e, da, ja sam ih pekla samo 15 minuta, po nosu, ovo dulje mi je previše.
e, da, ja sam ih pekla samo 15 minuta, po nosu, ovo dulje mi je previše.
E, to volim, konkretno! Onda ću tamo kupiti, hvala. Znači, peći malo kraće...Originally Posted by Maja
Ja bi rekla da ovisi o pećnici, al kad zamirišu, meni su gotovi.
I, ne trebaš tamo kupiti (nisam sigurna dal rade i nedjeljom), ali da vidiš točno na kakve kalupe mislim.
na običnom programu pećnice ili nekom egzotičnom? (tipa vrući zrak, bla)
i ja
baš čudno
al da sam i pustila 20 minuta imala bi ugljeniće
da, al moje modle su dosta velike, i šape su mi velike, od duple martine smjese mi je došlo 80 pa je valjda stvar u tome
a možda rerna malo slabije grije, i kukije pečem 11-12min mada je po tvom receptu 9, i ne budu prepečeni
hahaha, šape ti velike![]()
nisam sigurna da je do veličine, al ako ti kukiji nisu zgoreni na 11, 12 minuta, onda ti SIGURNO rerna peče slabije od moje
čuj, netko od 180 cm ne može imati male šape![]()
može bit, nakon 9 min su još skroz, skroz bijele, nakon 11 su još mekane, raspadaju se tople i kad se rashlade se stisnu, ali nisu tvrde, nego taman
još jedna potvrda da je važno peći kolačiće neprehlađen
kihnula je u njih dok ih je vadila iz rerne, garant.
ko ce to sad jesti?
da možeš po njuhu skužiti kada su gotovi, bez obzira na pećnicuOriginally Posted by aleksandra70vanja
![]()
jeah, rajt, mosmislit.Originally Posted by Maja
![]()
ne vjerujem ti ni rijec. sigurno si kihnula. ja u zivotu nisam skuzila kad je nesto peceno po mirisu. uvijek gledam farbu.
loš ti je nos
farba je samo kontrola, ako sam izignorirala miris onda je farba već poprimila nezgodne nijanse.....
meni isto mirišu od kad ih stavim u pećnicu pa dok ne budu gotovi
zato je meni važno da mi u receptu piše točno vrijeme pečenja
kad ja osjetim drugačiji miris to je znak da je ošla mast u propast![]()
meni kukiji ne mirišu skoro uopće dok nisu pečeni. onda krene onaj pravi miris po čokoladi i ondak znam. a i knjigica o kukijima tako zbori, samo su mi trebale godine da izoštrim zanat.
vrlo slično i šape, ali njih ne radim tako često. ove sam recimo inicijalno stavila na 20 min, ali me miris potjerao u kuhinju ranije.
i ja se time vodim.Originally Posted by marta
pekla cca 23 minute na 175.
kalupe sam jučer kupila u Intersparu (18 komada, 26 kuna, a otpije sam imala neke stranjeske, 36 komada 7 eura).
(AM, ne pratiš, ove godine sam kilava pa sam tek danas ispekla prve).
Ne, ništa se ne maze. Ispalila bih na zivce da moram sve te kalupice namazati. Kad izvadis iz pecnice, lagano kucnes rubom od stol i pracne ispadaju, ma što ispadaju, ISKAČU SAME.
ove godine radim sa masti
mada (po napisanom) vidim da su mi sa maslacem bile super
da li da riskiram?
marta!!!!!!!!!!!!!!!
što misliš, bi li bilo dobro pola-pola, mast-maslac?
Alex idi samo sa mascu. Moja baka ih je uvijek tako radila.
Mislim da ce biti mljac, jer ti kolaci zovu mast.
Di se je nabavila?
Sta ti tok misli ja bi sad salenjake.
mast mi danas donio MM-ov kum, skupa su imali kolinje zimus, ali mi smo našu mast potrošili, njima je malo ostalo pa mi je donio jednu teglicu
imam salo u zamrzivaču
ako hoćeš dam ti, teško da ću ja salenjake raditi
Nikad u svom zivotu nisaam radila salenjake, nisam ih jela saad vec mogu reci godinama, ali ih obozavam. Jedan od kolaca mog djetinjstva. Pun vajngl saalenjaka. Fakat starim, saamo pricam o mirisima djetinjstva.
Hvala na ponudi, ali trenutno u kuhinju ulazim samo jos juhu napraviti. No ko zna mozda se javim kad me prodje muka radjenja kolaca.
umjesila
kaže dijete da smrdi na čvarke
valjda će se u pečenju izgubiti miris na mast
katastrofa
sve se raspada i krpati
koma
i muda labudova iskaču iz kalupa
zaljepili se
i onda na sve evo MM:
-zašto nisi namazala kalupe?
-zato jer je marta rekla da ne treba
-pa vidiš da ti se lijepi, namaži ih
-zašto puniš do pola? možda se zato lome, napuni do kraja
-možda trebaš više peći
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
sada želim muškarca koji misli da je kuhinja izložbeni rekvizit u dućanu namještaja
koliko taj čovjek može pričati?
-možda si trebala staviti više brašna?
-ne, nisam, ionako je preprhko
-možda si trebala staviti više masnoće
-možda
-trebala si ih puniti do vrha
-recept kaže da nisam
-zašto nisi namazala kaulpe? - po 500-ti put
ina niz
iz prve ture neke su i izašle u komadu
iz druge ni jedna
evo ih u kalupu, nemam živaca sada više ništa s njima raditi, ako ih probam vaditi samo pucaju, ispadaju mrvice i komadići, a ostatak je zaljepljen za kalup
smjesa koja mi je ostala bila je na putu za smeće, onda sam izvukla neki silikonski kalup za muffine i stavila po malo smjese na dno
baš ćemo vidjeti hoće li iz toga htjeti izaći
u čemu je problem ne znam
prošli put su mi bile savršene
savršene
sada totalna katastrofa
S obzirom da sam jedne godine imala grdnih problema s prhkim torticama koje su se ponašale isto kao i tvoje šape, bez obzira što itko kaže ili što piše, ja kalupe mažem i posipavam brašnom.
bilo mi je bolje da sam sutila, sad se mislim da je mozda bolje da nisi radila sa masti, mada.........
zao mi je alex![]()
ajme, jesi se namučila s njima, baš mi je žao!
jednom sam ih samo radila i to isto nisam mazala kalupe - na što mi se svekrva križala lijevom i desnom.
a ja sam se smijala, što kaže mima 'vakoi mislila si, vidjet ćeš ti...
vidjela sam ja.
da mi nije bilo svekrve koja je strugala i čistila kalupe dok sam ja zapomagala, slomile bi me te šape.
na kraju ih ona po tom martinom receptu radi svake godine (maže kalupe) i hvale ju po cijelom susjedstvu, uzimaju recept i pišu pored recepta: "evine šape"
ja ih nikad više nisam pekla.
ma tko bi mazao svaki taj kalup, jesi luda
kad sam radila sa maslacem stvarno su maltene same iskakale iz kalupića
očito nije isto 40 dag maslaca i 40 dag masti (naravno da sam radila duplu smjesu, donio kum mast)
zadnju turu od desetak (nisam imala više slobodnih kalupa, jer mi ih je 15 "zarobljeno" sa šapama koje odbijaju izaći) sam bijesno frknula u pećnicu i zaboravila
pekli su se po vure
i malo zagorili
i lijepo izašli iz kalupa
bit će da je bilo previše masnoće
pekmez s tim?
nije loša ideja![]()
Ja mažem svaki kalup. Pa napunim do pola.
Pa kad se speku, prije nego požute (uvijek sam blizu dok se peku, svaku minutu pogledam) izvadim i brzo vadim u krpu u ruci, dva puta lupim kuhačom i ispadnu.
Pa ih složim jednu do druge i obilno posipam šećerom u prahu.
Pa brzo mažem još tople kalupe za iduću turu. Pa napunim do pola.....
Prava "zabava". Ali, vrijedi. Jednom godišnje.
I onda me pitaju koliko vrsta božićnih kolačića pečem...nikoliko.
Nikad nisam jela, a kamoli pravila te šape.. Čitam recept, niš posebno... Što se svi tako pale na njih?
meni je to fino
starinski kolač od masnoće (preporučam maslac) oraha, šećera, jaja i brašna
ništa ekskluzivno
ali ja, što sam starija, sve više volim starinske okuse, okuse djetinjstva
isto je i sa vanili kiflicama
isto ništa spektakularno
ali meni jedno od najdražih kolačića
Aaa Proustovska fora, kužim.
Mogo bi svekar imati kalupe, pa možda i probam.
Meni su medvjeđe šape apsolutni favorit među kolačima, jer obožavam takvu vrstu kolača - suhe od oraha.