Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Leukociti 11 - dati ATB ili ne?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Leukociti 11 - dati ATB ili ne?

Dvojim dati ili ne dati djetetu (7 mjeseci) ATB jer su leukociti 11, što može biti i virus i bakterija. Nema temperaturu, uši su ok, pluća isto, grlo sasvim malo crveno, a nos curi manje nego inače kad je prehlađena. Također, vjerojatno joj raste sljedeći zub jer zadnja dva dana jako slini.

ATB joj je danas prepisan, ali nisam ga još dala, za sada se ništa ne pogoršava. Pedijatrica je i sama bila neodlučna da li da ga prepiše ili ne. To je sad prvi puta da nisam (barem ne odmah) dala ATB.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zaboravila sam - diferencijalna je pokazala "blagi zaokret" prema upali, kaže pedijatrica. :/ Da dam ATB zbog "blagog zaokreta" ili da malo pričekam?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam doktorica, pa nemoj moju preporuku shvatiti previše ozbiljno.No ovako iz vlastitog iskustva i informiranosti, mišljenja sam da je glupo davati ATB (vjerujem da misliš na antibiotik) ovako napamet,a žalosno je da je i sama pedijatrica neodlučna pa onda onako predostrožnosti radi ipak da tako maloj bebi ATB.Ako su leukociti povišeni (što doznaš iz urina ili krvi) onda je u pitanju virus ili bakterija, a da bi znala što je od toga dvoje mora se napraviti CRP (iz krvi).Jer ako se utvrdi da je virus, ATB je potpuno nepotreban jer ne može izliječiti virus,ako je bakterija onda se opet daje ATB s obzirom na vrstu bakterije (dakle, ne bilo koji nego točno onaj koji djeluje na tu bakteriju).Moje skromno mišljenje na bazi prethodnog iskustva.Sretno!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Re: Leukociti 11 - dati ATB ili ne?

Citiraj mmmama prvotno napisa
    Dvojim dati ili ne dati djetetu (7 mjeseci) ATB jer su leukociti 11, što može biti i virus i bakterija. Nema temperaturu, uši su ok, pluća isto, grlo sasvim malo crveno, a nos curi manje nego inače kad je prehlađena. Također, vjerojatno joj raste sljedeći zub jer zadnja dva dana jako slini.

ATB joj je danas prepisan, ali nisam ga još dala, za sada se ništa ne pogoršava. Pedijatrica je i sama bila neodlučna da li da ga prepiše ili ne. To je sad prvi puta da nisam (barem ne odmah) dala ATB.
    ja ne bih dala.

zato što se antibiotik treba dati onda kad si siguran u upalu ili grla ili uha ili sinusa ili pluća.

sve ostalo je vračanje. možda jest. možda nije.

i doktori mi idu na živce. jer nije antibiotik sokić pa se mislim dal da ti ga dam ili da ti ga ne dam. možda je upala a možda i nije. pa popij za svaki slučaj.

ne, antibiotici se ne piju za svaki slučaj, piju se kad postoji upala.

sori, al morala sam se malo ispucati. jer i ja često imam takav problem. i sličnu doktoricu. koja samo želi sa sebe skinuti eventualnu odgovornost.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni CRP nije sigurnost, ima viroza s CRP 200
    ja svojoj nisam dala na L 14.7
    ali to je moja odluka i moja odgovornost, ja sam je pratila

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

joj i naša je doktorica takva - odmah antibiotik.
    sad je mala na antibiotiku jer stvarno ima upalu grla, ali prošli put kad joj ga je pripisala bila je u pitanju samo viroza.
    i ne znam zašto, ali mi je neki unutarnji alarm zvonio da stanje nije za antibiotik i odem u druge pedijatrice koja potvrdi virozu.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni se čini da je temperatura ključna,a nema je..pa pričekaj

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Puno vam hvala svima.
    Pratim malecku, nema temperaturu, spavala je dosta mirno, nosić puniji nego jučer, ali za sada definitivno ne ide na gore pa mi se stvarno ne čini da je upala.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja mislim da takva pitanja ne bi uopće trebala postavljati ovdje jer ti nitko od forumaša osim ako slučajno nije liječnik, nije kompetentan odgovoriti na njega. Osobno bih dala lijek ako mu je pedijatar prepisao i ako je rekao da ga treba piti. Bilo je i slučajeva kada su ljudi na svoju ruku odbijali terapiju pa su se stvari dodatno zakomplicirale, a ima slučajeva i kada se lijek prepiše bezveze, ali opet tu svoju riječ treba dati osoba školovana za to. U svakom slučaju kako god odlučila mislim da bi ipak to trebala napraviti u dogovoru s liječnikom, a ne na svoju ruku.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Ja mislim da takva pitanja ne bi uopće trebala postavljati ovdje jer ti nitko od forumaša osim ako slučajno nije liječnik, nije kompetentan odgovoriti na njega. Osobno bih dala lijek ako mu je pedijatar prepisao i ako je rekao da ga treba piti. Bilo je i slučajeva kada su ljudi na svoju ruku odbijali terapiju pa su se stvari dodatno zakomplicirale, a ima slučajeva i kada se lijek prepiše bezveze, ali opet tu svoju riječ treba dati osoba školovana za to. U svakom slučaju kako god odlučila mislim da bi ipak to trebala napraviti u dogovoru s liječnikom, a ne na svoju ruku.
    S ovim se U POTPUNOSTI slažem.No ovaj tip foruma je prepun takvim pitanjima koja bi trebala biti upućena doktorima, pravnicima i sl, no vjerujem da svi mi želimo samo čuti nečije mišljenje, iskustvo, stav, podršku,a na nama samima je da odlučimo.No kada se radi o djetetovom zdravlju, osobno mislim da tu vrst brige treba prepustiti onima koji su se školovali za to i koji su sigurno puno stručniji od nas samih te vec neke stvari znaju iz svog dugogodišnjeg iskustva.Ne kažem da su UVIJEK doktori u pravu,ali su u svakom slučaju stručiniji od nas!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni liječnik ti ne može odgovoriti ovako bez da vidi dijete
    kao što je rekla dorotea24 može bit da ćeš dobro napraviti što ne daš, a može biti da će se infekcija razbuktati
    bila je jedna tema o tome kako je mama odbila antibiotik pa se zakompliciralo, malo potraži
    i odi kod pedijatrice da vidi dijete, koja je promjena u odnosu na prethodni nalaz, eventualno da se još 1x odrede leukociti

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Čitala sam taj topic prije mjesec dana, ako se dobro sjećam ništa se nije zakompliciralo nego se dijete razboljelo ponovno nakon mjesec dana, što uopće ne mora biti povezano s odbijanjem antibiotika 1. put.
    Naravno da čovjek najprije ide liječniku, ali mene zanimaju i iskustva drugih roditelja s istom stvari. Općepoznato je da se prepisuje previše antibiotika, bez krvnih pretraga. Ako su leukociti otprilike na granici, vjerojatno ipak ne treba brzati s antibiotikom.
    I dalje nema temperaturu, sve djeluje kao obična prehlada, nadam se da će tako biti i dalje.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zna li netko može li izbijanje zubića podignuti leukocite ili to nema veze jedno s drugim?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jeste probali gledat leuko kad je zdravo dijete?Bez zezanja?
    Ja imam jako niske leukocite,uvijek na najdonjoj granici,genetski,nekad padnu i ispod.
    Ako narastu blizu gg kod mene je to bakterija.Nekom je to normalno stanje :/

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

To mi nije palo na pamet. Možemo probati.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zna li netko može li izbijanje zubića podignuti leukocite ili to nema veze jedno s drugim?
    Mislim da to nema nikakve veze.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Leukociti joj uopće nisu visoki, u toj dobi je normala do 16.
    No niti leukociti, niti sedimentacija, niti CRP (pa ni u kombinaciji) ne mogu uvijek sa 100% sigurnošću dokazati o kakvoj se infekciji radi.

I da, leukociti mogu porasti zbog izbijanja zubića i još 100 drugih razloga koji nemaju veze s infekcijom.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zašto onda pedijatri daju ATB čim su leukociti iznad 10?
    Do koje je dobi normalno 16?

Kod nas je stanje isto, nos curi, sve drugo ok. Ne mogu se opustiti i stalno mjerim, promatram...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Do koje je dobi normalno 16?
    Do godinu dana.
    Tek negdje u školskoj dobi gornja granica postaje 10.

Na prvo pitanje ti mora odgovorit tvoj pedijatar.
    Neki ne daju odmah antibiotik.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •