što se hrane tiče - mislim da smo dosta toga rješavali "fleksibilno". ako je rekla da nije gladna - nisam ju silila jesti. ali sam provjeravala da li je ful "koncentrirana" na tu izjavu.![]()
stvarno se znalo dogoditi da nije gladna. iz nekog svog razloga. kako nikad nismo imali problema s hranom (nije odbijala) - davala sam joj mogućnost da odbije jesti. pa ni ja nisam uvijek gladna .
kad nije htjela ići spavati, nisam ju silila da spava. zamolila sam ju da se odmara - jer se puno toga izdešavalo tijekom dana, a i sljedećeg dana treba biti odmorna. i palilo je. ponekad je samo ležala i zabavljala se sama sa sobom dok nije zaspala, a ponekad je u roku keks zaspala...
bilo je bitno da:
a) ne bude naredba
b) ima izbor

Odgovori s citatom
(a možda ipak dijete mora narasti da bi mogla sve to sprovoditi :/ )
, u mnogocemu bih je mogla potpisati, a sto se tice nekih pravila ili granica, ja isto mislim da ih mora postaviti roditelj. I toga se, ako zeli uspjeh na tom planu, mora drzati. Moj M. je dijete koje, kad bi se njega slusalo, nikad ne bi bio umoran (on je junak, junaci se ne umaraju), nikad mu se ne spava (to je jako dosadno i dugo traje), gladan (po njegovim vlastitim rijecima, cisto gubljenje vremena, ali mama, ako bas inzistiras, idem jesti)..., tako da sam ja vrlo eksplicitna po tom pitanju. One dane kad smo svi zajedno doma, imam naviku zajednickog postavljanja stola, jedenja, spremanja,..., itd..., mislim da mu time ne ukazujem nista lose, vec samo cinjenicu da se nesto obiteljski dogadja svima nama u isto vrijeme.