Tema kolača je već na dugo i na široko obrađena. No, mene zanima što ćete kuhati za božićni ručak. Doći će mi starci, dragom tuka curi na nos jer ju je jeo cijelo djetinstvo, pa tražim inspiraciju. Što ćete vi kuhati za Božić?
Tema kolača je već na dugo i na široko obrađena. No, mene zanima što ćete kuhati za božićni ručak. Doći će mi starci, dragom tuka curi na nos jer ju je jeo cijelo djetinstvo, pa tražim inspiraciju. Što ćete vi kuhati za Božić?
Juhu, Wellington pečenje, francusku, kuhano povrće i još neku salatu.
Ja čekam da netko nešto napiše jer neznam kaj bi pa da dobijem ideju, ali nitko ništa.![]()
mi obicno odemo mojoj mami na ruak... ove godine nas je opet zvala, a ja sam predlozila da ona skuha pa da nju i rucak dovedemo k nama8)
meni se sveki samopozvala na rucaki najavila da donosi domacu kokos koju zeli da joj spremim pa eto to bi bilo to od mog bozicnog rucka. od inferiornih djelova cu skuhat juhu, od purece jetre ce mi mama napravit pastetu, druge djelove cu ispec za prilog krumpir i pecene prokulice, salata, kolac i to je to.
Nisam baš maštovita,ali evo:
Domaća juha od povrća,Gavelino pile,mlinci,pire krumpir,2-3 salate !
Goveđa juha, domaća s domaćim rezancima.
Meso iz juhe sa sosom od rajčice i hrenom.
Janjetina i pečeni krumpiri s vrhnjem/ili prasetina i francuska salata (ovisi o tome, hoću li moći nabaviti domaću janjetinu, prasetinu već imam), cikla, mladi luk i ostale kisele sate po želji.
Već tradicionalno mama sprema juhu, tuku, prasetinu i krumpire ispod peke, imamo kisele i francuske salate i kolači naravno.
Mi cemo divljac ove godine. Sestra nabavila od lovaca s posla.
Dakle, juha, sugo od divljaci, domaci njoki, salata (+ francuska salata za one koji vole) i kolacici (kupovni najvjerojatnije).
mi cemo prvo kod bake na puricu s mlincima
a onda kod sveki na pasticadu (nazalost - bez domacih luleka, al nema veze)
tak da si mislim da bumo se najeli pa ne moram nis kuhat![]()
Mi smo tradicionalno na badnjak kod moje mame na ručku (slanac, domaći bakalar na bijelo i posutice- njih ja mijesim), a za Božić kod svekrve (juha, divljač, fuži-ravioli, pečenje, francuska). Ja ne jedem divljač, ali nažalost jedem sve ostalo![]()
i mi ove godine divljač, upravo uvalila srneći but u suhi pac, inače obično janjetinu, i naravno sve ono standardno prije, poslije i uz.
paci prvotno napisa
A ja čitam upravo ulovila srneći but :shock:![]()
![]()
Mmmmmmmm već sam ogladnela.
Kod nas jelovnik svake godine isti: mamina čorba od domaće koke i puuuuno povrća, prasetina (možda izvadimo i sarme iz friza), ruska salata obavezna, salata od pečenih paprika, slane galete za grickanje tokom praznika (i da mažemo ostatke ruske na njih - mljac). Ali definitivno najbolja stvar je što tata sam umesi i ispeče kruh - takav još nigde nisam probala![]()
A za badnji dan riblja čorba, brancin sa grila, krompir salata i salata od graha.
mi slavimo Božić dva puta - 25.12. kod svekija, 7.1. kod mojih
Badnjak (do popodne) će bit ko šta čapi-dobro je čapio jer ja radim.
nadam se da će mm pripremit spizu za Badnjak.
za Božić ide tradicionalno: juha (mišana od govedine, teletine i junetine), lešo meso, restani krumpir, sarme, pire krumpir, kolači by neka domaćica (što ja nisam nikako), crno vino i živili.
Jel možeš napisati od čega tata radi fil kojim puni puricu?ms. ivy prvotno napisa
Ja ove godine zovem i moje i mm-ove na Božić na ručak. Odlučila sam da ću puretinu samo još ne znam bi li pekla cijelu puru u komadu jer mi je bijelo meso uvijek suho i nitko ne voli. Zato trebam neki fini recept za punjenje. Inače ću peči batkove i zabatke. Obavezno uz to mlinci i pečeni krumpir. Od salata ću francusku i još neke. Juha od domaće koke i junetine miješano s puno povrća. Sos od višanja uz kuhano meso. I za kraj naravno kolačići i torta.
Za Badnjak obično idemo mojima jer obožavamo fiš paprikaš a moj tata ga fenomenalno radi. Mama uvijek napravi i neki rižot od morskih plodova ili sl. Poslije mezimo suho voće: jabuke, suhe šljive, orahe, bademe...s medom.![]()
Punjeno pile, mlinci, pečeni krompir, francuska i zelena salata.
Fil za pile radim od jetrica i kruha, po receptu mog svekra.
Dakle, sitno nasjeckam luk i pileću jetricu, pa to popržim na malo ulja. Kruh (sredinu) namočim u mlijeku, ocijedim, pa razdrobim u jetricu. To treba dobro promiješati i začiniti sa soli, paprom i sitno sjeckanim peršinom. Puni se u šupljinu i ispod kože (gdje god možeš malo ugurati).
Šupljinu treba malo stisnuti čačkalicom, da fil ne iscuri pri pečenju.
Mljac, mljac, mljac.
Kako radiš sos od višanja? Zvuči mi super.ivancica prvotno napisa
Ja sam do sad radila od paradajza, od hrena, od kopra i od bijelog luka. Nisam probala slatke kombinacije, iako sam čula da netko radi i od jabuka.
Tradicionalno - kod mame na ručku.
Juha, sarma, odojak i kolači![]()
Kako živimo u istoj kući sa svekijima, iako ne u istom domaćinstvu, onda zajedno ručamo na takve dane. Tako da je sveki danas otišla u potragu za malo janjetine, od mojih smo dobili patku, znači još juha, mlinci, salata, kolač
Na štefanje mi svi zajedno na ručku kod mojih
Kod moje mame na Badnjak (koja je Madjarica) imamo obavetno juho od velikog bijelog graha s puuuno mrkve i na kraju napravi svijetlu zaprsku na putru ( vjerujte da je to jedina zaprska sto je uopce radimo), nakon toga neka ribica (sjecam se zlatnoh dana kada su nam ujaci slali smudjeve i stuke iz Dunava), a nakon toga Guba-domace peceno suho pecivo koje prelije s mjesavinom vrelog meda, mljevenog maka i secera u prahu. Zvuci ludo, ali ja vam to obozavam, meni je to Badnjak za 5+
Na bozic obicno napravi neku racu punjenu jabukama, ili dunjama ili kesenjem... i prilog povrce.
ajme sline mi cure.....Loryblue prvotno napisa
mm pomalo pretjeruje jer stalno skida neke fansy recepte i isprobava :shock:![]()
ja znam da neki ljudi jedu patku s narančama i slično ...ali ja brate ,NE!
Daj mi kupusa i mesa, repe i mesa ,svinjskog ili janjećeg pečenja i ja sam u svom malom osobnom raju......![]()
Avijaciju kao glavno jelo ,ne priznam...niti amfibije ( žabe ) a kamoli ribe....
Pliz, recept za ovo. Ako ti ne znaš pitaj mamu: od ovog opisa mi cure sline.migulica prvotno napisa
A i juhica od graha s mrkvom... i to bih rado skuhala. Uglavnom, želim k tvojoj mami na ručak.
Za Božić obavezno pura s mlincima. Nema šanse da bude nešto drugo. Brdo salate, kolači.
Za Novu godinu odojak, francuska.
A između sarma. Ili lički ručak.
Ah, gladna sam.
Juha od purice, pečena janjetina , obavezno lagana francuska salata, pečena paprika , zelena salata .
Razmišljam i o kroketima ako mi se uklope u jelovnik, i neki prilog od krompira.
Juha s rezancima, francuska salata, zelena salata, mlinci, purica i možda, ali samo možda, šampinjoni u umaku od vrhnja. Mada ja baš ne volim kad ima više od tri stavke u jednom ručka jer neznam kaj bi prvo jela, pa sve pomješam i na kraju se prenatrpam i zlo mi je.
Nostalgićno sjećanje na moje djetinjstvo vezano je uz pećenu gusku ili patku sa nadjevom od palente sa klinčićima, a koje nema šanse da napravim onako kako je to radila moja bakica, pa se više neću ni truditi.
Pileća juha, kuhana piletina, mlinci (to ću ja). Ostatak familije bude jeo pečenu puricu i mlince. Zelena salata. Ostaci pečenja od prethodne večeri po želji.
Ostanjki ostaju za Štefanje, svekru je imendan pa imamo goste i onda samo napravim priloge i salatu pa barem taj dan ne nakuhavam.
Kad sam vidjela da nitko ništa ne piše više nisam ni provjeravala topic.Moj izbor:
badnjak - salata od tunjevine
božić - pašticada (kuham je danas, meso preko noći stavljeno u pac)
Eh da - uz pašticadu nezaobilazni njoki i salata