Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 78

Tema: održavanje zajedničkog stubišta u zgradi

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno održavanje zajedničkog stubišta u zgradi

Ne znam bi li ovo stavila ovdje ili na pravna pitanja.
    Dakle, već mi je dosta. Prije nešto manje od 2 tjedna preselili smo u novi stan. To je prije bila kuća koju je vlasnik etažirao i prodao pojedinačno u stanove. Sad u zgradi ima 5 stanova i dva dvorišna. Znači ukupno 7 stanova. Mislio bi čovjek, super, malo nas je i sve ćemo se lako dogovoriti. Ali ne ide sve kako čovjek zamisli.

Pitali smo susjede kako ide sa održavanjem zajedničkih prostora, stubišta i ostalog. Oni rekoše da sami čistimo kako tko stigne. Ja sam odmah poludila jer znam da nemam vremena za ništa a ne da još čistim i stubište i perem podove tamo. I tako rekoh ajde da vidimo kako to funkcionira. U proteklom vremenu sam ja u 3 navrata već pomela cijelo stubište i oprala samo ispred našeg stana jer mi ne pada na pamet da perem sve. Namela sam cijelu lopaticu. Strava. Danas sam kad je M. spavao brže bolje išla to napraviti jer ne znam kad bih inače. Znači, otkinula sam od svog jedinog vremena koje imam da nešto u miru napravim. I mislim si tko je ovdje lud? Ili svima ostalima ne smeta što je prljavo ili su toliko škrti da ne mogu dati par desetaka kuna nekoj ženi da to radi.

Šta da radim? Ima li kakva zakonska regulativa oko toga ili je sve stvar dogovora? Da se obratim možda u neku gradsku upravu ili sl? Jer stvarno mi je koma da mi se prljavština unosi u stan. A čišćenja iza svojih vrata imam ionako previše.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mi plaćamo 30kn mjesečno jednoj teti koja super očisti, dođe 2 puta tjedno, a kad asam bila mala živili smo isto u zgradi i znam da je svatko čisti ispred svojih vrata, ali mi smo živili na zadnjem katu tako da je to bilo ok. Ne znam šta da ti preporučim. Nadam se da ćete naći neko rješenje

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hm, nitko nema neku ideju. Samo da nadodam, nemamo ni onaj kakosezove kućepazitelja, niti ništa drugo. Ne plaća se ni zajednička pričuva. Ništa nije regulirano. Jel bi to svaka zgrada(pa i novonastala u smislu da sad ima više stanova) ipak trebala imati ili se može kako se hoće?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i mene to zanima. Za ZG mi nije problem, ali je za more di je kuća sa 6 apartmana i sigurno nećemo imati upravitelja zgrade i sad u biti čisti to "kako ko stigne", jedan je susjed pokušao potegnut pitanje dogovora, ali nikad nisu svi stanari zajedno...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivancica prvotno napisa
    Hm, nitko nema neku ideju. Samo da nadodam, nemamo ni onaj kakosezove kućepazitelja, niti ništa drugo. Ne plaća se ni zajednička pričuva. Ništa nije regulirano. Jel bi to svaka zgrada(pa i novonastala u smislu da sad ima više stanova) ipak trebala imati ili se može kako se hoće?
    ako se radi o stambenoj zgradi morate imati predstavnika stanara i upravitelja zgrade - ako nemate onda ste u prekršaju :/

i iz te pričuve se onda održava stubište

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

U principu bi svaka višestambena zgrada koja je u suvlasništvu (znači sa dva i više vlasnika) upravo zbog ovih "problema" koje ovdje navodiš po zakonu trebala imati upravitelja.
    Međutim, svi koji iz nekog razloga nisu u evidenciji prinudne uprave (a ako plaćaju komunalnu i vodnu naknadu ubrzo će biti), misle kako su super ušićarili to da ne moraju "nekome" plaćati pričuvu. Što je naravno potpuno krivo gledište jer pričuva se ne plaća nekome, nego sebi, na svoj račun zgrade sa kojeg se onda financira održavanje zajedničkih dijelova zgrade. Održavanje se može proširiti i na čišćenje, plaćanje stubišne struje. Da ne pričamo da je nužno zbog hitnih intervencija, osiguranja zgrade koje onda dio tih intervencija može i pokriti, a ujedno je zgrada osigurana od požara itd.itd.
    Ali još uvijek je po meni jedini lijek dogovor u zgradi, jer bez njega badava svaka "prinudna uprava", ako svi to doživljavaju kao nešto što se mora, a od toga nikakve koristi.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Toma, imaš kakav link na zakonsku regulativu toga možda? Ne znam gdje bih točno tražila.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Toma, imaš kakav link na zakonsku regulativu toga možda? Ne znam gdje bih točno tražila.
    Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1996/1596.htm

i Uredba o održavanju zgrada
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1997/1002.htm

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

stijena je brza

to ti je dovoljno - zakon ti je osnova, uredbom se u biti definira što su hitni, što nužni popravci, što je redovno što izvanredno održavanje

u zakonu su ti bitni čl. 374 pa do 385, obrati pažnju na čl. 384 i 385

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Stijena i toma, hvala vam puno!

Idem proučavati. Valjda ćemo uspjeti što iskemijati.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kod nas je 15 stanova i teti čistačici plaćamo 30 kn mjesečno za dva puta tjedno čišćenja. Stvarno smo zadovoljni.Žena dolazi redovito i čisti temeljito.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    i iz te pričuve se onda održava stubište

mi pričuvu plaćamo 250kn a tetu čistačicu posebno, ona uredno 2 put tjedno zvoni na vrata

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stijena i toma, imam pitanje
    Zgrada je nova (uselili smo u ožujku o.g.), četverokatnica, 36 stanova.
    Iz pričuve se plaća i čišćenje stubišta koje prema dogovoru na prvom sastanku stanara čisti jedna mlada cura, vlasnica stana u zgradi.
    Cura čisti 1x tjedno (što je definitivno premalo), ali čisti katastrofa loše.
    Nije to samo moje mišljenje, dosta nas se buni, razgovarali smo sa upravitljem zgrade, predstavnikom stanara i na žalost promjena nema.
    Ja se osjećam kao zadnja budala. Plaćam uredno i na vrijeme uslugu koja je loša i sa kojom nisam zadovoljna.
    Postoje li kakvi pravni ili drugi načini da se to riješi?
    Glupo mi je prestati plaćati pričuvu, a opet ne vidim drugo rješenje. :/

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

iz pricuve se placa osoba koja cisti? prvi glas.
    mi smo u maloj zgradi (20 stanova) i teta iz prizemlja cisti SVAKI DAN. placamo 15kn.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

kod nas je 8 stanova al u zgradi su sve penzići tako da nema potrebe čistit svaki dan al ova naša kaad čisti stvarno to super napravi, provede i po nekoliko sati čisteći i ja osobno sam zadovoljna

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Sve ovisi kak se dogovoriš.

Mi se dogovorili da ćemo plaćati stubišnu struju iz pričuve a čistačicu posebno jer bi nam inače jako malo išlo u pričuvu kad bi se iz nje izdvajalo za čišćenje...

Čini mi se da je bilo da zgrada do 6 stanova ne treba plaćati pričuvu ak se tak dogovore. Nisam čitala gornje linkove ne znam jel što promijenjeno

Mi smo nezadovoljni onima kojima plaćamo pričuvu (gradsko stambeno ili kak se već zovu) zato što su nam popravak nakon udara groma što je trebalo ići iz osiguranja zgrade naplatili iz naše pričuve. A naplatili i puno premasno, skoro cijelu pričuvu nam ispraznili.
    Kad je sve stiglo tek par mjeseci kasnije na godišnjem izvješću bilo je prekasno za žalbu :/
    Izmuljali su nas, samo lijepo naplatili bez obavijesti da je/ da će biti naplaćeno od pričuve, a skoro svaki dan se čuli s predstavnikom stanara i zna se da treba ići iz osiguranja kad je grom u pitanju. Kaj im možeš kad prođe baka s kolačima, tj. rok za žalbu

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u nasoj kuci je 4 stana...

svake godine gazda da raspored ciscenja - za svaki mjesec je zaduzeno po jedno domacinstvo tako da sam svki 4-timjesec ja zduzena... stubiste je maleno i lako se cisti...

no - to je samo okvirni dogovor (u svici to potpises i u ugovoru za stan - cak i detalji kako se mora ocistiti su u ugovoru - ne samo pomesti nego i oprati sa vodom i deterdzentom, oprati prozore ako ih stubiste ima itd.)...
    isam sigurna ali mi ugovor zvuci kao da je 'defaultni' koji ima u vidu da se radi o vecoj kuci ili zgradi a ne ovoj nasoj sa samo 4 stana...

a i bas sam sa gazdaricom pricala- veli ona da njoj nije problem cistiti (zivi u jednom od stanova) i da se, sto se nje tice ne moramo drzati plana strogo (recimo ja znam izbivati po mjesec dana od doma bas kad je red na meni)...
    kaze, dovoljno je da svako pocisti kad i kako moze i sve ok...
    funkcionira...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj lukava puščica prvotno napisa
    mi smo u maloj zgradi (20 stanova) i teta iz prizemlja cisti SVAKI DAN. placamo 15kn.
    puno zgrada to ima riješeno na ovaj način iz jednostavnog razloga - to je rad na crno i kao svaki takav rad, jeftiniji je za zgradu kao poslodavca ali je nezakonit

na taj način se novci za čistačicu skupljaju na ruke i tako se daju osobi koja čisti, ali na to se ne plaćaju doprinosi - kad bi se isti taj iznos za čistačicu plaćao preko pričuve (sa pripadajućim doprinosima) to bi zgradu "koštalo" duplo više. međutim i kazne su poprilično visoke ako naleti inspekcija.

jedno od rješenja je angažirati neku od firmi koja se bavi čišćenjem - uglavnom se za jednake novce ili nešto malo više novaca (od onih koji se daju čistačici na ruke) dobije jednaka, legalna usluga, uz potpisani ugovor sa jasno naznačenim pravima i obvezama.

Citiraj lara01 prvotno napisa
    Cura čisti 1x tjedno (što je definitivno premalo), ali čisti katastrofa loše.
    Nije to samo moje mišljenje, dosta nas se buni, razgovarali smo sa upravitljem zgrade, predstavnikom stanara i na žalost promjena nema.
    Ja se osjećam kao zadnja budala. Plaćam uredno i na vrijeme uslugu koja je loša i sa kojom nisam zadovoljna.
    Postoje li kakvi pravni ili drugi načini da se to riješi?
    naravno da može, pošaljite pisani dopis predstavniku stanara i upravitelju s primjedbama. ako se ništa promjeni, a ima vas više od pola (gledano po kvadraturi stana) možete sami donijeti odluku da se smjeni čistačica
    mislim da prestanak plaćanja pričuve nije najsretnije rješenje iz više razloga:
    - iz pričuve se plaćaju i puno važnije stvari - obvezno osiguranje zgrade, zajednička struja, održavanje primjerice dizala, ...
    - upravitelj zgrade ima pravo, u ime suvlasnika pokrenuti, sudski postupak zbog neplaćanja pričuve, a onda ćeš osim pričuve platiti, nepotrebno, i kamatu i troškove

mina ako ste nezadovoljni upraviteljem, imate ga pravo mjenjati. ovo što pišeš da je protekao rok za žalbu, ne kužim - žalbu na šta!? ako je upravitelj od vas naplatio pričuvu, a trebao je od osiguranja koje plaćate, onda vi imate pravo od njega potraživati naknadu štete - zastarni rok za to je 3 godine.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mina ako ste nezadovoljni upraviteljem, imate ga pravo mjenjati. ovo što pišeš da je protekao rok za žalbu, ne kužim - žalbu na šta!? ako je upravitelj od vas naplatio pričuvu, a trebao je od osiguranja koje plaćate, onda vi imate pravo od njega potraživati naknadu štete - zastarni rok za to je 3 godine.
    Puno hvala! Znam da ga možemo mijenjati. Ali nisam znala da imamo 3 god. Mislila sam ili točnije mislili smo mi stanari da je rok 15 dana kao na većinu stvari i da ne možemo ništa par mjeseci nakon naplate kad smo dobili godišnje izviješće, da je prošla baka s kolačima. Kaj bi sad točno trebali napraviti? Idem se raspitivat i reć predstavniku, već šaljem poruku da vidi odmah ujutro

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mina prvotno napisa
    Kaj bi sad točno trebali napraviti?
    ako smatrate da vam je upravitelj nanio štetu time što je od vas naplatio nesto sto je trebao od osiguranja, onda mu podnestite zahtjev za naknadnom štete:
    - na zgradi je bila šteta od groma u iznosu xy
    - navedeni slučaj pokriven je policom osiguranja broj taj i taj sa osiguravateljem tim i tim + ako imate točan članak po općim uvjetima osiguranja super
    - navedena šteta naplaćena je iz pričuve umjesto od osiguravatelja i zato tražite naknadu štete u iznosu xy

ovo za početak, ništa vas ne košta, a vidjet ćete njihovu rekaciju

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Koliko je zastara za plaćanje pričuve? Bivši stanari su ostavili dug od 5-6000kn (u dogovoru sa tadašnjim upraviteljem, naravno) koji je prebačen na mene. U stanu smo 4 i pol godine. Kako sam već imala čast primiti opomenu pred utuženje čekam zastaru da graknem.
    Našla sam podatak o 3 i 5 godina.... pa čekam 5 za svaki slučaj

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Koliko je zastara za plaćanje pričuve? Bivši stanari su ostavili dug od 5-6000kn (u dogovoru sa tadašnjim upraviteljem, naravno) koji je prebačen na mene. U stanu smo 4 i pol godine. Kako sam već imala čast primiti opomenu pred utuženje čekam zastaru da graknem.
    Definitivno 3 godine, a suci su čak stajališta da se zajednička pričuva veže za prostor, a ne za vlasnika, tako da je zaostali dug moguće naplatiti i od novog vlasnika - o sudskoj praksi i naplati zajedničke pričuve je svojedobno održan seminar i izdana brošura gdje se može naći ovakve podatke.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ali sada nema bojazni od toga?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ovaj slučaj s osiguranjem svakako treba najprije "reklamirati" upravitelju i zatražiti dokumentaciju o prijavi štete koja je možda i prijavljena, a zgrada nije ostvarila naplatu jer osiguranje ne priznaje, nije pokriveno policom, upravitelj nije knjižio na zgradu............ itd.itd., ali svakako treba dobiti od upravitelja na uvid sve relevantne dokumente.
    Tek ako upravitelj uopće nije prijavio nastalu štetu, a zgrada je policom osiguranja pokrivena od nastalog štetnog događaja, koliko znam više se ta ista šteta niti ne može prijaviti protekom 15 dana, ali u tom slučaju suvlasnici zgrade imaju pravo štetu potraživati od upravitelja zgrade koji ih je ne prijavljivanjem štete, što je njegova dužnost jer on je ugovaratelj police za suvlasnike, oštetio.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ne kužim, upravitelj ti je poslao opomenu pred utuženje sada, a u stanu si 4 i pol godine i nitko do sada nije ništa potegnuo po pitanju te naplate niti prema bivšem vlasniku?
    Ako je to tako, onda je potraživanje definitvno u zastari i prema bivšem vlasniku, pa isto tako i prema tebi, ali nije mi jasan potez tog upravitelja koji tek sada reagira :? :? :? a nema baš više nikakve osnove da to potraživanje i naplati (osim da na rješenje o ovrsi nitko ne da prigovor zastare, ali to je APP).
    Možda bi bilo dobro provjeriti postoje li kakvi prijedlozi ili rješenja o ovrsi jer to što ih ti ili bivši vlasnik niste primili (a on možda čak i je), ne znači da ona ne postoje. Zastara se na potraživanje odnosi samo ukoliko nije pokrenut postupak naplate.
    U svakom slučaju, prije donošenja bilo kakvih zaključaka, treba sve dobro provjeriti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Opomena pred utuženje je stigla prije jedno 3 godine. Još je bio stari upravitelj koji je starom vlasniku ljubazno savjetovao da čeka zastaru (lovački prijatelji ).
    Zvali smo odvjetnika koji je poslao opomenu i u dogovoru s njim poslali tu opomenu starom vlasniku. Opomena je ostavljena u sandučić, nismo niš potpisivali. Trenutno nemamo predstavnika stanara (bar već godinu dana...) i sve je skupa opći kaos....

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj lukava puščica prvotno napisa
    Mi smo do sada plaćali predstavniku stanara, 35 kn mjesečno, (još manja zgrada 12 stanova) a sada nam je na računu za pričuvu što mi je puno jednostavnije i bolje nego da mi on hoda, pa ga 2 mjeseca nema ili mi nismo doma kad on obilazi i tak...

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Opomena pred utuženje je stigla prije jedno 3 godine. Još je bio stari upravitelj koji je starom vlasniku ljubazno savjetovao da čeka zastaru (lovački prijatelji ).
    Zvali smo odvjetnika koji je poslao opomenu i u dogovoru s njim poslali tu opomenu starom vlasniku. Opomena je ostavljena u sandučić, nismo niš potpisivali. Trenutno nemamo predstavnika stanara (bar već godinu dana...) i sve je skupa opći kaos....
    Ako je tako, onda čisto sumnjam da već tada upravitelj nije pokrenuo prisilnu naplatu pa makar od bivšeg vlasnika, stoga o zastari nema niti riječi....ali, opet, ne želim govoriti na pamet, najuputnije je to sve skupa na neki način provjeriti!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Naplata od starog vlasnika sigurno nije pokrenuta. Nakon te opomene nismo ništa dobili ni bivši vlasnik ni ja.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Naplata od starog vlasnika sigurno nije pokrenuta. Nakon te opomene nismo ništa dobili ni bivši vlasnik ni ja.
    u parničnom postupku postoji zastara pokretanja parničnog postupka i to je 3 godine

ali... vrlo često te ovrhe dugo stoje na sudu (govorim o zagrebačkom sudu i konkretno o ovrhama GKG-a, ZAgrebparkinga, toplane i sl.) i onda se dostave ovršeniku par godina nakon što su predane sudu

ovo govorim zato što ni nakon proteka roka od 3 godine od dospijeća duga ne možeš biti sasvim sigurna da netko nije pokrenuo ovrhu, ali ista nije dostavljena

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ak mi ikad išta stigne koga mogu tužiti?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ak mi ikad išta stigne koga mogu tužiti?
    nikoga!
    daš prigovor promašene pasivne legitimacije a dalje "rješavaš" s onim tko ti prodao stan s neplaćenim dugovima

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ajme terminologije... Idem guglat
    Draga

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ajme terminologije... Idem guglat
    Draga
    prigovor promašene pasivne legitimacije je da ti (tada) nisi (bila) vlasnik stana, pa nisi ni dužna (za to razdoblje) platit pričuvu.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko znam prema onome što je nama naš predstavnik stanara rekao, prve dvije godine pričuva nije obaveza i ne mora se prijaviti plaćanje pričuve
    mi smo je prihvatili plačat od prvog dana kad smo došli u zgradu
    sreća u nesreći je bila da smo imali pričuvu jer za vrijeme dva jaka nevremena su nam odvaljena vrata na zgradi (neki debil nije zatvorio vrata i bura ih je odvalila)
    i isto tako ćemo sad iza NG staviti svima stupiće na parkir mjesta ili rampu, u nedjelju je dogovor šta ćemo...
    sve to radimo iz zajedničkih sredstava zgrade
    bilo bi super da sazovete sastanak i dogovorite se
    kod nas je 16 stanova i stvarno sve ok fukncionira...

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj brane prvotno napisa
    koliko znam prema onome što je nama naš predstavnik stanara rekao, prve dvije godine pričuva nije obaveza i ne mora se prijaviti plaćanje pričuve
    hm, nažalost potpuno vam je krivo rekao jer to bi onda značilo da se zgrada prve dvije godine ne mora održavati niti plaćati zajedničke troškove.
    Bez obzira koliko je dugo zgrada pod garancijom, važno je napomenuti da garancija pokriva samo i isključivo ono što je navedeno u knjižici garancije za zajedničke dijelove - to se eventualno može odnositi na otklanjanje skivenih nedostataka koje je investitor u obvezi ukloniti u garantnom roku, a sve ostalo je isključiva obveza suvlasnika zgrade od prvog dana početka korištenja građevine - dezinsekcija, osiguranje zgrade, redoviti servisi - npr. dizala, instalacija i dr. uređaja, pa onda i svi drugi troškovi koje suvlasnici mogu odlučiti plaćati iz zajedničke pričuve: čišćenje, zajednička struja, predstavnik....
    Čisto sumnjam da bi vlasnici nove zgrade željeli da im se stubište ne čisti dvije godine, a ako ne plaćaju iz pričuve onda moraju skupljati po stanovima što smo već čuli da je je svima

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    Citiraj brane prvotno napisa
    hm, nažalost potpuno vam je krivo rekao jer to bi onda značilo da se zgrada prve dvije godine ne mora održavati niti plaćati zajedničke troškove.
    slažem se, potpuno krivo

naša zgrada nije neko vrijeme imala predstavnika stanara, dok sam ih pokrenula prošlo je neko vrijeme pa su nam fino isključili zajedničku struju i naravno grijanje (ja sam ih forsirala pa smo skupljali par puta novce da se to plati i zaista je bilo plaćeno sve što je po brojilu potrošeno, ali nisu bile podmirene sve rate i ostali jedan dan bez struje odnosno, što je još gore, bez grijanja)

sve što je napisala stijena apsolutno stoji, a ja samo dodajem da se iz zajedničke pričuve plaća, između ostaloga, i osiguranje koje obuhvaća i osiguranje prema trećim osobama - a to znači - neko se sad preko zime oklizne pred vašom zgradom i slomi nogu (zgrada je dužna održavati i čistiti nogostup ispred zgrade) ili s krova padne snijeg na neko vozilo i razbije ga - naknada štete ide iz osiguranja, ali ako ga nema, plaćaju svi suvlasnici solidarno iz vlastitog đepa

janoccka ako ikada išta stigne, u sudskom postupku napraviš kako je rekla stijena, a ako ti se ipak naplate, tražiš naknadu štete od bivšeg vlasnika

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

U našoj zgradi nema žarulja na prva dva kata a na mom katu ne radi prekidač za svjetlo. Kako nemamo predstavnika stanara, a kao samo on može prijaviti kvar, već mjesecima je takva situacija. Tko je odgovoran ako se netko razbije tapkajući u mraku do prekidača koji je ispravan? Mogu li kako zaprijetiti?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

samo da se javim, urekla nas toma_06 valjda, , padao je led danima sa krova zgrade kako se topio snijeg i naravno sve po autima parkiranima ispred zgrade(gradski parking). I naš je dobio poprilično po krovu. Na svu sreću imamo kasko jer ne znam što bismo. Sad samo čekamoda nas neka treća osoba tuži ako je slučajno imala kakvu štetu. Naravno da se još uopće nismo našli, uvijek neki izgovori. A samo je 7 stanova. :/

Janoccka, uzmi dugačke ljestve i promijeni žarulje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Neću jer ja plaćam da netko ima dugačke ljestve i kupi žarulju!

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Neću jer ja plaćam da netko ima dugačke ljestve i kupi žarulju!
    Krivo ! Predstavnik suvlasnika je dužan imati žarulje za cijelu zgradu, ali nije dužan ih mijenjati. U mojoj zgradi svaki suvlasnik može doći po žarulju koje se kupuju iz pričuve, ali si sami mijenjaju ih ispred stana. Predstavnik suvlasnika nije domar ! Jedino ak si mislila da on pozove električara s kojim upravitelj ima ugovor, pa da taj promijeni, samo to bi bilo jako skupo. :/

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ma predstavnik zapravo nije dužan niti imati žarulje, ovisi o tome što je dogovoreno da je njegov posao - to bi trebalo pisati u međuvlasničkom ugovoru ili u ugovoru o djelu ako prima naknadu.

zvati električara da mijenja žarulje preskup je sport pa se to uvijek nekako organizira među stanarima, ali to što je jedan stanar voljan promijeniti žarulju ispred svojih vrata, ne znači da će biti i drugi....u principu bi trebao biti nekakav službeni dogovor o tome, ali niti upravitelj, niti predstavnik to nisu dužni ako im taj posao ne stoji u popisu poslova u ugovoru.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije žarulja ispred ničijih vrata jer na prva dva kata nema stanova. Poslovni su prostori sa vanjske strane zgrade.

A jel bi i prekidače sama trebala zamijeniti?

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nije žarulja ispred ničijih vrata jer na prva dva kata nema stanova. Poslovni su prostori sa vanjske strane zgrade.

Znači žarulju će zamijeniti onaj kome to najviše smeta kaj ne gori.
    A prekidače si isto sam mijenjaš.
    Evo da ja sad navedem kaj kao predstavnik stanara radim. Skupljam novce za čistačicu i organiziram pronalazak nove čistačice, kupujem žarulje i ostali potrošni materijal za cijelu zgradu te onda račune od istog nosim upravitelju, organiziram čišćenje garaža i čišćenje snijega, sazivam sastanke suvlasnika po potrebi, u njihovo ime pregovaram i dogovaram se s upraviteljem zgrade, za dogovorene radove s blagoslovom suvlasnika pronalazim 5 ponuda i odabirem najpovoljniju, nadzirem te radnike koji dolaze nekaj na zgradi napraviti i potpisujem im radni nalog, radim idejno rješenje nadstrešnice za kontejner za smeće,ganjam investitora zgrade da riješi sve papire za zgradu i slično, a MM kosi travu oko zgrade dok ja sadim i čupam ukrasno bilje po potrebi.
    I ako ste to pomislili ne primam naknadu za taj posao jer sam se iste odrekla.

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa

Znači žarulju će zamijeniti onaj kome to najviše smeta kaj ne gori.
    A prekidače si isto sam mijenjaš.
    Evo da ja sad navedem kaj kao predstavnik stanara radim. Skupljam novce za čistačicu i organiziram pronalazak nove čistačice, kupujem žarulje i ostali potrošni materijal za cijelu zgradu te onda račune od istog nosim upravitelju, organiziram čišćenje garaža i čišćenje snijega, sazivam sastanke suvlasnika po potrebi, u njihovo ime pregovaram i dogovaram se s upraviteljem zgrade, za dogovorene radove s blagoslovom suvlasnika pronalazim 5 ponuda i odabirem najpovoljniju, nadzirem te radnike koji dolaze nekaj na zgradi napraviti i potpisujem im radni nalog, radim idejno rješenje nadstrešnice za kontejner za smeće,ganjam investitora zgrade da riješi sve papire za zgradu i slično, a MM kosi travu oko zgrade dok ja sadim i čupam ukrasno bilje po potrebi.
    I ako ste to pomislili ne primam naknadu za taj posao jer sam se iste odrekla.
    joj, što ti ne živiš u našoj zgradi. ja bih ti platila u kolačima.
    naš predsjednik redovno ubire lovu, a ništa ne radi. baš se ovih dana dogovaramo da ga smjenimo, samo mu ne možemo naći adekvatnu zamjenu

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Da ne bi bilo zabune, upravitelj, kao i predstavnik suvlasnika to može i ne mora raditi ako mu to nigdje ne piše. Ako pak želiš da je to njegova/njihova obveza i da ih za to plaćaš, to onda tako mora stajati u njihovom popisu poslova jer inače oni to zaista i nisu obvezni.
    Upravitelj ionako smije poduzimati samo poslove za koje je dobio nalog od suvlasnika, pa ako mu suvlasnici to nalože, mora napraviti, ali isto tako ima pravo to i dodatno naplatiti ako nije ugovoreno da je to u njegovoj redovitoj naknadi. Naš npr. ima kvartovskog domara koji u jednom kvartu opslužuje puno zgrada po tom pitanju, tako da trošak nije samo na jednoj zgradi koja u biti domara na "puno radno vrijeme" niti ne treba, nego se rasporedi na više zgrada upravo radi ovakvih "manjih" potreba i poslova.

Zato ti ugovori ipak nečemu služe - da se odmah na početku regulira što tko želi i kakve pritom ovlasti, prava i obveze ima.

Upravo zato što takve stvari uvijek nekome izgledaju kao sitnice i nije ih potrebno ničime regulirati, uvijek na kraju dolazi do takvih problema da svi smatraju kako to nije njihov posao nego posao nekog drugog...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma šta ste se uhvatili predstavnika stanara... Tko njih proziva? Pa valjda se zna tko ubire novce za održavanje i ako oni nisu odgovorni za promjenu prekidača za svjetlo za šta plaćamo pričuvu?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ma šta ste se uhvatili predstavnika stanara... Tko njih proziva? Pa valjda se zna tko ubire novce za održavanje i ako oni nisu odgovorni za promjenu prekidača za svjetlo za šta plaćamo pričuvu?
    Jesu, odgovorni su ako im je netko to prijavio, nijedan upravitelj ne može po duhu svetom znati da vama treba promijeniti žarulju, ali isto vam tako ima pravo za to ispostaviti račun........ponavljam, upravitelj to nije dužan raditi iz svoje naknade ako to tako nije ugovoreno, a ako je i prijavljeno mu je i nije napravio, onda što čekate - promijenite ga!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kako nemamo predstavnika stanara, a kao samo on može prijaviti kvar, već mjesecima je takva situacija.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A odkud se plaća upravitelj? Navodno da i predstavnik stanara ima pravo na neki postotak iz pričuve? Zatim, neki ne plaćaju pričuvu jer navodno vlasnici stanova koji su ujedno zaposlenici tog ureda ne moraju to plaćati po nekoj osnovi. Koliko novaca zapravo ode na stvari koje se ne tiču materijalne brige za samu zgradu. U našoj zgradi je sedam stanova i nikad na zelenu granu - stalno nema dovoljno novaca na računu.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •