Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Izvanredni otkaz - cija su obveza "papiri"?

anja na putu

Početno Izvanredni otkaz - cija su obveza "papiri"?

Za koji tjedan mi istice neplaceni dopust do navrsene djetetove trece godine zivota. Na posao se ne namjeravam vratiti jer sam se u medjuvremenu preselila kojih stotinjak kilometara dalje.
    Znam da moram najkasnije 15 dana prije isteka dopusta obavijestiti poslodavca o svojoj namjeri (dati izvanredni otkaz). Ono sto ne znam je cija je obveza odjava sa mirovinskog i zdravstvenog? Treba li mi firma (drzavna u moje slucaju) poslati sve papire i knjizicu postom po defaultu ili ih to moram posebno traziti? Je li netko imao slicno iskustvo?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa imaš dovoljno vremena dati najnormalniji otkaz. sigurno će ti izići u susret. ako se trebaš s nečim razdužiti (od opreme, inventara..) napravi to pravovremeno - i zamoli ih da ti pošalju dokumente poštom - je živiš 100 km dalje...

u čemu je zapravo tvoj problem?

anja na putu

Početno

Normalni otkaz podrazumijeva otkazni rok. Mada sumnjam da bi inzistirali na njemu jer se cura koja me je zamjenjivala ove tri godine fino uhodala i vjerojatno se nada stalnom zaposlenju. Ali sto ako se tamo neko zainati... zato mi se izvanredni otkaz cini kao bolje rjesenje.
    A moj problem je u tome sto ne znam sto se onda dalje desava. Je li na firmi da me odjavi sa zdravstvenog i mirovinskog i posalje mi te papire, tojest moraju li oni to po sluzbenoj duznosti ili to moram ja. Jer ako moram ja to sve sredjivati, onda vec sada trebam poceti razmisljati kako cu to izvesti.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nakon tri godine - čisto sumnjam da će ti raditi probleme. ne znam zašto kompliciraš tamo gdje može biti jednostavno.

nazovi kadrovsku, i pitaj za proceduru za SPORAZUMNI otkaz. pa nazovi šefa, i najavi mu svoju odluku.

izvanredni otkaz je za IZVANREDNO stanje, a takvog kod tebe nema. odselila si (očito) davno.

zašto unaprijed radiš scenarij katastrofe? ima li netko stvarnih razloga da se baš tebi zainati? :?

anja na putu

Početno

Vjeruj mi da ne radim "scenarij katastrofe" bez razloga.
    Sorciere, pomozi ako mozes i hoces. Nebitan je tip otkaza u svemu ovome. Pretrazivala sam malo, procitala sam negdje da je firma duzan u roku od 8 dana dostaviti radniku sve papire (odjave i radnu knjizicu). Vrijedi li to i u slucaju kada radnik daje otkaz?

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Priznajem da niti ja ne kuzim cemu potreba za izvanrednim otkazom.

Predlazem ti da nazoves sefa i kazes mu da se ne planiras vratiti na posao (ovo je za mene prvi ljudski korak i prema sefu, a i prema zeni koja te zamjenjivala).

Nakon toga nazoves kadrovsku (ili te sef samo prespoji u kadrovsku) i kazes da od tog i toga datuma prestajes raditi te da bi sporazumno raskinula radni odnos.
    Zamolis ih da ti nakon odjave sa HZMO i HZZO posalju preporuceno radnu knjizicu, poreznu karticu i ostale dokumente koje imas u firmi (npr. ako si ostavila original diplome, svjedodzbe..).

U nekim firmama traze da potpises da si preuzela dokumente pa tada trebas doci osobno po njih. Kakva je praksa u tvojoj firmi doznat ces tek nakon razgovora sa nekim iz kadrovske.

A i ako ces morati sama ici u firmu po dokumente gledaj na to s vedrije strane. Procaskat cete o protekle 3 godine, par poljubaca u obraz i poslije toga kuda koji mili moji.........

I da, poslodavac te mora odjaviti u roku od 8 dana kako bi eventualni novi poslodavac imao jos 7 dana da te prijavi (jer te novi poslodavac mora prijaviti u roku od 15 dana od zapocinjanja radnog odnosa).

Ja zastupam stajaliste da uvijek trebas ostati u dobrim odnosima kada odlazis iz firme, bez obzira kako je bilo u firmi i kroz sto si prosla.
    Osobno se tako ponasam i do sada mi je to bio pun pogodak. A nisam jednom promijenila poslodavca 8)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anja na putu prvotno napisa
    Sorciere, pomozi ako mozes i hoces.
    pa to i pokušavam. ali pomoć ne znači da trebam bezrezervno odobriti tvoj način razmišljanja.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj anja na putu prvotno napisa
    Sorciere, pomozi ako mozes i hoces.
    pa to i pokušavam. ali pomoć ne znači da trebam bezrezervno odobriti tvoj način razmišljanja.
    potpis. i inače bih fakat pokušala sporazumnim, a onda i možeš jednostavno ne doći na posao i eto ti razloga za izvanredni otkaz .. al pitanje je onda otpremnine i svačeg nečeg... ako se ne varam, a ne da mi se sad provjeravati...

niccoleta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja bih isto predložila sporazumni otkaz, a ne izvanredni jer takvu vrstu otkaza daje uglavnom poslodavac, uz prethodne opomene radniku ili ako je radnik učinio nešto "neoprostivo" pa odmah bez opomene.

No ako se odlučiš ipak na izvanredni, firma te treba odjaviti jer te ona i prijavila, trebaju lupiti žig na odjavu sa HZZO-a i HZMO-a, ti im moraš dostaviti zdravstvenu da ju mogu poništiti, a onda ti poštom, preporučeno i obavezno sa povratnicom mogu poslati dokumente, tako će oni imati dokaz da si primila svoje dokumente.

Ja sam iz VK i imala sam radnike u ZG i sve sam im što se toga tiče ovjde ja rješavala, nikad mi nitko nije dolazio po dokumente niti donosio.

anja na putu

Početno

niccoleta, hvala

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kakav god otkaz dala/dobila firma ima zakonski rok od 15 dana da te odjavi, i onda ti sve te papire poslati poštom ili ih ti sama preuzmeš u firmi (kako se dogovoriš)

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Izvanredni otkaz ugovora o radu

Članak 114.

(1) Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvan*redni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz rad*nog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

(2) Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanred*ni otkaz temelji.

(3) Stranka ugovora o radu koja, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka izvanredno otkaže ugovor o radu, ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza.
    Oblik, obrazloženje i dostava otkaza te tijek otkaznoga roka

Članak 118.

(1) Otkaz mora imati pisani oblik.

(2) Poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz.

(3) Otkaz se mora dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

(4) Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza.

(5) Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodilj*nog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u raz*voju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, pri*vremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom
    Teret dokazivanja

Članak 119.

(1) Ako poslodavac otkazuje ugovor o radu, a za valjanost otkaza se ovim Zakonom traži postojanje opravdanoga razloga, on mora dokazati postojanje opravdanoga razloga za otkaz.

(2) Radnik je dužan dokazati postojanje opravdanog razloga za otkaz, samo ako ugovor o radu otkazuje izvanrednim otkazom.
    Najmanje trajanje otkaznoga roka

Članak 120.

(7) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog
    Vraćanje isprava i izdavanje potvrde o zaposlenju

Članak 129.

(1) Poslodavac je dužan u roku od osam dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu na njegov zahtjev izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obav*ljao i trajanju radnog odnosa.

(2) Osim podataka iz stavka 1. ovoga članka u potvrdi se ne smije ništa naznačiti što bi radniku otežalo sklapanje novog ugovora o radu

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Otpremnina

Članak 125.

(1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnoga rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnoga neprekidnoga trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •