Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 157

Tema: Budizam za majke

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tocno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    vjerujem da je to knjiga za majke koje imaju problema
    Ja se s time ne slazem.
    Rekla bih da je knjiga svakako super i za majke koje imaju problema, ali i za sve ostale koje vole citati o majcinstvu.

Ja osobno ovu knjigu nisam dozivjela takvom (kao nekakav self-help).
    ali to jest self-help literatura.
    vjerujem da je knjiga interesantna svima ali ima jako puno iskustava zena koje su "dotakle dno" u majcinstvu. u tom smislu mislim da ne bih razumjela ili mi ne bi bila interesantna knjiga dok nisam i sama iskusila slicno. moguce da bi me odredjeni ulomci cak i iritirali...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    ali to jest self-help literatura.
    da si ovo ranije napisala, ja je ne bih kupila. mrzim self-help instant rješenja.

sve što sam dosad pročitala vezano za majčinstvo i podizanje djece nije služilo "prosvjetljivanju" ili kao kuharica. ono što sam pročitala bilo je već u meni ali mi je dobro došao dodatni podsjetnik, uobličavanje misli, razjašnjavanje i potkrepljivanje nečega što sam instinktivno osjećala i prakticirala.

no dobro, osim "no-cry" ali ona nam ionako nije pomogla.

no, imaš pravo - svakako je moguće da neke majke knjigu doživljavaju tako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Skroz potpisujem ms. ivy

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a koja majka nema problema? prije ili kasnije?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    no, imaš pravo - svakako je moguće da neke majke knjigu doživljavaju tako.
    nije stvar u tome da je neke majke dozivljavaju tako nego je i sama autorica zamislila knjigu kao self-help. cesto u tekstu to naglasava, procitaj predgovor, pogovor, ono sto je istaknuto na naslovnici, nazive pojedinih poglavlja - sve u njoj je zamisljeno kao self-help odnosno tako da pomogne majkama "sa dna", cak i onima koje uopce nemaju vremena za citanje, a kamoli za proucavanje budizma, sve je osmisljeno tako da majke mogu sto lakse primijeniti saznanja budizma, dakle moglo bi se cak reci da se radi i o instant rjesenjima.
    self-help nisu samo glupe americke knjige sa jos glupljim naslovima i naslovnicama - to je predrasuda.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne znam, ja mislim da pročitano neće pomoći ako već sama nisi na putu do rješenja, ono je već u tebi ali ti još treba dodatni poticaj u obliku savjeta ili tuđeg iskustva.

ako ne možeš sama doći do rješenja, pametnije je potražiti pomoć stručnjaka (a i on će ti pomoći da sama nađeš put iz problema).

ali i dalje ne kužim na koga si mislila s "majke koje imaju problema". stvarno, kome uvijek sve teče glatko? koja ih majka nema, pa makar se ne radilo o nečem ozbiljnom?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne razumijem sto zelis reci? pa naravno da ti knjiga nece promijeniti zivot, kao niti jedna druga self-help ili bilo kakva druga knjiga.

moj komentar je isao anime koja je rekla da joj je knjiga totalno bezveze. pomislila sam zasto bi to moglo biti i palo mi na pamet da zena mozda nema problema pa joj je zato knjiga tako bezveze. a mozda prakticira budizam od prije pa joj je zato bezveze jer joj prepovrsna.

nema potrebe da se vrijedjas na ovo "majke koje imaju problema". ja sam samo iznjela svoje osobno iskustvo. ne radi se o tome da "nekome uvijke tece glatko", nego da nemaju sve mame iste probleme.
    ja npr. pola knjige uopce ne bih shvatila da sam je citala prije godinu, dvije dok je moja cura bila jos sasvim mala, dok nismo imali vecih problema od neodspavane noci ili dojenackih grceva. to je smisao onoga sto sam htjela reci.

i da se vratimo self-help-u, to nije uvreda za ovu knjigu, ona naprosto spada u tu vrstu literature.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

cure, anima nije pričala o knjizi "Budizam za majke" nego o "Mame-strogo povjerljivo"

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma kakvo vrijeđanje , nesporazum je nastao oko definicije problema i je li ih potrebno imati da bi pročitala knjigu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    cure, anima nije pričala o knjizi "Budizam za majke" nego o "Mame-strogo povjerljivo"
    A iz cega zakljucujes da to nismo skuzile?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a joj...eto kad ja uvijek povrsno citam...

ms. ivy, ne znam zasto me tako doslovno shvacas...naravno da knjiga nije samo za majke "sa problemima" ali pretpostavljam da ce biti zanimljivija tim majkama jer knjiga naprosto prsti od namjene majkama sa problemima.
    pogledaj samo korice knjige : "Parenting can be a time of a great inner turmoil...became a calmer and happier mother...calmly and with the minimum of anger...emotional support..." onda sadrzaj knjige: "finding calm", "dealing with anger"...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, naslucujem da nesuglasice proizlaze iz bazicno razlicitog shvacanja ovoga:
    a time of a great inner turmoil...became a calmer and happier mother...calmly and with the minimum of anger...emotional support..." onda sadrzaj knjige: "finding calm", "dealing with anger"...
    Za mene ovo navedeno nisu problemi! Ovo je interni svijet svake majke i realnost, osobito danas kad igramo puno uloga odjednom, a ne samo onu majcinsku (koja nam je najvaznija).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

BusyBee, vjerovatno si u pravu...
    ali iz moje perspektive ovo jesu problemi. jer sam donedavno bila mama bez tih svih problema.
    nisam mislila na probleme koji se rjesavaju kod strucnjaka nego na one svakodnevne probleme, upravo ono o cemu autorica uglavnom pise.
    i ja smatram da je sve to normalno pa cak i neizbjezno, ali za mene su to jos uvijek problemi. ja to tako nazivam.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    a joj...eto kad ja uvijek povrsno citam...
    BusyBee eto vidiš

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A vidim.. i sutim.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zapravo sad više ne kužim raspravu, jer sve mi se čini da su neki pisali o "Budizmu...." a drugi o "Mame...."

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

zapravo sad više ne kužim raspravu, jer sve mi se čini da su neki pisali o "Budizmu...." a drugi o "Mame...."
    niti ja :? nekak se sve pomješalo...
    ja sam pričala o Mame - strogo povjerljivo, Budizam ću tek pročitati..
    Ova prva knjiga mi je bezveze zato što mi je prehladna, definitivno mi se nije učinilo kao self helping - nitko nije iznio nikakvo riješenje, samo se pričalo o majčinstvu i takvim problemima, nekako mi je bez duše...to je samo moj dojam, i mislim da se ne radi o tome da mi nije došla u pravo vrijeme, kao majka ću vjerojatno doći u sve te faze, i to mogu razumjeti, ali niti me je utješila, niti raznježila, niti sam pročitala nešto što već nisam znala, dakle, nula

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ja sam skuzila da anima komentira Mame - strogo povjerljivo, koja uopce nije nikakva self-help ili slicna knjiga nego izmisljena prica o frendicama koje se nadju na zajednickom druzenju kod jedne od njih, a likovi su dijelom izgradjeni i na temelju autoricinih frendica. (meni je knjiga ok, ali je neusporediva s Budizmom... to su dvije razlicite stvari)

Ali sam skuzila da 33 komentira Budizam za majke, znam da ga ms. ivy i ja komentiramo pa ne znam sto ste zbunjene vas dvije (kailash i anima).

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sad tek ništa ne kužim
    vratit ću se kasnije

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ima li u knjizi išta o tome kako se nositi sa djetetovom ljutnjom i izljevima bijesa?
    Ja sam stvarno stala i ne znam ni šta ni kako dalje...

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Pa ja sam skuzila da anima komentira Mame - strogo povjerljivo, koja uopce nije nikakva self-help ili slicna knjiga nego izmisljena prica o frendicama koje se nadju na zajednickom druzenju kod jedne od njih, a likovi su dijelom izgradjeni i na temelju autoricinih frendica. (meni je knjiga ok, ali je neusporediva s Budizmom... to su dvije razlicite stvari)

Ali sam skuzila da 33 komentira Budizam za majke, znam da ga ms. ivy i ja komentiramo pa ne znam sto ste zbunjene vas dvije (kailash i anima).
    ma ja sam skužila da ti i ms ivy pričate o Budizmu i 33. a onda me 33 zbunila kad je nagađala zašto je možda animi ta knjiga bezveze. a anima nije pisala o Budizmu.
    No sad je sve jasno

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    Ima li u knjizi išta o tome kako se nositi sa djetetovom ljutnjom i izljevima bijesa?
    u knjizi ima govora o ljutnji, kako se nositi s njom. s obzirom da ti pokušavaš doprijeti do svog djeteta i otkloniti njegovu ljutnju, vjerujem da ti ne bi bilo naodmet krenuti od sebe, od svoje ljutnje

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kad sam se prihvatila te knjige baš sam se borila s Markovim izljevima bijesa i moram priznati da mi je knjiga pomogla da se ja smirim. A kad je roditelj smireniji i djetetova ljutnja je manja, odnosno s njom lakše izlazi na kraj :D

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

bas se veselim knjizi :D

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa
    Kad sam se prihvatila te knjige baš sam se borila s Markovim izljevima bijesa i moram priznati da mi je knjiga pomogla da se ja smirim. A kad je roditelj smireniji i djetetova ljutnja je manja, odnosno s njom lakše izlazi na kraj :D
    Citiraj kuku.tree prvotno napisa
    u knjizi ima govora o ljutnji, kako se nositi s njom. s obzirom da ti pokušavaš doprijeti do svog djeteta i otkloniti njegovu ljutnju, vjerujem da ti ne bi bilo naodmet krenuti od sebe, od svoje ljutnje
    yes-yes :D sve sto je meni pomoglo u slicnim izazovima, vezanim i nevezanim za roditeljstvo, je bas u tom (boldanom) smjeru...
    ali uvijek volim naci nove nacine na koji razni ljudi vezbaliziraju isti/slican proces...
    jer nekad stvarno nije dovoljno da mi se kaze (ono na sto se svodi): 'daj se smiri/opusti/skuliraj i skoncentriraj, stara!'

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je samo za majke ili mogu čitati i očevi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mogu i ocevi. Mene je cak i zasmetao naslov. Npr. kad mi je muz doma, prakticki se jednako bavi djecom ko i ja. Pa u skladu s tim i on ima svoje zute minute, nalete bijesa i ostalo.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma zato i pitam, što ja znam da nije nešto povezano s ciklusom ili tako nešto kad baš piše za majke
    jer kod nas je MM skloniji gubitku kontrole

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

imam svoj primjerak, ceka red za citanje.

samo sam htjela javiti sta sam to sinoc sanjala. Naime, sanjala sam da sam procitala knjigu, i nakon zavrsetka, sam gledala ime autora, i skuzila da je autor:

tko li drugo nego DAVOR!

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

došla negdje do pola knjige i - stala...Ne znam zašto, nije me se baš dojmila, meni osobno prepovršna...

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Zoila prvotno napisa
    imam svoj primjerak, ceka red za citanje.

samo sam htjela javiti sta sam to sinoc sanjala. Naime, sanjala sam da sam procitala knjigu, i nakon zavrsetka, sam gledala ime autora, i skuzila da je autor:

tko li drugo nego DAVOR!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se knjiga svidja, ali moram priznati da sam ocekivala vise.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Meni se knjiga svidja, ali moram priznati da sam ocekivala vise.
    zeznuta su ta očekivanja...
    ja sam je uzela s velikom dozom sumnje (naslov mi baš nije "mirisao", bilo mi je pomalo sladunjavo....) i tada još nisam imala od koga čuti hvalospjeve o knjizi...i drago mi je zbog toga.
    na kraju mi se svidjela upravo ta jednostavnost, "pitkost"....to da je mogu čitati u gužvi i dok mi dijete skakuče oko mene, a ne da moram imati savršenu koncentraciju da bih došla do srži dubokih misli....

slažem se da je naslov "budizam za majke" pomalo krivo postavljen, jer to je knjiga u kojoj bi dio za sebe našli i tate i bake, ali i oni koji nisu roditelji - jer svi mi, bili roditelji ili ne, održavamo nekakve odnose s drugim ljudima. a ta knjiga ima mnogo djelova u kojima je riječ baš o tim interakcijama, koje mogu i ne moraju biti u svojstvu priče o roditeljstvu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...ovo dijete koje sretno brblja i usredotočeno žvače kljun svoje gumene patkice - jednog će dana nestati baš kao i mjehurići pjene u kadi u kojoj se zajedno kupamo. Još jučer, dok sam plivala u jezeru okupana toplim srpanjskim suncem, bio je grudica u mojem trbuhu povremeno se javljao ritanjem; već sutra bit će sredovječan muškarac koji u suzama rasipa moj pepeo po planinskom jezeru...."
    Meni je dovoljan ovaj citat da me baci u težu depresiju. Definitivno neću pročitati ovu knjigu.[/b]

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    ...ovo dijete koje sretno brblja i usredotočeno žvače kljun svoje gumene patkice - jednog će dana nestati baš kao i mjehurići pjene u kadi u kojoj se zajedno kupamo. Još jučer, dok sam plivala u jezeru okupana toplim srpanjskim suncem, bio je grudica u mojem trbuhu povremeno se javljao ritanjem; već sutra bit će sredovječan muškarac koji u suzama rasipa moj pepeo po planinskom jezeru...."
    Meni je dovoljan ovaj citat da me baci u težu depresiju. Definitivno neću pročitati ovu knjigu.[/b]
    Trebam li reci da potpisujem!

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je isto citat koma, jako patetičan, ali ipak ću je pročitat. Rezervirala sam u knjižnici. :D

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

citat je stvarno za past u depru

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni nije koma citat zbog rasipanja pepela, neg' zbog patetike. Ali po komentarima ovdje ipak mi se čini da je vrijedi pročitat. (a mogu je u svaka doba i vratit u knjižnicu):

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto je citat depresivan?
    malo patetičan da, ali depresivan ne
    taman kako treba
    majka ga je odgojila, on je odrastao, očito su imali dobar odnos kada plače za njom, ako je sredovječan znači da je i ona napunila koju godinicu..
    depresivno bi bilo da ona njega sahranjuje, ili da je on dijete ili da joj ne dođe na shranu
    ja bi potpisala takav scenarij

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ajme, a70v, o čemu ti, pa Luna (a i ninet) će nam upast u depresiju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma, iovako se svakodnevno borim s razmišljanjima o tome kako sam ga rođenjem osudila na smrt, ne trebaju mi dodatni crnjaci poput prosipanja ičijeg pepela.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

meni je taj pepeo baš bio dirljiv i topao. nimalo depresivan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene je taj dio knjige dotukao. Ustvari, otkad imam djecu redovno me pucaju crnjaci vezani za prolaznost, smrtnost, covjece....Zorka ce mi na jesen u skolu....nedavno sam tri noci zaredom sanjala da mi je baka umrla.... :/ Bas sam se uvalila...

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ma, iovako se svakodnevno borim s razmišljanjima o tome kako sam ga rođenjem osudila na smrt, ne trebaju mi dodatni crnjaci poput prosipanja ičijeg pepela.
    eto....nisam jedina.... uh....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

duboko u sebi ja volim patetiku i to znaju samo moji najblizi ter kompujuter ...

a smrti me strah 'samo' kad odgovornosti postanu breme a ne kreativni 'materijal' za izraz slobode i uzivanje srece...
    to je na svu srecu vrlo, vrlo rijetko... ali dovoljno intezivno da ne mogu a da ne primjetim...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moja mama svako malo ponavlja da se želi kremirati i da ne želi u zemlju i da želi da joj se pepeo raspe po Velebitu , prema morskoj strani, sa Kubusa

ovog

http://www.pp-velebit.hr/kulturna_bastina/kubus.htm

beat that

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

"Budizam za majke"... javi se isti osjećaj kako kad jedem omiljenu čokoladu

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I da stavite je kao preporuku na portal, kao i "Mudrost Majčinstva"

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kate prvotno napisa
    "Budizam za majke"... javi se isti osjećaj kako kad jedem omiljenu čokoladu
    što, najprije fiinooo, pa onda muka u želucu i osjećaj krivice jer sam se opet prežderala, a tek očaj kad hlače pucaju na meni
    onda je neću čitati
    Anita AZ vraćam budizam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •