Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: kaj sad?

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kaj sad?

sorry na ovakvom naslovu topica, al nisam znala kaj bi stavila. :/

ovak.
    do sad mi je mala svaki puta papala iz jedne i druge cice ( tak je trazila-tj pojela bi iz jedne i trazila jos pa sam joj dala i drugu i kad bi i tu pojela onda se smirila)
    nocas ( od jucer navecer do sad- cca 4-5 puta) pojede samo iz jedne, pusti ju i ne trazi vise ( zaspi i nece se probuditi, probala sam joj jos malo dati ali ili ne otvori usta ili ju pljune).
    e sad- zakaj to?

i kaj da ja radim s ovom drugom cicom koja je isto napeta tj ima u njoj mlijeka ( do iduceg puta me vec fakat malo i boli od napetosti)?
    ja sam joj davala naizmjence,ali dal trebam moza izdojiti malo iz te koja trenutno nije u upotrebi ( pretpostavljam da ne jer bu se onda i dalje istim tempom radilo mlijeko)?

neeecuu mastitis- pomagajte!!!!! 8)

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

za ovo sta pojede malo bas i ne znam, mozda nuditi nakon malo vremena ponovo kad se probudi. a iz ove druge izdojiti ali samo malo tek toliko da popusti napetost, nikako skroz pa nece doc do zastoja a nece se ni povecat proizvodnja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drugu mozes izdojiti, mozda najbolje rucno, ali stvarno jako jako malo, tek toliko da napetost popusti. Ako ne osjecas napetost i ne smeta te, onda mozes slobodno pricekati do iduceg podoja.
    Ono sto jos mozes uraditi je pokusati bebi ponuditi tu drugu dojku. Neke bebe ce rado i u polusnu povuci koji gutljaj i nastaviti spavati, a mamu spase nelagode i nepotrebnog izdajanja.
    Ali, dobro da si sada ovo pitanje postavila jer puno dojilica se uvuce u zacarani krug izdanja i poremeti ponudu i potraznju bas u ovom razdoblju kad oni jos nisu kako treba uspostavljeni.

miffy

Početno

Što se tiče izdajanja druge dojke, slažem se, izdoji samo malo tek toliko da smanjiš napetost.
    Koliko vidim bebica ti ima tek cca 2 tjedna, tako da ja mislim da je sa tvojoj bebom sve u savršenom redu. Problem je vjerojatno u tome što ti se sada počelo stvarati pravo mlijeko u količinama koje su dovoljne za tvoju bebu tako da joj sada ne treba podoj iz obje dojke.
    Nije niti nužno u svakom podoju da beba sisa iz obje dojke, može joj biti sasvim dovoljna količina iz jedne dojke.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo- napravila sam tako- izdojila sam rukom, probala sam izdajalicom, onom obicnom kaj izgleda ko epruveta, ali me jako boli.
    rukom bas nemrem puno iscijediti- svega par kapi, al mi je malo popusio pritisak- jel to dosta?

miffy

Početno

Nisam imala takvih problema pa mi je teško prenijeti ti svoje iskustvo, ali sigurna sam da će ti se uskoro javiti neka mama koja je imala sličnih problema.
    Ono što sam se sjetila i što su nam govorili u bolnici je da bi prije izdajanja dojke trebalo izmasirati kako bi izdajanje bilo lakše. Masirati bi ih trebalo i prije samog podoja, naročito ako se pojave kvržice koje se masažom mogu razbiti.
    Nemoj se brinuti, prati stanje, ako osjećaš da su ti prepune samo se malo izmasiraj i izdoji i još malo i izregulirati će ti se količina mlijeka prema tvojoj bebici.
    Sretno

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo i mene da malo savjetujem

od sad pa nadalje nudi joj uvjek tu "drugu" siku možda povuče bilo šta i tebi će biti bolje. ukoliko i dalje odbija ne brini se to je sigurno samo prolazna faza, ali ona koju ti moraš izdržati.

masaža dojke prije izdajanja puno pomaže, kao što miffy reče. pomaže da se opustiš i onda će mlijko lakše poteći. meni je pomagalo tuširanje onda sam se izdajala rukom pod tušem i sve je bilo ok. koliko god mlijkea izdojiš dobro je bit će ti lakše.

ajde javljaj se.
    pus
    a.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ines, par kapi je skroz super ako ti napetost popusti. Nego, koliko sam ja skontala ona tebi ne odbija tu drugu stranu nego samo nece vise obje u jednom obroku ili?

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, da- nece vise obje u jednom obroku nego pojede iz jedne i gotovo.
    svaki puta joj onda dam drugu ( evo- i cijeli dan danas).

sad jedno glupoooo pitanje:
    dal je normalno da ona kad se malo ustabilimo jede uvijek za jedan obrok iz jedne cice ili bi trebala jesti iz obje?
    mislim- dal postoji neko pravilo?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ines prvotno napisa
    da, da- nece vise obje u jednom obroku nego pojede iz jedne i gotovo.
    svaki puta joj onda dam drugu ( evo- i cijeli dan danas).

sad jedno glupoooo pitanje:
    dal je normalno da ona kad se malo ustabilimo jede uvijek za jedan obrok iz jedne cice ili bi trebala jesti iz obje?
    mislim- dal postoji neko pravilo?
    Hm...sad, ne znam ja jel normalno ili nije , ali Tan je ugl. imao jednu cicu jedan obrok
    Pusa Bekici

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Ines, lijepo je čitati kako se Ti i Tvoje bebica polako, ali sigurno " uštimavate".
    Na samom početku dojenja je poželjno davati obje dojke zbog boje laktacije. (Neke mame mi tada ne daju obje dojke, već samo jednu po podoju).
    Međutim, kako vrijeme odmiče, a i sama si to primjetila, dovoljno je bebi dati samo jednu dojku. Obično bebe same, ukoliko dojku što je više moguće isprazne, budu zadovoljne i neće drugu.
    Ipak, budući je beba još mala, moraš pratiti slijedeće, a da bi znala da li je malena došla do masnog mlijeka:
    1. 6-.8 popiškenih pelena (kao da u pelenu izliješ žlicu juhe)
    2. 3-4 stolice dnvno (promjera 2,5 cm)
    3. lijepa, ružičasta i zategnuta koža
    4. budnost, (beba se okreće za glasom mame...)
    5. plač, jak, prodoran (ne slabašno "mjaukanje")

Ukoliko Ti malena unutar 2-3 sata traži ponovno jesti daj joj istu dojku da povuče masno mlijeko. Znam da će Ti ovo zvučati čudno jer Ti je druga dojka napeta, ali i za to postoji rješenje.
    Na napetudojku -kada na njoj "nije red"- možeš staviti list kupusa i držati ga 2 sata ali ne više od 5 puta dnevno. Kada dođe vrijeme podoja, tu dojku možeš tuširati mlakom vodom da mlijeko samo poteče ili je držati u zdjeli tople vode 8) , nakon toga samo malo izdoji da begba lakše uhvati bradavicu i počni podoj

Ovo su neki trikovi koji zaista pomažu, ali unatoč svemu pokušaj se opustiti znajući da je potrebno i po dva mjeseca da se beba i mama "uhodaju".
    Sretno i guštajte bez brige

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ispričavam se na tiskarskim greškama

Početno

cure su ti manje više već sve rekle, a ja ti želim reći da je meni bilo najlakše ručno izdajati pod mlazom tople vode, dok sa avetnovom izdajalicom nisam imala nikakvih problema...
    sad riskiram špotanje, ali sa (kršitelj koda)icom nisam nikad imala bolna prsa, a ni upale, a mlijeka sam imala kao muzara......
    doduše, ono što sam sa (kršitelj koda)icom izdojila sam spremala u zamrzivač, pa sam imala zalihe kad bi je morala ostaviti negdje(kod mame)....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preporuka je izdojiti se samo dok ne popusti napetost.
    Obilnijim izdajanjem šalješ poruku svome tijelu da mlijeka treba puno više no što je bebi zaista potrebno.
    Dopusti malenoj da diktira odnos ponude i potražnje i nemaš brige

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ines, prati situaciju. Anaviktorija je vec puno toga napisala. Koliko ces cesto nuditi koju dojku je stvarno stvar improvizacija i "ucenja" s vremenom jer su svaki par mama i beba drugaciji. Generalno je kao ok unutar dva sata nuditi istu dojku kako bi bila sigurna da beba dodje do masnog mlijeka. Ali, ako si ti sigurna da ona fino isprazni tu jednu dojku i tijekom jednog podoja, popisane i pokakane pelene su ok i beba je generalno ok, mozes ti komotno nuditi i za svaki obrok drugu dojku pa po potrebi mijenjati. Nekad se moze desiti da mislis kako nije bas sve ispraznila, onda ponudis istu iduci put pa tek onda ovu drugu. Nekad mozes imati osjecaj da je sve fino pojela, onda ponudis iduci put drugu. Nekad se moze desiti da je beba iz raznoraznih razloga jako zedna pa ce traziti samo prvo mlijeko iz obje dojke. I tako...S vremenom ces steci osjecaj kako i sta treba. Vazno je samo bebi se ne uplitati previse u njezinu potraznju pa tako uvijek u ovim situacijama vazi ono da ako bas moras izdajati, onda stvarno jako malo. Ili kako sam napisala, mozes ponuditi bebi da povuce par gutljaja dok napetost ne popusti.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala svima na savjetima!!!!!!
    poslusat cu ih u svakom slucaju i samo da vam se pohvalimo da nam za sada dobro ide- malo izvucem s rukom i sve super!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bravo :D

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eto super

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svaka cast Ines - super vam ide

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo opet na dve cice.
    jucer navecer je dosta plakala i ja nisam znala kak da ju drugacije smirim ( nije reagirala na nosanje) pa sam joj stalno nudila cicu sto je manje- vise prihvacala.
    jes da su mi cice poslije izgledale ko dva ispuhana balona,al na kraju je ipak zaspala.
    po noci je papala jos dva puta po jednu i ujutro obje.
    nekak sam se prestala brinuti oko toga,al se bojim da se ne bi na taj nacin poremetila 'proizvodnja'- jel to moguce?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nisu bebe auti da imaju definiranu potrošnju. Mislim, čak i auti ne troše stalno isto... možda joj je prošli tjedan bio suhi zrak pa joj je pasalo više tekućine, za vikend je bilo slabije grijanje jer je vani toplo, ili je možda više spavala od niskog tlaka (moji su na to reagirali)... Nemoj se opterećivati, ako je beba zadovoljna i sita svejedno da li jede svaka 2 sata po jednu dojku ili svaka tri po obje, ili neku treću kombinaciju.
    Ja sam morala oba djeteta dojiti na obje dojke u svakom podoju, što zbog ukupno male količine mlijeka, što zbog nejednake proizvodnje u lijevoj i desnoj. I kako sam s prvim slijedila upute o dojenju na sate i minute, nikad nismo došli do toga da samo doji, bio je uvijek i na adaptiranom kao dodatku. S drugim sam se prepustila intuiciji i njegovim željama - ako hoće dojiti svaka dva sata (a nije više bio novorođenče) neka doji... i s 2 mjeseca smo izbacili adaptirano. Mislim da je dojenje na zahtjev najvažnija stvar za uspjeh.
    Za "ponudu" se nemoj brinuti, očito da imaš dovoljno mlijeka i beba će si brzo "narihtati" količinu koju treba. Prije ćeš imati problema s viškom (blago tebi, kako sam zaviđala mamama koje su punile one čaše u rodilištu ) a to vidiš da se brzo riješi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se sa mamazikom. Nista ona sama sebi nece poremetiti ako je pustis da doji onoliko koliko trazi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •