Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 96

Tema: Pracne (šape) + pitanja za martu

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Pracne (šape) + pitanja za martu

    Pracne by marta

    14dag oraha
    20dag maslaca
    35dag brasna
    1 jaje
    15 dag secera

    ne smije se dugo mijesiti, sto krace to bolje
    peci cca 20min na cca. 180°C


    uzela sam namirnice za duplu dozu, imam 54 kalupa.
    kako će to biti, koliko tura?

    stavljam li kalupiće direktno na rešetku ili prvo crnu tepsiju, pa na jih poredati kalupiće?

    (ja se toliko bojim vruće pećnice da će mi trebati pola sata da izvadim sve kalupe, ako ih budem vadila jednog po jednog)

  2. #2
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    U tepsiju. Inace ce se pecnica ohladit dok sve ne izvadis. I nemam pojma koliko je to tura, mozda 3-4. I nemoj punit kalupice do kraja jer tijesto malo naraste.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno



    sad me muči to što sam ja uvijek sve takve kolače pravila sa mekim brašnom, a na receptu na modlama piše - oštro.

    pa si mislim... baš je moja strina u Bosni imala 6 vrsta brašna, imala meko i gotovo.
    A pracne uvijek bile božanstvene!

  4. #4
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    eto, već razmišljaš
    a kod kolača to ne valja

  5. #5
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    svejedno koje je brasno.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    napravila sam bogohulje i orahe samljela u multipraktiku...
    marto, nemoj me na verige

  7. #7
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    napravila sam bogohulje i orahe samljela u multipraktiku...
    marto, nemoj me na verige
    to je - TO. vise ne divanimo.

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    znala sam

    ali stvarno nisam imala snage, samljela sam preko klo oraha i pola kile keksa...

  9. #9
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno


  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,940

    Početno

    samo nama falšdomaćicama nabijate komplekse

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    I nemam pojma koliko je to tura, mozda 3-4.
    :shock: :shock: :shock:
    sad mi je ovo došlo do mozga?!?!?!?!?
    to bi trebalo značiti da bih ih imala 150 - 200?!?!?!?!

    a nebuju mene vidle duple doze

    maria, znaš da sam razmišljla da kupim one na kile, al mi savjest ne dade...

  12. #12
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    mislila sam 3-4 tepsije. jedna tura je tepsija i po kalupica.

  13. #13
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ovo ću i ja
    se tijesto odmara u frižideru ili se malo promiješa i odmah peče?

  14. #14
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    ovo tijesto uopce ne mora odmarrat u frizideru. ako ga stavis, neces napraviti nikakvu gresku ali nije nuzno.

  15. #15
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    dobro, marto, a kojim redoslijedom ti to umješavaš? mene baka učila da je redoslijed važan za šape. A ne znam kako onda u to uklopiti ovo tvoje kratko se mijesi...

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    ja opće ne kužim o kakvim šlapama vi pričate?

  17. #17
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,495

    Početno

    šape, Maro, šape

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    ajme

  19. #19
    camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    306

    Početno

    Citiraj mara prvotno napisa
    ja opće ne kužim o kakvim šlapama vi pričate?

    evo javno izjavljujem da mi je pobjeglo u gaće dok sam ovo čitala.
    a nemam slab mjehur.

  20. #20
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Medvjeđe šape bez masti? Nabait ću i ja kalupiće slijedeće godine

  21. #21
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Radila sam sad šape po ovom receptu i očito sam negdje zabrljala.

    Prvo tijesto mi se mrvilo , nije se dalo formirati u kuglicu prije nego umetnem u kalupić.
    Ispekli i čitavi se izgledaju ok, ali većina je pukla!
    Ljuta sam na sebe nešto sam propustila.
    Probala jesti i okus je jako fin, čini mi se bolji recept nego neki moji stari jedino problem s mrvljenjem.

    Dodala sam 1 žličicu praška za pec. jel moglo to zeznuti???

    Sad sam ljuta i umorna...sutra ću biti pametnija ako mi odgonetnete šta zaabrljah!

  22. #22
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    moje se peku i dobre su :D
    i ja sam stavila pecilni prašak tako da ne bi bilo do toga
    stavila sam malo više oraha pa je tijesto od toga bilo masnije i veća jaja (radila sam duplu smjesu pa su 2 jaja)
    baš je onako mekano masno i lijepo se utisne
    jedino sam zeznula 1. turu jer sam vrele ubacila u šećer u prahu pa su sve uljepljene grude šećera po njima, ali su fine

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj monax prvotno napisa
    Radila sam sad šape po ovom receptu i očito sam negdje zabrljala.

    Prvo tijesto mi se mrvilo , nije se dalo formirati u kuglicu prije nego umetnem u kalupić.
    Ispekli i čitavi se izgledaju ok, ali većina je pukla!
    Ljuta sam na sebe nešto sam propustila.
    Probala jesti i okus je jako fin, čini mi se bolji recept nego neki moji stari jedino problem s mrvljenjem.

    Dodala sam 1 žličicu praška za pec. jel moglo to zeznuti???

    Sad sam ljuta i umorna...sutra ću biti pametnija ako mi odgonetnete šta zaabrljah!
    Kad vam se ovo dogodi, a moze zbog malih jaja, suhih oraha il vise sile, onda razmutite jedno jaje u nekoj zdjelici i dodajete zlicicu po zlicicu u smjesu. Bit ce malo zilavije, ali se nece raspadati.
    A ako se raspadaju iako je smjesa bila kompaktna, ondaste ih predugo mijesili.

    Majo, pomijesaj sve osim maslaca i jaja. Onda narezi unutra maslac i izmrvi ga rukama. Onda kad je maslac ravnomjerno rasporedjen, ubaci jaje i umijesi. Maslac ne smijete pregudo mrljaviti po rukama. Prasak za pecivo nije vazan u ovom receptu.

  24. #24
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Majo, pomijesaj sve osim maslaca i jaja. Onda narezi unutra maslac i izmrvi ga rukama. Onda kad je maslac ravnomjerno rasporedjen, ubaci jaje i umijesi. Maslac ne smijete pregudo mrljaviti po rukama. Prasak za pecivo nije vazan u ovom receptu.
    ja sve obrnuto, valjda zato što nisam Maja, ja sam pjenasto mutila maslac, pa dodala jaja, umutila i onda u to umjesila šećer, orahe (iz multiprakrika 8) ) i prosijano brašno
    malo izradila rukama i pekla
    i meni je od duple smjese ispalo cca 80 šapa (nešto se pojelo u procesu proizvodnje), ali su to grizlijeve šape, imama velike kalupe, da sam morala raditi 200 šapa dočekala bi zoru

    e i sad 1 pitanje
    kako uvaljati u šećer u prahu da to lijepo izgleda
    kad uvaljujem vruće onda se sve to smljacka
    kad stavljam hladno onda se šećer baš ne uhvati

  25. #25
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    uzmi cjedilo za caj, stavi staub unutra i pospi pracne. nis se ne valja jer onda bude gruddasto.

  26. #26
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    zašto su najbolja rješenja i najjednostavnija? smajlićhrkljuš
    vruće ili hladne?
    sad ću morat peć još jednu turu da budu lijepo pošećerene
    stvarno su fine, onako prhke, tope se u ustima, a ne lome se, nisu preslatke, ma super :D
    inače sam ja rijetko zadovoljna svojim uradcima
    ali su mi šape i majini kukiji suuupeeer ispali
    napolitanke s karamelom i nisu, jako slatke, masne, nisam zadovoljna

  27. #27
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Najbolje da budu mlake. Onda se secer ne prima jako, al ipak bude dovoljno. Ja ne secerim pa ne znam vise jel se to radi kad su tople il kad su hladne.

  28. #28
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    moje su ispale fantastične, nit pucaju nit se mrve...
    ali to nije taj okus iz moga djetinjstva...

    ja sam izmiješala suhe sastojke, dodala unutra jaje, gniječila prstima, onda stavila maslac (koji sam omekšala jednu minutu na 350 mikrovalova), i sve umijesila.
    Smjesa je stvarno pdatna i lijepo se utiskuje u kalupe: od jedne i pol mjere, imam 54 pracne, a mogla je biti i koja više da sam poslušala martu i stavljala još manje unutra.

    neke sam zaštaubala, neke nisam; moji vole, ja ne volim...

    a70v, kakvo pjenasto, kakvi mikseri... pa to je seljački kolač
    (reče ona koj maslac omekšava u mikrovalnoj)

  29. #29
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Onda sam definitivno zeznula s maslacem jer sam prvo maslac izmrvila s brašnom kao za prhko tijesto,..zatim jaja i orahe.
    Sviđa mi se ukus i fino se tope u ustima.
    Idem raditi još jednu turu a ove ću improvizirati tj zamaskirati ,..

  30. #30
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja sam skužila šta mi fali; sljedeći put ću staviti malo manje šećera i ubaciti jedan vanilin šećer.
    i nikada to neću priznati marti.

  31. #31
    brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,315

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    moje su ispale fantastične, nit pucaju nit se mrve...
    ali to nije taj okus iz moga djetinjstva...

    ja sam izmiješala suhe sastojke, dodala unutra jaje, gniječila prstima, onda stavila maslac (koji sam omekšala jednu minutu na 350 mikrovalova), i sve umijesila.
    Smjesa je stvarno pdatna i lijepo se utiskuje u kalupe: od jedne i pol mjere, imam 54 pracne, a mogla je biti i koja više da sam poslušala martu i stavljala još manje unutra.

    neke sam zaštaubala, neke nisam; moji vole, ja ne volim...

    a70v, kakvo pjenasto, kakvi mikseri... pa to je seljački kolač
    (reče ona koj maslac omekšava u mikrovalnoj)
    sad si me zaintrigirala
    oduvijek jedem šape sa svinjskom masti...to mi je omiljeni kolač, kolač mog djetinjstva kojeg moja baba radi fantastično
    u ovom receptu mi fali korica limuna i ocjeđeni limun
    upravo ih idem raditi
    a s obzirom da nisam nigdje uspjela nać svinjsku mast (koja nestašica mila majko...split i okolica nisam uspjela nać mast) radit ću ih po gore navedenom receptu...
    hvala cure, idem vidit kako to kod mene izgleda pa vam poslikam s obzirom da prvi put radim a da nije s masti

  32. #32
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Pa u originalnom receptu zapravo i stoji svinjska mast. Ali kako ju ja vec duze vrijeme ne koristim, jednostavno mi je isparilo iz glave da bi ju netko drugi eventualno mogao koristiti... Znate kako kazu, daleko od ociju, daleko od srca.

  33. #33
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    mislim monax da nije problem u mješanju, vjerovatno su bila manja jaja, ili suhlji orasi, pa je od toga tijesto bilo suhlje

    apricot možda fali baš to što kaže brane ,mast, možda su tvoji radili to s mašću, koji je seljak imao margarin
    ja bi radila sa mašću, ali više nemam, zapravo imamo skroz malo, par teglica ostalih od lanjskog kolinja, ove godine nismo imali svinjarije, moj ujak zabrijao da je prestar i neće hranit prasce
    ovu mast čuvam kao suho zlato, za peć jaja i meso

  34. #34
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ajme, blesavalisam... naravno da je to - to.
    a da sutra napravim još jednu turu

    ali, sutra me čekaju napolitanke, bajadera, kiflice, linceri...
    prekosutra brun, i tri salame...

    nikad mi se još nije dogodio ovakav javašluk

  35. #35
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    gdje nabavljaš mast?
    ja ne bi onu u paketu iz dućana, kad je vidim onako bijelu
    ujakova je krem boje i fiiina (al se sad nekima želudac okreće )

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja se volim sa janocckom.
    a ona iz vinkovaca. :smajli diže obrve i namiguje:

    imam jednu kutiju od sladoleda punu masti što mi je donijela još prošle godine. još uvijek miriše, pa pretpostavljam da je dobra.

    te smećkaste su posoljene, a tebi treba neslana, ta je bijela.

  37. #37
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    nije ona puno slana, tko voli mogao bi ju jesti na kruhu sa malo šećera, ne bi to smetalo u kolaču, ali mi ju je žao
    morat ću reć sestrični da mi iz vojvodine malo pošalje

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja bih sad namazala po kruhu, tu smeđu, slankastu.
    i uz to paprika.
    uh...

  39. #39

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    696

    Početno

    Sinoć sam htjela reći da se belin pracne prave s mašćom, ali eto - nisam.
    Sad se javljam samo da vas upozorim da nije isto mast i margarin/maslac. Ako u receptu stoji 10 dkg maslaca to je 7 dkg masti.

  40. #40
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    U ovom mom je isto. Oš maslac oš mast. Margarin uopce ne dozivljavam ko namirnicu.

  41. #41

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    696

    Početno

    Nije isto. Kao što nije isto kad u kiflice staviš ulje ili rastopljeni maslac.

  42. #42
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    zgriješila sam i dodala malo vanilina i cimeta
    sad ću vidjeti na što će izaći

  43. #43
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj Maja prvotno napisa
    zgriješila sam i dodala malo vanilina i cimeta
    sad ću vidjeti na što će izaći
    Nisi nista pogrijesila, izaci ce ti super pracne.

  44. #44
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    a da sutra napravim još jednu turu

    ali, sutra me čekaju napolitanke, bajadera, kiflice, linceri...
    prekosutra brun, i tri salame...
    O, moj Bože!
    Ja danas ispekla tri vrste (i to sve od reda brze) i muka mi od kolača. Ne pečeš li ti ono kolače od 10.? I još vam nije dosta? :shock:

    Ali, mogla bih još ove šape raditi.. možda sutra? Samo ako kupim kalupe, nemam ih od prije. Jel to bilo kakve kalupe, ili gledate na nešto?

  45. #45
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Ove stvarno same skaču iz kalupa :shock: Gledam i ne vjerujem u mojih cca dvadeset godina rada na šapama nisam ovako nešto doživjela.
    Jesu, drukčijeg su okusa od onih na koje sam navikla, al mislim da je najviše stvar u šećeru - ove ga imaju puno puno manje.

  46. #46
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    a na receptu na modlama piše - oštro.
    Jel sad ide meko ili oštro po martinom receptu?

  47. #47
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    marta kaže svejedno
    ja stavila oštro

  48. #48
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Onda ću kao ti.
    Daj mi ti molim te reci, da kupim bilokakve kalupe koje sutra nađem u Mercatoneu i koliko komada?

  49. #49
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    To su ti kalupi za šape, dakle, pune se, ne izrezuju, oni "srebrni", znaš na koje mislim?
    Evo, meni sada u pećnici 15ak komada na jednoj tepsiji, trebaš imati onda bar 30 da možeš rotirati - dok jedne pečeš, druge puniš.
    Ja ih imam valda 50ak, ne znam točno. Imam one okrugle dublje, one baš oblikal šape i polumjesec (odnosno, mlađak ), baka mi ima još svakakve, ali ja ih nisam nigdje našla

  50. #50
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno


Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •