Dakle, u skladu s naslovom: što spremate ili samo papate za Badnjak?
Kod mene predvidivo i prilično dosadno juha od bakalara i bakalar na salatu tj "na lešo".
Dakle, u skladu s naslovom: što spremate ili samo papate za Badnjak?
Kod mene predvidivo i prilično dosadno juha od bakalara i bakalar na salatu tj "na lešo".
Tradicionalno:fiš-paprikaš,gnječa(pire od pasulja zapržen crvenim lukom),prženi šaran,baklava.
kod moje bake grah, kuhani kiseli kupus i domaci kruh
za desert gibanica
pošto nam je zbog vremenskih prilika propao bakalar u jednom restoranu, za rucak imamo panirani oslic i krumpir salatu!!
Ni ja se nisam jutros usudila ici sa H u shopping po ribu, pa cekamo da tata kupi na povratku s posla, ako bude kaj ostalo. A vec smo gladni...bucka prvotno napisa
sikice, odakle si ti...silkica prvotno napisa
mi smo od tih starih običaja zdržali gnječani grah.
a imamo bakalar, slane srdele, fritule.
i patim za tim sušenim šaranom.
Bakalar na primorski, svake godine pun lonac i nist ne ostane. Ove godine je ispao super mekan i bas smo se najeli. Sad cekamo veceru da podgrijemo, pa onda kasnije još jednom.
Bakalar s krompirom, ali svježi (bakalar). Nikad nisam radila sa suhim, a nije ni moja mama mada se kune da je jednom, ali nitko se ne sjeća.
Mi nismo ljubitelji bakalara pa ove godine radimo oslic s krumpirima na mornarski.
Srećice, ovaj svježi ti je kao i oslić. Filetiran, bijel. Možda je i bio oslić :/ .
mm je napravio odličan "bakalar" na mediteranski prema receptu koji sam skinula s coolinarike (bakalar je zapravo aljaška kolja) a a juhu od mrkve s narančom. mmmmm, kako je bilo fino!![]()
kolače smo andrej i ja ispekli proteklih dana i sad praznimo kutije.
Vau, prvi put čujem za aljašku kolju! :? Zapravo kad bolje razmislim tko zna što smo mi danas imali za ručak misleći da je bakalar![]()
Kod nas je uvijek bakalar (suhi) sa krumpirom za ručak - majstorski ga radi moj očuh koji je iz Splita, tamo je to tradicija. Za večeru mama radi fiš (čekam ga cijele godine) i pohani šaran i som sa krumpir salatom i tartarom.
Mljac, jedva čekam!
Aaaaaaaaaaaaaaaah, pohani saran i som. Mljac mljacova. Mmmmmmmmmm.
Salatu od hobotnice, sušenu pastrvu, bakalar kuhan i zapečen u pećnici s krumpirom. Boca finog vina pride. Djeca prženog oslića i pohane tikvice. A imamo i hrpu kolača, djeca kažu da su odlični.
bakalar ne volimo, mi smo danas pekli lignje (koje je moj tata ulovio) i krompire u pećnici, mljac...
u Istri je tradicija bakalar i posutice pa smo to i napravili. MM nije htio onaj kupovni bakalar pa ga je on napravio i super mu je ispao :D
A za večeru, e to je već prića za sebe. Tradicionalno se nalazimo svi zajedno, cijela obitelj i večera je svečana: škampi, lignje, listovi, blitva, brdo kolača, šampanjac... Ma nešto super što čekamo cijelu godinu![]()
mi smo danas jeli varivo od lece jerbo je jelte posta ne riblje bakanalije.
A što su posutice?!Pliska prvotno napisa
Posutice su četvrtasto rezana domaća pašta iliti tjestenina.
nije post nego (samo) nemrsLu prvotno napisa
![]()
mi smo jeli (ja pravila za cijelu familiju, molim pljesak, hvala) nesto sto sam ja nasla pod nazivom 'oslic alla bakalar' i vec jedno pet ili sest godina pravim to za Badnjak
jos je bolje zato sto odbijam to raditi u toku godine pa se pozelimo i umlatimo bez problema
za desert hurmasice
Šaran pečen u rerni, posut crvenom paprikom, peršinom i bijelim lukom
Krumpir salata. Bilo je i crnog vina, ali apstinirala sam zbog dojenja.
Nije ni nemrs, to je samo tradicija. Post i nemrs je propisan samo na Čistu srijedu i Veliki petak, a nemrs petkom, pogotovo u Korizmi.no@ prvotno napisa
E da baš tako - tradicionalni nemrs.
Ali u nekim krajevima (hercegovina npr) je tradicionalni (i to prilično rigorozan) post na Badnjak.
mi smo u hvaru isto uvijek postili na badnjak iso kao i na cistu srijedu i veliki petak.
bakalar (na gulaš) ja ga radila prvi put i ništa nije ostalo![]()