16.30, 40.
Tek je ovaj tjedan tako dugo počela ostajati i jako joj teško pada.
Nastojim izbjeći dežurstvo koliko god mogu, a koliko dugo ću moći tako voziti, ne znam.
I ovako trčim s posla ko bez glave da ga poberem do 16.30, i nerijetko ostaje zadnji u svojoj grupi (ajde, srećom ga to uopće ne dira).
A ujutro ga dovodim u 7.30, čim završava dežurstvo.
Ne znam, možda previše pušem na hladno, meni osobno su dežurstva u vrtiću jako teško padala (kao i spajanja grupa i boravci subotom i sl.) Ne mora značiti da bi i njemu, ali još ne želim isprobavati dok ne moram.
Rijetko ostane do 17 sati, ali ona to bolje podnosi nego mi![]()
Ja ne mogu drukčije nego ovako, tako da je popodne hvata 15 minuta dežurstva i tete kažu da se rasplače kad idu u dež. sobu, ali zadnja 2 dana kad sam došla, stvarno je bila vesela. Ja nekako mislim da se ona još nije adaptirala na ostajanje toliki broj sati jer sam ja do prošlog tjedna bila na porodiljskom- drugom, pa je Lana bila kraće u vrtiću i već se bila lijepo prilagodila- jela, spavala, prestala plakati prilikom rastanka, a sad opet ispočetka. Sad me stalno pita: A zašto si prije dolazila onako, a sad te ovako dugo nema. Požuri se, molim te!
A meni![]()
Nadam se da će se brzo naučiti.
joj grozno - ja kad se vratim u zagreb, nema šanse da petru pokupim prije 5![]()
Jel to znači da će ostajati zadnja u grupi?
I znači li dežusrtvo stvarno dežusrtvo/čuvanje ili su organiziane neke aktivnosti.
Ovdje takvog pojma nema - vrtić je normalno otvoren od 8 do 18:00 a dežurstvo postoji samo srijedom popodne i u to vrijeme su za djecu organizirane aktivnosti tipa balet, glazbena, jezici....
U našem vrtiću je dijete do 8 h u dežurnoj sobi, to je jedna soba gdje se skupljaju sva djeca koja dođu ranije. Lana je u svojoj grupi do 16:20 a onda prelazi u dežurnu.
Ne znam što konkretno rade, ja kad dođem ona sjedi za stolom i crta. Tako većinom i druga djeca. ili slažu neke slagalice i sl.
Meni to isto teško pada![]()
Do 8 h??
Kod nas jutarnje dežurstvo traje do 7.30.
Popodnevno dežurstvo?! A što je to?!
Naš vrtić, ujedno jedini u mom malom gradiću, radi od 5.30 do 16h (jutarnje dežurstvo 5.30 - 7.00)...totalno smo izluđeni situacijim jer MM puno putuje, a ja radim do 16h...hvala Bogu na rodbini i prijateljima, uistinu ne znam kako bismo to inače riješili ...
Ponekad Bornu dovedem prije 7 ... cca 6.45-6.50 i sve su tete već tamo što je uistinu pohvalno, no vrlo je malen broj klinaca koji i dolaze prije 7 ... Dakle, koja je uopće poanta dežurstva od 5.30, ako klinci počnu dolaziti oko 6.30?! A vjerujem da bi mnogima doblo došlo da dežuraju do bar 16.30 - 16.40 ...
pa to bi trebali vi roditelji riješiti sa ravnateljicom
u biti je najveći problem u roditeljima jer su gotovo svi organizirali da im klinci već oko 15h odu iz vrtića ... dakle, dodatne dadilje, bake, dede, prijatelji,...osobno to ne smatram pametnim izborom, no tko sam ja da sudim? kao što sam i rekla, zahvalna sam na prijateljici i familiji koji Bornu mogu pokupiti prije 16h ...Originally Posted by bubička
inače, koliko mi je poznato, naš vrtić je cijelo ljeto neobična rasporeda (spajanje grupica) jer je velikom broju roditelja normalno da klinci prestanu ići u vrtić sa završetkom školske godine i počnu ponovno ići kada započne nova šk. godina. ja to ne razumijem, no malo nas je takvih ...
A ne znam, to s vremenom valjda zavisi od vrtića do vrtića. Ja bih bila najsretnija da je ona sa svojom tetom do 5 kao što tanja kaže da je u njihovom vrtiću. A što sad, nema druge nego ovako. Što više razmišljam o tome više se živciram, a čini mi se da to teže pada meni nego njoj.Barem se tako nadam!Klinci se valjda na sve moraju prolagoditi.
Do trece godine je jako tesko podnosila dezurstvo zbog promjene teta.
Ja sam jurila da stignem po nju do 16:30, ali se ponekad znalo desiti da zakasnim. Kad joj promjene teta nisu vise znacile nista, ni dezurstvo joj vise nije tesko padalo.
Sad mi cak nekad prigovara zasto sam dosla tako rano po nju jer je tek stigla u dezurnu sobu i pocela nesto crtati.
Moj B je valjda jedan od rijetkih koji voli to dežurstvo. Rijetko ostaje u držurstvu, ali mu se to sviđa. On je jako znatiželjan i voli druge ljude (sve - strašno otvorena srca, topla mala osoba) i super mu je kad sreće novu djecu.
Ja ipak najčešće dolazim po njega nekoliko minuta prije negoli kreće dežurstvo i još dok se mi oblačimo teta vodi drugu djecu u dežurstvom, a njemu onda bude žao kaj i on ne ide s njima.
Zadnja 2 posta su prilično utješno djelovala na mene!
Hvala vam, cure!![]()
Jučer je moja ljubav ostala zadnja u vrtiću- došao je i taj dan!
Kad sam je vidjela, knedla mi je u grlu zastala, a njoj očito to nije bilo tako strašno jer je plesala!!! Baš je bila vesela pa mi je bilo lakše.
anci, po tome što ste vidjeli da je bila vesela i plesala jasno je da djetetu to ne pada teško i zato se ne uzrujavajte bezveze....
znate ono - don't worry, be happy![]()
bubučka![]()
Znam da neke stvari teže padaju meni nego njoj, ali ja sam tak počela raditi pa se još ni ja nisam naučila...
ma znam, znam...
treba vremena i vama
Anci drago mi je da je tako dobro proslo.
I samo imaj sliku kako plese u dezurstvu dok se ti guzvas u tramvaju ili cekas u koloni auta 8)
ja sam tako sa svima...dok netko ne iskaže primjedbu na to, kao TI sada... a onda si možemo TIKATIOriginally Posted by Anci
do mile volje
![]()
da malo podignem......evo, mi krenili drugi tjedan u vrtić i taman kad smo se navikli na prošlotjednu tetu u dežurstvu, nakon koje dolazi naša teta iz grupe, danas ujutro nova teta u dežurstvu i ponovo plač!!pa stvarno!!!! i tako će se svaki tjedan mijenjati tete u dežurstvu i moje dijete će svaki tjedan imati novu adaptaciju, i dok ih sve upozna, zaboraviće onu prvu itd.itd...
mislim da je to jako glupo! ako rade po 6 sati( ja ne bi mogla ni 3, priznam!) onda neko dođu od jutra od kad traje dežurstvo sve, ali nek odu ranije, kad su djeca već razigrana, i ne tako tužna uzbog rastanka....i nek dežurstvo bude nakon boravka a ne ujutro! i još nešto, ovi jako mali, jaslička grupa i mala grupa ne bi trebali mjenjati tete, jer njima je prestrašno ostajati uz nekog kog ne poznaju!
šta vi mislite? :/
najcesce je dezurstvo i prije i poslije.
kod nas nema dežurstva.
vrtić radi o 7 do 17.
ja svoju kupim (kako kad završim s polom) između 15.30 i 16.45.
a kad dođem po nju nikad nije ostala zadnja u vrtići, ali zato često zna kazat: ja bi se još malo igrala![]()
moja Lana je upoznala sve dežurne tete- sad zna cijeli vrtić! i mogu reći da se ona na dežurstvo navikla
tvoj mali plače jer se još nije ni adaptirao na vrtić, možda bi plakao i da nije u dežurstvu
a i moguće je da dežurstvo adaptaciju usporava
sve u svemu, neka te tješi da će i to proći i da će se sigurno naučiti i da će biti ok!
je li apsolutno nužno da ga ostavljaš u dežurstvu? mi smo mjesecima ispred naše sobe čekali našu tetu tih 15-ak minuta, dok se nije osjetio spreman ostati s bilo kim, bilo gdje (sad niti ne pogleda je li koja teta u sobi).
nataša potpuno se slažem s tobom, ja sam vrtila doma razne filmove kako bi zapravo trebale biti organizirane jaslice i nadam se da ce jednom doci vrijeme u ovoj nasoj zemlji kad ce osigurati dovoljno teta
nama su na srecu tete vec bile od 7 u grupi, tako da jutarnja dezurstva nismo imali, no sve je to nadoknadeno ljetnim dezurstvima![]()
moram ostavit Anju u 15 do 7 u vrtiću jer radim od 7!! a dežurstvo je od pol 7 do pol 8! najgore! ma...![]()
nataša, evo ja mislim da ti želiš najbolje svom djetetu i razumijem te, ali u tom tvom prijedlogu ima nekoliko nelogičnostiOriginally Posted by nataša
1. dežurstvo se tako zove upravo zbog toga što se tad dežura... znači, dovoljna je 1 teta na npr. 10 grupa iz kojih se skupi 10-15 djece... nema smisla da u tom periodu radi 10 teta
2. razlog zbog kojeg one ne mogu odlaziti ranije jest taj što u vrijeme kad djeca idu van, ručaju i spremaju se za spavanje ima najviše posla... čak i 2 tete imaju puno za raditi, a da jedna mora biti u to vrijeme, to bi jednostavno bilo previše posla
3. dežurstvo je obično i ujutro i popodne... ima roditelja različitog radnog vremena... ali to ne znači da je onoj djeci popodne išta lakše kad ih njihove tete ostavljaju drugim tetama... i kad im se čini da ostaju zadnji i sami s tetom
4. dijete već 2. tjedan adaptacije ne bi trebalo ići u dežurstvo ako mu se želi olakšati adaptaciju
eto...moje mišljenje
....ajd dobro.......prihvaćam...naviknut ćemo se....... :/
nama je ovo vec peta godina vrtica, i imali smo jucer plakanje u vrticu![]()
I MM i ja zaglavili u guzvi, MM tek stigao u vrtic u 5:45, i nasao ju je uplakanu, crvenih ociju. Rekla mi je da nije htjela plakati, ali su joj suze same isle. Sva druga djeca su otisla pa se osjecala usamljeno. A ko za inat bila je teta koja bas nije dobra u tjesenju. L ju je pitala da joj upali crtic, ali joj je odgovorila da ga ne zna upaliti.
prošao drugi tjedan...i još uvijek često tužno plače. jede samo kruh, valjda protestira...kaže da ne voli svoju tetu, da voli onu drugu, koja ju uvijek nosi jer ju njena teta neće....ona nosi onog dečka koji uvijek plače...
dokle tako?!
nataša, oprosti, ali sada ne razumijem gdje ona plače... u dežurstvu ili kad je sa svojom tetom?
Gle nemoguce,ne mogu uvijek iste tete pobogu raditi od 6 i biti dezurne popodne.Postoji raspored.A sto se tice stalne adaptacije na novu tetu u dezurstvu ( koje traje po pola sata,sat vremena )nije velik problem.Masu puta mi roditelji radimo vecu frku oko toga, nego djeca.I ne reagiraju sva djeca isto,neka se lakse adaptiraju a neka ne i vjeruj ti kao roditelj imas velik utjecaj na to,jer ako je tvoj stav negativan... I pobogu ponavljam se teta sam i roditelj i razumijem vas.Ali volim svoj posao i pokusavam ga raditi njabolje sto mogu,ali nevjerojatno koliko je ovaj posao podcjenjen a svi toliko puno traze od tih teta a vecina se njih trga od posla, znam uvijek ima iznimaka...ipak.Originally Posted by nataša
u našem vrtiću dežurstva traju (popodnevna) od 16,30
jučer sam zapela u nevjerojatnoj gužvi u gradu, uklizavam u vrtić u ful speedu u 16,15 ne bi li pronašla dijete već uredno spremljeno u dežurstvo
ej što sam bila ljuta..kužim ja da se nekom ne da zbog jednog djeteta ostajati još na poslu, ali ipak je to nečije radno vrijeme, i ja nekad ranije završim ono što sam mislila taj dan pa isto ne mogu otići kad ja procijenim da bi mi to bilo zgodno
i nije to prvi put, zato se dižem prije zore da dođem ranije od svih na posao da odem što ranije ne bi li stigla prije četiri da mi dijete ne završi u dežurstvu..jer se nekom ne da ostati samo zbog jednog (mog) djeteta
i moj stav počinje polako biti negativan jer netko ne radi svoj posao..i inače znam zateći (kad je već ne torpedira u dežurstvo 10 min poslije 4) kak gospođa teta čita novine dok Sof tamo nešto šuška za stolom sama..situacija ono, pa gdje sam ja do sad, a onda odleprša u vidu lastina repa tako brzo da je ne stignem pitati ni jel mala spavala ili jela i kako je bilo
to meni ne izgleda da se netko trga od posla..ili npr. kad je bilo lijepo vrijeme Sof baulja po dvorištu, a ona sa strane puši i čeka..puši?! Jest da je na otvorenom, ali je pored djece i još u vrtiću
još nisam počela prigovarati, ali sam jako nezadovoljna
SOFKE, ta tvoja teta sramoti cijelu odgajateljsku struku i zbog takvih iznimaka kao što je ona, na žalost, stvara se negativna slika o tetama
moja topla preporuka... tražiti individualan razgovor s njom i reći joj smireno koliko ti je važno da dijete ne odvodi ranije u dežurstvo i da ti to jako smeta... (za početak to s novinama ostavi sa strane), a ovo za pušenje joj trebaš reći onog trena kad ju vidiš kako smatraš da nije u redu da puši dok je s tvojim djetetom - na radnom mjestu!!!
ne pomogne li razgovor, obrati se ravnatelju...
eto, mislim da je njeno ponašanje za svaku osudu i ti kao roditelj u ovom slučaju imaš puno pravo za nezadovoljstvo....