posto sam ja nadarena za crtanje, ja sam taj dio odgoja preuzela na sebe. 8) svojevremeno prije godinu dana (ako ne i više) smo krenule s crtanjem... ko fol rodbini u stilu poklona.. ajmo nacrtati nešto didi (kupili u kiki jeftino platno po 14kn i tempere)... i onda bih joj uvijek rekla da prije nego što krene žvrljati da razmisli i da se dogovorimo što ćemo crtati (nisam htjela da uništi slikarsko platno s nekoliko bezveznih poteza)... recimo ona veli: kravu... ja njoj... ok, onda nam treba još travnjak i nebo... i onda sam joj pokazala ili navigiravala (ne sjećam se točno) da prvo nacrta uvijek podlogu tj. travu (kasnije je ona to sama modifcirala u more i sl) i onda plavo nebo... pa je pitam (prije nego što krene dalje žvrljati) hoćemo li sunce il oblake, hoćemo li kišu il snijeg... i onda bi na kraju došla i famozna krava. sjećam se da me jednom zamolila da joj nacrtam konja, pa sam joj na drugom papiru dosta obično nacrtala konja govoreći joj: ovo ti je tijelo, pa vrat pa glava i 4 noge i rep. i onda bi onda tih konja sama "štancala" u nedogled.
s jedne strane imam osjećaj da sam možda i pogriješila što sam je "učila" kako da crta, al s druge strane više ne podučavam ničemu nego ona sama sada crta... uvijek krene od te šablone s podlogom i nebom i onda dodaje što želi i odlično joj ide... i voli. zna čim otvori oči ujutro u 7h zatražiti flomastere i inspiracija sama krene... i sve više razvija maštu i crta neke situacije (recimo da sunce ima oči, nos i usne... što joj ja nisam prije pokazivala)...
nekako mislim - mada znam da nije bilo baš "profesionalno" il edukativno baš preporučljivo - da su joj ti prvi koraci gdje sam joj dala nekoliko natuknica kako bih ja to nacrtala - puno pomogli da nekako krene s tim, da razvija osjećaj za prostor... šta ja znam...
inače, osobno ne smatram da svatko dijete treba voljeti i znati crtati. neka djeca su bolja u nečemu drugom... moja nikako nema dara za plastelin. najviše voli praviti "kamenje" s tim da sve znjgeči na jednu hrpu. sve boje.
i da - zna se da se po sebi i po namještaju ne crta. i to ne čini. 8) zato smo potrošili papira... osrednju šumu smo već stuštili. najbolje slike čuvam i ozada na slici obavezno napišem što je na slici naslikano.

Odgovori s citatom