Citiraj Franciska75 prvotno napisa
... pa mislim da malo dijete ne može baš toliko manipulirati, kao što se priča!
Mislim da se u toj dobi apsolutno ne moze govoriti o manipulaciji... To se pocinje desavati nakon 12mj starosti djeteta, onda kada dijete postane svjesno svojih ZELJA. Znaci da moze nesto zeljeti i traziti.

Do tada sve sto klinci traze, traze zato sto im je to POTREBA. Tijelo ih "tjera" da to traze, isto kao sto placu kad su gladni, tako i placu kad su sami i kad imaju potrebe osjetiti bliskost. Osnovna je potreba SVAKOG ljudskog bica da osjeti bliskost druge osobe, potreba za dodirom, potreba za blizinom, potreba za ljubavlju.... A zamislite kako je djetetu koje je imalo tu bliskost 9mjeseci 24h dnevno i najednom je ostalo bez toga. Da nosite dijete 12h dnevno (!!!!) to je iz djetetove perspektive 50% manje nego je bilo prije. Bitno drugacije stvari izgledaju kad se pogledaju iz djetetove perspektive

Ta bliskost je nuzna za djetetov zdrav razvoj, zato je toliko i traze.

Jeste nekad imali prilike biti u domu za djecu gdje su male bebe? Znate kako je tamo? Bebe ne placu UOPCE, ne traze da ih netko digne, da ih nosi Znate kako je sablasan osjecaj kad udjes u sobu gdje je 10 bebica, i sve leze, neke se bude i niti jedna ne ispusta zvuk Prestrasno neprirodno...koza mi se najezi na pomisao. No te bebe su svjesne da nece dobiti nista kad zaplacu, pa su naucile da nema koristi od plakanja

Potreba za nosenjem tj. blizinom nije nista drugacija od potrebe za hranom, toplinom, suhom pelenom.