-
-
moja kćer ide u tu, XV gimnaziju.
U njenom razredu su 3 mudagraca (tako ih zovu u razredu): N. je državna prvakinja u fizici, srebran na olimpijadi iz matematike; M. je državni prvak iz informatike, 2. mjesto na svjetskom natjecanju iz informatike.
Iz susjednog razreda je P. je državni prvak iz fizike, matematike i engleskog.
Inače, lani su 5 djece dijelili 1. mjesto iz državnog iz matematike, od toga ih je 3 iz MIOC-a.
Definitivno rezultati govore sami za sebe, pa mislim da ravnateljica nije trebala nikakve dodatne novinarske članke da si diže rejting. Za tu školu je donji bodovni prag 60 bodova, a za V je 58.
Kao što znaš, moja kćer spada u tu darovitu kategoriju, a ova je gimnazija prvo mjesto gdje ona uživa i gdje je cijene; sretna je
-
A što da ti ja sada napišem: imam djecu u obje te gimnazije te malo veći uzorak učenika i njihovih iskustava na temelju kojeg zaključujem.
No nije na koncu najbitnije za koju od te 2 škole nas dvije mislimo da je bolja - bitan je površan (senzacionalistički) način pisanja. Nije mi jasno kako se može ozbiljno pisati o temi darovitih učenika, njihovim uspjesima na nacionalnim ispitima i državnim natjecanjima a zanemariti sve ovo:
matematika - državno 2007- rezultati
informatika - državno 2007. rezultati
(izvukla sam rezultate mat i info jer se XV. upravo fura na ta dva predmeta)
U tom novinskom tekstu V. gimnazija se samo usputno spominje. Što jednostavno ne odražava pravo stanje stvari i najblaže rečeno nekorektan je propust.
No nije problem: V.gimnazija vs XV. gimnazija, to je ovdje slučajan primjer.
Takav površan i parcijalan stil pisanja vrlo je često prisutan kada je riječ o darovitima.
-
e, no@, tu te potpisujem - kakav težak stereotip se provlači o darovitim, da je prestrašno, i onda se uvijek jako izenenada kada im dođe dijete za koje roditelj veli da je darovito, a ne spada u takav stereotip.
Mene je ugodno iznenadila M. raska iz MIOC-a jer je ona prvi prosvjetar koji mi je rekaod a je ona izrazito pametna i da itekako odskače od svojih vršnjaka (a čak su i stariji od nje) i da to što su neki bolji đaci od nje, nema veze jer ona stalno postavlja pitanja, brzo zaključuje itd.
Uobičajen razgovor ide ovako:
-znate, ona je jako pametna
-aha
- kada bi bar više učila
- aaaa, daaaaaaaaaa
Ona je sada odlučila da će učiti više predmete koji su joj bitni za fax, a ostale staviti u nižu brzinu jer joj nisu važni osim za prosjek. Imati 5.0 ili ići na takmičenja - nisu njen cilj
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma