Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 87

Tema: Oblace li se i skidaju sami ili ne?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Oblace li se i skidaju sami ili ne?

A sad, dragi roditelji, jedna vjecna tema - da li vam se klinci sami oblace i skidaju ili ne? Ako da, kad su poceli?
    Da li je bilo problema kod toga?

Vedran sam oblaci i skida cipele vec duuugo, iako je oko toga cesto rasprava, jer to obicno cini sporo kao magla i sve drugo mu je zanimljivije od toga. No, tu smo dosljedni i mi mu pomognemo jedino kad je bas zaista veeelika zurba (mozda jednom u mjesec ili dva) ... a on, usprkos tome, vrlo cesto izvodi cirkus sa time ("ajd' me ti obuci" - vjerojatno zato jer drugi roditelji oblace djecu u vrticu).
    (danas je u vrticu razbacao uokolo cipele i papuce i onda hopsao u carapama po klupici dok sam ja nesto razgovarao sa tetom ... :shock: )

Kaj se tice odjece, najcesce se sam skida navecer prije kupanja, no ujutro nema sanse da docekam oblacenje (inace bih dolazio na posao valjda u podne) pa ga onda ja oblacim i tu se isto povremeno natezemo, jer je uvijek sve zanimljiviej od odjece. A u vrticu se obicno sam obuce, ali mu za to najcesce treba i po pola sata (osim ako nije nesto zanimljivo na programu, tad se obuce za 2 minute - dakle, moze kad hoce). Sad, sa dolaskom toplijih dana kad mozemo riskirati i da bude gol neko vrijeme dok se ne obuce, se spremamo za veliki dogovor - on bi trebao se poceti UVIJEK sam oblaciti, a uz to bi trebali smisliti i pratece mjere - nekakve pohvale/nagrade ako ce to raditi dobro i brzo odnosno nekakve prijekore/kazne ako nece htjeti.
    Imate neke prijedloge?

BTW, ako bih morao izdvojiti jednu jedinu stvar koja mi ide na zivce kod roditeljstva onda je to navlacenje oko tog oblacenja/skidanja koje nekad zna trajati stoljecima ... :shock:

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrlo slično je kod nas, s time da se pogoršalo dolaskom Katarine. Koliko je prije htio biti samostalan, toliko je otada počeo glumiti bebu.

U vrtiću se kad je s tetama oblači sam i ne želi nositi cipele/tenisice na žniranje jer ih nemre obući sam. No čim se mi pojavimo, prestane svako njegovo znanje o skidanju/ oblačenju. Fala bogu, nema više tak puno robe na sebi, pa smo i mi brži.
    Sada je i katarini fora da kad ju hoćeš obući pobjegne na drugi kraj stana.
    Uopće neću govoriti o našem prosječnom vremenu dolaska na posao.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odkad sam uvela foru, amo viditi tko ce se prvi obuci u pidjamu, mislav, tata ili mama - nema problema sto se tice skidanja i oblacenja navecer....

kad je jako umoran, ne pristaje na tu igru pa ga ja obucem, ali u vecini slucajeva pali....

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je ta fora s natjecanjem skroz prestala paliti. U vrticu se skroz sam oblaci, ali ista fora kao i Frano - kad smo s njim, nema sanse. Neko virjeme je sam oblacio pidzamu, ali ga je proslo.
    Meni zapravo nije uopce problem oblaciti ga osim ako trci po kuci i nece se obuci a ne da ni da ga ja obucem. Onda ga obicno zaspreham s necim - citamo slikovnicu ili gledamo kroz prozor vlakove dok se oblacimo.
    Enivej, ne forsiram tu samostalnost, vidim da se zna sam obuci, a nije mi nesto posebno bitno da to radi.
    Ja cu do svadbe, a poslije neka preuzme zena

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I mi smo ponekad zaigrali na tu foru natjecanja, no vrlo brzo ga je to prestalo zanimati (valjda zato sto nije bilo nagrada ... ). Onda je jedno vrijeme isla fora da cemo biti "kao munje", no onda se oblacio i skidao kao orkan pa je tjerao malu u plac od buke. Onda smo bili "tihe munje", pa je onda i to proslo ...
    Jedno (duze) vrijeme smo u vrticu odbrojavali na esperantu: "na deset skinemo jednu cipelu, na devet skinemo drugu, na osam otvorimo jednu papucu, na sedam ju stavimo na nogu, na sest ju zatvorimo ...", no i to je ispalo iz stosa.
    Mislim da ce sad dobiti neko vrijeme da se obuce (npr. deset minuta) i ako se ne obude ide polugol van.
    Prije desetak dana nije htio sam obuci cipele pa sam uzeo cipele u vrecicu i iznio ga bosog van pa se oblacio pred zgradom. Bilo je suza i vriske, no obukao se brzo i poslije smo se brzo pomirili i od tada nije puno gnjavio s time kod kuce.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj, nemojte mi govoriti da ce ga proci

nama pali i ujutro, amo stic prvi u vrtic

zasad

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

luce već sad hoće bit samostalna u svemu, pa se tako hoće i sama oblačiti (najčešće ujutro kad moram na posao).. redovito kasnim, ali barem zna sama obući hlače..

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zrinka, ja ti dosta toga povezujem s nolom. znas, ako si najmladji u kuci, stalo ti je biti veliki i da si samostalan kao i mama i tata, ali za ovu stariu djecu imam osjecaj da su uvijek malo rastrzani izmedju toga biti velik ili biti beba i ja janu tocno na licu vidim da se nekad ni sam ne moze odluciti.
    Plus da on ZNA da se ti ne mozes koncentrirati skroz da rijesis problem njegovog oblacenja jer ce ti uletit 100 drugih stvari oko recimo sekinog oblacenja i onda namjerno nece. Kad sam sama s njim i skroz se koncentriram mogu svaku situaciju rijesiti.

Početno

Ma moze i Marko kad hoce, jedino se ne zna sam zakopcati. Problem je, naime, u meni, jer ja nemam zivaca kad nam se zuri cekati tri dana da se on obuce i natezati se s njim i izvoditi kerefeke. Obucem ga ja i gotovo. Jednog lijepog dana, kad mi djeca jos malo narastu...valjda ce se sama i oblaciti... :/

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dille prvotno napisa
    Ma moze i Marko kad hoce, jedino se ne zna sam zakopcati. Problem je, naime, u meni, jer ja nemam zivaca kad nam se zuri cekati tri dana da se on obuce i natezati se s njim i izvoditi kerefeke. Obucem ga ja i gotovo. Jednog lijepog dana, kad mi djeca jos malo narastu...valjda ce se sama i oblaciti... :/
    Ma, vjerujem da oni svi mogu kad hoce, no imam dojam da to rijetko zele ... obicno je sve drugo zanimljivije. A nikako da im (u stvari, Vedranu) udje u glavu da ako se obuce u dvije minute da onda ostatak vremena imamo za zanimljive stvari, a ovako se navlacimo 10 minuta da se obucemo i toliko imamo manje vremena za konstruktivne stvari.

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D
    Danas ujutro se Mislav po prvi puta potpuno sam obukao. Mi smo se spremali za posa, a on je rekao da ce se sam obuci. MM i ja smo se samo primili za glavu znajuci koliko ce to trajati, ali za 5 min je bio gotov.

TO je bilo danas, a kako ce biti ostalih dana, vidjet cemo. Meni ga nije tesko obuci. Samo stavim crtice na TV i onda mogu raditi s njim sto hocu.

A za to sto se ponekad hoce oblaciti kao i Tin, rjesenje nam je jednostavno, Tin nosi pelene pa cemo staviti i tebi. Problem je odmah rjesen.

Nista necu forsirati, vec ce mu to jednom doci.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ha, ha! Ribica. to s pelenama i kod nas pali.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oskar star 5 godina i 4 mjeseca stoji ko covjek od gume i ceka da ga obucem... Ne znam. Daj mi TI.
    I tak svako jutro / navecer....

Melita sa svojih, jos uvijek 2 gdoine i 11 mjeseci, ode do ormara, izabere sto ce si obuci, odjene se od glave do pete i obuje si ciple i jaknu.

Eto...

Btw. Melita si vec mjesecima sama brise guzu (sto je naravno upitne kvalitete, ali ne da da joj ja obrisem :/ osim kad bas inzistira, al to je UVIJEK onda kad ja imam doslovno pune ruke neceg drugog) i sama se popne na WC...

Oskar isto sam brise guzu od svoje 3. godine...

Ne znam zakaj sam sad to tu ubacila, al podsjetilo me to oblacenje na WC navike.

Početno

Ja jos uvijek i brisem guzu (ali sam si opere ruke nakon WC-a, jeeee!) i stavljam pelene za po noci (da, da skoro 4 godine i jos uvijek...), i umivam i perem zube i cesljam i oblacim cipele i jaknu i zakopcavam i otkopcavam pojas u autu...i sve to radim automatski...ali nece ni to vjecno trajati...tjesim se ja!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ajd, odmah mi je lakse kad vidim da jos netko ima toliko zadataka ...
    Ja sam zasad na brisanju guze (iako ponekad pokazuje volju za time), zakapcanju pojasa i ponekad oblacenju jakne. A zube volim oprati jednom tjedno, jer malo dvojim glede i u svezi kvalitete njegova pranja zubi ...
    Ali, rado bih se rijesio svih tih zadataka ...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj Dille, baš si me utješila. I meni ide užasno na živce kaj moram oblačiti klinac i lakše mi je sada kada nema toliko robe, ali bih se ipak najradije rješila noćne pelene.
    Nije da nisam probala - nije išlo, a još sa cjelonoćnim Katarininm cicanjem, nemam snage za ponovno.

Početno

Samo mi pogledaj potpis, molim te. A najbliza familija 1300km daleko... Ali da ovaj topic na postane"Da vidimo kome je najteze", necu se vise zaliti.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

majamajica, nemoj me bacat u bed, zara još nije ni blizu samostalnog oblačenja... zna samo skinuti čarape i to je to...
    ali ajde, ona još ne hoda niti stoji samostalno, a sjedeći si ne može navući hlače..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maja se sama oblači i skida, osim ujutro radnim danom. Tad m ije lakše dok spava ju počnem oblačiti i dok završim, super mi je budna. Ako ju pustim da se sama, onda se prvo prebaci u dnevni boravak, pa se izležava, pa nagovaranja...uff. Ovak smo spremne za izlazak za 15 minuta.
    Guzu joj ja još brišem, volim temeljitost na tom području.
    Zubiće i umivanje obavlja sama, samo mi navečer udarimo završni glanc.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I Petra i Robi se samostalno skidaju i oblace. Istina, za cijeli proces treba dosta strpljenja i tolerancije, al ja radije to nego da ih oblacim do petog razreda osnovne.

Petra brise sama guzu (kvaliteta upitna al si barem zna dobro i samostalno oprat ruke poslije), Robi jos ne.

A kad je Mukica nadodala brisanje guze, ja isto moram reci da sam sretna jer smo mi jos jedan zadatak skinuli s nasih leda: Petra si sama ujutro napravi dorucak, a usput i Robiju (kad je nesto jednostavno, ala uzme si zdjelicu iz ormara, jogurt ili mlijeko iz frizidera, granolu iliti muesle, zlicu iz ladice, salicu iz ormara i slozi si dorucak dok se ja udostojim iskobeljat iz kreveta nakon kasne noci rintajuci , obicno na Rodinim zadacima 8) )

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo tatek današnjeg jutra. Katarinu pokušavam dati MMu da ju obuće. Čim se on približi, mala se počne derati. Uzimam ju i velim obuci ti Franu. Nato će on: hoću tebe. E onda obučem Katarinu, dolazim do Frane koji sjedi ko klada. I počnem ga oblačiti i pričam Katarini: gle naš Frano je još beba i moram ga ja obući jer sam ne zna. On će na to: Znam, ali samo u vrtiću!

Toliko o našoj samostalnosti

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    Evo tatek današnjeg jutra. Katarinu pokušavam dati MMu da ju obuće. Čim se on približi, mala se počne derati. Uzimam ju i velim obuci ti Franu. Nato će on: hoću tebe. E onda obučem Katarinu, dolazim do Frane koji sjedi ko klada. I počnem ga oblačiti i pričam Katarini: gle naš Frano je još beba i moram ga ja obući jer sam ne zna. On će na to: Znam, ali samo u vrtiću!

Toliko o našoj samostalnosti
    Hm, ovo sa vrticem mi zvuci poznato ...
    Vedran je danas bio OK (citaj: obukao ga bez vecih problema, sam obavio WC, sam obukao cipele, ja mu obukao jaknu) vjerojatno zato sto sam mu rekao da moze pokazati prijateljima u vrticu svoj gusarski povez preko oka ...

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    svoj gusarski povez preko oka ...
    offtopic - strabizam ili povreda?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

svoj gusarski povez preko oka ...
    offtopic - strabizam ili povreda?
    Ni jedno ni drugo nego fora!

Sad su u modi gusari i price o njima pa mu je fora "nakititi se" tu i tamo s tim povezom koji mu je napravila baka.

Upozoravamo ga da to ne smije duze nego koju minutu nositi na oku (a i njemu je neudobno pa ga sam brzo skida), no moramo ga pustiti da se koji put malo napravi vazan pred prijateljima ... (a i nije jedini s tom forom u vrticu)

Početno

Ajde dobro. Mi smo imali velikih problema sa strabizmom i nekih godinu i pol morali nositi povez, prvo preko jednog oka, a onda preko obadva, nekih 15-tak minuta na dan. Jaaaaako pazite da stvarno drzi samo minutu-dvije jer je, eto, i samo 15 min za terapiju dovoljno. I upozorite tete u vrticu da djeci ne dozvole nosenje vise od minutu-dvije, ma kakva god fantasticna fora to njima bila.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ajde dobro. Mi smo imali velikih problema sa strabizmom i nekih godinu i pol morali nositi povez, prvo preko jednog oka, a onda preko obadva, nekih 15-tak minuta na dan. Jaaaaako pazite da stvarno drzi samo minutu-dvije jer je, eto, i samo 15 min za terapiju dovoljno. I upozorite tete u vrticu da djeci ne dozvole nosenje vise od minutu-dvije, ma kakva god fantasticna fora to njima bila.
    Tete su OK, one su same bez upozorenja rekle da se to ne smije nositi u vrticu (uopce).

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ida (10.'99.) se sama svlaci i oblaci i presvlaci kompletno - gace, potkosulja, carape, stramplice, jakne i ostalo. jedino sto ne moze sama je prebaciti tregere preko ramena. tu treba pomoc. :D

jos sama obavlja zube, cesljanje, umivanje, pranje ruku, brisanje nakon nuzde (obje, za veliku koristi i mokri wc papir), pranje guze i pise i nogu na bideu, pranje tijela (kosa joj podugacka pa to volim dovrsiti - finisirati ja), brisanje nakon kupanja... :D

ne zna vezati vezice, to je moja greska, uvijek kupujem cicak

noa (08.'02.) se moze sam skinuti kompletno ako mu je u interesu (za kupanje, pr. to je aktivnost br. jedan trenutno ), zna sam navuci cipele (ako ne fula stranu ). obicno sudjeluje i nije problem presvuci ga, jedno vrijeme je imao foru da ujutro ne da skinut pijamu, a navecer ne da da je obucemo... proslo ga... :D

od samostalnosti - pere ruke, zube (tu moramo provjerit sto je zbrljao), vani zna sam piskit (doma ga volim staviti da sjedi na wc-u ), jede sam kompletan obrok (i juhu sa zlicom od godine dana ), sam si maze palacinke... :D

mi ih ni u cemu ne forsiramo da se osamostaljuju. svaki korak koji rade (pogotovo ida, najstarija je i ima najvise toga sto radi sama) njima je odgovornost vise, korak prema odraslosti, pa i privilegija. dogovaramo se oko toga moze li to izvesti, hoce li znati i mozemo li se pouzdati u to da ce to moci preuzeti na sebe. pa cak ni tada ja ne smatram da posto-poto mora sama napraviti to sto smo dogovorili. ako iz nekog razloga ne moze, necu nikada cekati u nedogled da to ipak sama obavi, napravit cu ja. o tome je li se radilo o umoru (dakle necem objektivnom) ili o kapricu (dakle nije joj se dalo ), ovisit ce posljedice - ili ih uopce nece biti (a ja cu se iduci put truditi da objektivne okolnosti predvidim i potrudim se da nam ne zasmetaju) ili ce doci do ukidanja te povlastice (vracanje korak unatrag - vrlo cesto vrlo efikasna "kazna")

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luka se već dugo sam oblači i obuva cipele ili tenesice (ako nisu na vezanje).
    No, najbrže je skidanje prije kupanja, to se u sekundi stvori goli Luka na vratima kupaone i po cijeloj kući njegove obleke.
    Ujutro se obuče sam, ali draža mu je pomoć jer je pospan, a u vrtić treba doći na vrijeme. Nekad kenjka na večer, zašto si Jocu ti obukla, aha, pa ne može on sam. Ali daj i mene presvuci, umoran sam (ili boli me ruka).

Tete u vrtiću kažu da nema problema, da se uvijek sam obuče (jedino traži pomoć oko vezanja tenesica pa se trudim da ih kupim na čičak).

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eugen se zna obuci i svuci sam iako u jutarnjoj zurbi mu cesto pomognem.

ali, u nedjelju smo se bas dobro zabavili ujutro. veli on meni: ajde me ti obuci,
    a ja njemu: ajde ti mene.

moze.

moze.

no, stvarno me sam obukao (samo sam si grudnjak sama zakopcala) a pritom smo se toliko nasmijali, kako vec dugo nismo.

probajte

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

moj sestogodisnjak se sam oblaci i skida, nekad trazi pomoc ako je podkosulja preuska (citaj, prerastao ju je dok ju je nosio taj dan :shock: )
    i nekad ja dovrsim posao, tipa bolje uguram majicu u hlace, popravljam detalje itd.

trogodisnjak je totalnu u svom svijetu, i kad trazim da sam skida hlace skine jednu nogavicu ali onda mu misli odlutaju i pocinje se tako igrati s hlacama oko jedne noge takav je - ko mali luckasti profesor! pa ne forsiram nista i kompletno ga oblacim i skidam.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isto kao Litalina Ida. Jedino je na tudjim WC-ima ne pustam da sama ide, tj. drzim je iznad skoljke, ne pustim da sjedi.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trogodisnjak je totalnu u svom svijetu, i kad trazim da sam skida hlace skine jednu nogavicu ali onda mu misli odlutaju i pocinje se tako igrati s hlacama oko jedne noge takav je - ko mali luckasti profesor! pa ne forsiram nista i kompletno ga
    Ovakav je i moj četvero i po godišnjak

Neki dan je mrtav-hladan, više od 15 minuta tražio etiketicu na gaćama da zna kako ih obući - to si radnim danom sigurno ne možemo priuštiti

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sjeća li se netko još ovog topica 8)
    Tražila sam malo jer nam je postalo aktualno, pročitala ga i sad mi je puuuno lakše.

Naime, o čemu se radi: moj trogodišnjak je krenuo u vrtić, i to u "prijelaznu" grupu između jaslica i vrtića koja služi tome da se klinci nauče samostalnosti.
    Jučer mi teta kaže: ma sve je u redu, ali neće se baš sam oblačiti, skidati i to... a neće sam ni jesti.
    Što se tiče jela, on itekako zna sam jesti, ali u vrtiću, izgleda, želi glumiti gotovana (doma mi većinom ne dozvoljava da ga hranim).

Što se tiče oblačenja, to je veći problem, ako se uopće može govoriti o problemu. Skinuti se zna sam, ali neće, a obući se ne želi ni pokušati. Samo drži slikovnicu i lista je, dok ga ja pokušavam obući i pazim da ne dobijem knjigom u glavu. Totalno je nezainteresiran za takve pokušaje "samostalnosti".
    Ajde, cipele si zna sam obući, ali ih opet moram ja zažnirati, pa kad je to shvatio, sad mu se ne da ni to malo što može sam.
    Najbliži mi je ovom opisu:

trogodisnjak je totalnu u svom svijetu, i kad trazim da sam skida hlace skine jednu nogavicu ali onda mu misli odlutaju i pocinje se tako igrati s hlacama oko jedne noge takav je - ko mali luckasti profesor! pa ne forsiram nista i kompletno ga oblacim i skidam.
    Eto - ipak ima koristi od čitanja starih topica, da mama malo olabavi s očekivanjima

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bi li ga pogodilo da krenete u vrtić - u pidžami?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo, zara sad ima 4 godine i u zadnje vrijeme inzistira na tome da se sama oblači i skida. ponekad to završi tako da idemo u kazalište s potkošuljom navučenom preko majce, ali ja sam sretna ako je i ona sretna
    uglavnom, ja ju oblačim i skidam samo kad je u nekoj maznoj fazi i želi moju pažnju, inače sve obavlja sama :D

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lea se apsolutno ne zna niti skinuti niti obući sama, tj. zna npr. spustiti hlače od trenirke i gaćice, ali i to vrlo nespretno, a obući još gore. Oblačenje majice nam je SF. Jesti zna sama, ali ne zna si npr. namazati kruh.
    U usporedbi sa drugom djecom njene dobi u vrtiću je prava beba.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    bi li ga pogodilo da krenete u vrtić - u pidžami?
    To bi mene pogodilo

Bez zezanja, mislim da je sad malo prehladno za takve eksperimente. A i ne sviđa mi se metoda, malo je previše nasilna za moj ukus, iako vjerujem da je nekima djelotvorna.

I da, stekla sam dojam (možda pogrešan?) da djevojčice prije postižu tu neku svakodnevnu, rutinsku samostalnost.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa obuci mu jaknu preko pidžame.

meni se ta metoda ne čini nasilnom: ako ne jedeš, bit ćeš gladan; ako se ne opereš, bit ćeš prljav; ako se ne obučeš... bit ćeš - gol.
    Mi smo dva puta posegli za time, ali se kod ulaznih vrata itekako obukla.
    Ne znam...
    Orka se sama spremala (uz pomoć), sa dvije godine (čak sam nedavno na Portalu vidjela fotku na kojoj se sama skida sa 18 mjeseci)...
    Važno je ne požurivati i ne njurgati da radi pogrešno: pa šta ako je majica okrenuta naopačke, ili peta čarapice na ristu?

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Sinek se ni sad ne obuče kako treba (8) a ćerca već sa 3 ko zmaj, čak i posteljinu ugura u hlače. Pa ti sad reci...

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Htjedoh reći da prijestolonasljednik ima 8 let, ali mi se od osmice u zagradah stvori ovaj smajlić coooler-mračnjak, kako primjereno, takva ladovina je i moj sin.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni se svejedno ne sviđa metoda. Ali ne bih sad o tome - nekome to odgovara, nekome ne, nismo svi isti.

Prije bih rekla da je tu stvar njegovih "prioriteta". S dvije i pol godine bez problema je znao sam obuti cipele (i to visoke, ortopedske). Bio je sav ponosan kako je to naučio. Sad, kad mu kažemo da obuje cipele, namjesti patnički izraz lica i kaže "ne moguuu". Listati knjigu u hodniku i nabrajati brojeve, to može (kao i dizati mami tlak s takvim ritualima )
    Konkretno, mislim da njegova pasivnost u zadnje vrijeme ima veze i s polaskom u vrtić (ne da mu se ići, pa se razvlači ujutro). U svakom slučaju, ne mislim ga forsirati. Samo me zanimalo kako i drugi stoje po tom pitanju, i nekako mi je lakše kad vidim da ima još trogodišnjih "gotovana"

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moj Mišek je napokon izašao iz "ja to ne znam, ja sam beba" faze i zna se kompletno sam obući. Kojiput je malo teže ako su čarapice uske, (do štrampi još nismo došli) i ne zna hlače zakopčati. Zna sve, a ponekad i neće. Kojiput to traje 15 minuta, a kojiput je brz jer mu obećam da se može još malo igrati kad se obuče a dok se mama još sprema. Za sad je super. O vikendima ćemo drugi put.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    I da, stekla sam dojam (možda pogrešan?) da djevojčice prije postižu tu neku svakodnevnu, rutinsku samostalnost.
    mislim da je to točno. sjećam se da su sa starijom curkom u grupi od 3-4 g. imali fazu učenja oblačenja i skidanja, tete su to i snimale pa su nam pustile na roditeljskom i stvarno dečki to malo teže (ne da im se) odrađuju. iako je ona znala sve to i prije polaska u vrtić, tamo je usavršila i stvarno je samostalna po tom pitanju. jedino ne zna još zavezati žnirance, no to im je u planu učiti ove godine (kako se ja samo krasno u vrtić pouzdajem ). ali što se tiče hranjenja, s njom je bilo malo problema na početku (s 3 g.) jer se još uvijek dala hraniti,inače ne bi baš puno pojela, pa sam lijepo zamolila tete da ju hrane dok se ne osamostali po tom pitanju i nije bilo nikakvih problema, hranile su je idućih pol godine kad više nije bilo potrebno.

mala curka kreće u vrtić u ponedjeljak
    vidjet ćemo kako će kod nje funkcionirati, vjerujem da je ona malo samostalnija od starije, a oblačenje/skidanje je savladala.

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Daka se obavezno skida i oblaći, ja joj samo pokažem pravu stranu. Tako je već prilično dugo, možda i pola godine. Silno se uvrijedi kada joj ja pokušam nešto obući. Jedino je vezanje vezica na patikama naš posao. I brisanje guze.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

a joj.... neki su me utjesili neki bacili u bed... ela se ne oblaci sama a ima skoro 5 god!! mozda sam malo tu i ja kriva jer mi je lakse da je ja obucem (brze u svakom slucaju) nego da pustim nju. ali gle cuda, poslije wc-a se zna sama obuc (samo nezna sama zakopcat hlace zato i nece da nosi nijedne koje nemaju lastik u struku). moramo malo proradit na ovome!!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tanja, bez ikakve zle primisli, mozda ima jos takvih gotovana al nema ih puno, il ih ne bi trebalo biti, a da ih se tako i pusta. svi bi mi gotovanili da mozemo. na svu srecu, naucili su nas (mnoge od nas) da to bas i nije primjereno. jedno je imat svoje prioritete i ravnat se po njima razumno, a drugo je ravnat se po njima bez obzira na sve.

ja ti nemrem dat podrsku na takav lezerni stav. ne da je trazis od mene osobno al eto, imala sam ti potrebu to za rec.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma Ancice, kužim što hoćeš reći
    I ja sam u načelu protiv "gotovanstva", ali teorija je jedno, a praksa drugo, i to tek sad pomalo shvaćam. Ne želim da ga moram oblačiti i kad bude imao 5 godina, ne želim to natezanje s knjigama ujutro dounedogled, ali isto tako sam svjesna i da zadnjih par tjedana prolazi jedno teže razdoblje (polazak u vrtić) i da je zato možda malo više sklon "bebastom" ponašanju a manje teži samostalnosti (manje nego, npr. prije pola godine). I ne želim mu zbog toga stvarati napetu atmosferu u kući, jer je i sam dovoljno napet ovih dana.

Ono što me zanimalo je prvenstveno kako se ponašaju drugi trogodišnjaci - i čini mi se da (još) ne odskačemo drastično od drugih. A nadam se da će ubuduće biti i bolje, samo mu treba možda više vremena nego nekom drugom (savjesnijem?) djetetu.
    Sad pokušavam i sama napraviti neke pomake, pa je tako danas sam obuvao i cipele i papuče, sam se oblačio poslije wc-a (iako nevoljko, ali nije se bunio i nije paradirao gole guzice po stanu), a doći će i ostalo... s vremenom - valjda.

sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi smo u fazi "JA cu mama!" I to za sve pa tako i za jutarnje oblacenje i vecernje skidanje

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tan se sam oblači sigurno zadnjih godinu dana, ak ne i više (ne sjećam se). POgotovo su mu fora hlače na kopčanje (obavezno mora on) i košulje na gumbe (njih ipak rjeđe nosi). Cipele i papuče bez problema i više ne fula nogu, makar se zna zafrkavati pa namjerno obuje krivo, ali brzo se preobuje.

Zadnjih par mjeseci problem su nam postale čarape - prvo su bile faze bacanja čarapa po sobi od bijesa i plač, a onda se s vremenom skulirao (jer sam mu uporno objašnjavala kako se čarape neće same obuti na noge ma koliko ih daleko bacao i koliko god vrištao, već da zamoli mene ili tatu za pomoć) pa mu ih obuvam ja.

Gaće često obuče naopako, ali mu se onda uvlače u guzu i to ga smeta pa posvećuje više pažnje kad ih oblači, a potkošulje navuče kak stigne, ali me to ne smeta (a niti njega).

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Oblace li se i skidaju sami ili ne?

BTW, ako bih morao izdvojiti jednu jedinu stvar koja mi ide na zivce kod roditeljstva onda je to navlacenje oko tog oblacenja/skidanja koje nekad zna trajati stoljecima ... :shock:
    Aha, i mene to dotuče već u rano jutro. Ili glumi da je beba pa ne može, ili se razvlači i namjerno krivo oblači, sam da ja velim "daj ja ću". I tak i biva jer inače redovno kasnimo u vrtić. A u vrtiću super, tete prezadovoljne :?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •