Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 96 of 96

Thread: Pracne (šape) + pitanja za martu

  1. #51
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    e, da, ja sam ih pekla samo 15 minuta, po nosu, ovo dulje mi je previše.

  2. #52
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    E, to volim, konkretno! Onda ću tamo kupiti, hvala. Znači, peći malo kraće...

  3. #53
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Ja bi rekla da ovisi o pećnici, al kad zamirišu, meni su gotovi.

  4. #54
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    I, ne trebaš tamo kupiti (nisam sigurna dal rade i nedjeljom), ali da vidiš točno na kakve kalupe mislim.

  5. #55

    Default

    ja sam pekla dobrih 20, čak koju minutu više

  6. #56
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    na običnom programu pećnice ili nekom egzotičnom? (tipa vrući zrak, bla)

  7. #57

    Default

    na 180 C, program gornji i donji grijač

  8. #58
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    i ja
    baš čudno
    al da sam i pustila 20 minuta imala bi ugljeniće

  9. #59

    Default

    da, al moje modle su dosta velike, i šape su mi velike, od duple martine smjese mi je došlo 80 pa je valjda stvar u tome

    a možda rerna malo slabije grije, i kukije pečem 11-12min mada je po tvom receptu 9, i ne budu prepečeni

  10. #60
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    hahaha, šape ti velike
    nisam sigurna da je do veličine, al ako ti kukiji nisu zgoreni na 11, 12 minuta, onda ti SIGURNO rerna peče slabije od moje

  11. #61

    Default

    čuj, netko od 180 cm ne može imati male šape
    može bit, nakon 9 min su još skroz, skroz bijele, nakon 11 su još mekane, raspadaju se tople i kad se rashlade se stisnu, ali nisu tvrde, nego taman

  12. #62
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    još jedna potvrda da je važno peći kolačiće neprehlađen

  13. #63

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    još jedna potvrda da je važno peći kolačiće neprehlađen
    :?

  14. #64
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    kihnula je u njih dok ih je vadila iz rerne, garant.
    ko ce to sad jesti?

  15. #65
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Quote Originally Posted by Maja
    još jedna potvrda da je važno peći kolačiće neprehlađen
    :?
    da možeš po njuhu skužiti kada su gotovi, bez obzira na pećnicu

  16. #66
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Quote Originally Posted by Maja
    još jedna potvrda da je važno peći kolačiće neprehlađen
    :?
    da možeš po njuhu skužiti kada su gotovi, bez obzira na pećnicu
    jeah, rajt, mosmislit.
    ne vjerujem ti ni rijec. sigurno si kihnula. ja u zivotu nisam skuzila kad je nesto peceno po mirisu. uvijek gledam farbu.

  17. #67
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    loš ti je nos
    farba je samo kontrola, ako sam izignorirala miris onda je farba već poprimila nezgodne nijanse.....

  18. #68

    Default

    meni isto mirišu od kad ih stavim u pećnicu pa dok ne budu gotovi
    zato je meni važno da mi u receptu piše točno vrijeme pečenja
    kad ja osjetim drugačiji miris to je znak da je ošla mast u propast

  19. #69

    Default

    da i kao što kaže marta farba

  20. #70
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Cim krenu mijenjati boju - gotove su.

  21. #71
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    meni kukiji ne mirišu skoro uopće dok nisu pečeni. onda krene onaj pravi miris po čokoladi i ondak znam. a i knjigica o kukijima tako zbori, samo su mi trebale godine da izoštrim zanat.
    vrlo slično i šape, ali njih ne radim tako često. ove sam recimo inicijalno stavila na 20 min, ali me miris potjerao u kuhinju ranije.

  22. #72
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Cim krenu mijenjati boju - gotove su.
    i ja se time vodim.
    pekla cca 23 minute na 175.

    kalupe sam jučer kupila u Intersparu (18 komada, 26 kuna, a otpije sam imala neke stranjeske, 36 komada 7 eura).

    (AM, ne pratiš, ove godine sam kilava pa sam tek danas ispekla prve).

  23. #73
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,209

    Default

    Kalupići se namažu maslacem?

  24. #74
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ne, ništa se ne maze. Ispalila bih na zivce da moram sve te kalupice namazati. Kad izvadis iz pecnice, lagano kucnes rubom od stol i pracne ispadaju, ma što ispadaju, ISKAČU SAME.

  25. #75
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,209

    Default

    Super.

  26. #76

    Default

    krenula i ja
    dižem ovaj recept

  27. #77

    Default

    ove godine radim sa masti
    mada (po napisanom) vidim da su mi sa maslacem bile super
    da li da riskiram?
    marta!!!!!!!!!!!!!!!
    što misliš, bi li bilo dobro pola-pola, mast-maslac?

  28. #78
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    Alex idi samo sa mascu. Moja baka ih je uvijek tako radila.
    Mislim da ce biti mljac, jer ti kolaci zovu mast.
    Di se je nabavila?
    Sta ti tok misli ja bi sad salenjake.

  29. #79

    Default

    mast mi danas donio MM-ov kum, skupa su imali kolinje zimus, ali mi smo našu mast potrošili, njima je malo ostalo pa mi je donio jednu teglicu
    imam salo u zamrzivaču
    ako hoćeš dam ti, teško da ću ja salenjake raditi

  30. #80
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    Nikad u svom zivotu nisaam radila salenjake, nisam ih jela saad vec mogu reci godinama, ali ih obozavam. Jedan od kolaca mog djetinjstva. Pun vajngl saalenjaka. Fakat starim, saamo pricam o mirisima djetinjstva.
    Hvala na ponudi, ali trenutno u kuhinju ulazim samo jos juhu napraviti. No ko zna mozda se javim kad me prodje muka radjenja kolaca.

  31. #81

    Default

    umjesila
    kaže dijete da smrdi na čvarke
    valjda će se u pečenju izgubiti miris na mast

  32. #82

    Default

    katastrofa
    sve se raspada i krpati
    koma
    i muda labudova iskaču iz kalupa
    zaljepili se
    i onda na sve evo MM:
    -zašto nisi namazala kalupe?
    -zato jer je marta rekla da ne treba
    -pa vidiš da ti se lijepi, namaži ih

    -zašto puniš do pola? možda se zato lome, napuni do kraja
    -možda trebaš više peći


    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    sada želim muškarca koji misli da je kuhinja izložbeni rekvizit u dućanu namještaja

  33. #83

    Default

    koliko taj čovjek može pričati?
    -možda si trebala staviti više brašna?
    -ne, nisam, ionako je preprhko
    -možda si trebala staviti više masnoće
    -možda
    -trebala si ih puniti do vrha
    -recept kaže da nisam
    -zašto nisi namazala kaulpe? - po 500-ti put

  34. #84

    Default

    ina niz
    iz prve ture neke su i izašle u komadu
    iz druge ni jedna
    evo ih u kalupu, nemam živaca sada više ništa s njima raditi, ako ih probam vaditi samo pucaju, ispadaju mrvice i komadići, a ostatak je zaljepljen za kalup
    smjesa koja mi je ostala bila je na putu za smeće, onda sam izvukla neki silikonski kalup za muffine i stavila po malo smjese na dno
    baš ćemo vidjeti hoće li iz toga htjeti izaći
    u čemu je problem ne znam
    prošli put su mi bile savršene
    savršene
    sada totalna katastrofa

  35. #85
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    S obzirom da sam jedne godine imala grdnih problema s prhkim torticama koje su se ponašale isto kao i tvoje šape, bez obzira što itko kaže ili što piše, ja kalupe mažem i posipavam brašnom.

  36. #86
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    bilo mi je bolje da sam sutila, sad se mislim da je mozda bolje da nisi radila sa masti, mada.........
    zao mi je alex

  37. #87
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ajme, jesi se namučila s njima, baš mi je žao!

    jednom sam ih samo radila i to isto nisam mazala kalupe - na što mi se svekrva križala lijevom i desnom.
    a ja sam se smijala, što kaže mima 'vako i mislila si, vidjet ćeš ti...
    vidjela sam ja.
    da mi nije bilo svekrve koja je strugala i čistila kalupe dok sam ja zapomagala, slomile bi me te šape.

    na kraju ih ona po tom martinom receptu radi svake godine (maže kalupe) i hvale ju po cijelom susjedstvu, uzimaju recept i pišu pored recepta: "evine šape"
    ja ih nikad više nisam pekla.

  38. #88

    Default

    ma tko bi mazao svaki taj kalup, jesi luda
    kad sam radila sa maslacem stvarno su maltene same iskakale iz kalupića

    očito nije isto 40 dag maslaca i 40 dag masti (naravno da sam radila duplu smjesu, donio kum mast )

    zadnju turu od desetak (nisam imala više slobodnih kalupa, jer mi ih je 15 "zarobljeno" sa šapama koje odbijaju izaći) sam bijesno frknula u pećnicu i zaboravila
    pekli su se po vure
    i malo zagorili
    i lijepo izašli iz kalupa
    bit će da je bilo previše masnoće

    pekmez s tim?
    nije loša ideja

  39. #89
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,282

    Default

    Ja mažem svaki kalup. Pa napunim do pola.
    Pa kad se speku, prije nego požute (uvijek sam blizu dok se peku, svaku minutu pogledam) izvadim i brzo vadim u krpu u ruci, dva puta lupim kuhačom i ispadnu.
    Pa ih složim jednu do druge i obilno posipam šećerom u prahu.
    Pa brzo mažem još tople kalupe za iduću turu. Pa napunim do pola.....

    Prava "zabava". Ali, vrijedi. Jednom godišnje.

  40. #90
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,079

    Default

    I onda me pitaju koliko vrsta božićnih kolačića pečem...nikoliko .

  41. #91
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Nikad nisam jela, a kamoli pravila te šape.. Čitam recept, niš posebno... Što se svi tako pale na njih?

  42. #92
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Nisi jela, pa ne znaš!
    Aleks, baš mi žao.

  43. #93

    Default

    meni je to fino
    starinski kolač od masnoće (preporučam maslac) oraha, šećera, jaja i brašna
    ništa ekskluzivno
    ali ja, što sam starija, sve više volim starinske okuse, okuse djetinjstva

    isto je i sa vanili kiflicama
    isto ništa spektakularno
    ali meni jedno od najdražih kolačića

  44. #94
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Aaa Proustovska fora, kužim.
    Mogo bi svekar imati kalupe, pa možda i probam.

  45. #95
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Meni su medvjeđe šape apsolutni favorit među kolačima, jer obožavam takvu vrstu kolača - suhe od oraha.

  46. #96
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    meni je to fino
    starinski kolač od masnoće (preporučam maslac) oraha, šećera, jaja i brašna
    ništa ekskluzivno
    ali ja, što sam starija, sve više volim starinske okuse, okuse djetinjstva

    isto je i sa vanili kiflicama
    isto ništa spektakularno
    ali meni jedno od najdražih kolačića
    sta covjek moze dodat, doli te potpisati.
    ja nemam kalupe pa radim paprenjake, i to su jedini kolaci koje radim sa orahom. I jedina ih ja jedem.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •