Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: spasite mi pekmez...!!

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno spasite mi pekmez...!!

kuham pekmez od jabuka koji je trebao biti poklon za bozic za neke drage ljude!!!
    ukusan je, ali jaaaaaako rijedak!!!
    sto da radim?????
    gustin, kuzu...???
    please pomagajte

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam kuhala od breskvi... isto je ispao rijedak - ali i rijetko fin . skoro pa su se potukli ko će ga jesti. tako da gustoća nije neki negativan faktor...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ostavi ga kakav je. Ako budes eksperimentirala najvjerojatnije ces pokvariti okus.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Probaj s želinom. Ja ga nisam koristila pa neznam za detalje, al znam da ga koriste za želiranje.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ostavi ga kakav je. Ako budes eksperimentirala najvjerojatnije ces pokvariti okus.
    x
    eventualno dodaj dunje i prokuhaj još jednom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ostavi ga, pa neka ga ugriju i piju...
    mogu dodati ruma ili rakije unutra

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

A džemfix, ja sam ljetos napravila hrpu džema od borovnica sa njim, ne mjenja ukus i nije problem za pripremu.
    To, ako hoćeš baš gusti pekmez, jer u Bosni se pekmez od jabuka i daje u flašama, a koristi uglavnom za kolače i kao pomoć za skidanje temperature.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mmm onaj od tucanih jabuka
    čini mi se
    mmmljac
    za cicvaruuuuuu
    uhuhuhuhuhu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, bucka je taman netko tko zna što je cicvara...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bolje rjeđi nego sa želinom jer on u sastavu ima i konzervans.
    Meni je ispao gust jer sam ga kuuuuuhala.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

e sad...
    uspjela sam spasit pekmez!
    di ima za kupit one zgodne karirane "kapice" za ukras na teglicama??

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u svakoj državnoj metrraži

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Preksinoć sam pekla pekmez od šljiva koje nisu bile baš najzrelije (bolje rečeno, pola njih je bilo poluzeleno)
    Iako sam planirala bez šećera, zbog kiselosti sam ipak stavila oko 20 dkg smeđeg, nerafiniranog na 5 kg šljiva.
    E sad, pekla sam ga u rerni, oko 2 sata i taman kad sam ga krenula stavljati u bočice (nisam ih prethodno grijala nego sam po malo dodavala pekmez), mala seratorica se probudila.
    Otišla sam je uspavati, a za to je vrijeme pekmez bio vani, izvan rerne i lagano se hladio.
    Kad sam ju uspjela uspavati, ulila sam pekmez u bočice i vratila u rernu da se, kao, napravi korica. Nakon sat vremena sam ipak odlučila da ću ga zaklopiti (nije bilo korice), a prethodno sam na vrh stavila malo rakije i zatvorila čepovima.
    Vratila sam u rernu gdje se hladio do sutradan.
    Pekmez je rijedak što mi ne smeta, ali se bojim da će se ovakvim (čitaj: zas*anim) načinom spremanja pokvariti.
    Što da radim? DA ga prepečem odmah ili da pričekam da se krene kvariti (savjet moje sestre) pa da ga onda?
    Nadam se da nisam previše zakomplicirala.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da ne bi trebao, ako su bočice bile čiste.
    Ali bi se mogao lako kvariti nakon što se bočica otvori i počne trošiti. Mislim da za to nema pomoći, osim da ga potrošiš u roku ood par dana od otvaranja.
    Ali to nema toliko veze sa načinom stavljanja u boce neko sa receptom u kojem ima malo šećera i kratkim kuhanjem.
    Ja sam prošle godine radila sa šljivama gdje se šljive prvo peku u pečnici, nakon toga se pasiraju i još kratko prokuhaju, bez šećera. Bio je jako ukusan , ali se kvario nakon otvaranja.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

SikaPika, kako to radiš pekmez u rerni? Nisam sigurna da sam razumjela postupak, a baš me zanima.
    Mi radimo klasićno: kuhamo ga u velikoj posudi - duuuugo, staklenke dobro operemo i poklopce isto, staklenke zagrijemo u roli (rerni), ulijevamo odmah pekmez, odmah zatvaramo poklopcima i stavljamo na cca 100 stupnjeva nazad u rolu na nekih 10 minuta.
    Nikad se ne kvari i ne stavljam nikakve dodatke tipa rakije.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Anemona, radila sam po ovom receptu, i to samo zato jer se ne mora stalno miješati budući da sam radila kada je Maša zaspala, a uz to još milijun drugih poslića.
    Bočice su bile čiste, na to zaista jako pazim, a rakija je tu da, kao, dezinficira.
    Inače smo rakiju stavljali na čepove ili celofan kad smo kuhali paradajz, a onda sam negdje pročitala da se stavi i gore na tu koricu pekmeza koju ja nisam dobila, ali sam ipak stavila par kapi rakije.
    Bojala sam se vratiti bočice u rernu na 100 stupnjeva da ne popucaju, ali vidim da radite tako pa im sigurno ne bi bilo ništa.
    Sirius, valjda se neće kvariti, sreća pa sam većinu stavila u manje bočice pa će se brzo pojesti, a kada otvorim bočicu, stavit ću je u frižider pa će to valjda usporiti kvarenje. Ako ništa, odmah ćemo smazati.
    Hvala cure!

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ima neko recept za pekmez od dunja?
    u biti bi ja pravila BEZ secera, a kako su dunje dosta kisele bez secerenja, mozda bi ubacila i jabuke....sto mislite?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mislim da moraš staviti šećera jer će ti pekmez ispasti jako zdrav ali ne-fin . Jabuke nisu same po sebi dosta slatke da bi mogla zasladiti pekmez. Eventualno smokve ili datulje bi mogle tome poslužiti.
    Po starim receptima stavlja se na kilu voća kila šećera. Ja stavim na kilu voća pola kile šećera. Možeš tu količinu jš smanjiti, ali ne vjerujem da bi bilo ok skroz bez šećera.

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Da se ne pokvari stavite limunove korice. Ja radim od šljiva, ne kuham ga nego pečem u pećnici, dodam od 40 g šećera po kilu (nevolim kad je jako sladak) ,pred kraj stavim limunove korice i malo vanili šećera. Nije mi se nikad pokvario. Boce isto steriliziram, ugrijem u pećnici i u vruće stavim da poklopac dobro "uhvati".

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cokolina prvotno napisa Vidi poruku
    ima neko recept za pekmez od dunja?
    u biti bi ja pravila BEZ secera, a kako su dunje dosta kisele bez secerenja, mozda bi ubacila i jabuke....sto mislite?
    Pa sad, za pekmez od dunja nisam nikad čula. Pekmez se peče (npr. od šljiva), u pećnici ili na vatri, a džem se kuha. No, nema veze.

Dunje imaju puno pektina pa želiraju same od sebe (ne moraš stavljati želin) pogotovo ako ubaciš koju ne sasvim zrelu, ali MORAŠ dodati šećer jer će se inače kvariti. Ne moraš 1:1, ali stavi bar 40 dag na kilu očišćenih dunja, inače ne bude dobro ispalo.

Nisam nikad kuhala same dunje, ali jesam u kombinaciji s jabukama i drugim voćem (nikad nisam imala dosta dunja za rundu džema ili kitnkes). Ali ubaci šećer inače će se upljesniviti u roku nekoliko tjedana, bez obzira na sve mjere predostrožnosti.

Kad napadneš bočicu, drži je u frižideru.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaboravih ovo - stavi malo limunovog soka da dunje (i jabuke) jako ne potamne.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •