Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Nikud nikam

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Nikud nikam

Znam da se o maloj težini pisalo,ali ne mogu naći pa da evo pitam za moj slučaj.

Još koji dan i budemo stari 3 mj. Rodili smo se s 3460,pali na 3190.
    1. mj smo vagali i bili teški 4 kg,
    2. mj 5 kg.

Jučer je bila patronažna sestra i vagnula Davida kad ono on teži samo 5220 :shock: . Čini mi se jako malo da dobije u mjesec dana samo 220 g! Još nam fali tjedan dana do pregleda. Samo cicamo.

On dosta često traži sisu. Meni se čini da imam mlijeka ali on se baš niti ne podrigava,rijetko kad bljucne. Ja bih i dalje dojila,ali me užasava činjenica da smo se u mjesec dana jedva maknuli s 5000 na 5220 g!

Danas sam mu dala adaptirano prije spavanja da barem nešto prikupi. Griješim li ako ću mu davati 1 x dnevno bočicu adaptiranog (prije spavanja)?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je sasvim logično da djetetu koje je u prva dva mjeseca imalo prilično veliki prirast težine taj prirast u nekom trenutku uspori.
    Ukoliko dojiš na zahtjev, ne daješ čaj ni vodu, beba djeluje zadovoljno, ima dovoljno mokrih i pokakanih pelena ja ne bih dodavala adaptirano.
    Imam malu dobijačicu na težini, u prvom je mjesecu dobila kilu, u sljedeća dva i pol, gotovo tri mjeseca svega 900 grama. Porođajnu težinu je udvostručila tek sa 7 i pol mjeseci. Do početka dohrane nakon 6 mjeseci nisam joj uvodila ništa. Bila je sitna cijelu prvu godinu, tek sad s godinu i pol se nešto ubucila.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ivan je rođen sa 3715, a na prvom vaganju je imao samo 3800. Bila sam užasnuta. Do tada je dojio na zahtjev, ali znao bi spavati 6 sati u komadu pa sam ga tako i dojila. Onda smo počeli dojenje na moj zahtjev , tj. svaka 3 sata i počeo je normalno dobivati na težini. Nemoj nikad misliti da je adaptirano za njega bolje od tvog mlijeka. Meni su neki govorili da moje mlijeko možda nije dovoljno dobro, ali to su puste priče.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evita, jesi možda pomislila kako te dvije vage nisu ujednačene? Primjerice, mi smo danas kod doktora vagali Karla (10mj), na novoj digitalnoj vagi koju su nedavno nabavili i ista je pokazala čak 1.5 kg manje nego naša digitalna vaga (koja se inače u gram slagala sa vrijednostima stare obične vage u pedijatrijskoj ambulanti). Sestra mi na to kaže "normalno je u toj dobi da manje dobiva"-a to je točnije 100grama u 2 mjeseca. A Karlo je sve samo ne primjer neuhranjenog djeteta. Moj je savijet- zaboravi na bočicu i radi sve što si do sad radila, doji na zahtjev i ako je dijete zadovoljno nema nikakve potrebe za bočicom, rodin stav je ovdije poprilično jasan. Sretno!

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

odgovorila sam i na problemima s dojenjem
    griješiš jer daješ bocu
    zašto misliš da je adaptirano bolje od tvojeg mlijeka?

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nikad se ne oslanjaj na mjerenja dvije različite vage. Ako se bojiš, odi kod pedijatra (ili di ste se inače već vagali) i izvaži dijete. Ali ukoliko je bebač živahan, zadovoljan, opće stanje dobro, pelene pune, nema potrebe za adaptiranim. Nije to neko čarobno rješenje, može samo dovesti do problema.
    Budu već savjetnice nešto napisale, ali pazi da ne mijenjaš dojke prečesto (svaka 2-3 sata), stavljaj ga često na prsa da si nabilda proizvodnju mlijeka (ako daješ bočicu, mlijeka će biti manje!). Sa tri mjeseca bebači imaju skok u razvoju, češće traže dojiti, pa si tako stvaraju više mlijeka. To najčešće traje nekoliko dana.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kaj ce ti bocica. pa mali ti je dobio preko 2 kile u 3 mjeseca, ej! to je ludilo od dobrog prirasta. pusti tu bocu, da ti se ne smanjuje proizvodnja, i uzivaj u klincu. ako je samo do brojki... mozak na pasu. nemoj ga ni vagati.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

NIKAKO adaptirano. Čemu? Ako ti je beba sretna, zadovoljna, onda je i sita. Primjetila bi da nije. I moja beba je prva dva mjeseca dobivala po kilu, kilu i pol i onda hopa, treći mjesec nešto sitno g, nisam ni upamtila. Odmah mi je pedijatrica savjetovala adaptirano. Samo sam rekla ok, i napravila po svom. Nisam dala, naravno. Idući mjesec smo već bili po tablici. I btw, još mi je palo na pamet, možda je narasla u dužinu ovaj mjesec, a ne u širinu. Ha, ha

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hm...moguće je onda da se vage ne poklapaju,ali ipak ne vjerujem da bi kazale baš neku veliku razliku. Trebale bi kazati pibližno isto. Mada, sad sam se sjetila kad je Sara s kakvih 5 mj. kod doktora težila 7 kg,a tjedan dana nakon tog na vagi od patronažne manje od 7 (a trebala je samo dobiti).

Inače bebač je zadovoljan,po izgledu napreduje...ali me zabrinulo i to jer sam primjetila da je sat vremena poslije adaptiranog (jučer navečer) popio i sise i nije mu ništa bilo višak...

Možda je to onda stvarno faza kad si treba sisanjem količinski stvoriti više mlijeka?

Inače ne mislim da je adaptirano bolje od mojega,ali ipak mislim da je možda jače....

Hvala na savjetima. Nastaviti ću sa dojenjem, pričekati pregled (u srijedu), vidjeti što kaže njihova vaga,a što pedijatar. Usvakom slučaju ću nastaviti s dojenjem osim ako se ne pokaže potreba za dohranjivanje adaptiranim. Inače, mali je prekrasno razvijen, dobročudan, nasmiješen i ne izgleda mi da bi mu nešto falilo. Samo sam bila zabrinuta zbog tog malog prirasta težine. Valjda bude sve ok. Držite nam palčeve da je problem bio u vagi,a ne u nama.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

100% je do vage
    to su tako male razlike da vaa koja se voza u auti okolo ,preko naših cesta u sekund ispadne iz kalibriranja
    drž se općeg stanja bebe, ako uredno kaka sve je ok
    sa 3mj kreće skok u razvoju
    loše je ako bezveze daješ tu 1 bocu adaptiranog, jer koliko adaptiranog daješ toliko manje češ mlijeka imati, i polako ta 1 boca postane dvije, tri, četiri ... pa-pa dojenje
    a izbacivanje nepotrebno uvedene količine adaptiranog ide sporo: 30ml svaka 3-4 dana

adaptirano je teško za želudac, i ti umjesto da bebici daš savršeno, najbolje mlijeko ti mu uvališ bijednu tešku kopiju
    isti tren ga zakineš i za 70% željeza iz tvog mlijeka , i vitamin C (iskoristivost željeza iz majčinog mlijeka je 75% a iz adaptiranog samo 5%)
    usporedni s našom prehranom: majčino mlijeko je npr.: porcija kuhanog mesa, povrča i tjestenine
    a adaptirano je junk food: masno, prženo, puno šečera, teško za želudac

1 boca adaptiranog = manje mlijeka češ proizvesti
    nemoj dalje davati da si ne napraviš štetu

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    adaptirano je teško za želudac, i ti umjesto da bebici daš savršeno, najbolje mlijeko ti mu uvališ bijednu tešku kopiju
    isti tren ga zakineš i za 70% željeza iz tvog mlijeka , i vitamin C (iskoristivost željeza iz majčinog mlijeka je 75% a iz adaptiranog samo 5%)
    usporedni s našom prehranom: majčino mlijeko je npr.: porcija kuhanog mesa, povrča i tjestenine
    a adaptirano je junk food: masno, prženo, puno šečera, teško za želudac

evita ovo gore za tebe
    i naravno da je jače jer je kravlje i jer je za tele a ne čovjeka
    il ti ipak misliš da je bolje za tvoju bebu od tvoga??

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ha ništa, moram priznati da ste me uvjerile da nema ničeg boljeg od mojeg mlijeka za mojeg malog princa .
    Nastavljam s dojenjem dok bude god on zadovoljan,makar mu morala davati i svakih sat vremena.

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

loše je ako bezveze daješ tu 1 bocu adaptiranog, jer koliko adaptiranog daješ toliko manje češ mlijeka imati, i polako ta 1 boca postane dvije, tri, četiri ... pa-pa dojenje

Kad sam mu dala adaptirano,ja sam se izdojila i spremila u škrinju,tak da mislim da si nisam naštetila,a nije niti taj obrok propao. :D

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj evita prvotno napisa
    Samo sam bila zabrinuta zbog tog malog prirasta težine.
    ?? kakvog malog prirasta?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Usvakom slučaju ću nastaviti s dojenjem osim ako se ne pokaže potreba za dohranjivanje adaptiranim.
    a cuj, kod vecine pedijatara se na neki misteriozan nacin pojavi ta "potreba za dohranjivanjem". ne dobivaju sve bebe po kilu i vise mjesecno. mozda je najbolje da prije nego uvalis bocicu priupitas ovdje je li stvarno potrebno ili je to opet neciji marketinski trik.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2301
    tu imaš o dobivanju a težini
    bebice ne dobivaju svaki dan isto na težini, nego na skokove, jedan tjedan 1150g, a drugi može i 250g ... ovisi o metabolizmu
    svi smo mi različiti

drž se jedne iste vage (kod pedijara, jer se ne voza okolo), ova od patronažne neka ti bude samo okvirna, tj. da vidiš da beba napreduje, to je najbitnije

koliko ima pokakanih i popišanih pelena?

ako želiš biti sigurna da bebica dobiva dovoljno onog masnog zadnjeg mlijeka, onda radi ovako:
    svaki podoj započni sa onom sisom kojom si završila prijašnji podoj, npr.:
    1. podoj: lijeva sisa
    2. podoj: lijeva, desna
    3. podoj : desna, lijeva
    ....
    tako bebica svakui put isprazni jednu sisu do kraja

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Piša dosta,ali kaka malo. Nekad 1, nekad 2,a zna se dogoditi da nekoliko dana ne kaka.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Piša dosta,ali kaka malo. Nekad 1, nekad 2,a zna se dogoditi da nekoliko dana ne kaka.

pa to ti je normalno!!
    moj je jednom imao pauzu od cca 2tjedna
    a jedno duže vrime je kakao samo utorkom jutri jednom

za dojene bebe je to normalno jer je iskoristivost majčinog mlijeka veeeeeeliiiiikaaaa u odnosu na adapt koje oni nikak da do kraja probave

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evita, tvoje tijelo je sposobno prehraniti tvoje dijete i u prvih 6mj. mu ne treba nista drugo nego tvoje mlijeko. nisi sumnjala da ga moze hraniti 9mj. dok je bio u tebi, zasto sada sumnjas?

osim onog sto su ti cure rekle, evo jos jedan razlog zasto vaganje bas i nije najbolji pokazatelj- recimo da si ga zadnji put vagala kada je bio sit, taman je posisao npr. 100ml koje nije stigao popiskiti, i nije kakio prije vaganja. ovog puta si ga vagnula a da nije bas nedavno sisao, i uz to je dosta piskio i kakio. znaci vec je u tome razlika 150g.

ako ima dovoljno mokrih pelena, zadovoljna si kako kaki, njegovim opcim stanjem, znaci da fino napreduje.

ti jedino mozes obratiti paznju na ispravan polozaj pri dojenju (dijete okrenuto cijelim tijelom prema tebi, cijela bradavica i veci dio areole u ustima, izvrnute usne prema van, nosic i brada dodiruju dojku), mijenjanju strana (da se efikasno isprazni jedna dojka prije nego se ponudi druga), i efikasnom praznjenju- da li dolazi do refleksa otpustanja mlijeka iliti do let downa (kojeg ako ne osjetis mozes primjetiti tako sto dijete u tom trenutku ritmicki sisa i guta i micu mu se misici oko uha i sljepocnice) jer tako on dolazi do onog zadnjeg, masnog mlijeka

ako te jos sta zanima, pitaj!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mom je rekord bio 10 dana nekakanja.

inace se znalo relativno redovno dogoditi da po 3-4-5 dana ne kenja.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

porođajna težina 3,620; nakon 8 dana odlazimo doma s 3,700g
    1. mjesec 5kg
    2. mjesec 6kg
    3. mjesec 6,200g
    kontrolno vaganje za 2 tjedna 6,500g+ bakteriološka analiza stolice - sve ok, krvna slika -željezo pri granici, za dva mjeseca ok, bez dodatnog, savjet pedice, ako ima mlijeka, ne treba adaptirano (sestra se nešto iščuđavala zašto ne, pa joj je ona tako odgovorila, nama ni spominjala tu opciju

kakao je i pišao non-stop tijekom dana, imao neke probavne probleme i bolove pri hranjenju tijekom tog 3. mj, zbog očito još nedovoljno razvijene probave, urlao da je nekad bilo grozno, sve stalo kad je prošao 3 mj.

s 5 mj 7,310g
    sa 7 mj 7,950g

sad s preko 8,5 dohrana mu nije nešto zanimljiva, čaja nije još ni jednom probao, vode si nekad malo gutne, više se zafrkava, povlači i pljuje

adaptirano je dobio samo u svoja prva 3 dana života u izolaciji dok mama nije mogla do njega, a izdojeno nije još bilo dovoljno

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Hera prvotno napisa
    adaptirano je dobio samo u svoja prva 3 dana života u izolaciji dok mama nije mogla do njega, a izdojeno nije još bilo dovoljno
    ovo bih izdvojila, pa nek mi netko stručniji odgovori.
    zar nisu bar prva 3dana bitne samo kapi kolostruma?? ono 5kapi za obrok i dosta... zato mi je jako čudno što se bebe tankaju adaptiranim...
    zar nije želudac tek rođene bebe veličine max orah?...
    ja sam u uvjerenju da su dovoljne samo kapi

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Draga Evita, evo ti , ne razbijaj glavu da mu tvoje mlijeko nije dovoljno, a pogotovo ako ti to drugi govore.
    I meni su tako govorili daj djetetu jest, a on 10 mj., hoda i samo sisa, ne pada mu na pamet druga hrana.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam rodila carskim rezom pod spinalnom, znači, 24h bez micanja, a dijete je bilo u izolaciji, u inkubatoru, imalo aspiracijsku pneumoniju, ostajalo bez zraka tijekom prvog dana i bilo na kisiku par dana.

situacija nije bila nimalo idealna za dojenje i ne znam kako bih izvela i tih par kapi tada, unatoč mojoj želji za dojenjem, prvi put mi je trebalo prek pol sata za iscijediti tih par kapi uopće i ostale dane sam provela uglavnom u izdajanju i dojenju od njegovog 3. dana, kad sam mogla do njega.

to ne znači da su ga "tankali" adaptiranim, niti da sam bila sretna zbog toga, niti da sam mogla ili stigla u miru razmislit o svemu. bilo mi je bitno jedino da čim prije počnem dojiti i da mi kažu da može disat bez kisika, da je sve u redu.. kad sam ga krenula dojiti, dobivao je 90g dnevno (radili smo testove podoja, vagali ga), što je iznad prosjeka.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ti se ljutiš što ja pitah?? il...
    i ja sam imala carski, spinalna..
    dana danas nemrem izdojit jer ne mogu potaknut LD
    treći dan poroda sam dobila mastitis (imala sam još jedan i 4upale)

moje pitanje i dalje stoji u obliku zar nisu djetetu dovoljne 3kapi? da se tak izrazim..

tu ne zalazim dal si ti baš ti mogla, jel bebe ok il ne i sl...

pitam o ta tri dana, kolostrumu i kapima nasuprot adapt

moj je u rodilištu 10dana primao bocu uz dojenje...jer je eto to normalno..i takva je procedura

ako ikad budem imala još dice
    neće me niko tako zeznut

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne, ne ljutim se, samo objašnjavam jer si ti pretpostavila da su ga tankali i da je to normalno.

u vž rodilištu to nije normalno, pedijatri te neće forsat, dapače, održat će ti predavanje o tome zašto je to dobro, kao i glavna dječja sestra, stekla sam i dojam da bi one suprotnog mišljenja lagano dobile prodiku zašto bočica.

sestre su druga stvar, ako ti tražiš bočicu, one će ti ju donijet, ali neće forsirat.

činjenica u mom slučaju je bila da on ni to adaptirano nije prihvaćao, pljuvao je, zdravstvena situacija mu nije bila zavidna tih prvih dana niti malo, a jedan od pokazatelja da li se funkcija pluća stabilizira je i činjenica da li dijete može i pokušava dojiti. i njih je prilično zabrinjavalo što on to odbija. s prvim podojem su se stvari neočekivano popravile i nakon jednog dana se sve stabiliziralo.

kažem, ne znači to uvijek da se oni tankaju, niti da se to forsira. a niti da ti je u takvoj situaciji jednostavno reći, e baš nemojte forsirati ni kap, na moj rizik..

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo da se javim. Mi smo došli s pregleda. Doktor veli da lijepo napredujemo. Dobili smo 720 g (a ne 200). :D
    Bili smo hrabri i nismo plakali dok smo dobivali pike.
    Evo da znate da je moj dečko pravi mali junak!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D :D
    super

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Evo da se javim. Mi smo došli s pregleda. Doktor veli da lijepo napredujemo. Dobili smo 720 g (a ne 200). :D
    Bili smo hrabri i nismo plakali dok smo dobivali pike.
    Evo da znate da je moj dečko pravi mali junak!

Bravo za vas :D

I ubuduće nemoj vagati dijete bez veze, to samo radi stres. Ako ti dijete izgleda ok, onda sigurno i je.

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma ja ga inače ne važem,ali je došla patronažna i rekla da ga mora vagnuti.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evita kod kojeg pedijatra si upisala djete,mi smo sa istog područja pa se informiramo! inače moji blizanci su prvi mjesec dobili 1kg svaki i narasli 4cm doktorica je rekla da je to super!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma ja ga inače ne važem,ali je došla patronažna i rekla da ga mora vagnuti.
    ne mora, ja sam imala dvije patronažne, niti jedna nije nosila vagu sa sobom

upravo zbog ovakve nepotrebne panike
    beba se mora vagati uvijek na istoj vazi, koja ne mjenja svako-malo lokaciju (vožnja može poremetiti mehanizam vage)

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj picokača prvotno napisa
    evita kod kojeg pedijatra si upisala djete,mi smo sa istog područja pa se informiramo! inače moji blizanci su prvi mjesec dobili 1kg svaki i narasli 4cm doktorica je rekla da je to super!
    Kod Vondračeka. On je super! Rekel je da ima 3 para malih blizanci. Obožavam vidjeti blizance.

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo mogu još nadopisati da sam presretna s malim.
    Po danu sisa otprilike svaka 3 sata (nekad češće),
    ide spavati oko 22, budi se na cicu oko 6 ujutro (za 5 min pocica),spava dalje do 8 (5 min pocica) i onda spava do 10 samnom i Sarom.
    Djeca su mi anđeli spavanja.
    Po danu je veseli,ne traži puno mada se voli maziti.

Neke mame se bude noću hraniti klince,a ja se budim da se izdojim jer mi se nakupi previše mlijeka pa su mi tvrde ko kamen.

Sad smo 3,5 mj i lijepo napredujemo zahvaljujući maminim (.)(.)! :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •