Trebala bih slikati pluća par dana prije ovulacije, koju namjeravam pokušati "iskoristiti".
Znate li da li to može utjecati na folikul i jajnu stanicu i koliko!?
Trebala bih slikati pluća par dana prije ovulacije, koju namjeravam pokušati "iskoristiti".
Znate li da li to može utjecati na folikul i jajnu stanicu i koliko!?
o ovoj temi ima jako puno različitih mišljenja....
ja ću ti reći svoje iskustvo....
trebala sam ići na rtg kičme, no dr me upozorio da sljedećih 6 mjeseci ne bih smjela ostati trudna jer sam toliko dugo ozračena :shock: ( ali radilo se o rtg donjeg dijela leđa gdje mi ne bi mogao zaštititi zdjelicu od zračenja, dakle to je druga stvar od rtg-a pluća ), jednom prilikom sam bila i na rtg-u pluća pa mi je teta koja tamo radi rekla da ne bi smjela ostati trudna u ciklusu u kojem slikam pluća , a poslije bez problema....također znam cure koje su imale iste probleme i dobivale savjete kako se mogu izložiti zračenju prije ovulacije i da je onda sigurno jer se radi o vrlo malim dozama zračenja...e sad tko bi ga znao...kao i sa puno toga još....![]()
evo jedan link s iskustvima....
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...&highlight=rtg
evo još nešto, možda pomogne...
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...&highlight=rtg
ja neki dan slikala pluća i uz sliku objašnjenje srčana sjena proširena :? :? ...dr.me pitala kakav mi je tlak (kao kod bebe) a internist rekao nije ovo ništa
P.S.prijatelj je dao objašnjenje "ogromne su ti cice pa je to rengen snimio" ...
snimanje je prije lpsc i samim tim prije ovulacije a dr.mi je rekao da su ta zračenja malo preuveličana pa sam neznam što da mislim :?
E vidiš,ja sam razgovarala s radiologom i ona je objasnila ovako:ta doza zračenja koju primiš,u tebi ostaje zauvjek,ona neće ishlapiti(nije alkohol da vremenom ishlapiZO prvotno napisa
).Znači , ona doza zračenja koju si dobila kada si snimila pluća je i dan danas u tebi.I svaki put kada ideš na RTG dobijaš novu dozu.Hoće li,kada će neka doza uticati na neki organ-e to se ne zna.Može uticati,a i ne mora.I preporučila mi je:bez RTG,dok ne izrodim djecu (naravno,oko se baaaš mora....).
Puno sam rtg-a napravila u životu, i to baš ključno područje - kukovi. Onda još rtg-ovi pluća zbog operacija itd. Stavovi su ti različiti - ortopedi ćete svaku malo slat na rtg, radiolozi su tu oprezniji, operateri po bolnicama, kako kojoj, ajmo rtg pluća prije operacije itd. Ovo s brojem primljenih zračenja su i meni rekli, onda su mi rekli ne zatrudnit 3 mjeseca nakon rtg-a kukova (ortoped), onda da to nema ništa uopće veze (Luči) itd. Na rtg-ove idem kad moram (a morala puno puta). Na kraju, ne bih se pretjerano uzbuđivala, ako moraš - moraš. Ne smije se snimati u prvom dijelu ciklusa (znači dok postoji minimalna šansa da si trudna), a kod tebe ne postoji, ako sam dobro shvatila? Ako ne postoji - vozi dalje u istom tonu, tako bi ja. Tj. ovisi ti sa kojim stručnjakom (koja specijalnost) pričaš - dobit ćeš odmahivanje rukom ili neki drugi odgovor. Pri tome moraš bit i praktična, jel'te...silkica prvotno napisa
Hvala na odgovorima, ja bi ih još!
Ina nisam trudna za sad ali će mi biti ovulacija dan dva iza rtg, pa možda. . . . . . uh i buudem.
...jednoznačno bitno ti je da te NE ozrače dok JESI trudna, znači - it' OK, a oko rendgena da pitaš od danas do svoje 60-te raznorazne dobit ćeš raznorazne upute i teorije od raznoraznih specijalista pa... gledaj sebi koja ti je uporabna i praktična vrijednost svih tih teorija, kažem ti - od odmahivanja rukom sam dobivala do zabrinutog coktanja...runi prvotno napisa
...btw, zašto trebaš slikat pluća? sistematski na poslu - probaj nešto izmumuljat ako ti je bed, operacija - ako ideš u cito na laparaskopiju neće ti tražit rtg pluća ako nemaš preko 60 (mislim), ali nećeš valjda sad samo zbog rtg snimke izvodit te stvari... vidi što ti je izvedivije - izbjeć rtg ili sad se držat teorije da ne smiješ zatrudnit xy mjeseci. Ja sam ti uvjerena da je to jednoznačno opasno samo ako JESI trudna i da ako je ta j. stanica ozračena i ako je to imalo poguban efekt na nju, od nje neće embrijo ni nastat...
Ina
![]()
Problem je u tome što moram slikati pluća već jednom, kao asmatičar.
Što ovo znači već jednom, pa odgađam već mogu slobodno reći godinama, i uvijek je isti razlog moguća trudnoća, moja nada ne prestaje. A od trudnoće ništa, a moja pluća trebaju sliku. I tako sam se sad odlučila, a nikad mi nije zgodno, a kako se treba naručiti, ne mogu baš birati. Mogu ja sad odustati i možda i hoću, ali do kad tako. Pa malo optimizmamožda baš sad ostanem trudna. Baš se mučim s time.
Onda se uslikaj, do it for your lungs, baby, mislim da te neće ta jedna slika ubit, za bit mirnija pitaj svog ginića ili opću dr- vjerojatno će ti reć' da to nema veze. Bitno je jedino ne snimat se u prvom dijelu ciklusa, tj. na studentskoj te npr. neće ni primiti u to doba i morat ćeš potpisivat da nisi trudna jer su imali jedan gadan case. Sretno!
:? pa zar ovo nije prvi dio ciklusa (prije ovulacije)ili sam nešto pobrkala!?
Mislila sam da ti je kraj ciklusa. Enivej, slikaj se ako si sto posto sigurna da ovulacija nije bila, tj. možeš probat koristit tu ovulaciju JEDINO AKO SI STO POSTO SIGURNA da tad kad te slikaju nisi trudna. Za bit ekstra safe, preskoči ovaj ciklus, ili idi na folikulometriju prije RTG-a i traži procjenu ginića. Na tvom mjestu preskočila bih ovaj ciklus (ali ja nikad ne znam točno kad mi je ovulacija).runi prvotno napisa
Kada sam išla slikati vilicu,meni su tražili da dođem 1 dc i morala sam potpisati čak da nisam trudna i da mi je 1 dc :/ i da u slučaju nekih problema neću tužiti njih..Bio mi je prvi dc,ali nisam htjela potpisati ništa posle razgovora s radiologom.Okrenula se i otišla...A nastavak jetišla izvaditi zub bez snimka vilice,korjen ostao u sinusu,otišla hitno na rtg(a bio mi je kraj ciklusa,ali više nisam mogla birati),završila na operaciji vilice,silnim antibioticima i tabletama protiv bolova.Sve bi se to izbjeglo da sam samo imala snimak vilice.Kada sam dobila,zahvaljivala sam Bogu što nisam trudna
!
Poenta je da na kraju uradiš ono što moraš da uradiš.Zašto se ne dogovoriš da dođeš 1dc?
Silkice mislim da ću to i pokušati, ponovo sam na teškoj muci.
Ubit će me muž, svaki dan mi mora ići mijenjati termin i sad kad mu kažem da mi ode otkazati![]()
Sve mi se čini da ću odustati, pa kad dobijem sljedeću mengu odjuriti na slikanje.
Tako ćeš biti najsigurnija...
Kod nas je takva procedura,javiš se 1dc (dobro ne mora biti baš 1,ali u toku M),potpišeš se i ideš na slikanje.Ja sam mislila da je tako svuda :? .
Ne znam di je to "kod nas", ali u ZG-u ti varira - negdje traže potpisivanje, negdje samo pitaju.
I na kraju zaključak:
Ako je moguće izbjeći RTG.
Pošto je to uglavnom neizbježno,najbolje ga odmah uraditi (a ne izbjegavati kao ja pa na kraju nadrljati i opet uraditi snimak :/ ).
Na RTG snimanje najbolje doći prvih dana ciklusa,kada si sigurna da nisi trudna.
A radovi na bebi posle RTG?Mi nismo preskakali ciklus ni posle HSG-a,ni posle ovog snimanja,samo što se ,naravno, ništa nije primilo...Neko preporučuje preskakanje,neko ne...I tako da po ovom pitanju nema nikakvog zaključka!
![]()
Tako je! Sve cum grano salis! Znači - siher si prvih par dana ciklusa, a poslije - uzdaj se u svoju procjenu. Ako se ne uzdaš, čekaj iduću mengu. I nema nikog da te odriješi od toga, preuzmi odgovornost i šibaj kako ti paše. Ja sam čekala iduću mengu, ali ja sam pretjerani ziheraš, sad više tako ne bi vjerojatno, ali sad sam starija i znam više manje kad mi je ovulacija.silkica prvotno napisa
runi bilo bi ti najbolje da preskočiš ovajciklus i odeš na rtg.Pogotovo kd kažeš da si astmatičar. Ne znam jesi li upoznata s time da se astma u trudnoći može pogoršati kao i popraviti. Pa mislim da bi bilo najbolje da imaš sve nalaze kod sebe za nedaj bože a ovulacija će biti i u sljedećem ciklusu.
Curke hvala!
Ja se "odručila" i idem kad dođe sljedeća menga, daj Bože da ne dođe, pa ću onda kad rodim![]()
runi prvotno napisa
Good for you! Svaka odluka je - dobra odluka, najgore pržit se oću-neću, pa ovo, pa ono, u iluziji da će ti neko dat jednoznačan odgovor na pitanje "štetnost rtg-a!. Bitno je da nije u kritično doba, a ovako neće bit, a o svemu drugom nek' stručnjaci raspravljaju, neće se usuglasit što i kako točno ni po kojoj temi nikad. Bitno je ne zanemarit neke osnovne upute. Sad si fino mirna, nek' ti je sa srećom!