-
gornji dišni putevi... kako održavati?
Prvi problem nam je da kćer 22.mj. ne zna ispuhati nos i uvijek vuče gore gore i nikako da je naučimo kako ispuhati nos? imate ideje, iskustva, prijedloge... kako ste to rješavali?
a drugo... kada dođe do začepljenja gornjih dišnih puteva kako to izlječiti, odnosno odčepiti? inhaliranjem, stavljanjem kapi, mazanjem ...
a ne znam, svi prijedlozi su dobrodošli
prednost prirodnim metodama, više me zanima prevencija kad se uoči problem...
thx cure!
-
ja radim kapi od korijena bijelog sljeza ili kapi morske vode
-
Nina zna ispuhati, ali kad skužim da joj je previše u nosu, onda prvo našpricam aqamaris pa nakon toga odčepim baby kapima za nos Operil, i uvijek joj se par puta tom metodom situacija poboljša
-
baby kapi za nos u spreju su za nas bile genijalno otkriće
-
nakapavanjem fizioloske otopine i onda nakon toga gluimljenje nekog od omiljenih likova iz crtica ili slikovnice kako puse nos
mislim da je F tako i naucio kako da ispuse nos, iako to i dan danas mrzi pa opet mama glumi budalu dok se mladi gospodin ne udostoji ispuhat nos
-
Moj Roko također ne zna-ne želi ispuhati nos. Prošli tjedan je bio sav začepljen i pedijatrica nam je ,osim fiziološke,preporučila i Fluimukan granule koje se rastope u malo vode i popiju kao sokić ,a svrha im je :
smanjuje bronhalni sekret,olakšava iskašljavanje,ublažava otežano disanje i smanjuje jačinu kašlja.
Mogu reći da mu je pomoglo jer nam je stalno šlajm išao gore dolje ili bi se po noći zakašljao.
Ne znam da li je još netko ovo primjenjivao,ali meni se čini ok.
Može konzumirati i dijete mlađe od 2 godine!
-
e da i kad F nije nikako mogao ispuhati nos, ja sam mu izvlacila pumpicom ...bolje i to nego infekcija :/
-
Sve su ove metode koje opisujete super i korisne
možda da još dodam dječje kapi za nos (Operil P, Benil, Ephedrin 0,25%) 3-4x dnevno po 3-4 dana, ne duže...
Ali ako smijem, rado bi vas malo upozorila na korištenje kapi za nos u sprejevima. U tim se bočicama nalazi fiziološka otopina, dakle isto ono što se djeci ukapava u nos, pa se upozorenje ne odnosi na tekućinu. Ali stvar je u načinu primjene- sprej. Mogu vam navesti ovaj slučaj, desio se u jednoj zg bolnici prije par godina: tata je doveo već mrtvo dojenče kojem je ušpricao fiziološku u spreju (ne znam da li Aquamaris, Sterimar, nije ni bitno). Po iskazu oca, dijete je odmah nakon sprejanja prestalo disati, omlohavilo... i brzo umrlo. Na obdukciji se nije našao nikakav drugi uzrok smrti. Objašnjenje smrti je ovakvo: na sluznici nazofarinksa ("duboko u nosu") se nalaze živčani završeci živca koji se zove n.vagus, koji je (između ostalog) zadužen za usporenje rada srca. Kod takvog naglog podražaja n.vagusa kao što je naglo uštrcavanje tekućine u područje koje on inervira, može doći do tako naglog njegovog podražaja da dođe do prestanka rada srca. Taj je slučaj objavljen u (ne znam sad točno kojem, ali mogu se potruditi pronaći članak ako koga zanima) medicinskom časopisu, a poslije se ispostavilo da su takvi slučajevi već u svijetu objavljivani, i to se uglavnom dešavalo kod dojenčadi i manje djece. Događa se rijetko, ali...
U bolnicama se na odjelima ne primijenjuje fiziološka u obliku spreja, već kapi. A to vam je ujedno i najjeftinije- kupite bočicu fiziološke i par sterilnih šprica.
Evo toliko.
-
zar se operil ne daje max. jednom dnevno...
ok ako je panika ali šta ako svaki dan šmrca, neću joj to svaki dan davati?
inhaliranje kamilicom radi tko?
ili imamo osvježivač zraka pa gore kapnem kap eukaliptusa, eteričnog ulja?
uglavnom, jučer je imala neobjašnjivu temperaturu 37,5, zaspala, stavila sam joj kapi operila, i ujutro bez temperature i cijeli dan ok,
ŠTA JE TO BILO??????????????????
nikad u životu se nam to nije desilo
-
Nećeš joj kapati svaki dan, naravno. Dugotrajno ukapanje takvih kapi može dovesti do atrofije sluznice nosa. Ali možeš slobodno ukapati 3x dnevno po 1-2 kapi. Tako radiš par dana, i onda prestaneš. Pa onda opet za par tjedana (ako za time bude potrebe).
Ovo s temperaturicom i šmrcanjem ti je najvjerojatnije viroza koja je "proletila", toga sad ima dosta, i moja mala zadnjih par dana kiše, šmrca, hrče noću
, kašljuca, bez temperature. Ja joj za sada samo ukapavam fiziološku u nosić i pazim da je u sobi vlažan zrak. Ali ako joj se pogorša, stavljat ću joj i dekongestivne kapi.
-
Becky :shock: :shock: ,sad si me stvarno isprepadala.A ja svojima koristim isto u spreju.Doduše,samo Operil,fiziološku trpam špricom.
-
Nisam ni ja za to znala dok se to nije desilo... poslije smo počeli čeprkati po tome i našli još slučajeva... od onda uvijek roditeljima preporučujemo KAPI
-
Evo malo s Cybermeda od dr. R. vezano za ono što je Becky napisala o špricanju u nos:
" Nisam čuo za ovakve grozmorne nuspojave. Naime, to bi se onda događalo i sa drugim lijekovima koji se sprejaju u nos, a osim Aquamaris i sl. ima ih još podosta, i pravi su lijekovi. Međutim, apsolutno se protivim toj modi nasprejavanja raznih voda i vodica u nos, jer od toga nema nikakve koristi, osim da mama i tata misle da su za dijete učinili jako puno, baš dok ono od ltoga vrišti. Osim toga, u nos uvijek ide čisti zrak, a ne nikakva voda i vodica, kao što u škrge ide voda, a ne zrak. Valjda je to jasno, od kada je vijeka i čovjeka."
-
joooj, stotinu milijuna trnaca mi sad prošlo kroz tijelo dok sam čitala ovaj tvoj post becky!!! da ne govorim da mi je takvo špricanje preporučio i jedan (rođak) pedijatar... a još da ne govorim da smo malenome taj vrag špricali gotovo od kada se rodio kao iz preventive...
ali što onda da sada radimo - pliz savjet: nos mu je lagano začepljen, nije još prestrašno, ali se bojim da ne postane jer su počeli već problemi sa spavanjem.
ako ne špricam taj aquamaris, onda što? ne kužim to s kapima i špricom. ili ima za kupiti fiziološka u boci, pa ja sa špricom ušpricam u nosić? šta nije slično onda ako sa špricom to ušpricam kao i taj sprej? ?
mala pumpica slabo pomaže za izvlačenje, tek nešto sitno izvučemo. pokušala sam i biti u kupaonici koja je full puna pare, ali ni nakon toga nisam ništa izvukla.
-
Kupi onu pumpicu koja se prikljucuje na usisivac, odlicna je. Ili mehanicku s dvije cjevcice i "spremnikom". Kapanje ide tek nakon ciscenja.
-
Evo link:
http://www.blackwell-synergy.com/doi...ournalCode=apa
na žalost, to je samo apstrakt, cijeli tekst rada se može dobiti jedino ako si pretplaćen na časopis.
Dijete o kojem se pisalo u radu je umrlo.
To što dr R. nije čuo, ne znači da se nije dogodilo
-
ja nisam čula za smrtni slučaj. što ne znam - ne komentiram.
ali nisu sve fiziološke u spreju. ima i onih koje se ušpricavaju kao na pumpicu (onako kao što imaju fini parfemi
), i definitivno nemaju tako agresivni rezultat.
kod malih beba se obavezno kapa nešto za čišćenje nosića, a kod starijih je bolje koristiti tu pumpicu... sprej i kod mene izaziva nelagodu (koristim ga samo kad nemam onaj s pumpicom).
-
ajme
smrzla sam se
mi to špricamo
mislim da neću više
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma