Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 71

Tema: Kolačići kao Božićni poklon

  1. #1
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno Kolačići kao Božićni poklon

    ove godine sam odlučila napraviti dvije-tri vrste kolačića i sočnih mekanih medenjaka i to pokloniti najbližima za BING.

    molim, ako imate neke fine receptiće, znači bez krema, za sitne, ali fine i ipak malo svečanije kolačiće od obične vanil kifletine.

    hvala

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Dvije-tri?
    Pa gdje je nestao proslogodisnji entuzijazam?

  3. #3
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    a bogati
    to je za druge
    profinjeno
    za celofan
    može i neki tvoj integralni
    eno mi brašno stoji i čeka

    za poguzije doma: kremasto i prepuno čokse/keksa i sl.

  4. #4
    Ivček avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb-Trešnjevka
    Postovi
    380

    Početno

    Ja za poklon napravila spekulaas, recept našla na forumu pod b.kolači III

    SPEKULAAS

    450 g brašna
    250 g šećera
    50 g mljevenih badema
    1 žličica cimeta
    1 žličica muškatnog oraščića
    sol
    60 g hladnog maslaca
    1 jaje
    5 žlica mlijeka

    pomiješati brašno, šećer, bademe, cimet, m. oraščić i sol. u to narezati maslac, dodati jaje i mlijeko. zamijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. razvaljati na pola cm debljine i kalupom rezati kekse. peći na 160° cca 15 min, ili kako već pečete kekse u svojoj pećnici. sakriti na sigurno da odstoje par sati, te navaliti.

    Radila sam svakakve oblike ali najbolje mi izgledaju velike zvijezde.
    Uz to poklanjam HM ukrase za bor i naj najbližima HM džem od naranči.

  5. #5
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    meni mozes donijeti onako ko lani

  6. #6
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    nisam ni mislila da si mi došla dati recept

  7. #7
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Ja ću za poklon raditi paprenjake, odn. već sam ih napravila...

  8. #8
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Mi jako volimo ove i bude ih puno (oko 60 komada svakih).

    Spanjolski Bozicni Keksi
    Tijesto

    200 gr glatkog brasna
    200 gr omeksanog maslaca
    200 gr mljevenih badema
    200 gr secera u prahu
    5 zumanjaka
    1 vanilin secer
    Prsrohvat soli

  9. #9
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    probaću sve
    hvala

  10. #10

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    jucer sam napravila cokoladne keksice sa djumbirom (kandiranim). lijepo izgledaju i vrlo su fini. ako te zanima zakacit cu recept.

    i evo jos jedan genijalan recept koji ja svake godine radim za bozic.

    suhim sljivama umjesto kostice umetnete oguljeni badem, zatim svaku sljivu napiknete na cackalicu, umocite u otopljenu cokoladu i onda tako sljivu na cackalici zapiknete u jabuku. jabuka sluzi zato da se cokolada lijepo osusi sa svih strana. kad su sljive suhe tj. cokolada stvrdnuta poskidate ih sa jabuke i izvucete cackalice i pohranite u kutije ako izdrze do bozica.
    meni je recept super jer je relativno zdrav, izgledaju kao neki cokoladni bomboni, a imaju fenomenalan okus, zapravo ne po suhim sljivama, nego nesto posebno...umjesto badema, mogu se umetnuti i kuglice marcipana.

  11. #11
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    tnx tristri

  12. #12
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    tirdesetri,
    radila sam te sljive po tvom receptu i moram ti reci da je to MD postao jedan od omiljenih slatkisa. Stavrno su super. thnx. A ja bih voljela taj recept za keksice s djumbirom. I da li sama kandiras djumbir ili kupis (gdje).

  13. #13

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    momo, bas mi je drago da ti se svidjeo recept, i nama je jedan od omiljenih.

    kandirani djumbir imas za kupiti na placu, na standovima koji prodaju suseno voce i zacine. bude ti onako u kockicama useceren.

    a evo recepta:

    Chocolate-Ginger Balls
    1 salica secera
    2 jaja
    1/4 salice mljevenog kandiranog djumbira (ja ga meljem u sjeckalici za orahe, ne mora biti skroz sitno)
    2 velike zlice putra ili margarina
    1 vanili secer
    1 i 1/4 salice brasna
    1/3 salice nekog drugog brasna (zobeno, graham brasno i sl.)
    1/2 salice kakaoa
    1 prasak za pecivo

    od svega napraviti tijesto, malo ohladiti u frizideru pa praviti male kuglice.
    peci normalno u pecnici kao kekse, oko 10 minuta. treba paziti da ne pregore, gotovi su cim su tvrdi na dodir, i hlade se u tepsiji. izgledaju kao polukuglasti keksici, tamni kao cokolada i lagano su raspucani. od ove smjese ispadne ih 40-ak. jako su fini i aromaticni. moze ih se zamrznuti ako se pravi veca kolicina.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Evo mojeg prvog posta na mojem omiljenom podforumu!
    Pozdrav svim curama, dugo Vas čitam, ali sam se tek sad uključila.

    Mi kolačiće pečemo naveliko, evo sad sam umijesila i tijesto vulgaris za obične kolacice i tijesto za spekulaas, medjutim, meni je ono bilo jako jako suho, pa sam ubacila jos malo mlijeka i margarina (mozda ide 160g umjesto 60). Jel mi mozete cure pomoci, ako ga je tko radio, jel ziher ide samo 60 g maslaca?

    Pozdrav, Blazenka

  15. #15
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    eto i mi radile taj speculaas gore naveden i imam isti problem kao blaženka, to ne da je suho, nego je brašno brašnasto. dodala sam još mlijeka i još jedno jaje pa je bilo tak-tak :/
    kad se ispeklo, isto koma. ostali bijeli a tvrdi ko kamen.
    sve je završilo u smeću.
    dakle?
    ajvica?

  16. #16
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ja nemam neki konkretni recept ali danas je uz jutarnji izasao onaj prilog i prepun je bas takvih sitnih svecanih kolacica i jako su dobri recepti.

  17. #17
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Zašto ove godine nemamo topic gdje pečemo božićne?

  18. #18
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Maja prvotno napisa
    Zašto ove godine nemamo topic gdje pečemo božićne?

    Možda još nitko ne peče?? :? (ja prva)

  19. #19
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    lut, pojma nemam. :?

    meni uvijek odlično ispadnu i zato ih uporno pečem svake godine. provjerit ću recept doma.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Citiraj Maja prvotno napisa
    Zašto ove godine nemamo topic gdje pečemo božićne?

    Možda još nitko ne peče?? :? (ja prva)
    Pitajte Apri

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ne mogu još, gužva mi ovih dana u životu
    od ponedjeljka, valjda

  22. #22
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    lut, pojma nemam. :?

    meni uvijek odlično ispadnu i zato ih uporno pečem svake godine. provjerit ću recept doma.
    ajde pliz

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Može pitanje za spekulase-koje brašno ide-oštro ili meko? Možda je u tome caka!?

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    ja ću za poklanjanje preskočiti pečenje kolačića, smislila sam nešto drugo:
    suhe smokve ću umakati u rastopljenu čokoladu,
    a prije toga ću u svaku staviti pol oraha
    /smokve prije operete i odrežete one tvrde stabljike, smokve fine domaće, ne one sprešane dućanske/

    kad se ohlade izgledaju super, a i jako je fino.

  25. #25
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    nije to meni za poklone nego da zara i ja imamo što zajedno raditi popodne, smokve ne možemo jer ih ne voli
    i dalje čekam speculaas recept

  26. #26
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    lut, evo originalnog recepta: http://www.net.hr/webkuhinja/page/20...3/0232006.html

    ja radim po njemu, samo malo pojačam začine - i tijesto uvijek dobro ispadne, lako se mijesi i razvlači. stvarno ne znam gdje ti je krenulo krivo.

    možda ti je putar bio prehladan pa se nije dobro umijesio? probaj ga mlao omekšati, ali ne i rastopiti.

    brašno je oštro.

  27. #27

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    ms.ivy, to je isti recept kao ovaj gore. Ja sam malo proguglala recepte za spekulase i našla da u ostalima ipak ide više putra.

  28. #28
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    oke, onda ću ja dodavati putra ako usfali
    daj mi reci na koliko C i koliko dugo da pečemo?

  29. #29

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Može još jedno pitanje, koliko se dugo mogu čuvati spekulasi?

  30. #30
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    kora, znam da je to isti recept. to je recept po kojem ja pečem kekse a lutonjica je zamolila da provjerim jesam li ga točno prepisala.

    ima recepata s puno više putra, ima ih sa 5 jaja. isprobaj pa javi koji je dobar!

    lut, ja kekse pečem na niskoj temeperaturi, 160°. oko 15 minuta, ali provjeravam nakon 10 pa vidim koliko još treba.

    štos je u tome da moraju ostati malo mekani pa se stvrdnu kad se ohlade - ako kekse pečeš "do kraja", odnosno čekaš da budu onakvi kakvi su kad ih jedeš, kad se ohlade bit će pretvrdi. probaj jednog prelomiti, kad je iznutra pečen a još mekan - vadi ih.

  31. #31
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    čuvaju se onoliko dugo koliko se uspiješ suzdržati

    ja dio keksa ostavim nama a dio podijelim pa se sve brzo pojede.

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    Prošle sam godine pekla spekulaase po gore navedenom receptu i baš se spremam ovih dana jopet u akciju.
    I meni je bilo čudno tijesto - teško se mijesilo, i nikako se nije dalo razvaljati, uf. Pa odoh na web prekopati još detalja o spekulaasima i nađoh negdje jedan opis postupka koji mi je uspio :D

    Oblikovati dlanovima tijesto u kuglice, promjera recimo 3 cm, posložiti kuglice na lim (na kojem je papir za pečenje), umočit dno čaše u kristalni šećer i dnom čaše spljoštiti kuglicu tijesta u tanki kružni keks (disk).
    Kako je tijesto na rubovima diska polako pucalo, tako su tamo stvorile kao male latice cvijeta. Keksi su jako sličili onima iz Ikee ili onim Anna's švedskim keksima koji se i kod nas mogu kupiti.

    Porijeklo naziva spekulaas je navodno nekakvo xy, ali ja si protumačih da je nekako povezano s tim 'špekulama' koje sam oblikovala
    Imam par fotki postupka pa ako skužim kako, dam ih na uviđaj.
    I da, bili su svima jaaaako fini. Jesu malo tvrđi jer su malo masni, ali, kako su tanki, daju se fino grickati. A mirisniiii!

  33. #33

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Našla na jednom forumu:
    "Speculaas kolačići se tradicionalno jedu uoči Sinterklaasavond (Sveti Nikola). Obično se rade pomoću posebnih drvenih ploča (speculaasplank). Tijesto se utiskuje u ove modle, a kolačići koji nastaju su zrcalne slike oblika na ploči. Ime kolačića potječe od latinske riječi speculum, što znači zrcalo."

  34. #34
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ajme, ja bih u ikeu, nema boljih

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ajme, kako si papir neuredno izrezala :shock:




















  37. #37
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Nisu li ti "spekulas" keksi isto što i naši domaći paprenjaci? :? Ja paprenjake radim na gotovo isti način, samo što dodam još nekih začina u odnosu na ovo navedeno na stranici s Ajvinog linka. Također ih radim pomoću drvenog reljefastog modla. Evo i sličke: PAPRENJACI . Ovi pravouglasti keksi su paprenjaci. Ostalo su krancli i keksi_na_pumpu. Kako sam ja nepopravljivi ovisnik o okusu kakaa, tako sam ovaj put dodala i malo kakaa u tijesto za paprenjake, mada regularno ne ide. :D

  38. #38
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    OT: Ima li šanse negdje nabaviti kalupe za paprenjake?

  39. #39
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ima, ja sam vidjela na vinkovackoj trznici, al su mi bili jako skupi, a svojevremeno je netko ovdje na fourmu napisao da ih u Zg ima za kupiti u "Bakinoj kuci".

  40. #40
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Hvala Marta. Kad već ...koliko skupi?

  41. #41
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj sis prvotno napisa
    Hvala Marta. Kad već ...koliko skupi?
    Moja frendica je prekjučer kupila kalupe za paprenjake za, mislim, 70 kn.

  42. #42
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Mala sirena, gdje ih je kupila (oprostite što gnjavim, moram nekoga poslat u kupovinu jer sam ja daleko na jugu)?

  43. #43
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    lutonjice,evo i moj recept,uvijek ispadnu super

    250g brašna
    5g praška za pecivo
    125g smeđeg šećera
    1 žlica cimeta
    1 mala žlica karanfilića(klinčić)
    malo soli
    175 g HLADNOG putera
    25 g badema
    2žlice mlijeka
    muskatov oraščić

    Rernu ugrijati na 175° C.

    Brašno,šećer,začine,so i na kockice isječeni puter brzo umijesiti.Kad tijesto postane glatko(jednolično) zamotati u prozirnu foliju i staviti 30 minuta u frižider.Tijesto tanko razvaljati,isjeći oblike,staviti na pleh i par puta probosti viljuškom.Posuti grubo sjeckanim bademima i malo pokapati mlijekom.

    Peći na srednjoj poziciji u rerni oko 15 minuta.

    Ako spojite dva sa marcipanom ili marmeladom(spajaju se NE pečeni) onda se peku 35 minuta)

  44. #44
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Kako je to bilo u doba Uskrsa, onda je barba na pijaci odrapio cijenu 30kn komad. :shock:

  45. #45
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj sis prvotno napisa
    Mala sirena, gdje ih je kupila (oprostite što gnjavim, moram nekoga poslat u kupovinu jer sam ja daleko na jugu)?
    Frendica je rekla da je kupila za 75 kn u firmi 'Paprenjak' koja se nalazi unutar Regent hotela (Esplanada).

    Ak se ja ne varam, zna ih biti u Maksimirskoj u trgovini za koju ne znam kako se zove, ali ima drvenariju (kuhače, zdjele, daske i sl.) i tamo su možda jeftiniji.

  46. #46
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Hvala.

  47. #47
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Hoćete da ja pitam kod mene na tržnici? Ljetos sam vidjela dvoje ljudi da prodaju kalupe za paprenjake uz drugu drveninu. Sami ih izrađuju. Žena je na tržnici, dok stoji i čeka kupce, dubila pločice drveta...

  48. #48
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Dream, to bi bilo prekrasno!

  49. #49
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    sad sam opet radila tijesto, ali ovaj put s oštrim brašnom. opet ispalo brašnasto, ali malo bolje nego prošli put. živim u nadi da će se u frižideru desiti čudo

    pale mi na pamet 2 stvari:
    je li stvar u šećeru? ja stavila bijeli, a smeđi je vlažniji pa bi možda bilo bolje (to sam se sjetila u momentu kad sam nasula šećer )

    ovo mi je prvi put u životu da nešto mijesim, ima li kakve veze duljina miješenja? možda ja to prekratko mijesim? (mijesila sam i mijesila ali nakon što neko vrijeme nije bilo promjena, prestala sam)

  50. #50
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    lutonjice,evo i moj recept,uvijek ispadnu super

    250g brašna
    5g praška za pecivo
    125g smeđeg šećera
    1 žlica cimeta
    1 mala žlica karanfilića(klinčić)
    malo soli
    175 g HLADNOG putera
    25 g badema
    2žlice mlijeka
    muskatov oraščić

    Rernu ugrijati na 175° C.

    Brašno,šećer,začine,so i na kockice isječeni puter brzo umijesiti.Kad tijesto postane glatko(jednolično) zamotati u prozirnu foliju i staviti 30 minuta u frižider.Tijesto tanko razvaljati,isjeći oblike,staviti na pleh i par puta probosti viljuškom.Posuti grubo sjeckanim bademima i malo pokapati mlijekom.

    Peći na srednjoj poziciji u rerni oko 15 minuta.

    Ako spojite dva sa marcipanom ili marmeladom(spajaju se NE pečeni) onda se peku 35 minuta)
    ako ti ovo bude prebrašnasto možeš stavit 1 jaje

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •