Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: testiranje plodne vode

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno testiranje plodne vode

Cure pomozite,u 39. sam tjednu i kod gin. sam dobila uputnicu za testiranje plodne vode.Rekao je da porod mogu očekivati svakog dana.Koliko je to testiranje stvarno potrebno?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A koji je razlog dr naveo za testiranje plodove vode?

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Nisam dobila razlog.Ili mi ga nije htio reći ( :? ) ili je to njemu standardna praksa.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Javice ti se sigurno cure koje vise znaju o tome

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moju su frendicu tim pregledom inficirali, dobila visoku temepraturu, skoro umrle i ona i beba...htini carski i sve to... ne znam, ja ne bih išla na to ako ne postoji medicinska indikacija - kod frendice je bila čisto liječnička znatiželja. Inzistiraj na razlogu za testiranje pa onda odluči...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema uopce razloga da ti radu testranje plodne vode. po cemu je on zakljucija da mozes svaki dan roditi
    pa zena u 39-oj sedmici je spremna za porod i to svak zna i bez da je ljecnik i bez da to plodna voda pokaze. ako imas urednu trudnocu i nikakvih problema nema potrebe ista dirat ili pipkat. cak i ako si otvorena to moze potrajat danima a da ne dode do trudova. usput kad s eizvadi plodna voda beba bude jako nemirna u stomaku pa neke zene misle da su trudovi.pozdrav i pomazi stomak

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jel se radi o amnioskopiji ili amniocintezi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

wewa to s ene radi u 39-oj sedmici .a sta je tija taj ljecnik uopce vidit vadenjem plodne vode?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo meni su radili amniocentezu na termin :/ , da bi vidjeli da li je dijete zrelo za eventualni inducirani porod ili odmah carski (izmjeren 4500 g , rodio se s 4520). 4 dana poslije pukao mi je vodenjak bez trudova i završila sam na drugom carskom.
    Naime, nisam se otvarala (vrh prsta, dakle unutarnje ušće zatvoreno) pa se nije mogla napraviti amnioskopija.
    U prvoj trudnoći sam se otvorila dovoljno za amnioskopiju (1 prst do ovoja i glavice) - isto prilično neugodan pregled ali manje opasan i neinvazivan ako dr nešto ne pogriješi pa ti pukne vodenjak ili te inficira.
    Ako si bar malo otvorena radi se amnioskopija, ako nisi amniocenteza.
    Amnioskopijom se provjerava zrelost djeteta - voda je prvo bistra, pa kad je vrijeme za porod mliječno bijela, kad preneseš se opet bistri a ako djete pati postaje zelena (mekonijska).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Eto, i cure su ti rekle, meni se od tih intervencija dize kosa na glavi ja sam licno odbila ranu amniocentezu (u 16. nedelji blizanacke trudnoce) nisam htela da rizikujem, sto je izazvalo opste zgrazanje i negodovanje doktora... skoro da su me nazvali primitivnom i glupom

hana_kaj

Početno

meni su isto gledali plodnu vodu u bolnici,bio je prekoracen termin pa zato,ali nisu vadili uzorak,vec je dokica s nekim instrumentom(kao traktur izgleda,sorry na polovicnom odgovoru,ja sam vise zmirila i lomila ruke dok je to trajalo),nad koji se doslovno cucunula i virila,nagledavala medju moje noge.

trajalo je kratko,dosta neugodno,ali nis tak jako strasno da se nebi zdrzalo.

mozda ce ti tako provjeriti boju vode

lidac2004

Početno

Citiraj hana_kaj prvotno napisa
    meni su isto gledali plodnu vodu u bolnici,bio je prekoracen termin pa zato,ali nisu vadili uzorak,vec je dokica s nekim instrumentom(kao traktur izgleda,sorry na polovicnom odgovoru,ja sam vise zmirila i lomila ruke dok je to trajalo),nad koji se doslovno cucunula i virila,nagledavala medju moje noge.

trajalo je kratko,dosta neugodno,ali nis tak jako strasno da se nebi zdrzalo.

mozda ce ti tako provjeriti boju vode
    to je amnioskopija i nije bolna a ja cak nisam nista ni osjetila.
    ko da kroz cijev gleda unutra
    nista strasno....

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I meni su vadili uzorak plodne vode; ali tek u 41.+ nešto tjednu.

Ništa me nije boljelo, osjetila sam toliko koliko se osjeti uobičajen ginekološki pregled .

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa
    jel se radi o amnioskopiji ili amniocintezi?
    o amnioskopiji .Mogu ja to obaviti,ali neću požurivati,rađe bi pričekala još koji dan.Po njegovim riječima to se radi početkom 39 tjedna,stvarno se nadam da mi nije skrivao neki poseban razlog.Ne mogu si pomoćine vjerujem doktorima.

lidac2004

Početno

prvi put cujem da se to radi u 39. tjednu :?
    ja sam to radila na kraju 40. zato sto sam bila otvorena od 37. pa da se vidi ali inace se radi kada predes termin,koliko ja znam.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Saznala sam da se takve pretrage ponekad rade kao dio pojedinih istraživanja po bolnicama :/ - možda ti zato nisu rekli zašto ti to rade :? Po zakonu svatko ima pravo odbiti sudjelovanje u istraživanju ili ona kolektivna razgledanja unutarnjih organa od strane mladih budućih liječnika... ali po zakonu oni trebaju i naglasiti da rade neko istraživanje... ako rade...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Amnioskopija je pretraga pregledavanja izgleda plodne vode. Provodi se stavljanjem posebnog tubusa kroz rodnicu u grlić maternice do plodovih ovoja koji se osvijetle hladnim svjetlom iz amnioskopa.

Izgled plodne vode se mijenja približavanjem termina za porod. Zbog otpadanja sirastog maza sa tijela ploda voda postaje mliječna, što je znak približavanja termina i zrelosti ploda. Zelena plodna voda nastaje ispuštanjem stolice ploda u plodnu vodu i znak je patnje ploda, te nalaže brzo dovršenje trudnoće.

S amnioskopijom se u normalnim trudnoćama započinje danom prekoračenja termina, a u rizičnim ili ugroženim nešto ranije.
    bebibranka, sa ovoga sajta sam kopirala ovaj citat, pa kao sto vidis kod tebe je rano za takvu vrstu ispitivanja, osim ako se ne radi o rizicnoj trudnoci. Ne znam da li si u mogucnosti, ali ja ti predlazem da ponovo razgovaras sa svojim dr, Ifigenija ima pravo, mozda se radi o nekom istrazivanju ili pripremi magisterijuma ili doktorata, sto nikako ne opravdava da im ti budes zamorce ! Ako treba, trazi i drugo misljenje !

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni su amnioskopiju radili na svakom pregledu u Sv.Duhu. To je bilo tjedan pred termin, na dan termina i onda još 3 puta. Prenjela sam 7 dana, i na dan poroda je voda bila zelenkasta (dan prije bistra), poslali me na indukciju ali trudovi su krenuli na putu u rađaonu pa sam rodila prirodno (očito je strah od te zelene vode potaknuo trudove).
    Uglavnom, mislim da oni to rade jer mnoge žene "fulaju" dan zadnje menstruacije pa im termini nisu najtočniji, a u zadnje vrijeme nekako puno žena ima inducirani porod. Mislim da ti to ne može naškoditi (nije ugodno ali je brzo gotovo) a ako te doktor poslao mislim da je bolje to obaviti nego se stalno pitati...
    Ako već nisi rodila.............SRETNO!

Početno

Takodjer sam isla na amnioskopiju i to u 39. tjednu trudnoce. Uspostavilo se da je plodna voda zelene boje tj. mekonijska i CT je pokazao slabije otkucaje srca. Pupcana vrpca mu se zamotala oko vrata. Isli smo na iducirani porod i rodio se zdravi djecacic. Ne zelim ni znati sto bi bilo da nisam isla na taj pregled. Nisata me nije boljelo, i jos se dobro sjecam da je doktor trazio i drugo misljenje.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo meni je doc rekla da se u subotu javim na Firule da mi vide plodnu vodu.
    Na tečaju za trudnice i partnere je baš jedan doktor govorio da se pri tom pregledu ništa ne vadi već se jednim instrumentom uđe u kanal ili di već , na kraju tog instrumenta je svjetiljka i onda se kroz njega gleda boja plodne vode.

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

danas sam 39+4 i u zadnjih tjedan dana na redovitim kontrolama u bolničkoj ambulanti su mi radili amnioskopiju. s napomenom da mi je trudnoća uredna pa ne znam čemu baš dva puta.

kako god, prvi puta divan doktor, tijekom pregleda razgovara sa mnom, šali se pa taj željezni tuljak nisam toliko ni osjetila.

drugi puta :shock: :shock: doktor-mesar, hladan, bezosjećajan, dere se, pregled boli za poluditi i na kraju još i prokrvarim.

ajme i tih doktora ima svakakakvih

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni je amnioskopija bila vrlo bolna, krvarila sam danima poslije, a kad se konačno smirilo, opet su mi ju radili... ne sviđa mi se i nema potrebe za tim

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

amnioskopija je pregled koji se MOZE raditi od 39tj SAMO AKO JE ZENA OTVORENA!!
    onda taj pregled rade rutinski. ako nisi otvorena onda se ne radi! meni je na uputnici u bolnicu u 38 i 39tj pisalo "kontrola, ev. aminoskopija" i nisu mi je radili jer sam bila sasvim zatvorena
    u prvoj T radila mi ju je doktorica u 39tj jer sam bila otvorena 1 prst - jako neugodan pregled i krvarila sam taj dan, ali je proslo bez komplikacija.
    inace, rade amnioskopiju obavezno na kontorlama nakon termina da bi se provjerilo stanje plodne vode te da li postoje indikacije za inducirani porod ili carski rez.

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

pa da, otvorena sam 2 cm ali je svejedno drugi puta bolilo jaaaaaako

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam prvu trudnoću prenjela 6 dana i nisam radila niti jednom pregled plodne vode.
    Radila sam samo CTG i običan pregled svaka 2 dana od dana termina.
    Ako CTG štima i sve je u redu čudno mi je da te šalje na taj pregled zato što mu je to kao neka praksa.
    Inače sam trudnoću vodila u KB Merkur kod doktora koji je kućni prijatelj i vjerujem da bi on, da je to pregled koji se radi rutinski, sigurno me na njega i poslao.
    Sad u ovoj drugoj trudnoći smiješan mi je moj ginekog iz doma zdravlja koji mi svaki mjesec napiše samo uputnicu za pregled kod ovog u bolnici
    što usput uz pregled napiše i CTG mada ovaj to nije tražio.
    Njemu je to valjda kao dobar dan, a ovi u bolnici se čude jer on to radi od mog 12 tjedna trudnoće, a oni kod normalne trudnoće rade CTG tek pred kraj.
    I onda uvijek moram objašnjavati da mi to ne treba.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    amnioskopija je pregled koji se MOZE raditi od 39tj SAMO AKO JE ZENA OTVORENA!!onda taj pregled rade rutinski. ako nisi otvorena onda se ne radi!
    možda kod tebe.....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •